Nem egy rémes betegség,
hanem a női lét része

shutterstock 1112382692

A nők szégyellik, titkolják, a környezet pedig mit sem tud a folyamat velejárójáról. A változókor még mindig a női lét mumusa, pedig a tünetek ellen már lehet tenni és lelkileg is fel lehet készülni a hormonális változásokra. Ahogy például Gwyneth Paltrow is mondja: ideje újragondolni, mit is jelent a menopauza.

A cikket a a Neovadiol, a Vichy változókorba lépő és utána lévő nőknek készített arcápolási termékcsaládja támogatta.

Iványi Orsolya menopauza aktivistaként mutatkozik be, amikor telefonon keressük.

“Ezt a megnevezést magamnak találtam ki, mivel nem vagyok orvos, viszont szeretném, ha a menopauza témáról többet, nyíltabban kommunikálnánk” - magyarázza.

A kommunikációs tanácsadó Neverordinary blogján tavaly szeptemberben kezdett el foglalkozni a témával. Létrehozott egy zárt Facebook csoportot is, mert úgy tapasztalta, hogy a változókorral egyedül hagyták a nőket. Pár nap alatt ötszázan csatlakoztak, ma a létszám 1600 főnél tart, ami mutatja, hogy van igény a kibeszélésre. A tagok folyamatosan töltik fel a tapasztalataikat, már nemcsak a menopauzáról, hanem úgy általában a 40 feletti élet témáiról is.

shutterstock 444924307

Ideje “rebrandingelni” a menopauzát

A változókorral kapcsolatos közfelfogás nagyon hasonlít arra, ahogy a menstruációról gondolkodunk. Ez is olyan téma, amiről nem igazán illik beszélni, és aminek hallatán sokan fintorogva húzzák el a szájukat. A kulturális nyomás arrafelé hat, hogy a nőknek titkolandónak, szégyellendőnek kell megélniük ezeket az éveket, és úgy viszonyulunk hozzá, mintha valami rettegett kór lenne. Pedig a menopauza nem egy betegség, hanem a női lét velejárója, vitathatatlanul egy sor kellemetlenséggel és változással. Ezekről pedig fontos lenne minél hamarabb tudomást szerezni.

“A legjellemzőbb visszajelzés a nőktől a zárt csoportomban, hogy miért nem készítette fel őket senki sem arra, ami történni fog velük”

- mondja Orsi, és hozzáteszi, pont ezért lenne szükség arra, hogy minél több olyan nő beszéljen a tapasztalatairól, aki már átesett a folyamaton. “Ha felvállalod a menopauzát, akkor már öreg vagy, és ezt a társadalom nem szereti, öregedni kellemetlen.” - mondja Orsi. Bár a fiatalság hajszolása nem magyar sajátosság, hanem globális jelenség, az tény, hogy a hazai celebek közül még senki sem mert beszélni a változókorról.

Gwyneth Paltrow, 84. Academy Awards, 2012
Gwyneth Paltrow, 84. Academy Awards, 2012Wikipedia.com

Ez nincs mindenhol így, ott van például Gwyneth Paltrow, aki 46 évesen lépett a menopauza korai szakaszába, és ezt nem is titkolta. Az egykori színésznő felvállalásának célja, hogy a nők ne szégyelljék a menopauzát, egy videójában úgy fogalmaz:

"itt az idő a változókort rebrandingelni".

Paltrow egyébként egy saját fejlesztésű vitamin- és táplálékkiegészítő terméket forgalmaz menopauzás nők számára, amely Madame Ovary névre hallgat (kissé szerencsétlen választás, ha Madame Bovary volt az ihlető, hiszen Madame Bovary nem egy szerethető karakter). Így számára elengedhetetlen, hogy saját maga is nyíltan beszéljen a tünetekről, mint a váratlan izzadásról vagy a hirtelen rátörő dührohamokról.

Nem ő az egyetlen, akinek elege lett a szégyenkezésből, hogy a változókor stigma. Gyakran hallatja a hangját Davina McCall (angol tévés), Meg Matthews, aki Noel Gallagher korábbi felesége. Ő például nyíltan beszélt arról, hogy a párkapcsolatát mennyire megviselte, amikor a libidója megszűnt. Patsy Kensit - színésznő, modell - pedig arról nyilatkozott, hogyan távolítja el magáról az arcszőrt, ami az egyik tünete lehet annak a fiziológiai folyamatnak, ami ilyenkor lejátszódik a női testben.

Általában a negyvenes életévek második felében kezdődik

Eleinte a női hormonok szintjének csökkenése miatt kimaradozik, majd végleg megszűnik a menstruáció, miközben egyéb, kellemetlen tünetek is jelentkezhetnek. Hőhullámok, alvászavar, fáradékonyság, hangulatingadozás, ingerlékenység vagy éppen sírásrohamok gyötörhetik a klimaxos nőt. Ezekről viszont a legtöbb nő sokszor még a saját családjának, párjának sem beszél, mert szégyelli, sőt, az aktivista úgy tapasztalja, a nők még egymás között sem nagyon beszélnek a témáról. Pedig néha már az is megkönnyebbülést nyújthat számukra, ha tudják, mások is ugyanabban a cipőben járnak. A kibeszéléssel sok félelmük, belső szorongásuk feloldást nyerhet.

“Gyakori visszajelzés, hogy úgy érzik, hogy a hormonváltozások miatt a nőiességüket is elvesztik, jönnek a kilók, depresszió, önbizalomhiány”

- magyarázza. Őt saját élményei ébresztették rá, hogy a korosodó nőkről alkotott elképzelések mennyire elavultak. Negyven elmúlt, amikor nagyot változtatott az életén, feladta magyarországi életét, miután egy társkereső oldalon megismerkedett későbbi férjével, és Toszkánába költözött.

A csoportban egy másik visszatérő dilemma, hogy a munkahelyen beszéljenek-e a változókorról, amelynek a tünetei nem hagyhatók otthon. Míg nálunk a nők legfeljebb halkan suttognak erről egymás között, addig Angliában menopauza-továbbképzést tartanak vezetőknek. Nem véletlenül, hiszen a nők önértékelésére nagy hatással van a szűk környezet reakciója, ami sajnos gyakran negatív.

shutterstock 375845140

“Leültem a főnökömmel, kedvesen fogadta az őszinteségemet, de épp a héten hallottam vissza csúnya dolgokat magamról, ahogy állítólag beszél rólam emiatt. Pedig tényleg jól viselkedem... Ez az ország kevés megértő emberrel bír”

- írja az egyik nő, és tapasztalata szépen mutatja, mi az általános közvélekedés a változókorról, hogyan állnak azokhoz a nőkhöz, aki klimaxol.

Egy másik nő hozzászolása egy fokkal jobb élményről szól, bár jelzésértékkel bír, hogy a kommentelő maga is banyakórnak hívja a klimaxot, magára ragasztva ezzel egy megbélyegző plecsnit. “Annak idején, amikor az irodám a vezér és a kisfőnök szobája között volt, és random téptem fel az ablakot mínusz 10 fokban is, majd 5 perc múlva a lábamhoz állított hőbefúvót nyomattam ezerrel, furcsán felhúzott szemöldökkel néztek rám, de megelőztem a kérdést, és közöltem, hogy mostantól banyakórba léptem, a hőérzetem pedig nem függ az aktuális hőmérséklettől. Bólintottak, és erről nem esett több szó”.

A több törődés elengedhetetlen

Orsi nem állítja azt, hogy a hormonális változás csupa öröm és boldogság, - mert sajnos több a negatív hozadéka, mint a pozitív -, de azt igen, hogy ki lehet és is kell belőle hozni a maximumot. Szerinte kellő odafigyeléssel és tudatossággal kézben tartható a gyeplő, és néhány egyszerű életmódbeli változtatással könnyebbé tehető a folyamat. A szakértők szerint fontos például a tudatosabb és egészségesebb étkezés, a sport pedig elengedhetetlen negyven fölött. A természetes táplálékkiegészítők is hasznosak lehetnek, de a legfontosabb, hogy mentálisan legyünk rá felkészülve. A tünetek jelentkezésénél pedig érdemes szakemberhez fordulni.

shutterstock 773757976

A hormonális változás, az ösztrogén csökkenése kihat a külsőre, így a bőrre, hajra, testsúlyra is fokozottan oda kell figyelni. Amint a korral mind kevesebb kollagént termel a szervezet, úgy vékonyodik, ereszkedik, veszít rugalmasságából a bőr. Az ösztrogénszint csökkenésével a szervezet zsírraktárai átrendeződnek, és jellemzően a has, a csípő, a fenék és a combok körül koncentrálódnak, míg az arc, a nyak, a karok és kézfejek petyhüdtebbé, a ráncok egyre feltűnőbbé válnak. Mivel emelkedik a tesztoszteronszint, így megjelenhet az arcszőrzet is, ami régebben valóban átok lehetett a nők számára, de szerencsére ma már számos lehetőség van arra, hogy eltüntessék a nem kívánt szőrszálakat.

“Ilyenkor már extra gondoskodás szükséges, minden nap foglalkoznunk kell a bőrünkkel, ezt sajnos be kell vállalni. Korábban nekem sem volt reggeli és esti bőrápolási rutinom, de rájöttem, hogy elengedhetetlen. Fontos, hogy legyenek jó hidratáló krémjeink, erre érdemes beruházni, bár én 15 ezer forintnál drágább krémet sohasem veszek. Érdemes bőrgyógyásznál tájékozódni, nem mindig a drágább a legjobb” - tanácsolja Orsi, aki szerint még sajnos igen kevés a kimondottan a menopauzában lévő nőknek fejlesztett bőrápolási termékcsaládok. Alig pár márka szentel figyelmet erre a célcsoportra.

Egyedülálló kezdeményezés a Vichytől, hogy kifejezetten változókorra feljesztették ki a Neovadiol arcápolócsaládjukat. A hidratálás mellett az arcbőr tömörségvesztésére is koncentrálnak, mely a legszükgségesebb ebben az időszakban, illetve a Phytosculpt újdonságuk a nyakra és dekoltázsra is megoldást nyújt. 

“A menopauzális nővel nem sokan foglalkoznak, pedig még pénzük is lenne vásárolni, ők az elfelejtett korosztály” - mondja Orsi, szerinte a legtöbb márka csak az egészségmegőrzés és különféle betegségek kapcsán gondol rájuk.

Szerencsére a divatiparban már kezdik kapizsgálni, hogy fiatalságkultusz ide vagy oda, gazdaságilag is jobban megéri az idősebb korosztályra lőni. Épp mostanában jelent meg a Vogue különszáma a 81 éves Jane Fondával a címlapon, amely az életkor szerinti megkülönböztetésre hívja fel a figyelmet, és kizárólag 50 feletti nők szerepelnek benne. Úgy néz ki, hogy egyre több nő gondolkodik úgy, hogy nem áll meg az élet, csak mert változókorba lépett. Sőt, Orsi szerint minden negatív következménye ellenére nagy lehetőség is rejlik ebben az életkorban.

“Én úgy is hívom, hogy ez egy újrakezdés. Ahelyett, hogy belesüppednénk abba az állapotba, hogy itt a szörnyű menopauza, és már nem vagyunk fiatalok, nem szülhetünk, meg hullunk szét, én azt mondom, hogy ezzel kapunk az élettől még egy esélyt, hogy újra jó nők legyünk. Csak most még jobban meg kell dolgozni érte.”

A cikket a Brand & Content készítette a Vichy megbízásából, nem a Dívány szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.

Oszd meg másokkal is!
Mustra