Fahéjtól és borókabogyótól lesz tuti a húsvéti sonkád

Gasztrobloggerek legjobb húsvéti receptjei

Olvasási idő kb. 7 perc

Húsvéti receptek a tökéletes sonkafőzőlé titkától Goethe kedvenc, főtt tojás mellé passzoló zöldfűszeres mártásáig.

Gasztrobloggereket kérdeztem kedvenc húsvéti fogásaikról. Az alapoktól kezdve (egyáltalán milyen hús lesz jó húsvétra?) a nehezített pályáig (mit főzzek az ünnepre az egyévesnek?) remek tippeket kaptam tőlük.

Alapok: így válassz és így főzz sonkát

Nincs jól bevált sonkafőző recepted? Nekem azóta van, hogy Bezselics Idlikó, a Két cica konyhája bloggere pár éve megírta a tutit. Minden húsvétkor így csinálom, mert már a főzővíznek is isteni illata van a sok fűszer miatt. 

Milyen húst vegyek húsvétra?

"Nincs sehol megírva, a sertés melyik részét kell megenni a főtt tojás meg a torma mellé, inkább arra figyeljünk oda, hogy ne a nitrites, gyorspácolt, gyorsfüstölt terméket vegyük meg. Én mindenkinek azt javaslom, látogasson el egy henteshez, akinek a hozzáértésében megbízik, vagy nézzen körül a legközelebbi piacon az őstermelőknél, és vegyen az igényeinek és pénztárcájának megfelelő füstölt húst: sonkát, tarját, vagy akár csülköt, mint például ez itt. Sem látványában, sem ízében nem marad el a sonka mögött, és feleannyiba kerül" - tanácsolja Bezselics Ildikó.

Hozzávalók:

  • 3 liter víz
  • 2 körömnyi egész fahéj
  • 2-3 szem szegfűszeg
  • 2-3 szem fekete bors
  • 2-3 szem szegfűbors
  • 1-2 szem borókabogyó

Elkészítés:

A főzésnek legalább a felhasználást megelőző este lássunk neki: a csülköt tegyük egy fazékba, öntsünk rá annyi hideg vizet, hogy jól ellepje, szórjuk mellé a fűszereket, és teljes lángon kezdjük el főzni. Forrás után vegyük takarékra a lángot, és főzzük a húst teljesen puhára (ez 2-3 óra is lehet a csülök méretétől függően). Hústűvel ellenőrizhetjük időnként az állagát. Én (mivel a főzőlét később felhasználom) ugyanúgy le szoktam szedni a habját forrás után, mint mikor húslevest készítek. Miután elkészült, levesszük a tűzről, és a főzővízben hagyjuk lassan kihűlni – ezért kell időben elkezdeni, mert ez a folyamat egy éjszakát igénybe szokott venni. Így nem szárad ki a hús, hanem puha és szaftos lesz. Én a főtt csülköt be szoktam tenni tálalás előtt a sütőbe, és egy kicsit grillezem, hogy szép pirosas legyen a bőre, így a zsír egy része is kisül alóla.

csülök1
Két cica konyhája

A főzővizet ülepítem, majd egy kis lyukú szűrőn, merőkanállal szedve átszűröm – semmiképp sem öntve, mert felkeveredik az alja, és zavaros lesz. Egy részét általában húsvét után felhasználom – a maradék sonka, csülök megy a bablevesbe, a többit pedig egyliteres adagokban lefagyasztom, és levesekhez, főzelékekhez használom el.

Goethe kedvenc fűszermártása a sonka és a tojás mellé

Éreztem, hogy ha Mautner Zsófiát, a Chili és vanília bloggerét megkérem, hogy küldje el húsvéti kedvencét, valami olyat kapok majd, ami egyszerre különleges, mégis pofonegyszerűen elkészíthető. Nem kellett csalódnom.

Frankfurti zöldfűszeres mártás

Frankfurtban ez az egyik helyi specialitás, de egész Németországban nagy hagyománnyal bír a fogyasztása. Arról is híres, hogy a frankfurti születésű Goethe egyik kedvenc étele volt. A mártás szezonja hagyományosan nagycsütörtökön kezdődik, és hét zöldfűszerből (petrezselyem, turbolya, snidling, kis vérfű, borágó, zsázsa, sóska) áll. Az egyszerűsített változatot évek óta mindig készítem húsvétkor, ugyanis sonka, spárga, főtt tojás, zöldségek, újkrumpli mellé zseniális.

FrankfurtiGrüneSosseMZS
Chili és vanília

Hozzávalók: (kb. 7 dl mártáshoz, ez 8-10 adag ételhez elég)

  • 3 dl tejföl (vagy joghurt)
  • 2 nagy csokor petrezselyem
  • 1 nagy csokor kapor, felaprítva
  • 1 csokor snidling, felaprítva
  • néhány szál tárkony
  • néhány levél medvehagyma, felaprítva
  • 3 evőkanál majonéz
  • 2 főtt tojás, felkockázva
  • 2 kicsi csemegeuborka, felkockázva
  • 1 kis fokhagymagerezd, reszelve
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • só, bors

Elkészítés:

Egy nagy kancsóba vagy tálba öntjük a tejfölt. Az összes fűszernövényt durvára aprítjuk, majd a tejfölhöz adjuk. Botmixerrel simára pürésítjük. Ettől szép pisztáciazöld lesz. A botmixer nem viszi teljesen homogénre, a fűszernövények apró, finom rostjai láthatóak és érezhetőek maradnak. Hozzáadjuk a majonézt, a két felkockázott főtt tojást, a csemegeuborkát, a reszelt fokhagymát, citromlevet, héjat és a csipet porcukrot. Sózzuk, borsozzuk. Botmixerrel pürésítjük. A kész mártásban beállítjuk az ízeket (só, bors, citromlé).

Bárány babaverzióban

Az Édes pofa bloggere, Dénes Dóra egy egyéves kisfiú és egy hároméves kislány büszke anyukája, lelkes konyhai kísérletező. Ha valaki, ő tudja mivel tehetjük a kiskorúak húsvétját emlékezetessé. Például egy ilyennel:

Mentás babakofta mandarinos lencsesalátával

Találtam a mélyhűtőben egy kis bárányhúst, pont annyit, amennyiből  kisjön egy gyerekadag, és nagyon örültem neki, mert mindig csinálunk húsvétkor bárányt, és akkor legyen már a kisfiamnak való fogás is.

Hozzávalók: (2 bőséges gyerekadaghoz)

10 kicsi fasírt:

  • 20-25 dkg darált bárányhús (például comb)
  • 1 marék medvehagyma
  • 3-4 ek paradicsomsűrítmény
  • őrölt koriander, friss, vagy szárított menta, esetleg egy fél marék petrezselyem
  • egy kis olívaolaj, vagy babaolaj, ha szárazabb a hús
  • pici só, ha nagyon muszáj

Lencsesaláta:

  • kb 30 g áztatott barnalencse
  • kb. 30 g puy vagy beluga lencse
  • kb. 30 g hántolt köles
  • 2-3 kisebb mandarin
  • 3-4 kisebb cukormentes aszalt sárgabarack
  • kevéske friss, vagy szárított menta
  • jóféle extra szűz olaj
  • a lencse főzőlevéhez: borókabogyó, koriandermag

Elkészítés:

A sütőt 180 fokra melegítem, egy tepsire vagy sütőtálcára sütőpapírt teszek és picit beolajozom. A zöld fűszereket apróra metélem, vagy késes aprítóba dobom. Úgy gyorsabb, és finomabbra lehet darálni. A darált húst összekeverem a többi hozzávalóval. Itt lép színre a lánykám. Vizes kézzel fasírtokat formázunk, és a hús minőségétől függően kb. fél óra alatt megsütöm.

babakofta4 fin
Édes pofa

A lencséket külön-külön főzöm meg, mert különböző a puhulási idejük. Teatojásba vagy gézbe teszek néhány szem borókát és koriandermagot, és azzal ízesítem a főzővizet. Végül a kölest főzöm meg, és amikor már minden langyosra hűlt, a salátának való alapanyagokat összekeverem. Az aszalt sárgabarackot és az egyik mandarint felkockázom, a másik mandarin levét a körethez facsarom. Mentával ízesítem, ha nyitottság mutatkozik rá, és egy kis olajjal meglocsolom.

És ha már bárány/birka, íme egy hangulatvideó az állat elkészítéséről a malackarajos Péter Annától:

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek