20 olasz étel, amit mindenki ismer és szeret

Az olasz a világ egyik legszínesebb és legszeretettebb konyhája, ami annyi egyszerű, olcsó, mégis fantasztikus ételt adott nekünk. Gondoljunk csak a pizzára, a bolognaira vagy a tiramisura. Egy lényeges szempont van, az alapanyagok minősége. A receptek nincsenek kőbe vésve, szabadon variálhatók. Szóval szeretjük mi is, meg a világon nagyjából mindenki. 

pizza3
Katuci

Ha megkérnénk valakit, hogy soroljon fel 5 klasszikus olasz ételt, szinte biztos, hogy az alább felsoroltak közül mondana. Jöjjenek hát a mi kedvenceink: 

1. Gyors olaszos paradicsomleves

Amivel engem bármikor le lehet venni a lábamról, az a paradicsomleves. Bevallom, a töltött paprikát is leginkább a szósz miatt szeretem. Egy kicsit továbblépve a hagyományos betűtésztás, édeskés verziós, most egy olaszos hangulatú levest szeretnék ajánlani.

parlev1
Katuci

A leveshez használt pesztót elkészítheti házilag is!

De készítheti  a bazsalikomos krémlevesünket is.

2. A zöldségek diadala: minestrone

A minestronét többféleképpen is el lehet készíteni, na és az sem mindegy, hogy Olaszország melyik részén eszi az ember. Van, ahol paradicsomosabban készítik, máshol egyáltalán nem tesznek bele paradicsomot.

3. Grissini (olasz kenyérrudacskák) házilag

Jó kis ropogtatnivaló akár az előétel előtt, akár előételként felszolgálva a vendégeknek, kínálhatunk hozzá jó minőségű száraz sonkát, amit rá is lehet csavarni egy-egy pálcikára. Ha úgy jobban tetszik, hempergessük mákba a tésztát, szezámmaggal vagy szárított zöld fűszerekkel is nagyon finom. Tökéletes kísérője lehet akár a fenti leveseinknek is.

DSC 0074kicsi
Katuci

4. Vendégváró ínyenceknek: sonkába tekert garnélafalatok

Gyors vendégvárónak vagy előételnek is kínálhatja ezeket a göngyölt garnélafalatokat, amik sütés közben szinte teljesen átveszik a sonka ízét. A sonkába csavarás elsőre kicsit pepecselősnek tűnhet, de tapasztalatból mondjuk, hogy a gyors sütés mindenért kárpótol.

DSC 6038kicsi
Katuci / Katuci

5. Sütögetés extra: pesztós grillezett garnélanyársak

Ha nem szeretne a sonkával pepecselni, csak a rák ízére kiváncsi, és gyorsan szeret grillezni, válassza ezt a verziót!

pesztós garnéla1
Katuci

6. A pizzát mindenki szereti, ugye?

Én így készítem a pizzát, nem állítom, hogy eredeti, hogy így kell, vagy hogy csak így lehet, de mi így szeretjük. Aki a minimalista, az eredeti olasz hagyományokhoz közelebb álló verzióra vágyik, az süsse ezt vagy ezt.

pizza2
Katuci

7. Így készül az eredeti olasz lasagne

A bolognai lasagne (Lasagne alla bolognese) nem olcsó étel, viszont legalább macerás is elkészíteni. Az alábbi mennyiségből 8 személy tuti jól lakik, de a bevásárlólista hosszú, hozzon papírt és tollat, vagy nyomtassa ki a receptet.

lasagna2

+1

És ha már rakott és olasz, ne feledkezzünk el a parmezános padlizsánról sem, amelyik ilyen-olyan változatban a csizma minden régiójában létező kaja, és legjobb példája annak, hogy a padlizsán nem csak olyan muszáj-étel, hanem lehet elképesztően, döbbenetesen finom is.

8. Húsos rakott tészta, olaszosan

Szaftos, kiadós, ízes egytálétel. Akár hétvégi, nagy családi összeröffenésekre is kiváló lehet. Kevés munka van vele, ami a végeredményen abszolút nem érezhető.

rakott tészta1
Katuci

9. Cannelloni                               

A cannelloni igen jópofa tésztaféle, viszonylag rövid, ám tekintélyes átmérőjű üreges tésztacsövekről van szó. A belül lukas csövek pedig természetesen arra valók, hogy megtöltsük őket mindenféle finommal, és aztán nagyon élvezzük a végeredményt.

DSC 5159akicsi
Katuci

10. Bolognai spagetti: ne a zacskóst vegye, inkább készítse el!

Jó dolog a modern konyha, de időnként az egyszerű régi jól bevált ízekre vágyom. Most a bolognai spagettire esett a választás. Ez az a kaja amit a családban lévők egytől-egyig mind megesznek fintorgás nélkül, és nagyon gyorsan el is fogy. A recept könnyű és bárki el tudja készíteni. Körülbelül 1400 forintból kihozható nyolc adag.

Próbálja ki ezeket is!

+ Drágának hangzik, de nem az: garnélás spagetti

garnélás
Katuci

+ Hétvégi expresszebéd: cukkinis spagetti

spagetti1
Katuci

11. Spaghetti alla carbonara

A spaghetti alla carbonara nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető étel, a siker megint csak az odafigyelésen és az alapanyagokon múlik. Szerencsére semmi különleges, itthon beszerezhetetlen hozzávaló után nem kell szaladgálni, ez pont az az étel, amit a hűtőben megbúvó maradékokból össze lehet kalapálni.

carbonara

Aki pedig szereti a carbonarat, ki ne hagyja ezt a videót!

12. Ravioli házilag

Raviolit a legelvetemültebb olasz asszonyok sem készítenek minden nap házilag, főleg nem manapság. A művelethez mindenképp szükséges egy tésztagép, egy kis akaraterő, és megismerhetjük a ravioli teljesen új dimenzióját.

2
Havas Dóra

13. Készítsen nudlit csalánnal!

A gnocchi, azaz krumplinudli elkészítése házilag nem tartozik a húsz perc alatt összedobható olasz ételek közé, de nem is igényel másfél óránál többet az összeállítása. Ezúttal az egyik legismertebb gyógynövénnyel, a csalánnal ízesítettük a tésztát, ami immunerősítő hatása mellett allergiás tünetek ellen is kiváló. A nudli gyurmázása ráadásul mókás, amibe a gyereket is bevonhatjuk.

+ Gnocchi édesburgonyából, házilag

DSC 3946akicsi
Katuci

Kicsit egészségesebb verzió (már ha a liszttől eltekintünk) az édesburgonyás vagy sütőtökös verzió. Finoman édeskés mellékízt ad neki az édeskrumpli. Érdemes kisebb adagokban kifőzni, jól átsütögetni fokhagymás vajban, és megkoronázni némi kecskesajttal.

14. Hosszan sült vajpuha marha lábszár

Eredetileg ossobucot terveztem készíteni, de a hentesnél nem volt borjúlábszár, csak marha, viszont az is hihetetlenül gyönyörű volt. Ez csak annyiban változtatott a történeten, hogy nem volt akkora edényem, amibe belefért volna az öt hatalmas lábszárszelet.

lábszár1
Katuci

15. Újkrumplis tojáslepény vajas spárgával

Ebben a receptben ugyan egyből a sütőbe kerül a tojáslepény, de ha hagyományos frittatát szeretne készíteni, serpenyőben süsse, és első körben a tűzhelyen süsse lassú tűzön. Amikor már az alja megsült, tegye a sütőbe (fontos a serpenyőválasztásnál!), és süsse készre. A spárga bőven elkészül, ameddig a lepény sül, mellé pedig csak egy kis friss saláta kell. 

tojáslepény spárgávalkicsi
Katuci

16. Spárgás rizottó

Rizottó fehér és zöld spárgával, citrommal és parmezánnal. Olyan gyorsan kész, hogy a harmincperces kaják közé is befért volna.

citromos rizotto
Havas Dóra

17. A kedvenc olasz desszertünk: tiramisu

A klasszikus olasz tiramisu nyers tojással készül, ám számtalan oka lehet, ha kerülni szeretnénk a nyers tojást: ételallergia miatt, meleg időben, és sokan vannak, akik egyszerűen csak idegenkednek a nyers tojás fogyasztásától. Nekik szól ez a tojásmentes verzió.

Tortaformában is készítheti, fantasztikus lesz!

KávéMascarpone torta2
Ötvös Zsuzsanna

És persze nagy kedvencünk a gesztenyés változat is.

tiramisu2
Katuci

18. A másik kedvenc: panna cotta

Van, aki szerint a panna cotta az, amiért az olasz konyhát feltalálták. A nem túl édes, főzött krém, néhány perc alatt elkészül.

Ez az édesség a mentától és a zöldcitromtól üdítő, a málna pedig kötelező a tetejére!

DSC 5136akicsi
Katuci / Katuci

Azért, hogy egy kis furfang is legyen a dologban, és „villantós” desszert legyen, egy kis pezsgőt is csempésztem ebbe a változatba.

A narancsos-mákosat pedig ITT találja.  

19. Olaszos sikk: diós-aszalt meggyes cantuccini

A cantuccini vagy más néven biscotti egy (meglehetősen kemény) olasz kekszféle, amelyet jellemzően kávéhoz vagy édes desszertborokhoz fogyasztanak. Nagyon egyszerűen elkészíthető, a sütése két lépésben történik: először egy rúdban megsütjük, majd szeletekbe vágva kicsit megszárítjuk.

Cantuccini1
Ötvös Zsuzsanna

20. Kávégranita és a legegyszerűbb jegeskávé

A granita vagy jégkása a világ legegyszerűbb jeges nyalánksága. A leggyakrabban valamilyen gyümölcsből készül: az édesített gyümölcspépet fagyasztás közben egy villával időnként átkapargatjuk, míg teljesen meg nem fagy, és kásás állaga nem lesz. Mi most kávésat csináltunk, ha már olaszokról beszélünk.

Kávégranita1
Ötvös Zsuzsanna
Oszd meg másokkal is!
Mustra