SZÜLŐSÉG

Ezek lesznek ősszel a legmenőbb gyerekruhák

Divany.hu 2013. augusztus 21., szerda 13:48

Végigjártuk a Tesco–H&M–Vögele–C&A-négyszöget, hogy kiderüljön, mennyibe is kerül egy teljes őszi szett (kabát és cipő nélkül), ami kombinálható, divatos, természetes anyagú, és még meg is fizethető.

Megpróbáltunk azonos típusú ruhadarabokat összeválogatni a különböző boltokban, ez fiúk esetében hosszú ujjú trikót, nadrágot (leginkább farmert) és pulóvert, a lányok esetében pedig kardigánt, nadrágot, és hosszú ujjú pólót jelent. Ezúttal a cipőre és kabátra nem fektettünk akkora hangsúlyt, mivel egyelőre lányoknak csak balerina-, fiúknak meg vászoncipő van, kabátot meg a baseballdzsekin kívül nem sokat láttunk a boltokban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Fantáziátlan és színtelen: tanulóbútor körkép

Dívány 2013. augusztus 21., szerda 09:50

Iskolabútor körképünkön asztalokat, székeket és lámpákat néztünk. Nem kutattunk feltétlen a spéci dolgok után, de azért a Kika méregdrága, ámde örök életre szóló asztala mellett mi sem mehettünk el szó nélkül. Egyébként szomorú, hogy a jelek szerint egy fiók egy íróasztalon mára kuriózumnak számít, és az is, hogy a legtöbb helyen mennyire ötlettelen székekkel állnak elő: mi sem igényelnénk karfán hintázó majmot, de csak színekkel egy egyszerű széket is nagyon jól fel lehetne dobni - kár, hogy ez elmaradt, és csak a szürke és fekete közül lehet válogatni javarészt. Szerettük az Ikea felhozatalát, és az Obi és a Kika sem volt rossz árban, de a többi helyen szinte ugyanazokat láttuk. Egyébként az iskolakezdés nem olcsó mulatság, ha szimplán csak íróasztal-szék-lámpa hármasban gondolkodik, és az extrákat sem keresi, akkor is olyan 30-35 ezer forintot különítsen el rá. Ha más kiegészítő bútorokat is kell venni, például könyvespolcot, vagy tárolófiókokat, vagy akár az asztalban vannak extra igényei, akkor a határ a csillagos ég.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ilyen a jó tanulósarok

Koncz Andrea 2013. augusztus 20., kedd 14:04

Ha elérkezett az idő, hogy a gyereknek már tényleg kialakítsuk azt a helyet, ahol tanulni fog, érdemes néhány alapszabályt észben tartani. Van, ami azért fontos, hogy a megfelelő testtartásban tudjon majd ülni, más pedig azért, hogy hatékonyan tudjon tanulni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

5 könyv kiskamaszoknak - amit biztos olvasni fognak

LS 2013. augusztus 19., hétfő 11:20

Ha az iskolakezdés előtt szeretnénk kicsit felfrissíteni a gyerek nyáron esetleg picit megkopott olvasási képességeit, jól jön pár könyv, amin nem lasszóval kell őket végigverni.

Mivel sajnos vége azoknak az időknek, amikor még az egyeduralkodó Móra kiadó feltüntette a könyvei elején, hogy hány éveseknek szól a könyv, így csak találgatni lehet, esetleg böngészni a fórumokat, és faggatni a könyvtáros néniket, hogy mit szeretnek a kiskamaszok olvasni.

Összegyűjtöttünk pár könyvet, amit az olvasni nem annyira szerető srácok és lányok is falni fognak, legalábbis jó eséllyel le lehet kötni őket néhány napra.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kezdje az iskolát is otthonról

Edicsek 2013. augusztus 18., vasárnap 08:46

Ha elege van a tülekedésből a füzetcsomagokért, ha semmi kedve az iskolakezdési bevásárlással járó sorbaálláshoz, és a gyerekét is minimálisan érdekli az egész hajcihő, akkor összeszedtünk néhány helyet, ahol akár a teljes bevásárlást is elintézheti anélkül, hogy kimozdulna a lakásból. Olyan helyeket kerestünk, ahol akár még a füzet borítójának mintáját is ki lehet választani a neten keresztül, hogy a gyermeke is kivehesse részét a karosszékből vásárlásból. Sajnos néhány helyet ki kellett húzni a listából, mert szinte minden kapható az iskolakezdéshez, de olyan fontos dolgok, mint rajzlap, vagy számolókorong például nem. Így esett ki az egyébként kézenfekvő választásnak tűnő Office Depot is, ahol se hőmérő, se betűsín, de még technika csomag sem volt.

Jó tanács, hogy most rendelje meg az olyan szívatós dolgokat is, amik majd év közben kerülnek elő, például a műszaki rajzlap, vagy a hurkapálca, amikről általában csak aznap este derül ki, hogy másnap vinni kell. Nagyon fontos, hogy győződjön meg arról is, raktáron van-e az adott termék, mert általában külön jelölik azt, ami elérhető azonnal, és azt, ami nincs raktáron, tehát meg kell rendelni. Ha biztosra akar menni, akár hívja is fel a vevőszolgálatot, és egyeztessen a készlet mennyiségéről, illetve ha a visszaigazoló e-mailben azt látja, hogy a legtöbb dolog nincs készleten, nyugodtan mondja vissza a rendelést, amíg nem adják át a futárszolgálatnak, ezt megteheti.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Védőnő az iskolában: "Nem az a cél, hogy kinyírjuk a gyereket!"

Dívány 2013. augusztus 17., szombat 10:54

Minden szülő tudja, hogy a gyereik egészsége megőrzése érdekében a védőnőknek csaknem ugyanolyan nagy jelentőségük van, mint az orvosoknak. A kicsik életét jóformán a születésüktől fogva jó darabig figyelemmel kísérik, ami az iskolai évek alatt sem ér véget. Egy, a Díványnak nyilatkozó védőnő arról mesél, milyen feladatok is várnak rájuk az óvodai falakat elhagyva.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Iskola helyett a felhő tanít a jövőben?

Koncz Andrea 2013. augusztus 16., péntek 13:41

Sugata Mitra indiai származású oktatáskutató, aki 2013-as előadásával megkapta a TED díját. Azt feszegeti, szükség lesz-e iskolákra és egyáltalán, formális tudásra a jövőben.

Lyuk a falban névre keresztelt projektje azt bizonyjtja, hogy a gyerekek iskola és tanár nélkül, egyszerűen a kiváncsiság és gyerektársaik segítségével képesek önmagukat tanítani, akár tökéletesen valószínűtlen mértékben is: megértenek olyan tananyagot, ami tíz évvel idősebbeknek szól egy olyan nyelven, amit nem is beszélnek.

holeinthewall

A Lyuk a falban 1999-ben indult, amikor Mitra és kollegái az egyik New Delhi gettó falába egy internetkapcsolattal ellátott számítógépet építettek, majd azt további utasítások nélkül - egy kamera figyelő tekintete mellett - otthagyták, hogy meglássák, mire mennek a gettóbeli gyerekek a masinával.

Azt találták, a kölykök addig-addig kísérleteztek a számítógéppel, amíg megtanulták azt használni, kiismerték a böngésző működését, és egymást is megtanították a gép használatára. A kísérletet számos helyen megismételték, köztük olyan, a világtól távoli falvakban, ahol semmi esélye nem volt annak, hogy bárki, aki látott már számítógépet segíthetne a gyerekeknek. Ám az eredmény ott is ugyanaz volt.

Egy mindentől távoli falu angolul egyáltalán nem beszélő gyerekei körülbelül négy hónap alatt saját maguktól ugyanarra a szintre jutottak a DNS reprodukciós technológiákról szóló, angol nyelvű tananyag megértésében, mint egy drága magániskola velük egykorú tanulói - akiket a legfelkészültebb tanár irányított, és akiknek minden háttere megvolt a fejlődéshez.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Játékkal oldható az iskolai feszültség

Cziglán Karolina, pszichológus 2013. augusztus 16., péntek 10:42

Az iskola a szülő és tanár szemében talán főleg a tanulásról szól, de a gyermek szempontjából van valami, ami sokkal fontosabb, és a tanulmányi sikereknél is jobban meghatározza, szívesen megy-e be reggel az osztályterembe, ez pedig a többiekkel való kapcsolat. Ha visszagondol az ember iskolás éveire, a legintenzívebb: fájdalmas vagy felemelő élmények barátságokhoz, társas eseményekhez kapcsolódnak, nem pedig tanulmányi sikerekhez, kudarcokhoz. Ha szörnyű élmény volt kínlódni a tábla előtt a felelésnél, mikor készületlenül kellett kiállnunk, nem azért szorul össze a gyomrunk az emléktől, mert egyest kaptunk, és ezzel romlott az átlagunk, hanem mert nevettek a többiek. Vagy ellenkezőleg, segíteni próbáltak, súgtak, mutogattak, és ma is jó rágondolni, hogy odatartozónak éltük meg magunkat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Menzakoszt - ha a gyerek ételallergiás

etelka 2013. augusztus 15., csütörtök 15:43

Az iskolai étkeztetésről túl sok jót nem lehet elmondani, itt nincs Jamie Oliver, hogy reformáljon, nincs bio-vega-salátabár, örüljünk, ha a büdös kölök egy héten csak kétszer már valami vállalhatót kap. És akkor még nem beszéltünk azokról, akik egészségügyi okok miatt nem fogyaszthatnak bizonyos ételcsoportokat. A gluténérzékenyek, a cukorbetegek, vagy a tejallergiások szülei számára az élet csöppet sem egyszerű. Nem véletlenül foglalkozott az Egyenlő Bánásmód Hatóság a problémával.

Az egyik, nyilvánosságra hozott anonimizált jelentés szerint az édesanya azzal a panasszal fordult a hatóság felé, hogy három lisztérzékeny gyereke nem tud enni az iskolában, ellentétben a többi, egészséges tanulóval. Az iskola önkormányzati fenntartású. Az önkormányzat azzal védekezett, hogy nincs megfelelő szakemberük a feladatra, ráadásul azt is sérelmezték, hogy az édesanya nem csomagol uzsonnát a gyerekeknek, így azok az iskolában éheznek. Az EBH döntése szerint az egyenlő bánásmód követelménye sérült, amely közvetlen hátrányos megkülönböztetés formájában valósult meg.

Mit mond a törvény?

Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 50. § (3) bekezdése is kimondja, hogy a közétkeztetésben - különös tekintettel az egészségügyi, szociális és gyermekintézményekben nyújtott közétkeztetésre – az élettani szükségletnek megfelelő minőségű és tápértékű étkezést kell biztosítani.

Távolról sincs vége, olvasson még »

ISKOLAKEZDÉS Vegyen a hőségben füzetet!

Tuna Judit 2013. augusztus 15., csütörtök 14:39

Az egyik legjobb ötlet volt a füzetkörképet augusztus elején megcsinálni. Na, nem azért, mert az iskolások már annyira várják a sulikezdést, hanem mert a 36 fokban egyszerűen felüdülés hűtött hiperről hiperre járni. De komolyan, soha nem örültem még ennyire egy körképnek sem.

Minikörkép a körképben: a leghidegebb az Auchan tejtermék részlegén volt (nyilván itt füzet nem sok van, de hűsölni és gondolatokat összeszedni nagyon jó hely), de a Tesco és a Pirex is nagyon kitett magáért. Köszönöm, hogy mindenhol volt behűtve víz, azt meg külön, hogy a Szentendrei úti Auchanban a rengeteg „szigetes” ellenére is gyors volt a kiszolgálás, és mindig fel volt töltve a hűtő mindenféle itallal! Óriási bónuszpont jár nekik emiatt.

Persze, mire ez a cikk megjelenik, már ez az egész kánikula és Sziget-mizéria lecseng, de legalább lesz mire visszaemlékezni, amikor az őszi iskolakezdéssel visszasírjuk a forróságot.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Sulibútor fillérekből

Koncz Andrea 2013. augusztus 14., szerda 22:35

Amikor iskolakezdés előtt szembesülünk azzal, hogy a gyereknek iszonyúan kéne valami új bútor, az nem kellemes. Miután ilyenkor a világ összes pénze sem elég, ezt jó lenne olcsón megúszni. Csakhogy az a bútor, amiben anyag is van, ki is néz valahogy, az sosem olcsó.

Ilyenkor jöhetnek aztán a házi megoldások, az apróhirdetési és licitálós oldalak. Nálunk egy szék kellett a már meglévő asztal mellé. Ez egy egydélutános projekt volt, nem mondom, hogy ennél nem lehetett volna igényesebben megoldani, de gyorssegélynek megfelel, és a gyerek boldog a végeredménnyel.

A kiinduló állapot nem volt túl bizalomgerjesztő, kislányszobába végképp nem passzolt. Viszont csak ezer forintba került.
A kiinduló állapot nem volt túl bizalomgerjesztő, kislányszobába végképp nem passzolt. Viszont csak ezer forintba került.
Fotó: Koncz Andrea
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ne mondja a gyereknek, hogy okos!

Koncz Andrea 2013. augusztus 14., szerda 13:59

Thomas ötödik osztályos New York egyik szupererős iskolájában. Aki ide be szeretne kerülni, annál IQ teszttel kell igazolni, hogy a jelentkezők legintelligensebb egy százalékához tartozik. Thomas nem csak, hogy ebbe az egy százalékba tartozik, de még az ide járó gyerekek közül is a legmagasabb IQ-jú egy százalékba.

A fiú egész életében mindenkitől azt hallotta, hogy ő nagyon okos. Nem csak a szüleitől, de gyakorlatilag bármilyen felnőttől, akivel egyáltalán kapcsolatba került. A mérések pedig csak igazolták ezt. Az ember azt gondolná, ilyen intellektuális adottságokkal egy gyereknek nem okozhat túl nagy gondot egy általános iskola.

Csakhogy a srác édesapja - ahogy sok más, nagyon intelligens gyerek szülei is - arról számolt be, hogy a hiába tudja a gyerek magáról, hogy okos, ez az iskolai feladatok esetében egyáltalán nem magabiztosság formájában jelentkezik. Sőt! Thomas egyáltalán nem hajlandó olyan feladatokkal próbálkozni, amikben nem túlságosan erős. Bizonyos dolgokat pillanatok alatt megért, amit viszont nem, azt szinte azonnal feladja, és közli: "ebben nem vagyok jó".

Távolról sincs vége, olvasson még »

Steiner: Iskolák és első napok

Steiner Kristóf 2013. augusztus 13., kedd 19:09

A tanév kezdetében mindig van valami megmagyarázhatatlan szentimentalizmus – számomra a szeptember elseje mindig komolyabb jelentősséggel bírt, mint az újév első napja. Különösen olyankor, amikor egy új iskolába kerültem. Új közegben önmegvalósítani hat, tíz, és tizennégy évesen – micsoda ajándék volt! És minden új sulikezdéskor egy kicsit közelebb voltam ahhoz az emberhez, aki most vagyok.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ki neveljen? A szülő, vagy a tanár?

Toma 2013. augusztus 13., kedd 13:01

Sok szülő, amint beadja az iskolába csemetéjét, úgy gondolja, hogy ez idáig a nevelés tekintetében mindent megtett, most az iskolai rendszeren a sor. Ezzel szemben vannak olyanok is, akik egyenesen felháborítónak tartják, ha gyermekük viselkedését egy idegen próbálja alakítani. Ön szerint vajon melyik tábornak van igaza? Vagy érdemesebb közösen, a tanárral összefogva nevelni?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Bevallaná magának, hogy kövér a gyereke?

Toma 2013. augusztus 13., kedd 12:53

Az elhízás az egész világon hatalmas méreteket öltött, annak ellenére, hogy egyre többen fektetnek – vagyis próbálnak fektetni- nagy hangsúlyt az egészséges életmódra. Sajnos a nagy súlyfelesleg nem csak a felnőtteket, de a gyerekeket is érinti. Persze ők még nincsenek tisztában ennek egészségügyi következményeivel, így a szülőknek kell hatni rájuk- persze csak akkor, ha hajlandóak meglátni, illetve elfogadni azt a tényt, hogy gyerekük kövér.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szülés után egyből haza készülök

mikkamakka 2013. augusztus 11., vasárnap 08:42

36. hét

Egyre kevesebb az idő, és egyre kisebb a hely a dinamikusabb mozgásra a méhemben, ennek ellenére a kiscsaj felhőtlenül lóbálja a lábait, és esze ágában sincs irányba fordulni. Mondanám, hogy tök igaza van, hiszen nem normális dolog fejjel lefelé lógni a gazdatestben, csak hát a dolog nem igazán tetszik az orvosoknak. A nőgyógyász javaslatára naponta masszírozom a hasam, hogy fordulásra ösztönözzem a gyereket, ám nagyon úgy tűnik, hogy egyelőre mindezzel csak azt érem, el, hogy még jobban összekuporodva duzzog a méhlepénybe bújva, olykor belém rúgva egyet-egyet, hogy most már tényleg szálljak le róla.

Pedig nem akarok császárt, nagyon nem, és nem amiatt, hogy ne maradjon heg a hasamon, hanem mert hamar haza akarok jönni. És ebben az esetben a hamar nem azt jelenti, hogy minimum három nap után a szülést követően, hanem tényleg hamar: lehetőleg 24 órán belül.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezek a gyerekbarát magyar városok

Koncz Andrea 2013. augusztus 10., szombat 11:33

A városnézés nem túl gyerekbarát program, kivéve, ha olyan városokat választunk, ahol megfelelő számban találunk olyan elfoglaltságot is, amivel a kölykök is elégedettek. Persze, ha egy kicsit alaposabban utánanézünk, kiderül, szinte minden nagyobb magyar város ilyen. Lássunk néhány jó kis célpontot, ahol felnőtt és gyerek is megtalálja a számítását.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hányós-hasmenős+kánikula=/=kórház

Koncz Andrea 2013. augusztus 8., csütörtök 08:16

Lázas, hányós-fosós terjed az ismerettségi körünkben, mára minket is elért. Nincs is jobb, mint a hőségben magas lázzal ÉS hányingerrel ÉS hasmenéssel nyüszítő gyerek. Ha nem akarjuk kórházban, infúzióval abszolválni a betegséget, akkot két dolgot tehetünk. Az egyik, hogy nagyon drukkolunk, hogy a gyerek ne legyen eszméletlenül-iszonyúan szarul. A másik, hogy itatjuk és hűtjük, és itatjuk és hűtjük és így tovább.

shutterstock 121997185
Fotó: Shutterstock

Senkit nem szeretnénk paráztatni, de érdemes elolvasni a Heim Pál kórház laikusok számára is nagyon érthetően megfogalmazott összefoglalóját, milyen betegségek járhatnak jelentős hányással, és melyek azok az esetek, amikor nem otthon kell kísérletezni.

De esetünkben most nem a rémbetegségekről van szó, hanem az egyszerű hányós-fosósról, ami történetesen épp a kánikulában köszöntött be

Távolról sincs vége, olvasson még »

Sokat sír a gyereke? Pólyázza be!

Toma 2013. augusztus 7., szerda 17:22

Egy síró csecsemőt megnyugtatni sokszor embert próbáló feladat. Ismerjük azt, amikor nem éhes, nem szomjas, nem beteg, a pelenka is tiszta, de a gyerek csak üvölt. És üvölt. És üvölt. És ringatjuk, babakocsiban toljuk, kendőbe kötjük, felvesszük, letesszük, de ugyanúgy üvölt. Na, nem csoda, hogy népszerű egy olyan módszer, ami azt ígéri, 3 perc alatt megnyugtatja a síró csecsemőket. Mivel a következő porontyközeli bébi csak szeptemberben érkezik, ezért nem tudtuk kipróbálni az új csodamódszert, de ha önök igen, mindenképpen kíváncsian várjuk a tapasztalatokat.

A pólyázás jó időre feledésbe merült, viszont manapság egyre inkább kezd visszakúszni a köztudatba. Angliában hódít az "Öt s" módszer, melynek része a pólyázás is. Az öt s a következőkből jön össze: Swaddling (pólyázás), Side pozition (oldalt fekvő helyzet), Shushing sounds (susogó hangok), Swinging (ringatás) és Sucking a dummy (cumizás).

A Daily Mail szakértője elmagyarázta, hogyan nyugtatja meg a csecsemőket ez öt S, ami sajnálatos módon magyarul nem foglalható össze öt, alliteráló szóval.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Lenne meseolvasó gyerekkórházban?

Toma 2013. augusztus 6., kedd 17:40

Három éve kezdődött a K&H meseolvasási programja, mely során az önkéntesek mesét olvasnak kórházakban fekvő gyerekeknek. A kezdeményezést most kibővítették, így már szinte bárki jelentkezhet a nemes feladatra. Ha csatlakozna, és elmúlt 14 éves, most megteheti.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Jó szülő vagy?

Cziglán Karolina, pszichológus 2013. augusztus 5., hétfő 12:50

Azok számára, akik gyermekvállalásra adják a fejük, az életük egyik legfontosabb feladatát jelenti ez. A legtöbb örömet és bosszúságot, legtöbb időt, legtöbb fejtörést, legtöbb élményt. Nem csoda hát, ha néha elgondolkodnak, honnan tudható, jók-e ebben a szerepükben.

Persze-persze, ez nem olyasmi, ami kilóra mérhető, nem olyan, mint a munkahelyen az év végi teljesítményértékelés. De mégis, vannak jobb anyák és apák, rosszabb anyák és apák, sőt, a pszichológia szerint „elég jó anyák”, azaz nem feltétlenül tökéletesek, de a gyermek igényeire megfelelően reagálók.

Az ember saját magát nem látja kívülről, de a gyermeket figyelve megpróbálhatja megítélni, nagyjából rendben volt-e, amit szülőként tett. Persze, ide is tartozik egy kiegészítés: veleszületett adottságokkal jön a világra a gyermek, és jó pár hatás éri, nemcsak a szülői. Mégis, ha a szülő szeretné lemérni az „eredményen”, hogy jól cselekedett-e, vajon mit érdemes figyelni? (Az egyszerűség kedvéért szülőkről írok, de természetesen más rokonokra, fontos személyekre is igaz mindez, akik főszerepet játszanak a gyermek nevelésében.)

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az öt legidegesítőbb anyatípus a szülészetről

mikkamakka 2013. augusztus 4., vasárnap 12:17

35. hét

Bár van még idő hátra, a leány már egy ideje finoman jelezgeti érkezését: napi rendszerességgel vannak jóslófájások, ami a 35. héten önmagában sem egy megnyugtató jelenség, de a gyerek ráadásul még be sem fordult. Mindenesetre a napokban összepakoltam a szüléscsomagot, hiszen ha ki is húzom végig, legalább addig is van lehetőségem bővíteni a pakkot - úgyis elfelejtek valami alapvető dolgot, az biztos.

Közben eszembe jutott egy 14 évvel ezelőtti lista, amit annak idején minden terhes nő kezébe nyomtak, hogy azt mondja: blablabla, blablabla, zokni, köntös, légfrissítő a bélgázok miatt. Azért kemény szülése lehetett annak, aki azt összeállította.

Most, hogy már közeledik a nap, nemcsak a szüléstől parázok kissé, hanem attól is, hogy utána pár napot a kórházban kell tölteni (nem akarok, de ennek lehetőségéről majd a későbbiekben). Pakolászás közben felemlegettem, hogy korábban milyen anyatípusokkal találkoztam a szülészeti osztályon, kik voltak azok, akik az őrületbe tudtak kergetni még abban az állapotban, a boldogságtól repkedő pillangókat látva is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az anyák harmadának nincs pénze pelenkára

Koncz Andrea 2013. augusztus 2., péntek 18:32

Sokkoló statisztika látott napvilágot az Egyesült Államokban. Minden harmadik amerikai anya került már olyan helyzetbe, hogy nehézséget okozott megvenni a gyerek pelenkáját, és 8 százalék pedig rendszeresen az ideálisnál tovább hagyja fent az eldobható pelust, vagy megpróbálja azt kitisztítani/kiszárítani, hogy újra használható legyen. A fenthagyás és az újrahasznosítás, amellett, hogy nem guszta, és valószínűleg nem túl kellemes a gyereknek, jelentősen növeli a húgyúti fertőzések és a pelenkakiütések gyakoriságát.

Az amerikai segélyezési rendszer sajátossága, hogy a rászoruló anyák kaphatnak utalványt ételre és tápszerre, a jótékonysági szervezetek segíthetnek a ruhák beszerzésében is, de a pelenka fehér folt a rendszerben.

shutterstock 71767930
Fotó: Shutterstock

Bár magyar adatot nem találtam, nem hiszem, hogy nálunk sokkal jobb lenne a helyzet. Rengeteg olyan segítségkérést lehet találni a neten, ami arról szól, hogy valakinek elfogyott a pelenkája, és nem tud venni, mert nincs rá pénze. Az, hogy egészségpénztári kártyára is lehet venni ilyet, csak egy szűk rétegnek elérhető segítség a hó végén. A legolcsóbb pelenka, amit egyáltalán találtam kereskedőnél 27 forint/darabba került, de ennél jellemzőbbek a 30-35 forintos darabárak. Bár kommentekben olvastam 10 forint/db árról is, ilyennek én nem bukkantam nyomára sehol.

Nálunk is a legtöbben azonnal a textilpelenkát vágják rá válaszként, és az amerikai oldalakon is ez merül fel legtöbbször: miért használ eldobható pelenkát, aki ennyire szegény, azonban a válasz a szakértők szerint egyáltalán nem egyszerű.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Bárgyú törpikék Párizsban

LS 2013. augusztus 1., csütörtök 21:31

"Magas hegyek mögött,
Hol a tenger hupikék,
ott laknak ők, a törpikék
Hatalmas fák között,
gomba házakban lakunk,
és mindig vidámak vagyunk"

- éneklik a törpikék, addig addig, míg a csúf, kopasz Hókuszpók le nem csap rájuk, Sziamiaúval közösen. Jóval a rajzfilmsorozat sikere után készült el a családi mozi, ami nem hozott kirobbanó sikert. Ennek ellenére két évvel később új helyszínen debütáltak újra a törpök. A rendkívül újszerű történet szerint a mindig balszerencsés varázsló újra és újra nekirugaszkodik a lehetetlen feladatnak: törpöket akar szerezni, mert a szuper-varázsfőzet receptje nem hat nélkülük.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szülőszoba: kiáltásonként 5 dollár a büntetés

Doki 2013. augusztus 1., csütörtök 13:07

Ha valahol, hát a szülőszobán még a legcsendesebb nők is gyakran rátalálnak a hangjukra. Ezen persze lehet uralkodni, de hogy fizetni kelljen a fájdalmas kiabálásért, az mégiscsak erős. Pedig van rá példa.

A Transparency International arról számolt be, Zimbabweban találkoztak ezzel a gyakorlattal. Minden egyes ordítás/sikítás után 5 dollárt kellett fizetnie a vajúdó/szülő nőnek, azokat akik nem tudták kifizetni a “büntetést”,addig tartották bent, amíg a család nem fizette ki a - folyamatosan kamatozó - "váltságdíjat".

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 ... 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 ... 293

Blogok, amiket olvasunk

KERTÉSZ Ötletek zöldségágyások beültetéséhez

A nyár általában a pihenés időszaka, ezért a legtöbben ilyenkor már nem akarnak intenzív gondoskodást megkövetelő zöldségeket vetni. Lássuk, mint lehet tenni!

OTTHONTÉRKÉP Hagyd le a képről apu sörhasát!

A nappali ajtaján belógó hatalmas sörhas, egy csak félig látszó kutya vakarózó hátsó lába, lerágott csirkecsont a könyvespolcon – biztosan mindenki látott hasonló vicces vagy visszataszító fotókat ingatlanhirdetésekben.

MÁS TÉSZTA Búzadara dal - megyek panírozni

A nyár minden bizonnyal legújszerűbb dallamos hip-hop slágerében réteslisztről, búzadaráról és kenyérlisztről énekelnek a debreceni egyetem afrikai származású hallgatói. Ne hagyd ki!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés