SZÜLŐSÉG

5 érv amellett, hogy miért jó Mikulás nélkül felnőni

mm 2013. december 8., vasárnap 08:29

Tavaly egy baráti beszélgetésben arról volt szó, hogy kinek milyen élménye van arról, amikor összetörtek a gyermeki álmai, amikor megtudta, hogy a Mikulás nem is igazi. Mindenkinek egészen éles emlékképei voltak, tökéletesen fel tudták idézni a pillanatot, amikor valaki, jellemzően az oviban, elkotyogta a dolgot.

Nekem viszont semmi sem rémlett, ami elég fura volt, tekintve hogy tényleg mindenki másnak határozott emlékei voltak. Kérdőre vontam a szüleimet, hátha ők tudják, és kiderült, azért nincsenek ilyen emlékeim, mert úgy neveltek, hogy a Mikulás, Jézuska, húsvéti nyúl sosem létezett számomra. Nem mondták azt, hogy nincs, de azt sem, hogy lenne, egész egyszerűen ez a kérdés sosem volt napirenden, és nem akartak rájátszani arra, hogy most létezik vagy sem, én meg valamiért sosem lovagoltam ezen a dolgon. Így alakult. Utólag visszagondolva pedig kifejezetten örülök neki, hogy így alakult a dolog.

Következzen öt érv amellett, hogy ön se verje át a gyerekét azzal, hogy nemlétező személyekről állítja, hogy léteznek!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezt NEM kéri a gyerek karácsonyra

Steiner Kristóf 2013. december 6., péntek 17:27

A napokban egy barátom hatéves kislányának születésnapjn jártam, és bár óriási műgonddal választottam ki a mesébe illő, rózsaszín, szalaggal átkötött abroncsos ruhácskát ajándék gyanánt, Ella gyakorlatilag ki se bontotta: mikor meglátta, hogy ruha van a csomagban, félredobta, és ment is a következő ajándékért.

Én persze nem értettem, hogya lehetséges ez - mikor a ruhácska olyan meseszép, hogy kedvem lett volna megtartani. Ekkor jutott eszembe: milyen sok gyereket, és még több felnőttet kímélnék meg a csalódottságtól, ha a környezetemben mindenkit beizzítanék, akinek gyermeke van: kérdezzük meg őket a legkevésbé vágyott ajándékokról.

Alant tizennyolcan mesélnek - bébik, gyermekek, kamaszok, és fiatal felnőttek -, mi az, amit tuti nem akarnak a fa alatt látni. Bár az egyéves "riportalany", Réka még nem tudott konkrét választ adni a kérdésre, ő is csatlakozott az összeállításban szereplő négy fiúhoz a Barbie gyűlöletben, és kézbe kapva a babát, nemes egyszerűséggek kihajította a babakocsiból. A legkisebbek nem igazán tudtak mit kezdeni a kérdéssel, aztán ahogy lépdelünk felfelé a korlétrán, egyre közelebb kerülünk a saját meggyőződéseinkhez: a karácsonyban úgysem az ajándék a legjobb dolog. Ám amíg eljutunk odáig, komoly igényeink, és anti-igényeink vannak a meglepetéseket illetően...

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így változik az életed, ha gyereked lesz

pp 2013. december 5., csütörtök 21:09

Az első gyerek születése előtt a már családos ismerőseim egyfolytában a következő, számomra kissé homályos mondatot hajtogatták sokat sejtetően: „teljesen meg fog változni az életed!”. A kisbabás barátnőim a gyerekszülést követően tényleg egy kicsit furcsák letttek, legalábbis átmenetileg. A pszichológia is "normatív krízisként" értékeli az anyává válást: vagyis olyan eseményként, amikor a korábbi élethelyzetben alkalmazott megküzdési stratégiáinkkal már semmire se megyünk, új stratégiákat, új hozzáállást kell kialakítani, ez pedig nem könnyű.

shutterstock 109551989
Fotó: Shutterstock

De mégis mi ebben az annyira nehéz, és pontosan hogyan fog minden megváltozni? Részben Daniel Stern világhírű csecsemőkutató felméréseire támaszkodva összegyűjtöttük, mi változik és mi szokta megrázni a kezdő anyákat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mit kezdjünk a hibáinkkal?

Cziglán Karolina, pszichológus 2013. december 4., szerda 14:57

Közhelyszámba megy, hogy a gyereknevelés során mindenki hibázik. Hibázik sokféleképpen: saját normái ellen vét, nem tesz eleget azoknak az elképzeléseknek, amikkel belevágott a szülőségbe. Aztán hibázni lehet úgy, hogy nem veszi észre az ember a gyermek sajátosságait, például bagatellizál valamit, ami a csemetének komoly problémát, szorongást okoz. És persze mások tanácsára, vagy akár a szakkönyvek hatására is lehet hibázni, gondoljunk arra, hány és hány olyan gyakorlat volt divatban pár évtizede, amiket ma inkább károsnak tartunk.

Annak idején Spock például részletes útmutatót adott arra, hogyan vészelje át a szülő azokat az éjszakákat, amiket végigsír a gyermek, anélkül, hogy bemenne hozzá. Ma sokan azt is megkérdőjelezik, aludjon-e külön szobában a gyerek, és vajmi kevesen tanácsolják az órákon át tartó sírni hagyást.

Hibázhatunk indirekt módon is, azzal, ahogy általában viseljük magunkat, még ha nem is a gyermeknek címezzük tetteinket. Lehet, hogy a szülő úgy veszi, ő csak egy kicsit temperamentumosabb az átlagnál, akár még úgy is címkézheti, ez amolyan „olaszos család”, a gyerek viszont ugyanezt megélheti kiszámíthatatlan lobbanékonyságként, nyugtalanító légkörként.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Minden iskolában van egy kisköcsög

kh 2013. december 3., kedd 17:44

Általános jelenség a fiúk közt, hogy a közösségbe kerülve sokszor verekedéssel állítják fel a hierarchiát. Ismerőseim körében végzett gyors felmérésem eredménye az lett, hogy minden óvodában és iskolában van egy kisköcsög, aki rettegésben tartja a többieket, vagy épp csak egyvalakit szúr ki magának és azt szekálja. Általános jelenség, de egyáltalán nem nevezhetjük természetesnek, hiszen a szenvedő alanyt ilyenkor olyan lelki trauma érheti, ami kihathat az egész életére is, ráadásul ma már nem tudhatjuk, mikor kerül elő egy bicska a harc hevében.

"Középső fiamat szeptember óra éri atrocitás, egy nála két évvel idősebb osztálytársa szállt rá" - panaszkodott az egyik ismerősöm. "Mivel szerintem egyáltalán nem működőképes az amerikai filmekben látott "Üss vissza!" nevelési módszer, és általában a csoda is elmarad, hogy a benga gyerek kiterül a földön, azt tanácsoltam neki, kerülje el. Sajnos ez sem vált be, a benga megy utána, a fiam pedig már ott tart, hogy gyomorgörccsel megy iskolába, és hiába szól a tanároknak, vagy leszarják, vagy ha szólnak is, semmi haszna a dolgnak.

shutterstock 148992899

Réka nincs egyedül a tanácstalansággal, Ottóék már az oviban szembesültek a jelenséggel és a tehetetlenség érzésével: "Nálunk a fiamat terrorizálja egy nagyobb gyerek és fingom sincs, mit mondjak neki, illetve nem tudom, mi a helyes. Azt mondtam, kerüld el a francba. Nem járnak egy csoportba, csak összefuthatnak a játszón az oviban vagy folyosón, de fixen egyszer találkoznak, amikor a tornaórájukon a nagyobb végez, Sámuel meg érkezik. No ilyenkor állítólag megvárja kint a folyosón, amíg elmegy a nagyobb gyerek" - mesélte az apa, ám ez sem tökéletes megoldás, hiszen a rettegés ugyanúgy megmarad a kisfiúban.

De mi a helyes lépés? Mit tanácsolhat egy szülő a kisköcsögök által zaklatott gyerekkel? Mit kell tenni a szülőnek? Hagyni, hogy lejátsszák a meccset, azt mondani neki, hogy üssön vissza? Azt tanácsolni, hogy ne üssön vissza, hanem köpje be a gyereket a tanárnál? Vagy ne legyen "spicli", hanem a szülő intézze el a tanárral? Vagy ne a tanárral intézze el a szülő, kapja el a gyereket? Vagy ne a gyereket kapja el, hanem annak a szüleit és üljenek le beszélgetni?

Porontyközeli anyákat, ismerősöket kérdeztünk a gyerekek közti erőszakkal kapcsolatban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Cukiságriadó! Mutassuk meg, a szemüveg menő!

Koncz Andrea 2013. december 2., hétfő 14:52

A négy éves Noah Fisher szemüveges lett. Az amerikai kisfiú sírva fakadt, amikor először kellett volna felvennie. Némi kérdezősködés után végül elmondta az édesanyjának, attól fél, szemüvegben ki fogják nevetni.

Amitől ez a történet igazán jó lesz, az az anya, Lindsey Fisher reakciója. Lindsey létrehozott egyFacebook oldalt, és azt kérte, minél többen töltsenek fel magukról szemüveges fotókat, hogy Noah láthassa, szemüvegesnek lenni valójában menő.

Ismerősök és idegenek is küldenek képet, hogy megmutassák, a szemüveg menő
Ismerősök és idegenek is küldenek képet, hogy megmutassák, a szemüveg menő
Távolról sincs vége, olvasson még »

Együtt alszunk a babával. Probléma?

kh 2013. december 1., vasárnap 18:53

Nagyanyáink korában még teljesen természetes dolog volt, hogy a csecsemő az anyja mellett alszik az ágyban. Aztán jött egy korszakalkotó vélemény ennek veszélyével kapcsolatban, így a következő generáció már kiságy-párti volt, és belém is azt sulykolták még tizenöt évvel ezelőtt, hogy az együttalvás életveszélyes a gyerekre nézve.

Ezek után nem is csodálkozom azon, hogy amikor amikor a szülés után elmeséltem, hogy Kátya velem alszik, vagy megdöbbenéssel reagáltak az ismerőseim, vagy megkönnyebbülve sóhajtottak fel, hogy akkor ezek szerint nincsenek ezzel a dologgal egyedül. Utóbbiak sajnos úgy élték meg a babával való alvást, mintha valami törvényellenes dolgot csinálnának, és mégcsak említeni se merték másoknak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így gyógyítják a gyereket a mesék

pp 2013. november 30., szombat 15:05

Divatos játékok jönnek-mennek, ami azonban, úgy tűnik, a mesekönyv azonban sosem megy ki a divatból, és szinte bármilyen életkorban remek karácsonyi ajándék. Még a leginkább örökmozgó gyereket is rá lehet venni időnként, jellemzően este, lefekvés előtt, hogy a kedvenc meséjét végighallgassa. Akár többször. Esetleg az évek során annyiszor, hogy a szülő már kívülről tudja és rémségesen unja, mégis újra és újra előkerül a történet. A meseolvasás társadalmi rétegeken s kultúrákon átívelő, univerzális szokás, azt viszont talán nem sokan tudják, hogy a mesék gyógyíthatnak is.

Gyógyító történetmesélés

A meseterápiás szemlélet szerint a mesék összerendező, egyensúlyteremtő hatással rendelkeznek azokra a gyerekekre, illetve egyes terápiás irányzatok szerint felnőttekre nézve, akiknek az életében valamilyen törés, kibillenés, fizikai vagy lelki betegség következett be.

shutterstock 69445204

Azok a történetek rendelkeznek leginkább terápiás erővel, amelyek alapvető kérdéseket próbálnak megválaszolni: kik vagyunk, miért létezünk, hová tartunk, valamint a miértekre felelnek. Egy esély, egy szeretett lény elvesztése, egy visszafordíthatatlan változás vagy a halál fenyegetése mind olyan témák, amik a mindnyájunkban jelen lévő félelmekre rezonálnak. Nem véletlen, hogy a tradicionális és törzsi kultúrákban is fellelhető a történetmesélés, mint közösségi és mint gyógyító folyamat is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A megalkuvást nem tűrő Disney-érzés a jégen

Koncz Andrea 2013. november 29., péntek 09:05

December 13 és 15 között érkezik meg Budapestre az éves esedékes Disney on Ice produkció, a Fantázia birodalma, az előadást a múlt hét végén Rómában láttam. A budapesti bemutató előtt még éppen van idejük átgondolni, vegyenek-e jegyet. Nálunk négy előadás lesz, egy péntek este, kettő szombaton (délelőtt, délután) egy pedig vasárnap délelőtt.

A jegyárak a korábbi évekhez képest kicsit alacsonyabbak, a legolcsóbb 2990 forint, a legdrágább 16 ezer, ahogy a foglalásokat néztem, nem minden előadásra kapható már az összes kategória.

Mivel a római show első felét némi szervezési anomália folytán egy nem túl jó, a második felét viszont egy szuperjó helyről néztem végig, azt mondanám, ha tervezik, hogy mennek, és megengedhetik maguknak, érdemes a színpadhoz minél közelebb ülni, különösen, hogy a pesti előadás lényegesen nagyobb csarnokban zajlik majd, mint az olasz.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezekről miért nem szólt senki a gyerek előtt?

pp 2013. november 28., csütörtök 08:26

Közhely, hogy minden gyerek más, minden terhesség más, és a legtöbb dolog – fogja-e szeretni a babakocsit, a saját ágyában akar-e aludni vagy csak kézben alszik el, szeretsz-e szoptatni vagy utálod az egészet – ott dől el, élesben. Vagyis, sok minden el sem dől, hanem hetente változik.

Akármennyire is felkészült az ember, számtalan meglepetés érheti, lehet, hogy senki nem szólt a tágulási vérzésről, vagy hogy szülés után a gátseb mellett belső varrat is lehet a hüvelyben, vagy hogy meddig és pontosan hogyan lesz kellemetlen a szex.

Vagy hogy pici babával milyen egyszerű tud lenni az élet, lehet ide-oda vinni, ahová leteszem, ott marad, és hogy pici babával milyen bonyolult az élet, mert hogy megyek le a társasház földszintjére kulccsal ajtót nyitni, hogy pakolok el a bevásárlás után, amíg még két kézzel kell fogni a fejét nem tartó babát.

Nálam már a terhesség alatt elkezdődött, majd a szülés után vált igazán a meghatározó gondolattá az a felismerés, hogy „hé, nekem ezt nem mondták, nekem erről senki nem szólt!”. Sok emberrel beszélek, sokat olvasok, és mégis, hogyan érhetett ennyire váratlanul egy csomó minden?

shutterstock 140567926
Fotó: Shutterstock

Persze, ha jobban belegondolok, nem is igaz, hogy nem figyelmeztettek: számtalan dolgora figyelmeztettek, csak nem hittem el, vagy elengedtem a fülem mellett, vagy azt gondoltam, ez egy hülyeség, és rám nem vonatkozik.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nálatok milyen otthon a légkör?

Cziglán Karolina, pszichológus 2013. november 27., szerda 11:48

„Mi rendes család vagyunk, senki nem üt senkit, az étkészlet összes darabja is megvan még, az ajtót sem vágjuk be úgy, hogy kiessen a keretéből.” És ezzel ki is van pipálva a kérdés, jó-e otthon a légkör, gondolják sokan. Ha pedig kiderül, a gyermek szorong, esetleg rákérdez a tanító néni, van-e valami családi probléma, mert olyan szomorkás ez a gyerek, értetlenül teszik szét a kezüket.

shutterstock 5550391
Fotó: Shutterstock

Akinek nincs összehasonlítási alapja, hogy másmilyen is lehetne, nem veszi észre, ha rideg, kellemetlen a légkör a családjában. Ő is hasonlót tapasztalt otthon, vagy ha voltak gyermekkorában szebb pillanatok, a feledés homályába vesznek. Nézzük, min lehet lemérni, egészséges, élhető-e az otthoni klíma!

A tanulási nehézségek okai

kh 2013. november 26., kedd 09:23

A tanulási nehézségek elsődleges tünetei, és a sikertelenség, kudarc után kialakult másodlagos tünetek boncolgatása után az okokra voltunk kíváncsiak. Kelemenné Lukács Pendzsi fejlesztőpedagógus szerint elsődleges okok a sérülések lehetnek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mit hozzon a Jézuska?

Dívány 2013. november 24., vasárnap 11:46

Gyerekeket kérdeztünk, mit szeretnének karácsonyra. Robbant a cukiságbomba.

Nincs szükség független iskolára?

ermiz 2013. november 23., szombat 09:31

Kié az iskola? - tette fel a kérdést Horn György Pokorni Zoltánnak és Vekerdy Tamásnak a Van másik iskola című rendezvény nyitóbeszélgetésén. A három szereplő közül az évek óta a független iskolarendszer mellett kampányoló Vekerdy Tamáson kívül Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke, és az Országgyűlés Oktatási, Tudományos és Kutatási Bizottságának elnöke, illetve félig moderátorként Horn György, az Alternatív Közgazdasági Gimnázium igazgatója, és az Alapítványi és Magániskolák Egyesületének elnöke. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A három legjobb fejlesztőjáték, szerintem

Vackor Virág 2013. november 20., szerda 17:10

Telis tele vannak a játékboltok mindennel, a gyerek a fejünket rágja a Barbie-ért, a Monster High-ért, a Bakugánért, a plüssvámpírért. Aztán megkapja, évekig kerülgetjük őket, míg eljön a szerencsés pillanat, amikor végre el lehet őket ajándékozni.

A közelgő karácsony kapcsán kezdünk el gondolkozni azon, milyen sok olyan játék van, amivel valójában nem is nagyon lehet játszani. És milyen kevés olyan, amivel sokat is lehet játszani, és közben a lelkiismeretünk is tiszta, hogy a gyerek is valami "normálissal" tölti el az idejét.

IMG 2513
Fotó: Dívány

Az alábbi hármas az én fiamnál megfigyeltek alapján készült, más családban biztos más a toplista, bár gyanítom, valamilyen legószármazék tíz családból legalább nyolcban ott figyel.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így álcázza magát a tanulási nehézség

kh 2013. november 19., kedd 11:37

A tanulási nehézségek elsődleges tünetei után nézzük a másodlagos tüneteket is, amik a tanulási nehézség, sikertelenség következményekén alakulnak ki rendre. A gyerekek a kudarcokat személyiségtől függően élik meg, és igen sokféleképen tükröződik magatartásukban.

A tünetcsoportokban már említett területeken a gyerekek nem tudnak jól teljesíteni, kudarc éri őket. Azon területeken, ahol nem tudnak az elvárásoknak megfelelően teljesíteni (ez lehet szülő, pedagógusi, társak és az egyén saját elvárása), valamilyen védekező mechanizmus jelentkezik. Ezek mögött a viselkedésbeli vagy testi tünetek mögött pedig sokszor nem is nyilvánvaló a kiváltó ok.

shutterstock 149615723

"Gyakori, hogy a gyerek nem hajlandó azon a területen tevékenykedni, mintegy ha nem csinálom, nem lehet baj belőle. Például a grafomotorikus nehézséggel küzdő gyermek nem szeret rajzolni, kézműveskedni. Szinte minden esetben kialakulnak viselkedési rendellenességek. Érdemes figyelni rá!" - magyarázta Kelemenné Lukács Pendzsi fejlesztőpedagógus, akinek segítségével összeállítottuk a tanulási nehézségek másodlagos tüneteit. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A 3 emeletes mesekönyvben talált szív

Kerekes Anna 2013. november 16., szombat 19:11

Két könyvbemutatón jártunk gyerekeimmel a héten, mindkettőn volt hejehuja, dínom-dánom, rajzos, arcfestős, matricázós gyerekprogram, felolvasás, süti, szörp, no meg néhány boldog és elégedett gyerek, kedves és vicces szerző és illusztrátor.

November 8-án pénteken, a szuperjó Két Egér Könyvesboltban Turai Timea szerkesztő beszélgetett a nemrég megjelent A 3 emeletes mesekönyv szerzőjével, Darvasi Lászlóval, aki nemcsak felolvasott művéből, de kedélyesen elviccelődött a jelenlévő gyerekekkel és felnőttekkel is. Másnap pedig a Talált szív bemutatóján mulattunk a gyerekekkel.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Napjaink megkeserítője: a babareflux

kh 2013. november 14., csütörtök 09:22

Amikor Kátya még a hasamban volt, és azon szórakoztunk férjemmel, mennyit csuklik a méhen belül, még nem nagyon értettem, miért is mondta egy az egészségügyben dolgozó ismerősöm, hogy hajaj, bukós baba lesz. Már tudom. Lassan két hónapja keseríti meg ugyanis az életünket a reflux, ami a baba számára, és a mi számunkra is kellemetlenségekkel jár. 

Eleinte nem tulajdonítottunk túl nagy jelentőséget a tüneteknek, mondván, nagyon pici még a gyerek, szoknia kell a gyomornak a működést. Ám a gyakori bukások száma csak nem akart csökkenni, és újabb tünetek születtek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A tanulási nehézségek elsődleges tünetei

kh 2013. november 12., kedd 12:28

Nagyobbik fiamnál annak idején oxigénhiányos állapot alakult ki, vagy szülés közben, vagy már az anyaméhben. Az egykori Schöpf-Mérei kórházban ugyanis súlyos hibát követtek el: miután elment a magzatvizem, 24 órán keresztül feküdtem a szülőszobában, oxytocint viszont csak ennyi idő elteltével kaptam, több mint egy napig vártak a szülésmegindítással. Bendegúznak látszólag semmi baja nem esett, a problémák csak később mutatkoztak: a gyerek mozgásban is jól lemaradt kortársaihoz képest, az pedig, hogy tanulási nehézségekkel küzd, figyelemzavaros és hiperaktív, már csak első osztályban derült ki.

Távolról sincs vége, olvasson még »

"Aki cukinak nevez, megölöm!" - a celebgyerekek Twitteren

Steiner Kristóf 2013. november 11., hétfő 11:11

Azt mondják, egy kép többet mond minden szónál, ám néhány fotónál sokkal többet árul el egy emberről az, hogy hogyan kommunikál. A lassan felnőtté érő celebkölykök Instagram profilját böngészve - amelyeket múlt héten szedtem ékes csokorba - merült fel bennem a gondolat: a Twitter profiljukra is tanulságos volna rápillantani.

Íme Bruce Willis és Demi Moore lánya, Will Smith és Jada Pinkett Smith fia, a tragikusan elhunyt krokodilvadász lánya, Guy Ritchie és Madonna fia, amint az egymondatos közösségi portálon parádéznak. A nemzetközi celebgyerek felhozatal mellett egy magyar sztárporonty, a kislányból nőcivé érett Gáspár Evelyn életébe is bekukkanthatunk. Ugye milyen iszonyú izgalmas?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Koraszülés: belecsöppentünk a Vészhelyzetbe

Vackor Virág 2013. november 10., vasárnap 09:13

Mindenféle előzmény nélkül egyszer csak korababás anyuka lettem. Miután addig senkit nem ismertem személyesen, aki hasonló cipőben járt volna, mint én, az örömöt leginkább a félelem és a rettegés nyomta el, fogalmam sem volt, mi vár ránk. Erre nem lehet felkészülni, az már biztos, pedig Magyarországon egyre több a koraszülés, a születések 8,5-9 százaléka ilyen.

shutterstock 33038194
Fotó: Shutterstock

Nálunk a szülés a 32. héten történt, a baba „nagy” volt, 2250 grammos. Elsőre az orvosok nagyon lelkesek voltak, ezért én a sima csecsemős osztályon kaptam ágyat, mondván, pár nap, és jöhet utánam ő is. De csak vártam és vártam, jöttek-mentek az újszülöttes anyukák mellőlem, és én még mindig csak akkor láthattam a gyerekem, ha átgyalogoltam a fél kórházon a PIC-re.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Korán kezdi: "menstruáció", egy hetesen

kh 2013. november 9., szombat 12:34

Nem lehet annyi gyereket szülni, vagy annyi szaklapot, babás magazint elolvasni, fórumokat látogatni, nagyszülői jótanácsokat hallgatni, hogy 100 százalékosan felkészült legyen az ember egy csecsemőre. A teljesen új információként ható mongolfolt mellett egy másik jelenség is meglepte a környezetemet: Kátya hüvelyi vérzése alig egy hetesen. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ne túráztassa állandóan a gyereket!

Cziglán Karolina, pszichológus 2013. november 6., szerda 22:30

Egy szülőpár, aki kétéves gyerekének családi napközit keresett az interneten, hogy társaságigényének kielégítésére napi pár órát beadja, meglepődve mesélte, nehezen találtak olyan oldalt, ahol egyszerűen nyugodt, szabad játékot ígértek volna. Szinte mindenhol valamilyen „különórát”, fejlesztést ajánlottak: angolt, balettet, úszást. Más extra szolgáltatásokból is lehetett választani, mint például kérés esetén a gyermek születésnapjának megünneplése, és fotók is bemutatták, ahogy egy csemete ámulva figyeli az előtte álló tortát, tetején a tűzijáték lángcsóvájával. Ahol különórát nem is ígértek, ismeretek átadását, okosítását legalább igen.

Bár jó dolog a torta, a tűzijáték, az angol, talán még a balett is, mégis érthető volt, miért kelt ez rossz érzést egyes szülőkben, és miért csökkenti a bizalmukat azzal kapcsolatban, tudják-e a szolgáltatást kínálók, mire van szüksége egy kicsi gyereknek. Vagy, ha ők tudják is, de akkora az igény minderre a sok "extrára", hogy érdemes kínálni őket, gyakorlatilag nem lehet nem kínálni mindezt.

shutterstock 44043889
Fotó: Shutterstock

Gondoljunk bele, hogyan alakul, ha a legtöbb gyermeket tortával ünneplik, majd a kis Pisti is várja a szülinapján a mindenkinek kijáró köszöntést, de az ünneplés elmarad, mivel az ő szülei nem adták le a megrendelést. Vajon miért nem azzal ünnepeljük a gyerekeket, hogy aznap elénekeljük neki a kedvenc énekét köszöntésül, esetleg ő választja ki, mit játszunk délután?

Ez nem az intézményekről szól, hanem egy uralkodó szemléletről, aminek a mélyén szorongást találunk. Szorongást attól, hogy kevesek vagyunk, ha egyszerűen magunkat, a jelenlétünket, szeretetünket adjuk. Akkor hiányérzet keletkezik a gyermekben, hisszük mi, holott a hiány bennünk keletkezett. Persze, nem arról van itt szó, hogy ne szabadna ajándékozni, inkább az arányok eltalálásáról, arról, hogy mitől ünnep számunkra az ünnep.

A bizonytalan és bűntudatos szülőre igaz leginkább, hogy igyekszik elhalmozni a gyermeket mindenféle tárgyi jóval, mintha valamit ellensúlyozni akarna. A leggyakrabban válás után látjuk ezt a jelenséget, és ez nemcsak arról szól, hogy a szülők egymást próbálják túllicitálni, hanem arról is, hogy ellensúlyozni akarják, hogy nem tudták megadni a gyermeknek érzelmileg, amit szerettek volna. Egészen szélsőséges mértéket tud ez ölteni, vannak szülők, akik bűntudatuk, a gyermek iránti sajnálatuk enyhítésére folyamatosan etetik és ajándékozzák a gyermeket.

Távolról sincs vége, olvasson még »

18+ Ilyen a szülés. Vagy mégsem? Fotók.

Koncz Andrea 2013. november 5., kedd 21:30

Furcsa képekkel találkoztunk a minap. A két fotón az egyik lánya megszületése után a háromgyerekes művésznő látható a babával. Ana Álvarez-Errecalde azt mondta, az egész terhességét végigkísérte a vágy, hogy elkészítse ezeket a fotókat, így végül is nem tett mást, mint megvalósította a saját álmát. A képek születéséről és hátteréről, arról, hogy mit szeretne mondani velük a lenti videóban vall.

És mond egy nagyon is elgondolkodtató dolgot: nem fél attól, hogy ezzel a nézői túlságosan sokat látnak az ő legbelsőbb szférájából, hiszen egyúttal a saját legbelsőbb érzéseikkel is szembesülnek. És tényleg érdekes végiggondolni: kinek miért tetszik/nem tetszik ez, és mit mond ez el rólad, nézőről, neked, a nézőnek.

25 el-nacimiento-de-mi-hija
Fotó: Ana Álvarez-Errecalde

Mit szeretne mondani az asszony ezekkel a képekkel? És egyetértenek-e a mondanivalójával?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem verem a babát, ez csak mongolfolt

kh 2013. november 4., hétfő 15:08

Kátyának köszönhetően új kifejezéssel találkoztunk a napokban: a mongolfolttal. Másfél hónapos lányom keresztcsont-tájékán ugyanis egy eltűnni nem akaró, elmosódott határú, kékes-lilás folt okozott némi aggodalmat a családi körben. A sérülési nyomnak tűnő foltra nem sokkal a születése után azt hittem, talán annak az eredménye, hogy a bába rosszul fogta meg, amikor kicuppant belőlem, úgyhogy ennek akkor nem is tulajdonítottunk nagy jelentőséget.

Ám a dolog csak nem halványodott, hétvégén pedig anyámban az a gyanú is felmerült, hogy talán a babahordozó töri fel a gyerek fenekét. Úgyhogy még mielőtt az a vád ért volna egy idegentől, mondjuk a védőnőtől, hogy bántalmazzuk a kislányt, az interneten kerestem rá arra, mi okozhat (talán egyfajta betegség?!) ilyen nyomokat egy babán. 

A magyarázat meglepő, hiszen mindamellett, hogy soha életemben nem hallottam még a mongolfoltról, a babás-mamás magazinok nem is foglalkoztak vele, a fellelhető pár cikk szerint ez nem is olyan ritka jelenség Magyarországon. 

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 ... 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 ... 296

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés