Az 50 az új 40, már ami a gyermekvállalást illeti

Egy friss izraeli kutatás eredményei szerint 50 év felett pont olyan biztonságos szülni, mint a 40-en túliaknak, ráadásul a születendő gyermek számára sem kockázatosabb.

A kutatás az 50 éven felüli nők terhességi komplikációit vizsgálta abból a szempontból, hogy a fiatalabb anyákhoz képest van-e különbség, illetve növekszik-e az esetlegesen felmerülő problémák kockázata. Az eredményeket a Study Finds osztotta meg velünk.

Plusz tíz év

A negevi Ben-Gurion Egyetem és a Soroka Egyetemi Kórház kutatói közel 243 000 szülés előtt álló nőt vizsgáltak. Az eredmények arra engednek következtetni, hogy ugyanolyan biztonságos egy 50 feletti nő számára a terhesség, mint 40-es társainak.

„Kiderült, hogy a gyermekvállalás tekintetében az 50 az új 40” – jelentette ki dr. Eyal Sheiner, a Sokora kórház szülészeti és nőgyógyászati osztályának igazgatója. „Ezzel együtt az egészségügynek fel kell készülnie arra, hogy egyre több nő vállal gyermeket ötven felett is” – tette hozzá.

Sokak számára nagy öröm ez!
Sokak számára nagy öröm ez!Fotó: SelectStock / Getty Images Hungary

Biztató eredmények

Sheiner és csapata pontosan 242 771 esetet elemzett, így hasonlította össze a 40-nél fiatalabb és idősebb nők adatait, különös tekintettel a terhesség során fellépő komplikációk kockázataira. A leggyakrabban felmerülő tényezők közé tartozik a koraszülés, a terhességi cukorbetegség, a magas vérnyomás vagy a császármetszés. Szintén figyelemmel kísérték, hogy a csecsemő milyen fizikai állapotban születik, mekkora a halandóság aránya, valamint veszélyes volt-e a szülés.

A vizsgált terhességek 97 százalékában az anya 40 évnél fiatalabb volt, 8000 nő 40-45 év közötti, 558 anya tartozott a 45-50 éves korosztályba, és csupán 68 olyan esetet rögzítettek, amikor az anya 50 évnél idősebb volt. A kutatók megállapították, hogy a különböző komplikációk kockázata ugyan magasabb a 40 év feletti nők esetében, de nincs különbség aközött, hogy valaki 40 vagy 50 éves korában vállal gyereket. Annak ellenére, hogy az eredmények több nő számára megnyugvást jelenthetnek, a kutatók szerint fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a 40 éven felüli nők terhességét különös figyelemmel kell kísérni, az 50 éven felüliek esetében pedig erre még jobban oda kell figyelni.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.