Terjedőben Magyarországon a fejtetű

Nemcsak a rossz körülmények között élőket érinti, hanem a tisztán tartott hajat is ugyanúgy megfertőzheti a fejtetű, különösen, ha a gyerekek az oviban összedugják a fejüket. Egyáltalán nem ciki, ha a gyerekünk elkapja, és bár a fertőződés kellemetlen, szerencsére könnyen kezelhető.

Amikor pár héttel ezelőtt az óvónők jelezték, hogy megjelent a fejtetű a csoportban, akkor rögtön kivert a víz, mert már magam előtt láttam, ahogy a lányom derékig érő hajából tetűfésűvel fésülgetem ki a serkéket. Pár nappal később már a bölcsődéből is jelezték, hogy ott is tetves lett valaki, de szerencsére (vagy a megelőző samponnak köszönhetően) megúsztuk a dolgot.

Persze, tudom, a fejtetű egy teljesen közönséges parazita, és a közösségbe járó gyerekeknél benne van a pakliban, hogy megfertőződnek. De mit tehetünk azért, hogy ezt megelőzzük, és mit csináljunk, ha már elkapta? Ezekről kérdeztük dr. Aschenbrenner Zsuzsanna csecsemő- és gyermekgyógyászt.

Milyen körülmények között jellemző a fejtetű felbukkanása?

A fejtetű világszerte előfordul, így Magyarországon is. Statisztikák szerint a fertőzöttség egy-egy országon belül húsz-harminc évente emelkedő tendenciát mutat. Magyarországon napjainkban éppen egy ilyen időszak szemtanúi vagyunk.

Így néz ki közelről
Így néz ki közelrőlarlindo71 / Getty Images Hungary

A köztudatban az él, hogy a fejtetvesség a rossz körülmények között élőket érinti, a fertőzés elhanyagolt higiéné mellett üti fel a fejét. Ebben van is némi igazság: leggyakoribb a rossz higiénés viszonyok között élőknél, de járványszerű megjelenésére elsősorban a zárt gyerekközösségekben lehet számítani. Ezen belül is az óvodában és a kisiskolások között. Az már sokkal közismertebb tény, hogy a fejtetvesség nagyon könnyen átterjed egyik emberről a másikra, ha közvetlen érintkezésbe kerülnek. A jellemző terjedési mechanizmus az, hogy a gyerekek összedugják a fejüket, így a hajuk összeér. Megfigyelések szerint sapka, fésű és hajkefe, bútorkárpit, plüssfigura vagy közösen használt törölköző közvetítésével is továbbadható, bár ezzel kapcsolatban megoszlanak a vélemények.

Fontos tudni, hogy bár testi és lelki értelemben is kellemetlen állapotról van szó, de nem súlyos betegség, valamint egyéb fertőző betegséget sem terjesztenek ezek az élősködők. Talán az egyetlen szövődmény a vakarás következtében kialakuló fejbőr-felülfertőződés lehet, illetve esetenként allergiás reakciót válthat ki.

Hogyan előzhetjük meg, hogy a gyerekünk elkapja a tetvességet a társaitól?

A sikeres védekezésben a legfontosabb a rizikós közösségekben (bölcsőde, óvoda, iskola) elvégzett rendszeres szűrővizsgálat. Nagyobb gyerek megtanítható arra, hogy lehetőség szerint kerülje el azt, hogy a haja más gyerekek hajával érintkezzen. Kisebb gyerekeknél ilyen fegyelem kevéssé érhető el. Emellett pedig érdemes elkerülni a fésűk, kefék, hajjal és fejjel érintkező tárgyak, ruhadarabok közös használatát.

Ha már megtörtént a fertőzés, akkor fontos a fertőzési „lánc” mielőbbi és minél pontosabb felgöngyölítése: kitől indulhatott, ő kitől kaphatta el, illetve kiket fertőzhetett meg. Ha ez nem történik meg, a fertőzés jó eséllyel oda-vissza adódhat egyik emberről a másikra, a már kezelt gyerek is újra megfertőződhet.

Közösségben tehát úgy érhető el a leghatékonyabb védelem, ha a fertőzöttséget minél gyorsabban felismerik és felszámolják.

Ciki vagy nem, ha a gyerekünk tetves lesz?

Egyáltalán nem kell szégyellenünk vagy felelősnek éreznünk magunkat, ha a gyerekünk megfertőződik. Tévhit, hogy az ápolatlan, elhanyagolt gyerekeket „támadja” csak meg ez az élősködő. Ez a tiszta vagy éppen az elhanyagolt hajat egyaránt eláraszthatja, és bárkinél előfordulhat, nemtől és életkortól függetlenül is.

A petéket (más néven serkéket) egy sűrű fogú fésűvel a legkönnyebb eltávolítani
A petéket (más néven serkéket) egy sűrű fogú fésűvel a legkönnyebb eltávolítaniKevinDyer / Getty Images Hungary

A mi szülői felelősségünk abban áll, hogy legyünk résen, figyeljünk a gyerekeinkre. Érdemes heti rendszerességgel átnézni a hajukat. Így a mielőbbi felismerésért és az időben elkezdett, hatékony kezelésért is sokat tehetünk. Ez pedig segíthet a fertőzés továbbterjedésének megakadályozásában.

A tetűírtó készítmények kezelésre és megelőzésre is alkalmasak. Azoknál a már kezelt gyerekeknél is, akiknél a visszafertőzés esélyes lehet, ezen időszakban használhatóak hosszabb időn át, hajmosás után, további megelőzés céljából. 

Ha elkapta, elég egyszeri gyógysamponos/hajszeszes kezelés, vagy több felvonásban kell? A családtagokat is kezelni kell ilyenkor?

A kezelés legfontosabb eleme a haj kezelése a kiválasztott tetűírtó szerrel, a készítmény alkalmazási előírásában javasoltak szerint. Járványügyi szempontból legalább ilyen lényeges a megelőzés, a visszafertőződés és a továbbterjedés megakadályozása. Ezt szolgálhatja a hajjal érintkező tárgyak fertőtlenítése, a fertőzött gyermek törülközők, ruháinak, fejfedőinek, ágyneműinek, törülközőinek forró vízzel történő kimosása, tisztítása. Extra vagy speciális otthoni fertőtlenítésre nincs szükség. A nem mosható tárgyakat tegyük zárt zacskóban egy-két napra a mélyhűtőbe. A fertőzött gyermek családtagjai esetében is fontos a fokozott odafigyelés és a megfelelő megelőző kezelés biztosítása.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek