Könnyen depressziós felnőtté válhat, aki tiniként füvezik

Jelentősen megnöveli a későbbi depresszió valószínűségét, ha valaki fiatalon füvezik, derült ki egy friss tanulmányból. Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy az illető a marihuána miatt lesz depressziós, mert az is lehet, hogy valamilyen más, egy még ismeretlen közös tényező áll a háttérben.

A fiatalok körében a marihuána világszerte a legnépszerűbb drognak számít, ám nagyon keveset tudunk arról, hogy a használata milyen hatással van a fejlődő agyra. Egy új átfogó tanulmány ugyanakkor most megállapította, hogy összefüggés mutatható ki a fiatalkori füvezés és a későbbi depresszió között, írja az IFLScience.

Kanadai és brit kutatók 11 nemzetközi vizsgálat eredményeit vetették össze, melyekben összesen 23 ezer résztvevőt követtek fiatalkortól felnőttkorig. Megállapították, hogy a 18 év alatti fűfogyasztás 37 százalékkal megnöveli a valószínűségét a későbbi depressziónak. És ha ez nem lenne elég, akkor a füvező gyerekeknél háromszor gyakrabban fordult elő öngyilkossági kísérlet, bár a szerzők szerint ebben az esetben a számok nem igazán pontosak.

Noha alapvetően a depresszió előfordulása viszonylag alacsony (felnőttek körében 7 százalék), ez nem jelenti azt, hogy könnyen figyelmen kívül hagyható – pláne, ha megnézzük, hogy a marihuána mennyire népszerű a fiatalok körében. Az Egyesült Államokban körülbelül 400 ezer felnőttkori depresszió lehet kapcsolatban a füvezéssel, míg Kanadában 25 ezer, az Egyesült Királyságban pedig 60 ezer.

Kimutatható összefüggés van a marihuánafogyasztás és a depresszió között
Kimutatható összefüggés van a marihuánafogyasztás és a depresszió közöttPymca / Getty Images Hungary

„Noha a kannabisz negatív hatásainak a mértéke egyéni szinten nagyon változékony, és a pontos kockázat nem is megjósolható a fiatalok esetében, a fiatal generációk körében megfigyelhető széles körű használat miatt fontos közegészségügyi problémáról van szó” – mondja Andrea Cipriani, a cikk társszerzője, az Oxfordi Egyetem pszichiátere.

A kutatók ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy a párhuzamok nem feltétlenül jelentenek ok-okozati összefüggést. Lehet, hogy más tényezők vannak a háttérben, amelyek miatt a tini füvezni kezd, és amiért kibukik az iskolából, majd munkanélküli lesz, ez pedig megnöveli a depresszió kialakulásának a valószínűségét. De az is elképzelhető, hogy a depressziós tünetek jelennek meg hamarabb, és ezek miatt fordul a fiatal a drogok felé.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek