Ezektől a cuccoktól nem leszel jobb szülő, csak szegényebb

A szülőknek elképesztően sok felesleges holmit el lehet adni azért, mert azt hiszik, hogy jobb szülők lesznek tőle. Pedig a kisbabának csak az számít, hogy szeressék és gondoskodjanak róla. Összegyűjtöttük azokat a dolgokat, melyeknek a beszerzését nem kell elkapkodni, mert lehet, hogy hamar rájövünk, nincs is rájuk szükség.

Az első gyermekre várva nagyon sok felesleges holmit össze lehet vásárolni. Egyáltalán nincs szükség például a vízhőmérőre vagy túl gyenge akkumulátoros orrszívóra, a melegítős popsitörlőtartóról nem is beszélve. Úgyhogy mielőtt nagyon belelendülnénk a pénzköltésbe, a bevásárlólistánkat mutassuk meg egy olyan barátnőnknek, aki legalább egy, de inkább két gyereket felnevelt, így biztosak lehetünk abban, hogy tapasztalatból ad tanácsot.

Nincs szükség minden receptre

Amikor megszületik a baba, akkor az első gyerekorvosi látogatáskor kapunk néhány receptet, amivel kiváltható többek között a lázcsillapító kúp, a K-vitamin, alkohol a köldökcsonk ápolásához és a gyógyszertári fürdető. Mielőtt azonban apát elkergetnénk a gyógyszertárba bevásárolni, érdemes megfontolni, hogy mit váltunk ki.

Az alkohol helyett például ma egyre több kórházban az Octenisept-oldatot javasolják a köldökcsonk fertőtlenítésére – akkor, ha indokolt. Mert egyébként, egy egészséges kisbabánál, akinek szépen gyógyul a köldöke, semmilyen kezelésre nincs szükség, csak arra kell figyelni, hogy a seb száraz maradjon, ne érintkezzen a pelenkával, és ne szennyeződjön széklettel vagy vizelettel. De alkoholra vagy hintőporra egyáltalán nincsen szükség.

Egy egészséges baba köldökét nem kell alkohollal vagy hintőporral kezelni
Egy egészséges baba köldökét nem kell alkohollal vagy hintőporral kezelniFotó: dtimiraos / Getty Images Hungary

A babafürdető krém kiváltása is megfontolandó. Az első időkben csak jót teszünk a baba bőrével, ha csupán néhány naponta fürdetjük, és akkor is elegendő, ha csak tiszta vizet használunk. Amíg a köldökcsonk nem esik le, addig vigyázzunk, hogy oda ne kerüljön víz! De fürdetőkrémekre egy újszülöttnél még semmi szükség.

Popsikrém se kell mindig

A hintőpor nemcsak a köldökápolásnál, de a pelenkázásnál is szükségtelen. Inkább töröljük teljesen szárazra a hajlatokat egy textilpelenkával, mielőtt újrapelenkáznánk a babát. Ha kellő rendszerességgel cseréljük a pelenkát, és figyelünk, hogy ne fülledjen be a kicsi feneke, akkor a különböző popsikrémeket is kihagyhatjuk. Ha mégis használunk, akkor se fél kilót kenjünk a gyerek fenekére, mert a krémeket rendszerint csak nagyon vékonyan szabad felvinni. Ha pedig természetes megoldásra vágyunk, akkor keressünk shea vajas, körömvirágos krémet a kipirosodott fenék ápolására.

A popsikrémből sem kell annyi
A popsikrémből sem kell annyiFotó: sdominick / Getty Images Hungary

Van olyan barátnőm, aki még a nedves popsitörlőt is lecserélte, konkrétan tiszta vízzel benedvesített tisztítókendőt használt erre a célra. Mivel nálam a pelenkázó a gyerekszobában van, és nem a fürdőben, ezért számomra ez kicsit életszerűtlen, de tény, hogy környezettudatosabb és olcsóbb megoldás, mint a nedves törlőkendő. A vizes kendőre váltást főleg a lányos anyukáknak érdemes megfontolni, ugyanis egyesek szerint a túlzottan hámosító popsitörlők is közrejátszanak a kislányoknál előforduló kisajak-összetapadás kialakulásában. De a jelenség hátterében vélhetően hormonális okok is állnak (túl alacsony ösztrogénszint), és a szintetikus pelenkáknak is lehet hozzá közük, mert a probléma a szobatisztaság után ritkábban fordul elő.

Szóval mielőtt lelkesedésünkben hirtelen felvásároljuk a fél bababoltot, gondoljuk át, hogy mi az, amire biztosan szükség lesz. Egy csomó mindent ráérünk később is beszerezni, ha valóban szükség lesz rá. Ha például tudjuk, hogy igény szerint szeretnénk szoptatni, akkor jó eséllyel a cumisüveg sem kell, és elképzelhető, hogy a mellszívóra se lesz szükség. Tájékozódjunk a szülés előtt, válasszuk ki a számunkra szimpatikus típust, és ha mégis kell, akkor a párunknak lesz ideje beszerezni akkor, amíg mi még kórházban vagyunk. 

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.