Hatékony home office a gyerekek mellett? Mutatjuk, hogyan!

Mindannyian emlékszünk még arra, amikor Robert Kelly élő bejelentkezése közben megjelent a háttérben a kislánya? Tökéletes példája volt ez annak, hogy milyen élmény otthonról dolgozni, gyerekkel.

A gyerekek mintha megéreznék, hogy mikor bonyolítasz fontos üzleti telefonokat. Ilyenkor a legnagyobb segítséget kétségkívül a némítás gomb jelenti a telefonon, amivel könnyen elkerülhetjük, hogy az ügyfelek is hallják, ahogy a kisgyerek kikiabál a mosdóból, hogy sikeresen elvégezte a dolgát. De mi mindent tehetünk még, ha összecsúszik az anya és az üzletasszony szerepe? A The New York Times segít.

Mindenki számára nehéz

Szülőként a munkavégzés akkor is stresszes, ha már közösségbe jár a gyerek, hiszen reggel akkor is időben kell indulni, és mindent megteszünk annak érdekében is, hogy ne a mi gyerekünk maradjon utoljára az oviban. Amerikában a 18 év alatti gyermeket nevelő családok közel 62 százaléka esetében dolgozik mindkét szülő, 23 százalékuk végzi a munkáját otthonról.

Kisgyermekes szülőként szinte felüdülés a nap folyamán a kollégákkal váltott pár mondat, egy kis szelet a felnőttek világából. „Ha otthonról dolgozol, ritkán szállsz ki a szülői szerepedből, és könnyen elveszítheted a szakmai életed perspektíváját” – mondja Patrick A. Coleman író, akinek egyik fő témája az apaság.

Nem kell azonban minden nap otthonról dolgoznunk, az alábbi tippek abban az esetben is segítséget jelenthetnek, ha csak pár napot töltünk home office-ban, amíg a gyerek beteg.

Végtelen kitartásra is szükség lesz
Végtelen kitartásra is szükség leszaluxum / Getty Images Hungary

Szabjunk határokat

Teresa Douglas író 2010 óta dolgozott otthonról, amikor az egész vállalat átállt erre a megoldásra. Szerinte a szülők általában ott rontják el, hogy nem húzzák meg a szükséges határokat. Erre abban az esetben is szükség van, ha nem egyedül tartjuk otthon a frontot, hanem például egy bébiszitter a segítségünkre van. „A gyerekek mindig szülőként gondolnak ránk, emiatt nehezen értik meg, hogy most mással, esetleg munkával kell foglalkoznunk.” Annak érdekében, hogy mindannyiunk dolgát megkönnyítsük, találjunk ki egyezményes jeleket. Például, egy egyértelmű STOP jelzés az ajtón egyértelművé teszi a gyerekek számára, ha éppen fontos telefont bonyolítunk.

Érdemes fizikai korlátokat is bevetni a hatékony munkavégzés érdekében. Érdemes térben is szétválasztani a munkát és a családot, hiszen mindenki számára stresszes helyzetek alakulnak ki abból, ha összefolyik a munka és a magánélet. Ennek érdekében próbáljuk a munkát a dolgozószobán belül tartani, hiszen így nemcsak a fontos dokumentumoktól tarthatjuk távol a gyerekeket, de mindenki számára egyértelmű, hogy a közös helyiségek a családi élet színterei.

Ha a gyerekek még nem elég idősek ahhoz, hogy egyedül eltöltsék a munkára szánt időt, nyugodtan kérjünk segítséget, annak ellenére, hogy otthon vagyunk velük. Ilyen esetekben téves elképzelés, hogy egyszerre kell szülőként és munkaerőként is helytállnunk. „Ha megengedhetjük magunknak, mindenképp kérjünk segítséget, hiszen rengeteg stressztől kíméljük meg így az egész családot” – bátorít Douglas. Ha nincs lehetőségünk arra, hogy a munkaidőnkben egy bébiszitter vagy egy nagyszülő foglalkozzon a gyerekekkel, próbáljuk összehangolni az életünket azokkal a szülőkkel, akik otthon vannak a gyerekükkel.

Használjuk ki, amíg alszik a gyerek

Friss szülőként gyakran halljuk a tanácsot, hogy aludjunk, amíg a gyerek alszik, azonban sok szülő számára kizárólag ezek az órák adnak lehetőséget a szükséges munka elvégzésére. Ha nagyon időszűkében vagyunk, hozzuk előbbre a gyerekek lefekvésének időpontját, így ezzel is további órákhoz juthatunk. Kisebb gyerekek esetében hasznos lehet ilyenkor egy bébiőr, hiszen ennek segítségével a szomszéd szobából is meghalljuk, ha felébredt a kicsi.

Zárjuk ki a zajt

Ha a gyerekek játszanak a háttérben, még külön szoba esetén is stresszforrás lehet a beszűrődő zaj. Sok esetben segítség lehet akár a telefonunk tartozékaként használt headset is, ami azt ugyan nem fogja megakadályozni, hogy a fontos telefonhívásokkor a gyerekeink ne kiabáljanak, de legalább kiválóan szűri a zajt.

Szabad kezet mindenkinek!

Abban az esetben, ha egészen kicsi gyerekkel vagyunk otthon, lehetőséget teremthetünk a csendesebb pillanatokra, ha hordozzuk a babát. Így a kicsi nyugodt lesz, hiszen testközelben van, és a mi kezeink is szabadok maradnak, ami által nemcsak a házimunkát, de akár irodai feladatainkat is hatékonyabban el tudjuk végezni.

Mindezek ellenére próbáljuk szem előtt tartani, hogy a közösségi médiában megosztott képek, amiken a tökéletes frizurájú anyuka a kisbabája mellett hatékonyan dolgozik a laptopján, soha nem fognak valósággá válni. Ehelyett próbáljunk arra törekedni, hogy annyi feladatot vállaljunk el, amennyit lelkiismeretesen el tudunk végezni, és igyekezzünk megtartani a család-munka egyensúlyát is.

Oszd meg másokkal is!
Mustra