Vegyél háziállatot a gyereknek! 10 okod biztosan van rá

Magabiztosabb lesz, felelősséget tanul, és az egészségének is jót tesz, ha van egy társa. De csak akkor kapjon állatot, ha tisztában vagyunk azzal, hogy időnként nekünk kell majd gondozni.

A legtöbb gyerek életében eljön az a pillanat, amikor állatot szeretne. Van, aki beéri egy hörcsöggel, más papagájt kér a szüleitől, és persze vannak azok, akik másra se vágynak, csak egy kutyára. Elvégre a kutya az ember legjobb barátja, igaz? A bizonytalan szülőknek a Lifehack összegyűjtött 10 indokot, hogy miért jó, ha a gyerek állatok mellett nő fel. 

1. Felelősségre tanít

Az állatról gondoskodni kell. Életkortól függetlenül minden gyerek képes arra, hogy (szülői útmutatással) megetessen vagy megitasson egy állatot, de egy nagyobbacska már ki is tudja takarítani. Egy kamasz pedig már kutyát sétáltatni is tud.

2. Önbizalmat épít

A gyerekek számára az állatok olyanok, mintha ők is emberek lennének. Rendszerint úgy viselkednek velük, mint a kortársaikkal, és úgy is beszélnek hozzájuk. Az pedig, hogy mindenféle ítélkezés nélkül kifejezhetik az érzéseiket, nagy szerepet játszik az önbizalom építésében.

A legjobb barát
A legjobb barátShutterstock

3. Osztozkodásra tanít

A gyerekek szeretik megosztani a kedvencükkel az ennivalójukat, az innivalójukat, a titkaikat. Szeretnek nekik kedveskedni, úgy, hogy az állatnak „kérnie” sem kell. 

4. Segít egészséges szokásokat kialakítani

Akinek kutyája van, az kénytelen sétáltatni, és játék közben néha futkosni, ugrálni. Az állat táplálása során pedig gyakran találkozni azzal, hogy a különböző eledelek mennyire természetesek, ami felkeltheti a gyerek kíváncsiságát, hogy ez miért is fontos, és így a saját étkezésében is tudatosabb lehet.

5. Jó hatással van az egészségre

Akinek állata van, annak erősebb az immunrendszere, és könnyebben megküzd a kórokozókkal.

6. Jót tesz a testvéri kapcsolatnak

Vannak állatok, amelyek jó játszópajtások. Ha pedig a családban több gyerek van, akkor jó eséllyel mind szeretnének az állattal játszani. De mivel az állatot senki sem sajátíthatja ki, ezért így kénytelenek megtanulni közösen játszani.

7. Csökkenti az asztma valószínűségét

Kutatások szerint az állat mellett felnövő gyerekeknél kisebb eséllyel alakul ki asztma. A pontos okok nem ismertek, de egyes feltételezések szerint az állandóan jelen lévő állatszőr megerősíti a tüdőt.

Még az immunrendszert is erősítheti
Még az immunrendszert is erősíthetiShutterstock

8. Segít az olvasni tanulásban

Az olvasni tanuló gyerekeket gyakran elbizonytalanítja, hogy a felnőttek állandóan kijavítják, amikor hibázik. A házi kedvenc viszont sosem szól bele, sosem korrigál, így nem kell szégyellnie magát, ha valamit rosszul olvas. Ha pedig elég kitartó, akkor idővel egyre jobb lesz.

9. Csökkenti a magányt

Az állatok nagyszerű társai a gyerekeknek. A gyerekek beszélhetnek hozzájuk, és elképzelhetik, hogy az állat válaszol. Ettől pedig nem érzi magát magányosnak. Tudja, rá mindig számíthat, és ott lesz, hogy játsszon vele. (Nyilván egy hallal nem lehet úgy játszani, mint mondjuk, egy macskával, de képzeletbeli társalgást vele is le lehet folytatni.)

Állatot tartani hatalmas felelősség

Amikor beadjuk a derekunkat a könyörgő gyereknek, akkor valójában magunknak veszünk állatot, nem a gyereknek. Nem tudhatjuk, hogy a lelkesedése meddig tart majd ki, és szinte biztos, hogy lesz olyan pont, amikor nekünk kell majd kitakarítani az almot, vagy épp levinni a kutyát. Sose feledkezzünk meg erről!

10. Csökkenti a stresszt

A gyerekeket is éri stressz, ami például alvásproblémákat okozhat. Ha viszont van egy állata, akivel megbeszélheti a problémát, akkor az segíthet. Ráadásul a kutyák, (macskák, nyulak és hasonló állatok) simogatása bizonyítottan csökkenti a stresszhormon szintjét a gyerekekben.

Oszd meg másokkal is!
Mustra