SZÜLŐSÉG

Nem kell gyámhatósági engedély, ha gyerekkel emigrálunk

kh 2014. április 6., vasárnap 16:46

Újra és újra felbukkant a Facebookon az a tavalyi HVG cikk, ami arra hívta fel a figyelmet, hogy gyámhatósági jóváhagyásra van szükség ahhoz, ha a gyereket szülei tartósan külföldre szeretnék vinni.

Nem csoda hát, hogy amikor ismeretségi körünkben kiderült, a gyerekek jövője érdekében inkább Németországban folytatjuk közös életünket, sorra kaptuk a figyelmeztetést, hogy baj lehet abból, ha az emigrálást nem jelentjük. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Feminizmus vagy ép ész, ha nem leszek anyazombi?

Dívány 2014. április 5., szombat 12:14

Hason szeretek aludni – ebben azonban hónapokon át megakadályozott három gigászi labda: a melleim és a hasam. Így hát nem-hason nem-aludtam, és azon töprengtem hajnali három tájban, vajon testképzavarom van, vagy valóban kinőttem a franciaágy rám eső felét. Meg azon, lesz-e valaha újra kívánatos az a bálnányi test, amelyet most kétségbeesetten görgetek egyik oldalról a másikra.

Ezen pityeregtem egy keveset, de az ilyesfajta érzelmi túlhabzások annyira mindennapossá váltak, hogy még amúgy kissé ideggyenge tibeti terrierünk sem ébredt fel rá. Utána pedig megérkezett a klasszik szorongásos fázis: a miért nem mozog már tíz perce?, a mi lesz ha lejár a határozott idejű szerződés?, a mi van ha nem fogom bírni a strapát?, és az és ha lelép egy másik nővel. Sokadszorra ébredtem rá, hogy felnőtt életem során még soha nem voltam ennyire kiszolgáltatott.

Ma már újra hason alszom: az egyik labda (nagyjából) eltűnt, cserébe beköltözött az otthonunkba egy állandó változásban élő puha lény, akit brutálisan és képtelenül szeretek. Az átszorongott, átpityergett éjszakák emléke azonban megmaradt, és arra buzdít, hogy rendszeresen rákérdezzek: mindent megteszek azért, hogy úgy éljünk (mi, három autonóm individuum és nem mellesleg egy család), ahogy az mindannyiunk számára a lehető legjobb, legkielégítőbb?

Napról napra építjük ki a rendszert, amely folyamatosan változik, de ha jól csináljuk (és nem üt be semmi váratlan katasztrófa), akkor hosszú távon elbír hármunkat békében és békétlenségben. De ezt a rendszert – hogy végre a tárgyra térjek – kizárólag mi tudjuk kialakítani; állandó kompromisszumok, viták, áldozatok és kölcsönös szívességek árán. Nincs olyan társadalmi minta, amely utunkat akárcsak hozzávetőlegesen kijelölné.

shutterstock 35907214
Távolról sincs vége, olvasson még »

A sör nem ital, az asszony nem ember

pp 2014. április 4., péntek 12:49

Sajnos még ma is szép számmal vannak családok, ahol az egyik szülő bántalmazza a másikat. Előző cikkünkben összefoglaltuk, hogyan ássák alá a bántalmazó tipikus tulajdonságai annak szülői képességeit. Előfordul, hogy a partnerkapcsolati erőszak csak a partnerre terjed ki, míg az esetek nagyjából egyharmadában a bántalmazó a gyerekeket is megüti.

A gyerekek mindkét esetekben sérülnek, mi több, az, hogy tanúi a bántalmazásnak, egész életükre meghatározhatja világnézetüket. A bántalmazott nőkkel kapcsolatos kutatások azt mutatják, hogy az ilyen családok gyermekeinek viselkedése gyakran tükrözi a bántalmazó teljes viselkedésrepertoárját, szándékait, gondolkodásmódját. Konkrétabban: a bántalmazás bántalmazásra tanít.

shutterstock 143594380
Távolról sincs vége, olvasson még »

Katalin 14 év alatt 15 gyereket szült 15 császárral

Dívány 2014. április 3., csütörtök 17:21

Tizenötötödik gyermekét hozta világra tizenötödik császármetszése során egy asszony a debreceni szülészeti klinikán. A szakirodalomban is példanélküli, hogy ilyen sok baba szövődmények nélküli császármetszéssel szülessen - közölte a Debreceni Egyetem (DE) sajtóirodája csütörtökön az MTI-vel.

A hat kisfiú mellé kilencedik kislányként érkezett a Frank családba március 31-én a kis Rebeka 46 centiméterrel és 2680 gramm súllyal. A baba a 35. terhességi héten született, így jelenleg inkubátorban erősödik. A Berettyóújfaluban élő nagycsaládban minden gyerek császármetszéssel jött világra, így esetük orvosi szempontból is rendkívül különleges - mondta el Póka Róbert egyetemi tanár, aki az asszony gyermekét világra segítette.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezeket ne mondja annak, akinél nem jön össze a gyerek

pp 2014. április 2., szerda 14:37

Meddőnek lenni, reménykedni, kivizsgálásokon és kellemetlen, vagy fájdalmas kezeléseken részt venni még a pszichológusok szerint is rossz érzés.

Környezetünk piszkálódása sokat ronthat a dolgon, de egy lombikciklus kellős közepén még a jóindulatúnak szánt megjegyzések és tanácsok is igen rosszul tudnak esni. Összeszedtük, mi az, amit lehetőleg ne mondjon meddő barátnőjének, ha nem akarja megbántani.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Lehet-e túldicsérni a gyereket?

Cziglán Karolina, pszichológus 2014. április 1., kedd 13:00

Úgy tűnik, az utóbbi évtizedekben igen sokat változott a felfogás azzal kapcsolatban, dicsérjük-e a gyereket, és vajon hogy hat rá a sok dicséret. Talán egyre kevésbé félünk attól, hogy „beképzelt” lesz, néha átesünk a ló túloldalára, és minden percben szajkózzuk: de ügyes vagy, de okos vagy. Újabban megjelennek bizonyos kutatások, amelyek felhívják a figyelmet a nem jól megfogalmazott dicséret káros hatásaira, és sok szó esik arról is, ha körbenézünk, hány embert látunk, aki valamifajta felduzzasztott önképpel él, ami olyan, mint a lufi: nagy, de nincs benne tartalom. De vajon köze van-e ennek a túl sok dicsérethez?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Vajákoljon fogzás ellen, hasztalanul!

pp 2014. március 31., hétfő 21:43

Számtalan dolog volt, ami elsőgyerekes anyukaként váratlanul ért, de talán a legnagyobb meglepetés számomra a fogzás kérdése. Persze, hallottam már róla, hogy a babáknak jön a foguk, és akkor nyűgösek meg nem alszanak pár napig.

Ezzel szemben a valóság? Nyűgös, ideges, mérges, mindent rágcsál, hasmenése van, néha kiütései. Máskor folyik az orra, köhög, arcát dörgöli, fülét húzgálja – mint megtudtam, az ínyből kiinduló fájdalom a fülekbe vagy arcba sugározhat a közös idegpályák miatt. Az étvágytalanság pedig talán enyhe kifejezés arra, amikor dühödten sírva kiveri a kezemből az utóbb falra kenődő sütőtökkrémes kanalat. És persze nem alszunk.

shutterstock 131878202
Fotó: Shutterstock

Mint kiderült, a „pár nap” is egy tévhit: a fogzás nagyjából 5 hónapos kortól folyamatosan tart mintegy három évig. A nyálzás már korábban megkezdődhet, a mi babánk konkrétan nyolchetes kora óta csorgatja a nyálát, az első foga pedig csak 8 hónaposan jelent meg. Ezután nyugodt, felhőtlen, fogzásmentes időszak köszöntött be, amely mintegy két napig tartott, hogy aztán újabb többhetes szenvedés kövesse a következő fog miatt. A fogak átlagosan négyhetente bújnak ki, és maga a fog áttörése valóban pár napig tart, de ezt megelőzően 2-3 hétig is fájhat, feszülhet az ínyben mozgolódó fogcsíra. Ezalatt kipróbáltam a gyermeken gyakorlatilag minden fellelhető vajákolást, többségében hasztalanul.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Itt turkáljon a gyereknek, megéri!

Jukka Anna 2014. március 30., vasárnap 10:20

Babaruhát turkálni még annak is megéri, aki egyébként idegenkedik a second-hand divattól. Először is az egészen pici babák ruhatárát eleinte három, aztán hathavonta teljesen le kell cserélni. Ez pénztárcánk szempontjából nem épp üdítő tény, de ami egyrészről hátrány, az más szempontból előny is; így a turkálóban található babaholmikat is csak ilyen rövid ideig használták előző tulajdonosaik, így viszonylag újszerű bodykat és rugdalózókat tudunk lőni egy-egy turizás alkalmával.

shutterstock 120517099
Fotó: Shutterstock
Távolról sincs vége, olvasson még »

Szeretethormon anorexia ellen

pp 2014. március 29., szombat 09:00

Az utóbbi évtizedekben sokat kísérleteznek az idegtudósok az oxitocin nevű hormonnal, amelyet élettani szerepe miatt gyakran szeretethormon vagy bizalomhormon néven is emlegetnek. Orrspray formájában beadva növeli a bizalom-, csökkenti a félelem, bizalmatlanság érzését, és a krónikus fájdalom kezelésében is hasznosnak tűnik. A szöuli egyetem kutatói most arra a következtetésre jutottak, hogy a molekulának az anorexia nervosa gyógyításában is komoly szerepe lehet.

Az anorexia nervosa tipikus tünetei a kórosan alacsony testsúly, a pubertáskor után a menstruáció elmaradása, valamint a testképzavar. Az ilyen lányok negyvenkilósan is kövérnek láthatják magukat, de nem feltétlenül: az is előfordul, hogy tudják magukról, milyen vékonyak, de túlbecsülik a testsúly szerepét az életükben. Például azt gondolják, ha még fél kilót fogynának, akkor már boldogok lennének, vagy hogy egy-két kilo felesleg miatt megvetik őket az emberek, elveszítik a barátaikat, és mindenben kudarcot vallanak.

shutterstock 132902285
Távolról sincs vége, olvasson még »

Hogy lehet egy háromhetes gyereknek rákja?

LS 2014. március 28., péntek 10:12

El tudja képzelni, milyen lehet, ha az alig három hete született gyerekéről kiderül, hogy daganatos beteg? Ezzel szembesült Borszékiné dr. Cserháti Erika. Nem is értette elsőre, bár megálmodta, hogy baj van, de nem hitte el. Másfél évig jártak kezelésre a kisfiával, Gyurival, az ő kezelőorvosa volt Hauser Péter.

"Arra jöttem rá, hogy a legrosszabb az ismeretlentől való félelem. Idegen dolgokkal szembesültem, nem tudtam mi fog történni. Amikor kiderült, hogy mi van, kaptam pár A4-es lapot, amiben leírták a kezeléseket, nagyon szakszerűen.

Azt gondoltam, hogy jó lenne egy könyv, ami elmagyarázza a gyerekeknek, hogy mi fog velük történni, mert ez egyszerűen nem létezett. Megkerestem Bartos Erikát - azért őt, mert az ő könyveit minden gyerek ismeri -, hogy tud-e segíteni. Ő igent mondott, pedig azt sem tudta ki vagyok. Bejárt a Tűzoltóba, mindent megfigyelt, lerajzolt, egyeztetett az orvosokkal, hogy minden életszerű legyen.

Annyira az lett, hogy még a csempe bordűrje is pont olyan, mint a klinikán. A gyerekek megnézik, felismerik, és megértik mi fog velük történni. Annyit megtanultam, hogy nem szabad feltenni a kérdést, hogy mi lesz."

Távolról sincs vége, olvasson még »

Celebkamuk: ciki bevallani, mitől vékonyak

Koncz Andrea 2014. március 26., szerda 09:11

Megfigyelték már, hogy ha megkérdezik a szupercsinos, szupervékony, szupersportos celebanyákat, vajon mitől néznek ki ennyire jól, a lehető legritkább esetben mondják azt, hogy nagyon odafigyelek mit eszem, és minden nap sportolok, egy olyan edzésterv alapján, amit kifejezetten nekem állított össze a személyi edzőm.

Ugyanis a celebanyák - valami oknál fogva - szeretik azt sugallni, hogy ők csak úgy, mellesleg vékonyak és szupersportosak - semmi különös, így alakult. De miért ez a trend?

Tényleg létezik, hogy valaki, aki amúgy "civilben" mondjuk a Victoria's Secret modellje, cikinek tartaná bevallani, hogy abból keresi a biopamut kistrikóravalót, hogy vigyáz az alakjára? Mert megszólnák? Mert manapság nem elég jó anya az, aki nem 24 órában a gyereknek szenteli magát? Vagy miért? Miért kell ezt eltitkolni, vagy csak úgy mellesleg odavetni, elbagatellizálni?

Jobban idegesítené az embereket, hogy valaki képes hetente 3-5-7 alkalommal sportolni és odafigyelni arra, hogy mit eszik, mint a nyilvánvaló kamu, hogy szülés után egy héttel azért hord újra 34-es ruhát, mert sokat szaladgál a nagyobb gyerek után?

Kilenc híresség, pontosabban nyolc anya és egy apa, és az ő válaszuk arra a kérdésre, vajon mitől is néznek ki jól.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így jártam: intenzív szoptatás mellett is megjött

henna 2014. március 25., kedd 13:05

Menstruáció nélkül csodaszép az élet. Nincsenek éjszaka keletkező foltok a lepedőn (átlagon felüli, brutális mennyiségű a vérzésem, sajnos), nincsen parázás, hogy mikor ázik át a világos nadrág, nincsenek görcsök, nincsenek allergiás reakciók a betéttől és a tampontól, és egyáltalán: rend és tisztaság van odalent.

Ebből a megközelítésből még én is áldott állapotnak éreztem a terhességet, és a szülés utáni hónapokat is kiélveztem - szerencsésnek voltam mondható, mindössze három napig véreztem a lányom születése után. A csodás napoknak és a zavartalan (vagyis vérzés nélküli) szexelésnek vége, az intenzív szoptatás ellenére ugyanis nem sokkal több mint hat hónap után jelentkezett a menstruációm. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A te gyereked miért nem fürdik minden nap?

henna 2014. március 23., vasárnap 13:26

Herótom van attól, amikor néha (mondjuk szerencsére csak évente egy alkalommal) kitalálja valamelyik, hogy neki most nincsen kedve fürdeni, és leáll könyörögni, hadd bújjon be piszkos talpakkal az ágyba. Egyértelmű nem a válaszom, ebben nem ismerek könyörületet, nem fekszünk le egy este sem tisztálkodás nélkül. Igénytelenség. Pont. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tíz éves a nőgyógyásznál, reszket, mint a nyárfalevél

olvir 2014. március 22., szombat 18:07

Olyan konzervatív, szemérmes családban nőttem fel, hogy annak idején számomra elképzelhetetlen lett volna, hogy azzal nyissak be este anyámék szobájába, hogy viszket a puncim. Tízéves lánygyerek viszont minden gátlás nélkül jött, hálistennek számára meg az lenne elképzelhetetlen, hogy ne szóljon, bármi ilyen probléma adódik. Többek között azzal is tisztában van, hogy nemi szervek körüli betegségeket nem lehet elbagatellizálni, mert a későbbiekben még egy apróbb bajból is nagy lehet. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nézegessen kortárs gyerekírókat a hétvégén!

Rigoberta 2014. március 21., péntek 10:11

Itt a tavasz, és ugyan valószínűleg minden szülő örül, hogy végetértek a szobafogsággal töltött hosszú sötét délutánok, a könyvekről és a könyves programokról nem kell lemondanunk most sem, hogy a gyerekeket verge ki lehet csapni a szabadba.

Sőt, össze lehet kötni a gyerek szellőztetését kortárs gyerekkönyvírók és illusztrátotok nézegetésével. Ha úgy érzi, a gyerek számára ez önmagában esetleg nem elég vonzó, egy rakás kiegészítőprogram is lesz a megjelenő irodalmárokon kívül. Piknik, bábjáték, álomjátszótér-tervezés, maszkkészítés, autóvezetés, koncert, táncház - ilyenekkel marketingelje a kiskorúaknál az eseményeket.

Ha pedig ötletekre lenne szüksége, mit olvassanak, böngéssze a gyermekirodalom portál százas listáját 2013 jó könyveiről, és +1-nek csapja mellé Jo Nesbo nagyon vicces Doktor Proktor sorozatát, ami valahogy kimaradt, pedig a harmadik kötet tavaly jelent meg.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Down-szindrómás. Félek. Milyen élete lesz?

Becca 2014. március 20., csütörtök 12:52

Saatchi & Saatchi angol reklámügynökség és az olasz CoorDown egyesület a közelgő Down-szindróma világnap alkalmából készített egy kampányfilmet, melyben Down-szindrómás gyerekek biztatják a népet, hogy igenis együtt lehet élni ezzel a betegséggel, sőt, dolgozni, tanulni, önállónak lenni és szeretni is képesek. A kisfilm a „Dear future Mom" („Kedves jövendőbeli Anyuka") címet kapta, ugyanis az a sztorija, hogy egy anyuka aki Down-szindrómás gyermekét várja, levelet ír az olasz CoorDown egyesületnek, melyben azt taglalja, fél attól, milyen élete lesz születendő gyermekének: „Gyermeket várok. Megtudtam, hogy Down-szindrómás. Félek. Milyen élete lesz?"

Sajnos a mai kirekesztő társadalomban igen hihető is ez a történet, még ha ez egy kitalált sztori is, biztosan sokan éreznek hasonlóképpen  ami tényleg nagyon szomorú. A Downosok is simán tudnak teljes életet élni, de persze ehhez rengeteg odafigyelésre és türelemre van szükség.

down 2
Fotó: Saatchi & Saatchi

Down-szindróma

A Down-szindróma egy veleszületett kromoszóma-eltérés, ami a 21. kromoszómapár hibás osztódásának következtében jön létre. Majdnem minden Down-szindrómásra jellemző a tanulási képességeknek a kortársakhoz képest valamilyen fokú lemaradása.

A legtöbb forrás 50 körüli átlag IQ-ról beszél, de ez nem sok információt ad egy-egy konkrét személyről. Egyrészt nagyon nagy a szórás: az 50-es átlagot többnyire 20-80 közötti értékek adják ki, ami praktikusan hasonló különbségeket jelenthet, mint mondjuk a 60-120 közöttieké. Másrészt a Down-szindrómásoknál az IQ mérése különösen megbízhatatlan: az úgynevezett teszt-reteszt reliabilitás nagyon alacsony, ami azt jelenti, hogy két, időben nagyon közeli IQ mérés is teljesen különböző eredményeket hozhat. Harmadrészt a Down-szindrómások praktikus és társas intelligenciája sokszor ellensúlyozni képes az értelmi lemaradásból fakadó hátrányokat, vagyis az életben jobban megállják a helyüket, mint amit pusztán az IQ alapján várnánk.

Általában nem nehéz felismerni egy Down-szindrómás gyereket vagy felnőttet, hiszen jellegzetes külső vonásaik lehetnek. A valóságban azonban a Down-szindrómára jellemző kb. 50 külső, klinikai jelből a legváltozatosabb kombinációkat mutatják és megjelenésüket  - más tulajdonságaikkal együtt - nem csak a szindróma jellegzetességei határozzák meg, hanem az is, amit a szüleiktől örökölnek és az is, ahogyan élnek. Mint mindannyiunknál.

Valójában a DS gyerekek körében az egyes fejlődési mérföldkövek elérése még annál is nagyobb szórást mutat, mint tipikus fejlődésnél. Például míg az átlagos babák 5-9 hónapos koruk körül ülnek fel, a Down-szindrómások többsége 6-18 hó között. Ahogy pedig egyre bonyolultabb mozgásformákat vagy képességeket sajátítanak el, ez a tendencia még fokozódik is: pl. a 8-18 hónapos átlag helyett a Down-szindrómás gyerekek 12-45 hó között kezdenek járni. Hasonlóan nagy eltérések lehetnek a fejlődés egyéb területein is, így lesz egyikük teljesen vagy majdnem teljesen önállóan élő, dolgozó, társas életet élő, házasságot kötő felnőtt, míg másikuk élete végéig állandó gondoskodásra szorul.

A többségi iskolákban tanuló Down-szindrómás gyerekek és fiatalok teljesítménye minden területen évekkel haladja meg a speciális iskolákban tanulók eredményeit. Tudják, hogy nehezebben tanulnak, ezért még többet tanulnak. Lehetnek akár táncosok, színészek, kereskedők, vendéglátók, pedagógiai asszisztensek, zenészek, sportolók, modellek, kertészek, fotósok lesznek, jogosítványt szereznek, főiskolát végeznek, önálló lakásba költöznek. Sokan vannak olyanok is, akik ennél sokkal kevesebbet tudnak felmutatni azokból a dolgokból, amelyeket általában a sikeres élethez kötünk. Ezek mögött ugyanolyan erőfeszítés állhat, mint a fekete öv megszerzése vagy egy sorozatszerep mögött, és szabad örülni az ilyen sikereknek is. Az egyik ajándéka annak, ha valaki DS gyereket nevel, hogy megtanulja: az igazán értékes dolgok nem a kirakatban vannak.

Ha bővebben szeretne olvasni róla, ajánljuk a Down Egyesület Tudástárát, amelyet forrásként használtunk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tényleg pszichés állapot a meddőség?

pp 2014. március 19., szerda 09:58

Meddőnek lenni rossz, akármit is értünk ez alatt. Pedig van remény: míg régebben, a laikus nyelvben azt hívták meddőnek, akinek egyáltalán nem lehetett gyereke, addig a mai orvosi szakterminológiában olyan esetekre alkalmazzuk, amikor egy párnak egy évnyi rendszeres, védekezésmentes szexuális élet után nem jön össze a spontán fogamzás.

Ma az „ismeretlen eredetű meddőség” diagnózissal korántsem ér véget a dolog, hiszen ekkor kezdődnek csak az okot firtató kivizsgálások, utána vagy ezzel párhuzamosan pedig a különféle asszisztált reprodukciós kezelések. A gyermektelenség oka néha ismeretlen marad, Magyarországon ekkor szokták az embert pszichológushoz küldeni, ugyanakkor több nyugati országban az asszisztált reprodukciós kezelések alatt diagnózistól függetlenül is kötelező a pszichoterapeuta vagy meddőségi konzultáns látogatása. De mégis mi köze a pszichológusnak a fogantatáshoz?

shutterstock 145966259
Távolról sincs vége, olvasson még »

Biztasd önállóságra a gyereked!

Cziglán Karolina, pszichológus 2014. március 18., kedd 16:06

Kezdjük egy alapvetéssel: az, hogy a gyermek az életkorának megfelelő önállóságot megkapja, az nem elsősorban a szülőnek fontos. A gyerek motiváltságának, önbizalmának tesz jót.

Lackó nyolcéves volt, és éjjelente előfordult, hogy bepisilt. Anyukáját lelke mélyén bosszantotta a dolog és tehetetlennek érezte magát, de sok pszichológia könyvet olvasott, és tudta, nem szabad bűntudatot keltenie gyermekében, ezért palástolta negatív érzéseit, igyekezett kifejezni együttérzését azzal, hogy gondoskodóan tette rendbe a kisfiút, átöltöztette éjjel, áthúzta az ágyneműt, miközben a félálomban lévő gyermek passzívan várta, visszafekhessen az ágyba.

Lackó anyukája értette, miért kezdett ötévesen bepisilni az egyébként már szobatiszta gyermek: akkor született kishúga, akire kezdetben féltékeny volt. De mindenki úgy látta, hogy idővel megbarátkozott a helyzettel, jó testvérekké váltak, és ma már inkább örül neki. A várakozással szemben a bepisilés mégsem maradt el.

Így végül pszichológushoz fordult a család. Szeptikusan bár, de a tanácsra hallgatva elkezdtek egyre nagyobb felelősséget adni Lackó kezébe, elsősorban a bepisilés utáni teendőkkel kapcsolatban. Ez nem büntetés volt, ellenkezőleg: egyeztettek Lackóval, mi az, amit vállalni tud, sőt, még úgy is tűnt, kifejezetten büszke a kisfiú arra, hogy nagygyerekként kezelik a szülei.

shutterstock 30240628

Az anyuka szorongott, mert lelketlenségnek érezte, hogy éjjel szegény gyerek maga öltözködjön, sőt, húzza fel az előre kikészített lepedőt, de meglepetésére Lackó zokszó nélkül végrehajtotta a feladatot, és elmaradt a korábban jellemző nyomott hangulat a reggelinél, ami a bepisilős éjszakákat követte. Hamarosan látványosan ritkulni kezdtek, majd teljesen elmaradtak a bepisilések.

Távolról sincs vége, olvasson még »

James Bondokat képeznek a Benczúr utcában!

Koncz Andrea 2014. március 17., hétfő 14:31

Nemigen tudtam, mire számítsak amikor a Benczúr utcában az O.K. Központ felé ballagtam, de sok jó nem volt a várakozásaim között, ezt bevallom. Középiskolások, pénzügyi tudatosság, jövőtudatosság, tréningek - elég hervasztóan hangzik. Márpedig körülbelül ennyit tudtam az ügyről. Persze, tök jó célok, úristen, de kínos lesz. Őszintén, el tudják képzelni, milyen lehet a pénzügyi, gazdasági, gazdálkodási témakörökhöz kapcsolódó tudásanyag átadása, a jövőtudatos fiatalok képzése? Én azt hittem, hogy el tudom, és emiatt eléggé nyomorultul éreztem magam.

Az O.K. Központ "aulája" viszont leginkább valamiféle középiskolásoknak megálmodott kávézóhoz hasonlít, gépek internettel, kinect-konzolok, zenetévé szól, színes falak, bútorok. Két lány éppen a kinecttel bowlingozik, egy srác a Facebook accountját csekkolja, ketten az aktuálisan látható zene videóját elemzik elmélyülten. Láthatólag nem feszengenek.

otp gyerekek155

Úgy is mondhatnánk, nem hagyták el a saját komfortzónájukat - és ezzel, mint később megtudtam, el is árultuk a hely egyik legfontosabb ars poeticáját. Úgy szeretnének információkat átadni, hogy az ne tanulásnak hasson, hanem játéknak. Ehhez pedig olyan környezetet teremtettek, ahol a gyerekek otthon vannak, és olyan tréning-metódust, ami gyökeresen eltér az iskolában megtapasztalt tanulástól. Digitális táblák, 3D projektorok és 3D szemüvegek, mozgó színes falak, detektívtükör. Az épület dizájnjára, bár színes és mutatós, láthatólag nem költöttek ész nélkül, a régi villaépületet szépen felújították, de ezt érzékelhetően a praktikum és a terhelhetőség szem előtt tartásával tették. A tréningekhez használt felszerelés viszont annál menőbb.

A Központ működéséről, céljairól Virágos Gáborral, az intézmény igazgatójával, és Gróf Henrik Balázs projektvezetővel beszélgettünk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így ne legyen büdös szájú kamaszgyereke

henna 2014. március 16., vasárnap 10:32

Nemcsak az óvodáskorú gyerekek vagy a kisiskolások, hanem a kiskamaszok esetében is meggyűlik egy szülő dolga, ha a helyes fogápolásról van szó. Bár gyerekeim életében igyekeztem a fogmosást minél korábban elkezdeni, hogy napi rutinná váljon, sajnos szeretik elsumákolni a dolgot, ami bizony az elmúlt időszakban több lyukas foggal is járt. 

Hogy a procedúra minél érdekesebb és kellemesebb legyen számukra, igyekeztem mindenféle praktikákat bevetni a siker érdekében: 

shutterstock 138075434
Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyermekházra gyűjtenek a Freskófaluban

Koncz Andrea 2014. március 16., vasárnap 09:31

Bódvalenkét a legtöbben - akik egyáltalán már hallottak róla - Freskófaluként ismerik. Ez az a pici, szegény település, amelyik úgy döntött, mindent meg fog tenni a saját felemelkedésért. Méghozzá úgy, hogy vállalja saját identitását.

Bár a település lakói mélyszegénységben élnek, a freskók elkészítésével a turizmus fellendítését célozták meg, valamint kiegészítették a programot olyan elemekkel, melyek a társadalmi felzárkóztatást segítik elő. A korábbi akcióknak köszönhetően a település lakóinak körülbelül fele már rendezett körülmények között él, bár a havi átlagjövedelem 2013 februárjában 8000 forint/fő volt. Ez azóta sem változott, de a házak és a körülmények rendezettebbek.

A kép forrása: http://www.bodvalenke.eu/freskok
A kép forrása: http://www.bodvalenke.eu/freskok

A település lakóinak több mint fele gyermek. Közülük 28 gyereknek az édesanyja nem idősebb 18 évesnél. Szociális körülményeik és alapvető higiéniás ismereteik is erősen korlátozottak. A Református Szeretetszolgálat idén elindítja Bódvalenkén a Biztos kezdet gyermekházat, ahol megtanítják az édesanyákat a csecsemők gondozására és ellátására, valamint itt lesz a település első mosógépe is, melyet ingyen használhatnak majd a családok. A program indításához támogatásokat gyűjt a Szeretetszolgálat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tanítsa meg cumisüvegből enni a babát!

pp 2014. március 14., péntek 16:51

Az első gyerekem jelenleg tíz hónapos, és szupercuki. Bár kezdő anyaként rengeteg dologban bizonytalan vagyok, utólag visszagondolva az elmúlt hónapokra, szinte semmit sem csinálnék máshogy. Egyetlen dolgot kivéve: időben megtanítanám cumisüvegből enni.

A cumisüveg először a baba pár napos korában került elő, mivel kevés volt a tejem, és tápszerpótlásra szorult. Nem sokat kellett neki adni, csupán 20-30 ml-t esténként, azt viszont minden igyekezetünk ellenére képtelenek voltunk kiskanállal, kispohárral, fecskendővel vagy egyéb alternatív módon a babába juttatni, így maradt a jó öreg cumisüveg.

Ami nem csak az elhivatott szoptatási tanácsadónk, de még a konzervatív védőnő szerint is veszélyes, hiszen ebben az életkorban cumizavart okozhat. „Persze, ha majd nem akar szopni, tápszeren is fel lehet nőni” – mondta a védőnő, de a hangsúlyából azért kiderült, hogy mélységesen elítéli a szerencsétlenkedésünket. Végül sikerült megszabadulni a tápszertől és a cumisüvegtől is, a baba kéthetes korától kezdve kizárólag anyatejet evett.

Távolról sincs vége, olvasson még »

10 dolog, amit nem tudsz a gyerek előtt

Dívány 2014. március 13., csütörtök 11:34

A ScaryMommy háromgyerekes szerzője Mackenzie arról értekezik, hogy mielőtt gyerekei lettek, végtelenül idegesítette a károgás, miszerint fogalmad sincs, mint jelent a gyerek, amíg nincs sajátod. "A gyerekek egyfelől nagyon cukik, másfelől nagyon fárasztóak, ezért kell előtte edzésnek egy kutya, slusszpassz "- gondolta.

Öt évvel és három gyerekkel később úgy véli, megszerezte a jogot arra, hogy részletesen elmesélje, hogy akinek nincs gyereke, annak fogalma sincs arról, milyen az. Tíz pontban foglalta össze a lényeget.

Nem mintha bárki kérdezte volna, de ha első gyereküket váró szülőknek kellene tanácsot adni - írja Mackenzie, ő nem a nyilvánvaló, örökre megváltozik az életetek szöveggel jönne. Ez nem segít. A gyerek sok meló, blabla blabla, blabla. Ehelyett leültetné őket egy kényelmes székbe, a kezükbe adna egy sört vagy pohár bort, és realisztikusan, részletekbe menően világosítaná fel őket. Így:

Távolról sincs vége, olvasson még »

Futurisztikus kezelések meddőség ellen

pp 2014. március 12., szerda 10:06

A meddőség terápiája akkor vett hatalmas lendületet, amikor 1978-ban megszületett az első lombikbébi. Az utóbbi harminc évben az IVF (in vitro fertilizáció) orvosi szenzációból mindennapos gyakorlattá vált, babák ezrei születnek viágszerte mesterséges megtermékenyítéssel.

A tudomány fejlődése azonban itt nem állt meg, azóta is születnek új módszerek, technikák, amelyeknek egy részét már ma is használnak az orvosi gyakorlatban, más részük még kipróbálás, fejlesztés alatt áll. Melyek ezek?

shutterstock 110115233
Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem minden családban könnyű felnőni

Cziglán Karolina, pszichológus 2014. március 11., kedd 09:43

A gyermeknevelés valóban önzetlen dolog, mert akkor vagyunk sikeresek, ha végül otthagynak minket, ha nincs ránk szükség. Persze, az érem másik oldala, hogy addig sok örömben van részünk, és utána is, ha látjuk, hogy boldogul az immár felnőtt gyerek, és persze az is megnyugtató, ha megmarad a jó kapcsolat. Mégis igaz, hogy nem magunknak neveljük a gyermeket, hanem önmagának, leendő párjának. Ám vannak családok, akik nehezen vállalják ezt a veszteséget, és amíg csak lehet, gyermekszerepben tartják a fiatalt.

Ilyenek azok, amiket szoktunk összemosott családoknak is nevezni, arra utalva, hogy nem világosak az emberek és generációk közti határok. Összefolyik, ki mit érez, kinek mi a feladata, felelőssége. Ezekre a családokra jellemző, hogy túlzottan bevonódnak egymás életébe. A kamaszlányt hagyta ott a barátja, de az anyja sírja vörösre a szemét. Túlvédik a gyereket, ezzel sugallva: a világ veszélyes, csak családon belül vagy biztonságban. Ennek megfelelően a külvilággal való kapcsolata a szülőknek is gyenge, nem veszik szívesen, ha valaki belelát életükbe. Ezek jellemzően merev, rigid szabályok alapján működő családok: ha vasárnap ebédelnek együtt, akkor az kőbe van vésve, nem lehet áttenni szombatra, még ha valakinek épp az lenne jobb, akkor sem. A konfliktusmegoldásban nem jeleskednek, sőt, tagadják az egyet nem értést. Ők ugyanazt szeretik, ugyanazt érzik, ugyanolyan az értékrendjük, még ha nem, akkor is.

shutterstock 72450919
Távolról sincs vége, olvasson még »
1 ... 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 ... 293

Blogok, amiket olvasunk

KERTÉSZ Ötletek zöldségágyások beültetéséhez

A nyár általában a pihenés időszaka, ezért a legtöbben ilyenkor már nem akarnak intenzív gondoskodást megkövetelő zöldségeket vetni. Lássuk, mint lehet tenni!

OTTHONTÉRKÉP Hagyd le a képről apu sörhasát!

A nappali ajtaján belógó hatalmas sörhas, egy csak félig látszó kutya vakarózó hátsó lába, lerágott csirkecsont a könyvespolcon – biztosan mindenki látott hasonló vicces vagy visszataszító fotókat ingatlanhirdetésekben.

MÁS TÉSZTA Búzadara dal - megyek panírozni

A nyár minden bizonnyal legújszerűbb dallamos hip-hop slágerében réteslisztről, búzadaráról és kenyérlisztről énekelnek a debreceni egyetem afrikai származású hallgatói. Ne hagyd ki!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés