SZÜLŐSÉG

A gyerek teste és lelke szorosabban kapcsolódik

pp 2014. július 16., szerda 13:07

Képzeljenek el egy kisebb csapatnyi gyereket, akik önfeledten táncolnak, együtt, egyedül, vagy éppen kettesével, hármasával. Puha selyemsálakat lebegtetnek, vagy éppen várat alkotnak a bent álló körül, amin át kell törnie a kintről támadónak. Bár elsőre talán nehéz elhinni, de ilyenkor ezek a gyerekek fontos munkát végeznek, aminek legfőbb célja a saját épülésük és lelki egészségük. Különös? Nem is annyira!

A szóbeli önismereti, önfejlesztő módszerek és pszichoterápiák mellett az elmúlt évtizedekben egyre nagyobb tért nyernek a nonverbális, azaz szavak nélküli működésen alapuló technikák, köztük a mozgás- és táncterápia. A modern táncosok és pszichoterapeuták által közösen kifejlesztett, és ma is fejlődő módszert, a Pszichodinamikus Mozgás- és Táncterápiát a Magyar Pszichoterápiás Tanács is akkreditálta.

A megközelítést számos területen alkalmazzák: pszichotikus betegek, szellemi leépülésben szenvedő idősek, személyiségzavarosok, teherbe esési nehézségekkel küzdő nők, depressziós kamaszok és magas vérnyomásos betegek gyógyításában, de egészséges személyek önismeretének és kreativitásának fejlesztésében is hasznos. Az utóbbi években pedig egyre inkább teret nyer a módszer a gyermekek, azaz óvodások és kisiskolások terápiájában is.

tanc1
Fotó: gyermektancterapia.hu

Vetier Panni pszichológus, tanítónő, mozgás- és táncterápiás csoportvezető másodmagával,Cseri Ágnessel 2007 óta vezet táncterápiás csoportokat kisgyermekek számára. A szakembert a gyermektáncterápia módszeréről, ezzel kapcsolatos tapasztalatairól faggattuk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Motiválja érdekes összefüggésekkel a gyerekét!

SZH 2014. július 15., kedd 14:24

Újdonsült anyukaként még csak a 1,5-2 év körüli dackorszakról tudtam, aztán ahogy nőtt a kisfiam, kiderült, hogy létezik 3-4 éves kori, sőt 5 éves is! Nálunk a legnehezebb a napi rutinra rávenni az ötévesünket: az öltözés, fogmosás, játékok elpakolása nagy kínt jelent számára. És mivel nem mindig jut eszembe semmi vicces, amivel rávehetném ezekre a dolgokra, a szigor szintúgy nem válik be, az meg, hogy valamilyen jutalmat ígérgessek a Lego elpakolásáért mégsem működik, ezért nagyon örültem ennek a cikknek.

Régi elképzelések szerint, ha valamilyen jutalommal díjazzuk az unalmas dolgok elvégzését, azzal pozitív asszociációt alakíthatunk ki. És innen már csak egy lépés, hogy a jutalom megvonásával is megmarad a jó érzés, ami az érdektelen dolog mellé társult, így végül az egyhangú tevékenység végrehajtása is önjutalmazó lesz. Azaz csak rövid ideig jutalmazzuk mondjuk csokival a játékok elpakolását, utána már a csoki emlékére is automatikusan rámolni fog a gyermekünk, sőt élvezni is fogja ezt.

Na, nem. Aki már látott közelebbről óvodást, az tisztában van azzal, hogy ez az elmélet nagyon messze van a valóságtól.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Emigráltunk: hülyék Németországban is vannak

kh 2014. július 14., hétfő 15:02

Voltak fennakadások, de végül sikerrel elköltöztünk a németországi Freitalba. A lakás, amit kibéreltünk, hatunknak kicsi, de legalább tiszta, egyszerű és szép. Én egyébként egészen a beköltözés pillanatáig izgultam, mert a tulaj elég lazán kezelte a dolgokat: az ingatlan megtekintésekor nem volt nála semmilyen papír, így foglalót sem fogadott el. Férjem úgy utazott vissza Magyarországra, hogy volt egy szóbeli megegyezés, a kéthavi kauciót pedig otthagyta Drezdában élő nővéremnél, hogyha megérkezik a tulaj által aláírt szerződés, akkor egyből át lehessen neki nyújtani az összeget. Igen ám, de a pasi hosszú ideig nem jelentkezett, az smsekre sem reagált, nekem pedig volt már korábban hasonló tapasztalatom, amikor a főbérlő megijedt a három gyerek miatt, és mindenféle ígérgetések ellenére az utolsó pillanatban másnak adta ki a házat. Mint utólag kiderült, felesleges volt ezen stresszelni, a tulaj csak nyaralt, a szerződés hetekkel később ugyan, de végül befutott emailben, és a foglaló is a gazdájához került. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Márpedig én akkor sem akarok gyereket

pp 2014. július 13., vasárnap 10:00

Vannak nők, akik nem akarnak gyereket. Ez vajon normális? Egy időben Cameron Diaz is sokat hangoztatta, hogy ha akart volna, már lenne neki, Helen Mirren pedig egyenesen úgy nyilatkozik, hogy nem különösebben érdekelte az anyaság. Mirrent saját bevallása szerint főleg idősebb férfi ismerősei piszkálták emiatt, magyarázatot követelve – a nők többnyire békén hagyták. Az biztos, hogy a harmincas évei közepén-végén járó gyermektelen nőknek rendszeresen el kell magyarázniuk az ismerőseiknek és alkalmanként idegeneknek is, hogy miért nem fogtak még bele az utódnemzésbe. Ezt magam is tapasztaltam a meddőségi kivizsgálás alatt: sokan tudták, hogy már dolgozunk az ügyön, de nem mindenki, így aztán szinte minden rokoni összejövetelen felmerült, miért vagyok ilyen karrierista, miért halogatom, de a munkahelyemen is rendszeres téma volt a menzán a „na, és, gyerek?” kezdetű beszélgetés.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A fél állatkertet a gyerekre húzhatja nyáron

Jukka Anna 2014. július 12., szombat 10:15

Az igazi nagy meleg csak mostanában, pont a nyári leárazások kezdetekor érkezett el, mi pedig, hogy az ön gyereke is jól nézhessen ki a strandon, nyaraláskor és a játszótéren, belevetettük magunkat az élénk pasztellszínű, csíkos, virág- és állatmintás gyerekruhák rengetegébe. Az idehaza jelentős gyerekruha kínálattal rendelkező üzletek – és nem a kifejezetten gyerekruha gyártók –  kínálatát néztük meg, lányos anyaként elsősorban kislányruhákra összpontosítva a 3 és 6 év közötti korcsoportban, de a boltokra vonatkozó legtöbb állítás a fiúruhákra is igaz. Az árakat valósak, de tájékoztató jellegűek, hiszen a leárazások egyre fokozódnak! Galériákban mutatjuk, mibe öltöztetheti idén nyáron a gyereket.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezeket ajánlják a cumizavar megelőzésére

pp 2014. július 11., péntek 10:34

Kislányom egyhetes korában néhány napig tápszerkiegészítésre szorult. Szerencsére később rendeződött a helyzet, de azt a pár napot végigrettegtük a cumizavar réme miatt: kispohárból, kiskanállal nem fogadta el a pótlást, csak sírt és sírt, ezért cumisüvegből kapta. A korai és gyakori cumisüveghasználat hatására azonban előfordulhat, hogy a baba később már nem tud (vagy nem hajlandó) anyamellből táplálkozni. A jelenség oka az, hogy cumisüvegből enni könnyebb és más technikát is igényel, mint a szoptatás: szoptatáskor a baba szája a mellet tölcsérszerűen körülöleli, vákuumot képez, a szájpadlásához nyomja, nyelvével pedig ritmikusan szívogatja, ami kemény fizikai munka. A cumisüvegből a mellhez képest ömlik a tej, állkapcsait nem kell mozgatnia, vákuumra sincs szükség, nyelvével pedig inkább elzárnia, szabályoznia kell a tej útját. Ez utóbbi sokkal kevésbé megerőltető, ezért a cumisüvegből pótlást kapó babák egy része később már csak cumisüvegből lesz etethető.

Akkor még nem tudtam, milyen spéci eszközök állnak rendelkezésre a piacon, amikkel a cumizavar állítólag megelőzhető vagy orvosolható, pedig több barátnőm is próbálkozott ilyenekkel. Összeszedtük a tapasztalatokat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ne szidja a másikét, magyarázzon neki!

Cziglán Karolina, pszichológus 2014. július 9., szerda 18:06

A legtöbb szülő számára kínos, mégis elkerülhetetlen, hogy olykor mások gyerekét kelljen nevelni, fegyelmezni. A nevelés, persze, idézőjeles, hiszen az tartós kapcsolatot feltételez, de adódhat konfliktus a játszótéren, az iskolaudvaron vagy bárhol úgy, hogy nincs ott a szülőtárs – a kialakult helyzetet azonban valahogy rendezni kell.

Amíg a nap nagy részében otthon van a baba, és a séták is csak abból állnak, hogy a babakocsiban tologatja a szülő a hol alvó, hol nézelődő csecsemőt, addig nem kerül összeütközésbe más gyerekekkel. Lehet, hogy a szeme sarkából látja, amint más gyerekek kavicsokkal dobálják a galambokat vagy egyik húzza a másik haját, de eszébe sem jut beavatkozni. Remélhetőleg ott vannak a szülők erre, ha pedig nincsenek, az sem az ő baja. Ám amikor már a mászó, totyogó baba kontaktusba lép másokkal, óhatatlanul belefut a szülő olyan helyzetekbe, amiknél előkerül a dilemma: mennyire szabad vagy ajánlatos rászólni más gyerekére.

Az első, zsigeri válasz talán az lenne a többségnek, hogy ki-ki nevelje a sajátját, ő sem szeretné, ha kéretlenül beleavatkoznának a családi életükbe. Csakhogy vannak olyan helyzetek, amikor nehéz máshogy megoldani a szituációt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Emigráltunk négy gyerekkel: viszlát, Magyarország!

kh 2014. július 8., kedd 20:25

Hazudnék, ha azt mondanám, zökkenőmentesen ment a kiköltözés Németországba, de legalább nem unatkoztunk. Legelső körben eldöntöttünk, hogy a sokadik elcuccolás után most nem veszünk minden terhet a nyakunkba, hanem megbízunk egy költöztető céget, aminek munkatársai szépen becsomagolják a dolgainkat, lehurcolják a kilencedik emeletről, felpakolják a teherautóra, elszállítják Freitalba és ott ki is pakolják. Elkezdtem hát árajánlatokat kérni az interneten fellelhető vállalkozásoktól egy 3,5 tonnás autó bérlésére, amibe max. 1200 kg súlyú cucc pakolható, plusz két rakodó emberre, 670 kilométerre. Az eredmény engem is meglepett. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hat gyerekbetegség, amire jobb, ha számít nyáron

etelka 2014. július 7., hétfő 16:46

Azt hiszi, nyáron nincsenek járványok, gusztustalan betegségek, amik csak arra várnak, hogy lecsapjnak gyermekére? Hát, nagyon téved. Egy praxisban dolgozó gyerekorvos mondta el, milyen betegségekkel szokott találkozni júliusban és augusztusban. Némelyiken nagyon meglepődtünk. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért vigye időben szemészhez a gyereket

pp 2014. július 6., vasárnap 18:35

Egyéves kislányom egy ideje állandóan dörzsöli a bal szemét, és a bal szemével hunyorog. Emellett egyéves kor tájékán ajánlott a szemészeti szűrés – erre sok háziorvos beutalót is ad, és az állami egészségügy keretein belül elvégezhető. Mi most inkább egy magánrendelőt választottunk, ahol nagyjából negyedóra leforgása alatt megtörtént a vizsgálat. De mit csinálnak ilyenkor a gyerekkel, és miért kell egyáltalán szűrni?

Távolról sincs vége, olvasson még »

A fiam elém állt és azt mondta: "Meleg vagyok"

Steiner Kristóf 2014. július 5., szombat 15:56

Mikor megtudtam, hogy a néhány tucat tévelygő a “család nevében” igyekszik ellenpontozni a több tízezer lelket számláló Budapest Pride menetét most szombaton, arra gondoltam, ha már idén nem lehetek ott, legalább írok egy cikket arról, mit is jelent valójában a család – nekem, mint melegnek, mint magyarnak, mint Steiner Kristófnak. És mivel az édesanyám már nincs velünk, azonnal a Papa jutott eszembe, aki az édesapám, barátom és mentorom születésem óta. Ám míg én a Gumimatrac a Gangeszen című novelláskötetemben már elmeséltem, milyen volt meleg gyerekként felnőni, ő – a Facebook oldalától eltekintve – nem osztotta meg sehol, milyen egy homoszexuális férfi édesapjának lenni. A családvédő mozgalmak megnyugodhatnak: nem olyan rémes.

Fotó: Steiner Kristóf
Fotó: Steiner Kristóf
Fotó: Steiner Kristóf

Feltettettem hát néhány kérdést a Papának, ő pedig mesélt. Elmesélte, hogyan érintette a személyes, majd nyilvános coming outom, mesélt arról, milyen volt ott lennie a fia meleg esküvőjén, és arról is, hogy ő miért van ott évről évre a Pride felvonuláson. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Simogatással, énekléssel az inkubátor csattogása ellen

Jukka Anna 2014. július 3., csütörtök 18:29

Valószínűleg már sok anyuka hallott a Ringató foglalkozásokról, ahol a vezetők iránymutatásával anyukák és gyermekeik együtt énekelnek, mondókáznak. A cél a zenére, zene szeretetére nevelés, de a lelki háttér is ugyanilyen fontos; az édesanya beszéde, hangja ritmusos verselése nagy szerepet játszik az anya-gyerek közti bensőséges és biztonságos kapcsolat kialakításában. A zene nemcsak a babának, a mamának is lelki pluszt ad – ezt kamatoztatja három Ringató-foglalkozásvezető egy önkéntes akció keretében a Semmelweis Egyetem Bókay Gyermekklinika PIC-részlegén (Perinatális Intenzív Centrum). Hazay Tímea, a projekt elindítója, Hazay Annamária és Venczel Mónika a koraszülött intenzív osztályon tartanak minden hétköznap Ringató-foglalkozásokat az ott gyógyuló babáknak, illetve szüleiknek. Venczel Mónikával beszélgettünk a kezdeményezésről, a tapasztalatokról, és arról, hogy valójában mekkora segítség ez a hirtelen nagyon nehéz helyzetbe kerülő családoknak.

DSC 0771-2
Fotó: Venczel Mónika
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha peteérés volt, szexelni kellett, hullafáradtan is

pp 2014. július 2., szerda 16:32

A teherbeesési nehézségek számtalan pszichés nehézséggel járnak a nők részéről: a kivizsgálások, illetve a meddőségi kezelés alaposan igénybe vesz testileg és lelkileg is. Az esetek körülbelül felében ugyan férfi eredetű a meddőség, de ilyenkor is a nő az, aki a mesterséges megtermékenyítés alatt hormonokat szed és bonyolult orvosi beavatkozásoknak van kitéve. Ugyanakkor a meddőségi kivizsgálások és kezelés okozta lelki teher a férfiakat sem hagyja érintetlenül, csak ők kevésbé szeretnek beszélni róla, inkább csendben szenvednek vagy valamilyen hasznos vagy haszontalan tevékenységbe fojtják érzéseiket. Utánajártunk, mit mond erről a tudomány és mit mondanak az érintettek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ne vegyük el a gyerektől a gyerekkorát!

Cziglán Karolina, pszichológus 2014. július 1., kedd 10:28

Talán nem én vagyok az egyetlen, akinek az első asszociációja a gyerekre, akitől elvették a gyerekkorát, Michael Jackson. Persze, nem ő az egyetlen, akinek szabad játék helyett kemény munkával teltek a gyerekévei, de az ő esetében látványosak voltak a következmények, a házi vidámparktól kezdve az olyan kijelentésekig, mint ami egy interjúban hangzott el vallomásként: „én vagyok Pán Péter”. És a zenész többször meg is fogalmazta, hogy úgy érzi, ellopták gyerekkorát, amiben nem voltak ünnepnapok, szülinapok. Amikor azt mondja egy díjátadón, a világ azért olyan hely, amilyen, mert a gyerekeket nem hagyják gyereknek lenni, és ezért vannak tele a börtönök is, azzal pszichológusként is egyet lehet érteni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Úgy megvert, hogy kiszakadt a mellemből a szilikon

pp 2014. június 30., hétfő 12:23

Takács Hajnal a harmincas évei végén járó, kisportolt, szőke, tetovált, hívő keresztény nő, akit úgy megvert a párja, hogy elszakadt mellében a szilikon. Első hallásra nem éppen hétköznapi történet. Hajnal nemrég megjelent Az asszony verve című könyvéből azonban kiderül, hogy nagyon is hétköznapi: a bántalmazó kapcsolatok mindennapiak, forgatókönyvük pedig kísértetiesen hasonló, a külsőségek változnak csupán. A könyvben bántalmazott nők történetei szerepelnek, és bár a szerző kivételével kilétüket homály fedi, maguk a történetek egytől egyig igazak.

Hajlannal a saját történetéről és arról beszélgettünk, miért írta ezt a könyvet, mire számít, mit lehet elérni azzal, ha beszélünk erről a témáról.

Távolról sincs vége, olvasson még »

De tényleg, meddig van a gyerek mellett a helyünk?

pp 2014. június 29., vasárnap 15:08

Egy éves a gyerekem, a jelenlegi törvények szerint visszamehetnék dolgozni, és akkor is kapnám a GYED-et. Még nem döntöttem, de gondolkodom rajta, hogy a gyermek másfél éves korában megpróbálok részmunkaidőbe visszamenni, a babát pedig heti három napra beadnám családi napközibe. Remek ötletemet a szüleim, nagyszüleim és néhány barátnőm részéről felháborodás övezi: a gyereknek ugyanis három évig az anyja mellett a helye, nem véletlenül jár három évig valamilyen ellátás az anyának. Persze, aki igazán rászorul, az kénytelen esetleg hamarabb visszamenni dolgozni, de ha nincs súlyosan kényszerítő körülmény, akkor jóérzésű asszony otthon marad. Hiszen a gyereknek az a legjobb, ha három évig én hordom a játszótérre.

Magyarországon legalábbis. Ami a világ többi részét illeti, elképesztő változatossággal találkozunk: sok helyen rövidebb a fizetett otthonlét, ugyanakkor több pénzt adnak ezalatt; más, fejlett országokban mintha még nem is hallottak volna arról, hogy fél évig igény szerint kell szoptatni, tehát addig nyilván nem dolgozhatsz.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Túlélési tippek esős idő esetére

Jukka Anna 2014. június 28., szombat 12:02

Mi történik, ha otthon vagyunk a gyerekkel és három napja esik az eső? Nem is részletezzük, valószínűleg mindenki pontosan ismeri az idevágó forgatókönyvet a aaaanyaaaa játszáááál velünktől az úúúúúúgy unatkozooooomon keresztül a felügyemlett energia totális pusztításba fordulásáig.

Az esős idő nem kedvez a gyerekeseknek, az unalomba vagy hisztibe torkolló otthonlétbe a gyerek és a szülő is belezakkan. Amikor a négy fal közé szorulva kell kísérletet tennünk gyermekeink lefárasztására, hogy aztán legalább este aludjanak, biztosítva ezzel a nyugodt álmot az egész családnak.

Az összes kedvenc társast unalomig játszottuk, a saját lelkiismeretünket ugyan még sikerülne a szőnyeg alá söpörni, de már a gyerek sem hajlandó több DVD-t megnézni, nem, még pattogatott kukoricával sem. Ismerik azt, amikor már a szaranyák legutolsó utáni mentsvára sem segít, hogy és lenne kedved kicsit nyomkodni a telefonomat?

Persze, játszóház, meg melegvizes gyógyfürdő, de hát több esős nap, mint kolbász.

A világot nem tudjuk megváltani, de itt van néhány igazán low-budget tipp esős időre, és kommentben örülnénk az önöknél bevált trükköknek is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így kell jól hordozni azt a gyereket!

pp 2014. június 26., csütörtök 20:01

Viszonylag sok szó esett mostanában a hordozásról. Kommentekben ilyenkor rendszerint felmerül, hogyan is kell ezt csinálni. A babahordozás ugyan számos előnnyel jár, de csak akkor, ha jól csináljuk.

A másfél évessel öt óra alatt akár 150 métert is kirándulhatunk, ha ennél többre vágyik, érdemes lehet kölcsönkérni egy háti hordozót a barátoktól, hogy kiderüljön, beválik-e.
A másfél évessel öt óra alatt akár 150 métert is kirándulhatunk, ha ennél többre vágyik, érdemes lehet kölcsönkérni egy háti hordozót a barátoktól, hogy kiderüljön, beválik-e.
Fotó: Shutterstock

A rosszul megválasztott hordozóeszköz vagy pozíció viszont a baba és az anyuka egészségét is károsíthatja. Összeszedtük, melyek azok a szempontok, amelyre érdemes odafigyelni, hogy a hordozás a csecsemő számára is egészséges legyen, és a babát cipelő anya se rokkanjon bele.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A kutyaviadal tilos, a gyerekek ketrecharca nem

Koncz Andrea 2014. június 24., kedd 19:10

Felnőttként harcoltatják a tinédzserkorú gyerekeket az MMA (Mixed Martial Arts - vegyes harcművészet) nevű, viszonylag új sportág versenyein. Egy lány csaknem megfulladt, egy fiúnak a koponyája sérült, egy másiknak pedig a tüdeje szakadt le - írta a közelmúltban a Blikk.

Az üggyel kapcsolatban megy az egymásra mutogatás, az MMA világ tagjai egymással vitatkoznak, a hatóságok egymásra mutogatnak.

Az MMA Országos Szövetség egyesület vezetője, Felföldi Szabolcs szerint nem igaz, hogy felnőtt szabályok szerint harcolnának, és "Dávidnak már korábban is baj volt a tüdejével." Felföldi szerint "Ez a szegények sportága, sokaknak az egyetlen esélye."

MMA oSZ2
Fotó: MMA Országos Szövetség Facebook oldal

Növényi Norbert, exboxoló és MMA világbajnok szerint be kellene tiltani az ilyen rendezvényeket, a fejlődésben lévő gyerekeknek nem szabadna ebben a sportban harcolniuk. És megszólalt Tánczos Gábor, a Magyar MMA Prémium Liga főtitkára is, aki felháborodott a gyerekek sérülésein.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az „elég jó anya” frusztrálja is a gyerekét

Cziglán Karolina, pszichológus 2014. június 23., hétfő 15:24

Biztos sokan hallották már a kifejezést: „elég jó anya”. Donald Winnicott brit gyerekorvos és pszichoanalitikus fogalmazta meg, ahhoz, hogy a gyermek lelkileg egészségesen fejlődjön, nem szükséges hibátlan szülőnek lenni, elég, ha valaki „elég jó”.

Ez pedig azokra a szülőkre illik, akik ráhangolódnak gyermekükre, és mindig az életkoruknak megfelelő mértékben elégítik ki igényeiket. A legkisebb csecsemők még nem különítik el magukat a külvilágtól, nincs éntudatuk, nem értik, hogy vannak tőlük különálló lények, például az anyuka, aki saját szempontokkal rendelkezik, mondjuk fáradt, ezért nem képes azonnal ott teremni.

Ezért a babáknál valóban fontos, hogy választ kapjanak az aktuális diszkomfort érzetükre: ez nem jelenti, hogy egy percet sem várhatnak, de szükséges, hogy előbb-utóbb érkezzen válasz a sírásra. Ha ez tartósan nem történik meg, sérül a biztonságérzetük.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kicsit másmilyenek a lombikos anyák

pp 2014. június 22., vasárnap 14:18

Világszerte emelkedik a mesterséges megtermékenyítéssel fogant gyermekek száma: jelenleg a fejlett országokban a babák 1-4 százalékát érinti a dolog. A meddőségi kivizsgálás és a lombikprogram sok esetben hosszadalmas és rengeteg stresszel jár. A teherbe esési nehézségekkel küzdő nők lelki egészségére több okból is érdemes odafigyelni és pszichoterápiás módszerekkel megtámogatni: egyrészt a meddőség okozta stressz csökkentheti a fogamzás esélyét, másrészt a nehezen teherbe eső nők egyes kutatások szerint nehezebben élik meg a szülői szerepet is.

De valóban másmilyen szülők válnak a „lombikos” anyukákból, mint a természetes úton fogant gyermekek anyukáiból? Egy új tanulmány az eddigi kutatásokat összegezve sok hasonlóságot és némi különbséget is talált.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem csak azt verik, aki meg is érdemli

pp 2014. június 21., szombat 17:52

A családon belüli erőszak áldozatai gyakran számolnak be arról, hogy a témához kapcsolódó könyv olvasása segítette át őket a nehézségeken: érthetőbbé tették a bántalmazás dinamikáját, felszabadító volt mások történeteit olvasni, gyakorlati segítséget nyújtottak vagy olyan, új szempontokat hoztak, amelyek más megvilágításba helyezték a történteket.

A magyarul elérhető kiadványok között vannak gyermekkori bántalmazást szenvedett felnőtteknek szóló önsegítő könyvek, terapeutáknak íródott szakkönyvek, kifejezetten kamaszok számára összegyűjtött önvédelmi tanácsok és igaz történeteket közlő riportkönyv is.

Összegyűjtöttük, mit olvasson, ha Önt vagy szeretteit gyermekkorában vagy később bántalmazták, Ön vagy barátnője jelenleg is bántalmazó kapcsolatban él, bántalmazott gyerekekkel vagy nőkkel dolgozik, vagy csak érdekli a téma, és szeretne túllépni a „meg is érdemelte”- jellegű előítéleteken.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így emigrálunk: dögöljön meg a bürokrácia

kh 2014. június 20., péntek 11:15

Annyira egyszerűnek tűnt minden: áprilisban beadtuk a házastársi örökbefogadási igényünket, exférjem lemondott az apai jogokról, párom pedig nyilatkozatot tett arról, hogy szeretné a három, előző házasságomból született gyereket a nevére venni.

Mivel a jogszabály szerint a gyámhivatalnak az örökbefogadás engedélyezéséről az erre irányuló kérelem előterjesztésétől számított 60 napon belül döntenie kell, örültünk, hogy kiköltözésünk Németországba simán fog menni. Hiszen így sem a távozásunkhoz nem kell engedély az exemtől, sem pedig a letelepedéshez szükséges útlevél elkészítéséhez nem kell személyesen megjelennie. Annyira, de annyira benéztük. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kipróbáltuk: a Gyerek Sziget felnőttnek is jó buli

Becca 2014. június 19., csütörtök 12:49

Gyerek Szigetre  felnőttként kimenni szombat reggel óriási szívás – gondoltam, aztán gyorsan kiderült, hogy ez nem is így van. Szerencsére nincsen tömeg, nem visítoznak a gyerekek egymás haját tépve, nem veszekednek a játékokon, az apukák nem vedelnek sört kiterülve a napon, és az anyukák nem hisztiznek, hogy már megint ők csinálnak mindent.

Tényleg hihetetlen, de teljesen idilli hangulat uralkodott múlt szombaton a Hajógyári-szigeten. Sőt, annyira klassz volt, hogy gyerek nélkül is simán visszamennék. Gondolhatják, akkor mekkora élmény lehet a gyerekeknek?! A legtöbb játék készségfejlesztő, ügyességi játék, és a csoportos foglalkozások is nagyon jók. Szívesen lenne újra gyerek okostelefon és táblagép nélkül, maximum a kvarcjáték maradhatna? Ezt az érzést tök jól visszaadja a sziget.   

Távolról sincs vége, olvasson még »

Anyuka meg menjen az orvosira, úgyis ráér!

Rigoberta 2014. június 18., szerda 12:32

Engem mindig meglep, amikor egy orvos nemtörődöm, amikor meg egy gyerekorvos az, az meg rettentően felháborít. A János Kórházban a gyereksebész velem volt flegma, de a fiam volt a páciens.

Ott kezdődött, hogy egyik reggel a gyerek úgy ébredt, hogy elég piros volt a lábfeje. Mivel ez nem a természetes színe, elkezdtem nézegetni, mi lehet a baj. Hamar kiderült, hogy meg van gyűlve a nagylábujja a talp felőli oldalán, valószínűleg egy-két nappal korábban belelépett valamibe, de nem fájlalta, szaladt, focizott még előző este is, ezért nem vettük észre.

Felhívtuk az amúgy nem ideges természetű gyerekorvosunkat, aki azonnal a legközelebbi sebészetre küldött minket. Irány a János! Bár kora reggel volt, nem kellett várnunk, 10 perc alatt bent voltunk. Szuper, le voltam nyűgözve!

A sebész megnézte a gyerek lábát, és azt mondta, ezt most fel kell nyitni, a göb a lábán tele van gennyel, magától kifakadni nem fog.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 ... 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 ... 296

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés