Így nevelj könyvmolyt a gyerekből

Ahogy a kütyüzés kezdi eluralni a gyerekek életét, úgy olvasnak egyre kevesebbet, és úgy szeretnénk egyre jobban, hogy mégiscsak olvassanak. Az biztos, hogy a könyvek szeretete gyerekkorban kezdődik, és mi, szülők vagyunk azok, akik példát tudunk mutatni nekik.

Létezik egy különleges, sajnos kihalófélben levő emberfajta, amelynek a képviselői bárhol könnyen felismerhetők. Ők azok, akik az okostelefonjuk helyett vaskos könyvbe temetkeznek a zsúfolt metrón, órákig elbolyonganak a kedvenc könyvesboltjukban vagy antikváriumukban, és szintén órákig képesek mesélni legújabb olvasmányélményeikről. De vajon mitől válik az olvasás hobbivá, sőt szenvedéllyé, és hogyan nevelhetnek a szülők könyvmolyt a gyerekükből – az Atlantic cikke ezt fejtegeti.

Könnyű észrevenni, kiből lesz könyvmoly

Olvasni nagyon könnyű – felkapsz egy könyvet, majd elkezded átrágni magad a betűkön. Mégis van, akinek kínszenvedés leülni olvasni, sőt a felmérések szerint a lakosságnak csak kis része az, amelyik élvezetből olvas és rendszeresen fogyaszt irodalmat. Az arány természetesen országonként és koronként eltérő: a könyvmolyok legnagyobb számban a 19. század második és a 20. század első felében voltak jelen, amikor a fejlett könyvnyomtatási technikáknak köszönhetően széles társadalmi rétegek számára vált megfizethetővé az olvasás, a televízió pedig még nem jelentett konkurenciát.

Wendy Griswold, az illinois-i székhelyű Északnyugati Egyetem szociológiaprofesszora szerint egyes emberekből nagyobb valószínűséggel lesznek olvasók, mint másokból. A jelek könnyen azonosíthatók, és sok esetben megegyeznek: minél iskolázottabb valaki, annál valószínűbb, hogy rendszeresen olvas, a városban élők szívesebben vesznek könyvet a kezükbe, mint a vidékiek, de a nemek között is vannak eltérések: a lányok korábban kezdenek olvasni, mint a fiúk, és nagyobb valószínűséggel tartják meg ezt a jó szokásukat felnőttként is.

Hogyan nevelj könyvmolyt a gyerekből?
Hogyan nevelj könyvmolyt a gyerekből?Jessie Casson / Getty Images Hungary

Természetesen mindezek még nem garantálják, hogy valakiből könyvmoly lesz. Az emberek személyisége is sokat számít – véli Daniel Willingham, a Virginiai Egyetem pszichológiaprofesszora. A kutatások szerint az introvertáltak nagyobb valószínűséggel temetkeznek bele a könyvekbe és szeretik meg az olvasást.

Ugyanígy nagyon fontos, hogy valaki milyen környezetben nő fel, milyen ingerek érik gyerekkorában. Minél több könyve van otthon a családnak, annál biztosabb, hogy a gyerek rákap az olvasás szeretetére, sőt nagyobb eséllyel tanul tovább középiskola után, illetve szerez magasabb képesítést. A kutatások úgy találták, ez a szülők végzettségétől függetlenül igaz. Az olvasás nem csupán élvezetet nyújt, de elengedhetetlen képesség az életben. Nem véletlen, hogy az iskolai tanulás nagy része olvasásból áll – szinte magától értetődő, hogy akik gyerekként könnyebben és szívesebben olvasnak, később nagyobb sikerre számíthatnak a felsőoktatás világában.

A műveltség is fontos

Természetesen egyetlen gyerek sem válik megszállott olvasóvá pusztán azért, mert az otthoni polcokon sorakoznak a könyvek. Ddaniel Willingham szerint – aki Raising Kids Who Read (Neveljünk olvasó gyerekeket) című könyvében ismerteti fejtegetéseit – különböző viselkedési minták, tulajdonságok és attitűdök komplex összjátéka szükséges ahhoz, hogy egy gyerekből könyvmoly váljék. Ezeknek egy részét tudatosan is lehet befolyásolni, fejleszteni, úgyhogy a szülőknek nem kell elkeseredniük, ha azt látják, gyereküknek kevés esélye van rá, hogy megszeresse az olvasást.

A szerző három fontos jellemzőt emel ki, amik elősegítik, hogy egy gyerekből olvasó felnőtt váljék. Az első a folyékony olvasás képessége, vagyis az, hogy valaki képes gyorsan, kevés hibával olvasni, és elképzelni a leírt szó jelentését. Ennek fejlesztése természetesen elsősorban az iskolában történik, de a szülők is sokat segíthetnek, hogy gyerekük minél könnyebben vegye az akadályokat, például érdemes különböző szójátékok segítségével fejleszteni a gyerekek olvasási készségeit. Minél élvezetesebb számukra a feladat, annál szívesebben birkóznak meg a nehezebb szavakkal is.

Másodszor, minél nagyobb tudással rendelkezik valaki a világról, annál szívesebben olvas, hiszen annál könnyebben érti meg, miről is van szó egy szövegben. A műveltség megszerzését célszerű gyerekkorban elkezdeni – ebben szintén nagy szerepe van a szülőknek. Érdemes folyamatosan tágítani a gyerekek világképét, újabb és újabb dolgokkal megismertetni őket, természetesen nem rideg, tankönyvi formában, hanem szórakoztató módon. A tájékozottabb, olvasottabb gyerekekből lesznek a művelt, tanult felnőttek.

Ne kényszerként fogják fel

Végezetül, ha a gyerek képes könnyen olvasni és elegendő háttértudása is van hozzá, már csak a kellő motiváció hiányzik, hogy falni kezdje a könyveket. Erről a harmadik összetevőről értekeznek a How to Raise a Reader (Hogyan neveljünk olvasót?) című könyv szerzői, Pamela Paul és Maria Russo. Sok szülő úgy gondolja, muszáj, hogy a gyerekükből olvasót neveljenek, ezért ráerőltetik a dolgot – holott mindenki tudja, mennyire irtóznak a gyerekek mindentől, ami kötelező. Nem véletlen, hogy sok iskolás messziről elkerüli a kötelező olvasmányokat, miközben egyébként szívesen vesz a kezébe könyvet.

Az olvasó szülők gyerekei is szívesebben vesznek könyvet a kezükbe
Az olvasó szülők gyerekei is szívesebben vesznek könyvet a kezükbePhotolove / Getty Images Hungary

Ahelyett, hogy ráerőltetnék a gyerekekre az olvasást, sokkal fontosabb, hogy a szülők példát mutassanak számukra. Ha a gyerekek azt látják, hogy szüleik rendszeresen és élvezettel forgatják a könyveket – vacsora után nem a tévé vagy a laptop elé ülnek –, ők maguk is szívesebben rákapnak az olvasás ízére. De akkor sem kell kétségbeesni, ha egyébként se te, se a párod nem szerettek olvasni. Más módokon is meg lehet lebegtetni a gyerekek előtt az olvasás élményét. Közös étkezések vagy utazások közben beszélgessetek könyvekről, közösen látogassatok el könyvesboltba vagy könyvtárba, karácsonyra vagy a születésnapra ajándékozzatok neki könyvet.

A könyvespolcokra visszatérve: a szerzők azt tanácsolják, hogy ne csak a lakás egy bizonyos pontján, a hálószobában elrejtve vagy a ruhásszekrény alá bezsúfolva tartsátok otthon a könyveket, hanem inkább szórd szét őket a lakás különböző részein: a gyerekek szó szerint legyenek körülvéve olvasmányokkal. Minél nagyobb az otthoni könyvtár, annál jobban segíti csemetéid olvasóvá válását. Természetesen nem olcsó mulatság könyvek garmadáját felhalmozni, de lehet antikváriumban is használt könyveket vásárolni, vagy kölcsönkérni barátoktól, rokonoktól.

A lényeg, hogy a gyerekek ne kényszerként, kötelességként fogják fel az olvasást, hanem egy felfedezendő, izgalmas dologként tekintsenek rá. Ha megvan a szikra, könnyen feléled a tűz.

Oszd meg másokkal is!
Mustra