Piszkálnak a munkahelyeden? Az anyaságod bánja

A mérgező munkahelyi légkör könnyen tönkreteheti a személyiségedet. Észre sem veszed, és a téged ért agressziót a környezeteden éled ki – köztük a legártatlanabbakon, a gyerekeiden.

Különösen nőket érint nagy számban a munkahelyi agresszió, a lekezelő bánásmód, a sértő megjegyzések. Az ezeket elszenvedők mintegy szivacsként szívják magukba a negatív élményeket, amik így a saját viselkedésüket is eltorzítják. Az Amerikai Pszichológiai Társaság által nyilvánosságra hozott kutatási eredmények azt mutatják, hogy azok az anyák, akik toxikus légkörtől szenvednek a munkahelyükön, gyakran lesznek szigorúbbak, ridegebbek gyerekeikkel szemben – számol be a StudyFinds.

A munkatársak szemétkedése a gyerekeken csapódik le

A kutatásban 146 dolgozó anyát faggattak ki, akiknek kérdőíves formában kellett válaszolniuk arra, hogy mennyire éri őket lekezelő, negatív bánásmód a munkahelyükön, illetve hogyan értékelik a gyerekeikkel szembeni viselkedésüket. A résztvevők élettársát/házastársát is kikérdezték arról, hogyan látják párjuk kapcsolatát a gyerekeikkel.

A válaszokból egyértelműen kirajzolódott, hogy a munkahelyi problémák, a felettesek és a munkatársak részéről mutatott megalázó, lekezelő viselkedés összefügg azzal, hogyan bánnak az érintett anyák a gyerekeikkel. Minél több probléma érte őket a munkahelyen, annál többet követeltek a gyerekeiktől, illetve annál kevesebb érzelmi támaszt nyújtottak a számukra. Jellemző módon ezek az anyák igyekeztek a gyerekeiket minden pillanatban szigorúan az ellenőrzésük alatt tartani, miközben a szükséges ragaszkodást és szeretetet képtelenek voltak megadni nekik.

A toxikus munkahelyi légkör megmérgezi az anya-gyerek viszonyt is
A toxikus munkahelyi légkör megmérgezi az anya-gyerek viszonyt isHusarK / Getty Images Hungary

Túlteljesítő anyák 

Dr. Kathryne Dupre, a tanulmány társszerzője szerint ennek oka, hogy a kollégák állandó lekicsinylő, becsmérlő megjegyzései billogot sütnek a nőkre, akik emiatt úgy érzik, nem teljesítenek megfelelően. Ez pedig a magánéletükben csapódik le: anyaként igyekeznek kompenzálni, ezért „túlteljesítenek”, a kellőnél autoriterebb módon viselkednek a gyerekeikkel.

A kutatók szerint megdöbbentő, mennyire jelen van ez a szomorú tendencia a társadalomban, és milyen mértékben érinti a dolgozó anyákat. Igyekeznek felhívni a figyelmet a mérgező munkahelyi légkör okozta súlyos lelki bajokra, amiket sokan nem vesznek elég komolyan. Nemcsak az önértékelést, de a másokkal való kapcsolatot is tönkretehetik az állandó negatív élmények, ezért is lenne szükséges jobban odafigyelni a problémára.

Oszd meg másokkal is!
Mustra