Tényleg önzőbbek az egykék? Nem úgy tűnik...

Közkeletű sztereotípia, miszerint az egyke gyerekeknél gyakrabban alakulnak ki narcisztikus személyiségjegyek, azaz önzőbbek a testvéreknél. Egy kutatás azonban megcáfolta ezt a régi hiedelmet.

Gyakori nézet, hogy a testvér nélkül felnőtt gyerekek önzőbbek, önelégültebbek és arrogánsabbak lesznek másoknál, hiszen nekik sem a szülői szeretetben, sem a magánszférában és az anyagi javakban nem kell másokkal osztozniuk. A Lipcsei Egyetem személyiségpszichológusa, Michael Dufner és munkatársai által végzett kutatás azonban – melyet a Research Digest szemléz – úgy találta, ez egyszerű sztereotípia, ami ráadásul nem is igaz.

Előítéletesek vagyunk az egykékkel szemben

Dufner először azt vizsgálta, mennyire erősen élnek a társadalomban az egykékkel kapcsolatos előítéletek. Mintegy ötszáz önkéntest kért meg rá, hogy online kérdőíves formában állapítsák meg, egyes önjellemzések (például: „titkos élvezetet nyújt, ha azt látom, hogy az ellenlábasaimat baj éri”) mennyire lehetnek érvényesek azokra, akik egyedüli gyerekként, és azokra, akik testvérekkel közösen nőttek fel.

A kérdések a narcisztikus személyiségzavar két legfőbb jellemzőjével voltak kapcsolatosak. A narcisztikus emberek arra vágynak, hogy mások nyújtsanak számukra önigazolást, ezért igyekeznek folyton a legjobb színben feltűnni, illetve ellenfeleik becsmérlésével palástolni saját hibáikat. Nem meglepő módon a megkérdezettek úgy gondolták, az egykék könnyebben válnak hasonló pszichés problémák áldozatává.

Nem igaz, hogy az egykék önzőbbek
Nem igaz, hogy az egykék önzőbbekMarizza / Getty Images Hungary

Semmivel sem narcisztikusabbak az egykék

A kutatás második részében Dufner megnézte, mennyire állja meg a helyét a valóságban ez a sztereotípia. A narcizmust kutató pszichológus egy több mint harminc éve működő nagyszabású adatbázis, a Német Szocioökonómiai Panel (SOEP) által gyűjtött információkat vizsgálta meg. Ezen keresztül 1810 válaszadó – köztük 233 egyke – esetében tudta felmérni, mennyire jellemzőek a narcisztikus vonások a személyiségükre. Az eredmények semmilyen különösebb eltérést nem mutattak az egyedüli gyerekként és a testvérekkel közösen felnőtt emberek személyiségjegyei között.

A kutatás természetesen csupán egyetlen országon belüli, viszonylag kisszámú mintát vett figyelembe, a SOEP által végzett felmérésben pedig csak a komolyabb mértékű narcisztikus zavarokat jegyezték fel. Ezzel együtt Dufner úgy véli, hogy a társadalomban élő negatív előítéleteknek semmilyen komolyabb alapja nincsen, ezzel szemben káros, ha a tömegmédia az egykéket efféle sztereotipizált módon jeleníti meg, ez ugyanis csak még jobban elterjeszti a hasonló téves nézeteket. Sokakat éppen azért közösítenek ki, mert ok nélkül önzőnek és egoistának gondolják őket, holott még nem is nyílt esélyük bizonyítani az ellenkezőjét. A szakember szerint ez az igazi probléma, amit orvosolni kell.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek