Kovács Patrícia a kóbor kutyákért kampányol

Legalább itt teljes a médiabéke, legyen szó akár Megasztár, akár X-faktor zsűri tagról - mondta a Vigyél Haza Alapítvány egyik szervezője arról a naptárfotózásról, amelyben celebek vettek részt. Többek közt Nagy Ervin, Keresztes Ildikó, Presser Gábor, Für Anikó, Kovács Patrícia kampányol azért, hogy szeressük jobban a kóbor kutyákat.

A Vigyél haza! alapítvány idén is elkészítette falinaptárát: a szándék maradt, csak a képek változtak. Ebben az évben is azt az üzenetet szeretnék közvetíteni, hogy a kutya szeretete közelebb hozza egymáshoz az embereket. A naptár kereskedelmi forgalomba nem kerül, hanem az alapítvány kiemelt támogatói vásárolják meg és adják partnereiknek, dolgozóiknak ajándékba, ezzel is segítve azt, hogy a kutyák gazdához jussanak. A képeken ismert művészek tűnnek fel, örökbefogadásra váró „egzotikusan sokféle” keverék kutyákkal.

Az idei naptár szereplői között láthatjuk Presser Gábort, Zoránt, Keresztes Ildikót, Horgas Esztert, Novák Pétert, Kovács Patríciát, Für Anikót, Keveházi Krisztát, Pindroch Csabát, Hegyi Barbarát és Nagy Ervint. „A naptár képeit műteremben, fotóművész készítette el: természetesen minden közreműködő ingyen nyújtja tehetségét a közös célért, az Illatos úti keverék kutyák szerető családba jutásáért” – meséli nekünk Óvári András, szervező. „A teljes bevételt alapítványunk kizárólag a telepen élő árva kutyák gyógyíttatására, életkörülményeinek, örökbefogadási esélyeinek javítására fordítjuk, így a naptár megvásárlásával közvetlenül, jótékony célt támogatnak a vásárló cégek.”

Dívány ügy

A kóbor kutyák gazdára találása kiemelt és fontos ügy a Dívány szerkesztősége számára is. Nemrég beszámoltunk az Illatos úti telep mindennapjairól. Ez a közhiedelemmel ellentétben nem menhely. Az esélytelenebb, betegebb, idősebb állatokat kénytelenek elaltatni, ha a mindenkori létszám meghaladja a rendelkezésre álló férőhelyek számát. A mikrochip sokat segíthet, de a tájékoztatás még többet.

A keverék kutya is szerető családba való

Magyarországon 1,6 millió kutya rendelkezik oltási könyvvel, vagyis legalább ennyi családban él kutya. Ezt a statisztikát figyelembe véve, a kutya-kérdésben hazánkban legalább 6 millió ember motivált. A teljes kutya-populációt hazánkban 2 millióra teszik.

”A naptáron szereplő művészek kiválasztásánál mindig ügyelünk arra, hogy olyanok szerepeljenek rajta, akik egyetemes értékeket képviselnek: elismerjék, elfogadják őket” – folytatja András. „A kutyák kiválasztásánál is következetesek vagyunk: kizárólag az Illatos úti Ebtelepen lévő keverék kutyák közül, a fotózáskor éppen a Telepen lévő, vagy a közelmúltban onnan kikerült kutyákat fotózunk a művészekkel, ezzel is erősítve azt az általunk következetesen képviselt nézetet, hogy a keverék kutyák legalább annyira kedvesek, szalonképesek, szerető családba valóak, mint fajtatiszta társaik.”

Ultrahang berendezés állatoknak

Az Alapítványt közel három éve hozták létre azzal a céllal, hogy segítsék az Illatos úti Ebrendészeti Telepen lévő kutyák életkörülményeinek javítását, örökbefogadási esélyeinek növelését.

Az elmúlt időszakban - lelkes önkéntesek és támogatók segítségével - közel 300  kutyát segítettek  gazdához, és folyamatosan gyógyíttatják a sérülten a Telepre került állatokat. „Jelenleg a naptár kiadás az egyetlen bevételi forrásunk, amivel vállalt feladatainkat megvalósíthatjuk. Még nem vagyunk 1%-osak: erre csak jövő októberre számíthatunk. A naptáraink előző évi eladásából összegyűlt összegből tavaly még a hideg beállta előtt valamennyi Illatos úti külső kennelt hőszigetelt gumiszőnyeggel láttuk el, majd orvosi ultrahang berendezést vásároltunk, lehetővé téve ezzel a vemhesség és a daganatos betegségek felismerését. Folyamatosan gyógyíttatjuk, majd családokhoz adjuk a Telepre sérülten bekerült kutyákat, és idén eddig több mint 130 kutya térítésmentes ivartalaníttatását vállaltuk fel. Alapítványunk valamennyi munkatársa kizárólag önkéntes: fizetést, térítést nem adunk és nem kapunk, működésünk során rezsit nem számolunk el. Valamennyi adományt kizárólag és dokumentáltan az állatok gyógyíttatására, családba juttatási esélyeinek növelésére fordítjuk.”

Néha a kutyát el is viszik a celebek

Presser Gábor a Maszathegy főpróbái között vett részt a fotózáson. „Nálunk médiabéke van, legyen szó akár Megasztár, akár X-faktor Zsűri tagról: Keresztes Ildikó is szívesen vállalta a fotózást. Éjszakába nyúló turné után is időben érkezett reggel, és azonnal megbarátkozott a vele fotózni szánt keverék kutyával.” – meséli András.

„Keveházi Kriszta az Operaház magántáncosa több szálon is kötődik az alapítványhoz, hiszen az előző évi naptár-fotózást követően örökbe is fogadta az egyik gazdára váró kutyust. A hamarosan megjelenő naptáron szereplő kutyák között egyaránt találhatóak a fotózáskor éppen az Illatos úton gazdára várók, és azok a kutyák, akiket a Vigyél Haza Alapítvány korábban mentett ki az Ebtelepről, és most ideiglenes befogadóknál várják végleges gazdáikat. A naptár december elejére készül el, de korlátozott számban december közepétől megvásárolható közvetlenül az Alapítványnál is.”

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek