Szófejtő: Miért fújnak egy követ a cinkostársak?

szofejto 0925

Egy követ fújnak – mondjuk azokra, akik valamiben cinkosak, valami rosszban egyetértenek, illetve közösen kifundált praktikákkal áskálódnak valaki ellen. A szófordulat eredete egy régi babonához kapcsolódik, amely a világ egy távoli pontjáról jutott el hozzánk.

A köznyelvben elterjedt változat mellett a szólás régies, már a 16. században ismert formájában, fújják a kígyókövet alakban is megmaradt egyes nyelvjárásokban – írja O. Nagy Gábor nyelvész –, innen könnyen lehet következtetni eredetére. A régi hiedelem szerint a kígyók időnként összegyűlnek, kört alkotnak, és szájukból a kör közepére vagy az ott csúszkáló kígyó fejére tajtékot fújnak, ez megkeményedik és idővel smaragdszínű vagy csillogó kővé válik. A kígyókőhöz rengeteg babona kapcsolódik, egyesek például úgy gondolták, képes a torokfájás gyógyítására, zárakat nyit, megóvja tulajdonosát a titkos rontásoktól, sőt kincskeresésre is alkalmas.

A valóságban a kígyókőnek gondolt kövek rendszerint a patakok, folyók vizében gömbölyűre kopott kvarckristályok voltak, a hiedelem pedig valószínűleg a szláv népekkel, különösen a szlovákokkal való érintkezés nyomán került bele a magyar hitvilágba. A babona maga Indiából származik, és egy természeti jelenség félreértelmezésén alapul: az Indiában élő kobrakígyók nagy becsben tartják a folyókban található, foszforeszkáló fluoritkövet, amelyet gyakran a szájukban hordoznak, éjszaka pedig letesznek a fűbe, hogy odacsalja a táplálékul szolgáló rovarokat. A csúszómászók különös szokását megfigyelő emberek joggal hihették azt, hogy maguk a kígyók fújják a szájukban lévő, csillogó köveket.

A babonát ismerők számára a konspiráló, összebeszélő emberek hasonló viselkedést mutattak, mint a követ fújó kígyók, és mivel a kígyó több nép mítoszában a gonosz megtestesülése – elég csak a Teremtés könyvére és az eredendő bűnre csábító kígyóra gondolni –, érthető, hogy miért a rosszban sántikáló, ártó szándékkal tervezgető személyeket illették a közös kőfújás vádjával.

Ha érdekel egy-egy szó, kifejezés vagy szólás eredete, olvasd el sorozatunk előző részeit  is!

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra