5 dolog kell, hogy tényleg a legjobb legyél valamiben

Norvég kutatók utánajártak, mi kell ahhoz, hogy igazán kiváló legyél egy szakterületen. Mint kiderült, nem elég a kitartó gyakorlás, több más tényező is szerepet játszik a dologban.

Malcolm Gladwell, a Kivételesek című könyv szerzője egy híressé vált – és sokat vitatott – fejtegetésében úgy fogalmazott: ahhoz, hogy igazán csúcsra juss egy szakmában, sportban vagy művészeti tevékenységben, kb. tízezer óra gyakorlás szükséges. A Norvég Tudományos és Technológiai Egyetem (NTNU) munkatársai – akik évtizedek óta foglalkoznak a kérdéssel, mitől lesz valaki kiváló egy bizonyos téren – friss kutatásukban úgy találták, hogy emellett négy további dologra is szükség van, hogy a legeslegjobb legyél – számol be a Study Finds.

A tudósok 126 személyt vizsgáltak meg, az eredmények alapján pedig öt tényezőt határoztak meg a siker kulcsaként. Természetesen közéjük tartozik az áldozatos, kitartó munka – magyarázza a kutatás vezetője, Hermundur Sigmundsson pszichológiaprofesszor –, de ez csupán az egyik fontos eleme a kiválóvá válásnak. Ugyanennyire lényeges a szenvedély, vagyis az, hogy valóban szeresd azt, amit csinálsz. Ha nem kényszerként vagy munkaként tekintesz az adott dologra, hanem élvezettel áldozod magad neki, sokkal könnyebben megy majd a fejlődés.

Ezek a dolgok segítenek a csúcsra jutni
Ezek a dolgok segítenek a csúcsra jutniswissmediavision / Getty Images Hungary

Harmadik fontos tulajdonságként az elszántságot nevezték meg a kutatók: ennek köszönhető, ha nem adod fel, hanem még a legnehezebb körülmények között is megingathatatlanul törekszel a cél felé. Negyedikként a pozitív hozzáállás szerepel a listán. Ha bízol a saját képességeidben, és úgy vágsz neki az útnak, hogy tudod, a végén eléred, amit szeretnél, sokkal könnyebb dolgod lesz. Végezetül a mentori segítséget említik a tudósok – gyakran nagyon sokat segít egy megfelelő tanár, edző vagy más személy, aki útmutatást és inspirációt nyújthat számodra.

A legfontosabb a szenvedély – véli Sigmundsson –, ami elindít az úton, majd lökést ad a folytatáshoz. A férfiaknál gyakoribb, hogy a szenvedély elszántságot szül – mutat rá a tanulmány –, a nők ezzel szemben inkább a pozitív hozzáállás terén erősek.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek