3 meglepő probléma, amit a görnyedt tartás is okozhat

A helytelen testtartás nem csupán hátfájásokhoz és gerincproblémákhoz, de akár inkontinenciához, székrekedéshez és gyomorégéshez is vezethet.

Az egész napos ülés a monitor előtt, a kanapén heverés és a tévé bámulása, de a folyamatos okostelefon-nyomkodás is számos egészségügyi probléma forrása lehet. A helytelen testtartás leggyakrabban nyak- és hátfájdalmakhoz vezet, de olyan gondokat is szülhet, amelyekre nem is gondolnánk. Ezeket mutatja be Meghan Markowski fizikoterapeuta a Harvard Health Publishing hasábjain.

1. Inkontinencia

Bármennyire meglepő, a hasi szerveket összenyomó rossz testtartás vizelettartási gondokhoz is vezethet, sőt nők esetében az ún. stresszinkontinencia gyakori kiváltó oka. A görnyedt háttal való ülés vagy állás fokozza a hasűri nyomást, és csökkenti a gátizomzatnak azt a képességét, hogy ennek a nyomásnak ellenálljon. A meggyengült gátizomzat következtében pedig előfordulhat, hogy megterhelésre (például nevetés, tüsszentés vagy köhögés esetén) nem kívánt vizeletcsepegés indul meg.

Meglepő dolgokat is okozhat a görnyedt tartás
Meglepő dolgokat is okozhat a görnyedt tartásPeopleImages / Getty Images Hungary

2. Székrekedés

Nem mindegy ám, hogyan ülsz a vécén. A túlságosan görnyedt testtartás következtében a végbélnyílás enyhén bezáródhat, a hasizmok pedig nehezebben továbbítják az ürüléket a bélcsatornán keresztül, ami székrekedéshez vezet. Ha hetente kevesebb mint három alkalommal kell nagydolog miatt vécére menned, székleted kemény és száraz, esetenként hasi fájdalmat és puffadtságot tapasztalsz, akkor minden valószínűség szerint székrekedésed van.

3. Gyomorégés és lassú emésztés

A gyomorégés a reflux leggyakoribb tünete, és akkor jelentkezik, ha a gyomorsav visszaszivárog a nyelőcsőbe, irritálva annak nyálkahártyáját. A görnyedt testtartás, különösen étkezéseket követően, elősegíti a probléma kialakulását, ugyanis a hasra helyeződő nyomás következtében a gyomorsav rossz irányba kezdhet áramolni. Egyes esetekben a huzamosabb görnyedés a salakanyag haladását is lassíthatja a bélrendszerben.

Mit tehetsz ellene?

A testtartást leghatékonyabban megfelelő fizikoterápia segítségével lehet javítani. A különböző gyakorlatok segítenek a központi izmok (a hasi, háti, illetve a medencefenék és a csípő izmainak) erősítésében és tested rugalmasságának növelésében. A cél a helyes testtartás, vagyis az ún. semleges gerinchelyzet elérése és megtartása, amikor a gerinced se előre, se hátra nem görbül a természetesnél jobban. Ereszd le a vállad, engedd hátra a fejed, és húzd be a hasad, mint amikor egy szoros nadrágot próbálsz becipzárazni. Ez megdolgozza a haránt hasizmodat, amely mintegy fűzőként segíti a helyes gerincpozíció megtartását.

Az egyenes gerinctartás csökkenti a hasi szervekre nehezedő nyomást, így segíthet az inkontinencia veszélyének elkerülésében, ahogy az emésztőrendszer egészséges működéséhez is hozzájárul. A gyógytorna mellett egyéb, egyszerű módokon is segítheted a helyes testtartás elérését. Fontos, hogy 30-60 percnél többet ne ülj mozdulatlanul egy helyben, ülés közben pedig érdemes egy párnával megtámasztanod a hátad alsó részét, ami segít, hogy egyenesen ülj, ne görnyedj folyamatosan előre.

Oszd meg másokkal is!
Mustra