A keserűsége miatt kell annyira a kávé

Kávéfüggő vagy? Nem tudsz meglenni a napi koffeinadagod nélkül? Egy új kutatás szerint – bármilyen hihetetlenül is hangzik – genetikai alapon vagy fogékony a keserű ízre.

Az Illinois állambeli Északnyugati Egyetem (Northwestern University) kutatói szerint a kávé szeretete túlmutat az evolúciós logikán. Hiszen ízlelőbimbóink az évmilliók alatt arra lettek kondicionálva, hogy kitaszítsák a keserű ízt. Tehát, ha kedveljük a kávé ízét, az azt jelenti, hogy ízlelőbimbóink nem fejlődtek ki rendesen? A kutatók szerint ez nem így van.

Fejed felett keserűk köröznek

A kávéfogyasztók éppen a keserűsége miatt szeretik kedvenc italukat – véli egy, a Study Finds által szemlézett kutatás. Ízlelőbimbóik érzékenyebbek a keserű ízekre, különösen a koffein egyedien keserű aromájára, minek következtében ezt az erőteljes ízt egy pozitívan stimuláló, boldog érzéssel kapcsolja össze agyuk. A kávé szeretete szó szerint a génjeinkben van.

Marilyn Cornelis, az egyetem orvosi fakultásának oktatója szerint könnyen azt hihetnénk, hogy ha valaki érzékenyebb a koffein keserű ízére, kevesebb kávét fog inni. Épp ellenkezőleg, a kávét nagy mennyiségben fogyasztókban kialakul egy olyan ízlelési képesség, mely könnyebben érzékeli a koffeint, az ahhoz társított pozitív ingereknek köszönhetően.

A keserűsége miatt kell annyira a kávé
A keserűsége miatt kell annyira a kávéShutterstock

A kutatók több mint négyszázezer egyesült királyságbeli férfi és nő ízlését vizsgálták, akiket kávé-, tea- és alkoholfogyasztási szokásaikról kérdeztek. A vizsgálat során a tudósok azon genetikai módosulásokat keresték, melyek a koffein, az energiaitalokban, tonikokban gyakran előforduló kinin, illetve a keresztesvirágú zöldségekben, káposztafélékben megtalálható PROP elnevezésű mesterséges, keserű íz felismeréséért felelősek.

Az eredmények azt mutatták, hogy azok az alanyok, akiknek ízlelése érzékenyebb a koffein különlegesen keserű íze iránt, inkább kávét fogyasztanak tea helyett. (Cornelis rámutat, hogy természetesen olyan eset is lehetséges, hogy az adott résztvevő annyi kávét fogyaszt, hogy mellette már nem marad ideje teát is inni.) A kutatás azt is megmutatta, hogy azok, akik érzékenyek a kininre és a PROP-ra, kerülik a kávéfogyasztást. Azok a résztvevők, akiknek ízlelőbimbói zöldségek fogyasztásakor jobban felismerik a PROP keserű ízét, inkább az alkoholos italokra, főként a vörösborra szavaznak.

„Az, hogy – génjeink által meghatározva – miként dolgozza fel a keserű ízeket agyunk, kétségtelenül összefügg azzal, hogy a kávét, a teát vagy inkább az alkoholt részesítjük-e előnyben” – összegzi a fejleményeket Cornelis, aki hozzáteszi: „Az ízlelés egyike az öt érzékünknek, emiatt sem elhanyagolható, hogy biológiai szempontból is átfogóbb vizsgálatoknak vessük alá”.

Természetesen a tudósoknak még rengeteg kutatómunkát kell végezniük ezen a területen, mire átfogóbb és komolyabban bizonyító erejű eredményekre juthatnának. A kávéfüggők ellenben ne aggódjanak, inkább igyanak még egy jó erős (és keserű) feketét.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek