Fogmosással a szívbetegségeket és a szellemi leépülést is megelőzheted

Az időskori fogvesztésnek egy sor negatív következménye van.

Azok az idős felnőttek, akiknek rossz a szájhigiéniájuk, kevesebbszer látogatnak el a fogorvosukhoz, kevesebb saját foguk van, nagyobb valószínűséggel lesznek alultápláltak – írja a Science Daily.

A kutatók szerint a 10-19 foggal rendelkező betegek között nagyobb volt az alultápláltság előfordulásának gyakorisága, sőt ezek a betegek gyakrabban mutatták a demencia és a depresszió jeleit is. A gyenge szájhigiéniának szerepe van továbbá a szívbetegségek, a stroke, a cukorbetegség és egyes tüdőbetegségek kialakulásában is.

Az agyad sem fog

Azok, akiknek kevesebb saját foguk van, a memóriavesztés és a korai stádiumú Alzheimer-kór fokozottabb kockázatának vannak kitéve. A maradandó fogak romlása, elvesztése ugyanis krónikus gyulladással járhat, mely gyulladásos állapot szorgosan pusztítja az agysejteket, emiatt pedig felgyorsul a memóriaromlás is.

Egyes tanulmányok arra is rámutattak, hogy a kezeletlen fogínybetegségben szenvedő embereknél a szívkoszorúér-betegségek kialakulásának valószínűsége kétszer nagyobb, mint azoknál, akiknek egészséges a fogínye. Hát, ezért is nagyon fontos a megfelelő szájhigiéné kialakítása és a rendszeres fogmosás.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek