Ezért bízd inkább a pasira a navigálást

A pasik jobban tájékozódnak. És akkor még finoman fogalmaztam... Te hogy boldogulsz, amikor egy új terepen jársz? És egyébként? Azokat az útvonalakat használod, amiket már ismersz, vagy mentális térképre támaszkodva tájékozódsz?

Oké, mi az a mentális térkép?

A mentális térkép egy, a fejünkben élő kép a környezetről, amely jórészt az észlelésből származik. Más logika szerint épül fel, mint a hagyományos geográfiai térképek: szubjektív értékítélet és szempontok szerint torzít, és a környezet használata során folyamatosan alakul. 

Tegyük fel, hogy egy új városban vagy épp, és vissza kell találnod a hotelbe.

A nők általában ilyenkor olyan jellegzetes épületek és utcarészletek alapján tájékozódnak, amelyek már ismerősek a számukra, a férfiak pedig mentális térkép alapján teszik ugyanezt

mondják a Santa Barbara Egyetem kutatói.

Bár Alexander Boone, Xinyi Gong és Mary Hegarty nem szeretnék erősíteni azt az amúgy is meglévő sztereotípiát, hogy a férfiak sokkal jobban tájékozódnak, de a mentális térkép megléte azért mégiscsak egy magasabb szintű térészlelést jelent. Ennek köszönhetően a férfiak sokkal gyorsabban találják például ki, hogy merre érdemes elindulni, ha rövidíteni akarnak, de egy teljesen új terepen is jobban boldogulnak.

A kutatók a Santa Barbara Egyetem diákjainak tájékozódó képességét egy VR labirintus segítségével mérték fel. A kísérletben először 68, majd 72 férfit és nőt vizsgáltak.

Az 55x55 méteres labirintust virtuális betonfal vette körül, és elhelyeztek benne 12 tájékozódási pontot, azaz tájékozódást megkönnyítő virtuális objektumot is: egy széket, egy kacsát, egy fából készült kutat, egy kályhát és még néhány hasonló dolgot. Miután mindannyian megtanulták az utat, a kutatók arra kérték a résztvevőket, hogy navigáljanak el egyik pontból a másikba. A navigációs hatékonyság értékeléséhez minden alkalommal kiszámították a célok eléréséhez szükséges időt és távolságot.

Ahhoz képest, hogy egy mező közepén kötött ki, egészen jókedvű.
Ahhoz képest, hogy egy mező közepén kötött ki, egészen jókedvű.Shutterstock

Sokfele bolygott s hosszan hányódott

Mindkét kísérlet azzal az eredménnyel zárult, hogy a férfiak sokkal hatékonyabban rövidítették le az utat, mint a nők, akik inkább a megtanult útvonal alapján mozogtak.

Korábbi tanulmányok a mostanival ellentétben nem mindig találták a nemi különbségeket a navigációs kihívásokkal kapcsolatban, vagy azt tapasztalták, hogy a férfiak jobbak voltak, ez a tanulmány azonban egy kicsit most tovább ment azzal, hogy a férfiak és nők által választott stratégiák típusát is megvizsgálta.

A nők inkább biztonsági játékosok

A kutatók hangsúlyozták, hogy néhány nő a tanulmányban ugyanolyan hatékony volt, mint a legjobban teljesítő férfiak, általában azonban a nők inkább biztonsági játékosnak tűntek, többnyire a már ismert, jól bevált útvonalakat választották. De minek köszönhető, hogy amikor ugyanazt a stratégiát alkalmazták a tájékozódásban, a férfiak akkor is gyorsabban jutottak el a célhoz?

A kísérlet, ugye, egy VR-labirintusban zajlott, és mint kiderült, a résztvevők közül a férfiak sokkal több időt töltöttek videójátékozással, vagyis kvázi gyakorlással, mint a nők. A kutatók szerint pedig ez is lehetett a kulcs, ami a férfiak sokkal jobb teljesítményét magyarázza. 

Gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni

A kutatásnak persze a VR világából kilépve is fontos tanulságai lehetnek, hiszen míg az eddigi tudományos munkák több különböző teóriát is kialakítottak a térbeli tájékozódásban tapasztalható nemi különbségek magyarázatára, elképzelhető, hogy mindez elsősorban a gyakorláson múlik. A gyakorlás azonban nem merül ki a térképek nézegetésében és a videójátékozásban. A gyakorlás már a kezdetektől ott van, tetten érhető a fiúk és lányok eltérő szocializációjában is. 

Eszerint a fiúsnak mondott játékok jobban igénylik és jobban igénybe is veszik a tájékozódási képességek használatát, ami egy nagyon is fontos tanulási folyamat. És mint ilyen: gyakorlás. Tudjuk azt is, hogy a neurális fejlődés korai szakaszaiban a környezeti hatások mekkora mértékben képesek alakítani az agy strukturális felépítését és működését - a tapasztalatoknak megfelelően.

Azok az agyterületek és agyi kapcsolatok, amelyeket gyakrabban használunk, megerősödnek, a többi gyengébb marad vagy elhal. Így ha a fiúcsecsemők rendelkeznek is némi biológiai előnnyel, ami a térbeli tájékozódást illeti, valószínű, hogy a fejlődés során egyre nagyobb mértékben eltérő tájékozódási képességek messze nem csak a tesztoszteronnak köszönhetők. Hanem legalább részben annak, hogy amíg a kislány a babaházban játszik vagy rajzol, addig a kisfiú jellemzően rohangál, biciklizik és focizik. Egyszóval: gyakorol.

Oszd meg másokkal is!
Mustra