Halott prostituáltak küzdenek az élőkért

"Tetszik, amit látsz? Szeretnél még képeket?" - kérdezi a Girls of Paradise weboldal chatjén az egyik lány az ügyféltől. A lelkes válasz után érkeznek is a fotók, de nem pont azok, amikre az ügyfél számított. Az ilyenkor szokásos fehérneműs fényképek helyett ugyanis az ügyfél az előbbi chatpartnere összevert arcáról kap fotókat, majd megtudja: a lánnyal már nem tud találkozni, mert meggyilkolták. A sokkolás enyhe kifejezés a Le Mouvement du Nid nevű francia szervezet kampányára, amelyet a szexiparban dolgozó lányokat fenyegető veszélyek miatt indítottak.

Ennek jegyében hozták létre a McCann Paris Reklámügynökséggel közösen a Girls of Paradise című kamu "piros lámpás" honlapot (ami a kampány lezárultával részben továbbra is elérhető, az automatikus chat még mindig működik - a szerk.), amelyen szexmunkások fotói csalogatják az ügyfeleket. Első pillantásra olyan, mint bármelyik másik valódi ilyen oldal: nem túl igényes megvalósítású, csak a lényegre összpontosító. Szerepelnek rajta a lányok hirdetései adataikkal, nevükkel, életkorukkal és a fényképükkel, és ahogy az ilyenkor szokás, az érdeklődők neten rá is írhattak a kiválasztott partnerre, vagy fel is hívhatták őket. Azzal a különbséggel, hogy ezekkel a lányokkal már nem tudtak találkozni: a chateket egy robot válaszolta meg, a feljebb már említett módon, a telefonhívások pedig az alapítvány munkatársaihoz futottak be, akik tájékoztatták az érdeklődőket, hogy a kiválasztott lány sajnos nem ér rá, ugyanis ledobták egy hídról; a csatornában találták meg holtan; vagy épp 53 késszúrással meggyilkolták a lakásban, ahol dolgozott – számolt be a nagy visszhangot kapott, pár napja arany Clio díjat is nyert kampányról az Adweek.com.

A társadalmi érzékenyítő kampány keretében készült honlapon keresztül  mindössze egy hét alatt 600 telefonhívás és több ezer chatüzenet futott be a reménybeli ügyfelektől. A brutális trükk tehát nagyon is bevált, hisz ezzel a húzással pont a legnehezebben elérhető, de ebben a kérdésben leginkább releváns csoporthoz juttatta el az üzenetet: az ügyfelekhez. Ők ugyanis azzal, hogy fizetnek ezért a szolgáltatásért, fenntartják a rendszert, így maguk is felelősek a szexmunkásként dolgozó nőket ért erőszakos cselekményekért.

Franciaországban a prostitúció nem illegális, viszont idén április 6-án – a világon egyedülálló módon - olyan törvényt fogadtak el, ami nem a prostituáltat, hanem a szolgáltatásait igénybe vevő ügyfeleket bünteti.

Eközben máshol

A magyar szexmunkások élete hasonló veszélyeket rejt, csak épp őket még a hazai törvényi szabályozás is hátrányos helyzetbe taszítja - minderről épp a napokban készült egy hasonlóan szemfelnyitónak szánt kisfilm Nyakó Júlia színésznő főszereplésével. A Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesülete által készített videóban elhangzó történetek mind valósak, az egyesület ügyfeleinek beszámolói alapján készültek. A helyzet a franciaországival szemben itthon annyival rosszabb, hogy itt a bántalmazás és hátrányos megkülönböztetés nemcsak az ügyfelek, de az állam részéről is fenyegeti a szexiparban dolgozó nőket. Mint a videó végén szereplő disclaimer fogalmaz: itthon "az állam tűri és hallgatásával bátorítja a szexmunkások elleni erőszakot".

A SzeXE oldaláról elérhető Erőszaktérképen a szexmunkásokat ért dokumentált támadásokat gyűjtik, és még sarkosabban fogalmaznak: "A szexmunkásokat egyre nagyobb mértékben éri erőszak, bűncselekmények és diszkrimináció, fokozódó és többszörös kirekesztésük és kizsákmányolásuk büntetlensége valamint a növekvő elszegényedés miatt, azonban a rendészeti szervek védelmük helyett kriminalizációjukra koncentrálnak. A szexmunkások nők, romák, leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek, illetve egyedülálló anyák, akiknek korlátozottak a lehetőségei a munkaerőpiacon a szociális helyzetük és sérülékeny csoporthoz való tartozásuk miatt, így többszörös diszkriminációnak vannak kitéve. A ‘ Kapcsold le a kék fényt ! – Kampány a szexmunkásokat érő erőszak és diszkrimináció ellen' című projekt célja, hogy felhívja a figyelmet a szexmunkásokat, egy fokozottan hátrányos helyzetű elsősorban női csoportot érő erőszak, bűncselekmények és diszkrimináció mértékére".

   

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek