„A papaja tele van kulcsfontosságú tápanyagokkal, amelyek hozzájárulnak az általános egészséghez” – mondja Lauren Manaker táplálkozási szakértő. „Valójában már egy kevés papaja is képes fedezni napi C-vitamin-szükségletünk 100 százalékát.” És ez még nem minden! Lássuk, hogy mi az 5 legfontosabb ok, ami miatt megéri többet fogyasztanod ebből a fantasztikus egzotikus gyümölcsből.
1. Antioxidánsokban gazdag
A papaja nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, köztük A-, C- és E-vitamint, amelyek csökkentik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, megakadályozzák a koleszterin oxidációját (vagyis a plakkok lerakódást az erekre), valamint gyulladáscsökkentő hatással bírnak.
2. Magas a rosttartalma
Magas rosttartalma miatt a papaja fogyasztása hozzájárul a bélrendszer egészségéhez és az emésztés szabályozásához, miközben elősegíti a mozgékonyságot és a jóllakottság érzését. A rostokban gazdag étrend további előnye, hogy támogatja az egészséges vércukorszint fenntartását, és ezáltal a koleszterinszint csökkentését.
3. Immunerősítő hatású
A papaját immunstimulánsként tartják számon, ami azt jelenti, hogy közreműködhet az immunrendszer aktiválásában. Emellett kiváló forrása a béta-karotin nevű antioxidánsnak is, amelyről kimutatták, hogy pozitívan hat az immunrendszer egészségére. Magas C-vitamin-tartalma már csak a hab a tortán.
4. Megvédhet a ráktól
Manaker szerint a legtöbb piros színű vagy rózsaszín gyümölcshöz hasonlóan a papajában is megtalálható egy likopin nevű karotinoid, melynek számos egészségügyi előnyt tulajdonítanak. Az egyik legfontosabb, hogy csökkentheti egyes daganatos megbetegedések kialakulásának esélyét.
Számos tanulmány kimutatta, hogy a likopin megakadályozhatja a rákos sejtek növekedését – különösen tüdőrák esetén –, és segíthet a mell-, gyomor- és vastagbélrák elleni küzdelemben.
5. Természetes húspuhító
A papaja egy papain nevű enzimet tartalmaz, amely képes lebontani a keményebb húsok rostjait (ez a felelős a gyümölcs kellemetlen szagáért is). Ehhez hozzájárulnak antimikrobiális tulajdonságai is, így a papajakivonat vagy a növény levele ideális megoldás lehet a húsok puhítására.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés