Az élelmi rostok két alaptípusa: a fogyáshoz és az egészséghez is nélkülözhetetlenek

Olvasási idő kb. 5 perc

Manapság már szinte mindenki hallott arról, hogy a rostok mennyire fontosak, sőt nélkülözhetetlenek az egészséges táplálkozásban. Azt is tudjuk, hogy a megfelelően működő emésztőrendszer építőkövei, fogyókúrák alapjai. De tulajdonképpen mik is azok a rostok?

Rostoknak vagy élelmi rostoknak nevezzük azokat a növényi sejtalkotó részeket, amelyeket a testünkben lévő emésztőenzimek nem képesek felszívódásra alkalmas kisebb egységekre bontani, azaz nem tudjuk megemészteni.

A táplálékokban kétféle rostanyag fordul elő: vannak vízben oldódó rostok és vannak vízben oldhatatlanok. Ezek – eltérő tulajdonságaik miatt – eltérően viselkednek a testünkben.

vízoldékony rostok, mialatt átjutnak a tápcsatornán, feloldódnak, zselészerűvé, gélszerűvé válnak. 

Ez a gél az, ami jótékonyan befolyásolja testünk működését: 

  1. Védőbevonatot képez a tápcsatorna teljes felületén, így segíti az egészséges állapot fenntartását, emésztőrendszeri gyulladások megszüntetését, a megfelelő  gyomor-bélrendszeri működést. 
  2. Fertőzések, hasmenés esetén megköti az ártó baktériumok által termelt méreganyagokat, ezáltal elősegítve a gyorsabb gyógyulást, regenerálódást.
  3. Lerövidíti a béltartalom áthaladását a bélcsatornában, azaz csökkenti a tranzitidőt, ezzel megakadályozza a székrekedés kialakulását.
  4. Megköti az epesavakat, a koleszterint, emellett a vékonybélben akadályozza az epesavak visszaszívódását, ezáltal csökkenti a koleszterinszintet.
  5. Prebiotikus hatású, vagyis táplálja a bélrendszerben élő probiotikumokat.

A vízoldékony rostok közé tartozik – többek között – a pektin, az inulin, a béta-glükán, a guargumi, az agaragar, az oligofruktóz.

Mik tartalmaznak vízoldékony rostokat?

Magas pektintartalmú nyersanyagok a gyümölcsök (birsalma, alma, ribizli, málna, cseresznye, szőlő), a sárgarépa, a burgonya. A csicsóka inulinban gazdag, a béta-glükán természetes forrásai a zab, a gabonafélék, gabonakorpák.

GettyImages-548146033
ullstein bild / Getty Images Hungary

Az oldhatatlan rostok – mint ahogy a nevük is mutatja – nem oldódnak fel a vízben, hanem magukba szívják a vizet és felduzzadnak.

Ez a duzzadt-vizes anyag az, ami a szervezetünk számára hasznos:

  1. Elősegíti a jóllakottság érzését, lassítja a gyomorürülést, csökkenti az éhségérzetet. 
  2. Jelentősen megnöveli a béltartalom térfogatát és mennyiségét, ezzel csökkenti az ételek áthaladási idejét, minek eredményeként a káros anyagok gyorsabban ürülnek ki az emésztőrendszerből. 
  3. Gátolja a székrekedés kialakulását.

Az oldhatatlan rostok közé soroljuk a cellulózt, a hemicellulózt és a lignint.

Melyek a legfontosabb, vízben nem oldódó rostforrásaink?

A természetben az oldhatatlan rostforrások a növények fizikai építőelemei. A cellulóz és a hemicellulóz a növények vázanyaga, megtalálható a hüvelyesekben, zöldségfélékben (káposztafélék, zöldborsó, kukorica), a gabonafélék külső héjában; a lignin a növények fás szöveteinek alkotóeleme.

GettyImages-842797430
fcafotodigital / Getty Images Hungary

Mindkét rosttípus esetében elmondható továbbá, hogy a vékonybélben lassítják a tápanyagok felszívódását. Ez kedvező például inzulinrezisztencia vagy cukorbetegség esetén, mert a szénhidrát-felszívódás lassításával csökkentik az ún. glikémiás indexet, így ritkábban fordulnak elő vércukor-ingadozások, és ennek eredményeként kiegyensúlyozottabbá válik a vércukorháztartásunk.

Glikémiás index

Az az érték, amely megmutatja, hogy az egyes szénhidráttartalmú élelmiszerek, ételek és nyersanyagok milyen mértékben emelik a vércukorszintet a szőlőcukorhoz (glükóz) viszonyítva.

Tippek a rostfogyasztás növelésére

  • fehér kenyér helyett válassz magvas, teljes kiőrlésű, tönköly-, zabos vagy rozskenyeret
  • fogyassz naponta/kétnaponta zabkását, köleskását, zabpalacsintát
  • a folyékony vagy pépesebb ételekbe szórj kb. 1 teáskanál apró magot (lenmag/chiamag/útifűmag stb.)
  • süteményekben tojás helyett próbáld ki a chiatojást
  • fogyassz köretként barna rizst, teljes kiőrlésű tésztát, kölest, quinoát, bulgurt, párolt zöldségekkel kiegészítve
  • fehér liszt helyett használj teljes kiőrlésűt, dúsíts zabliszttel/zabpehellyel/zabtejszínnel
  • növeld a gyümölcsfogyasztásodat (smoothie, házi gyümölcsfagyi, gyümölcssaláta)
  • minden étkezéshez fogyassz zöldséget, lehetőleg nyersen!
  • ropogtass zöldségcsipszeket, korpás kekszet, teljes kiőrlésű ropit
  • édesítéshez próbáld ki az áztatott és összeaprított datolyát, aszalt gyümölcsöket

Az egészséges felnőttek számára ajánlott napi rostmennyiség 25–35 gramm. (Ez kb. 1 kg zöldségnek megfelelő mennyiség).

Miért olyan fontos a rostfogyasztás?

1 gramm rost körülbelül 50 ml vizet képes megkötni, így az élelmi rostok vízmegkötő tulajdonsága miatt nagyon fontos rostban gazdag étrend mellett a megfelelő mennyiségű folyadék pótlásáról gondoskodni. Elegendő folyadék fogyasztása nélkül puffadás, kellemetlen teltségérzet, székrekedés is kialakulhat, ezzel pont az ellenkezőjét érhetjük el annak, ami a célunk volt.

A rostoknak fontos szerep jut az egészséges táplálkozás mellett az inzulinrezisztenseknek és a cukorbetegeknek összeállított, a kardioprotektív, a koleszterincsökkentő, az energiaszegény étrendben és számtalan testsúlycsökkentő diétában is. 

Ha eddig rostszegényebb táplálkozást folytattál, mindenképpen érdemes apránként és fokozatosan beiktatnod az étrendedbe az új alapanyagokat és szokásokat, nehogy a hirtelen megnövekedett rosttartalom emésztési kellemetlenségeket, problémákat okozzon. Mint ahogy mindenhez, ehhez is hozzá kell szoknia a szervezetnek.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek