Kevésbé közismert, hogy a lila káposztában több a C-vitamin, mint a narancsban. Ennek, illetve a zöldségben lévő antioxidánsoknak és az A-vitaminnak köszönhetően erősíti az immunrendszert, segít kiüríteni a szervezetből a méreganyagokat, ezáltal pedig javíthatja az anyagcserét. Sőt, az A-vitamin még a látásunkra is jó hatással van.
Nyersen valódi vitaminbomba ez a káposzta
A lila káposzta a káposztafélék csoportjába tartozik, ugyanúgy, ahogyan a kelbimbó és a kelkáposzta. Csípős íze igazán nyersen fogyasztva érvényesül, párolva vagy megfőzve édesebb, lágyabb íz jellemzi. Ennek ellenére érdemes nyersen fogyasztani a lila káposztát, mert a párolás vagy főzés során jelentősen veszít értékes vitamintartalmából. A legjobb, ha miután jó alaposan megmostuk, lereszeljük, és friss salátába keverjük, vagy leöntjük joghurttal, és húsok mellé körteként fogyasztjuk. Így biztos, hogy megőrizzük a lila káposzta egészségügyi előnyeit, melyek közül az alábbiak a legjelentősebbek.
Antioxidánsokban gazdag
A lila káposzta színe a benne lévő antocianinoknak köszönhető. Ezek a pigmentek antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, vagyis segítenek a szervezetünknek leküzdeni a sejtkárosodást.
Támogathatja a szív egészségét
A magasabb antociánbevitel összefüggésbe hozható az alacsonyabb vérnyomással és a szívbetegségek csekélyebb kockázatával. Minél több antocianinban gazdag ételt fogyasztunk, annál kisebb lesz az esélye a szívinfarktus és egyéb szívbetegségek kialakulásának.
Segít leküzdeni a gyulladást
A káposztaféléknek, így a lila káposztának is kulcsfontosságú összetevője egy kénben gazdag növényi vegyület, az úgynevezett szulforafán. Ezt a vegyületet akkor aktiváljuk, amikor káposztaféléket aprítunk vagy rágunk, illetve nyersen fogyasztjuk a zöldséget.
Amellett, hogy a szulforafán jót tesz a szívünk és a bélrendszerünk egészségének, jelentős gyulladáscsökkentő hatása is van. A zöldség csökkentheti a krónikus betegségekhez társuló olyan tüneteket, mint a duzzanat, a merevség és a fájdalom.
Megvéd a rákos megbetegedéstől
Számos kutatás bebizonyította már, hogy az egészséges táplálkozás csökkentheti a rákos megbetegedések kockázatát. A lila káposztában lévő szulforafán és antociánok segíthetnek megvédeni a szervezetet bizonyos típusú rákos betegségektől. Kutatás igazolta, hogy a vastagbélrák kockázatát csaknem húsz százalékkal csökkentheti a zöldség rendszeres fogyasztása, továbbá a mellrák ellen is védelmet nyújthat.
Támogathatja a belek egészségét
Miután a lila káposzta jó rostforrás, elősegíti a rendszeres bélmozgást. A káposztában lévő rost olyan prebiotikumként működik, amely jótékonyan hat a bélrendszerben élő hasznos baktériumokra.
Van, amikor vigyázni kell a lila káposztával
A lila káposzta ritkán, de kiválthat allergiás tüneteket azoknál, akiknek a szervezete érzékenyen reagál még a padlizsánra, a céklára, a zellerre és a paprikára. Az enyhe reakció olyan tünetekkel járhat, mint a száj- vagy nyelvviszketés, tüsszögés vagy orrfolyás.
A pajzsmirigyproblémával küzdőknek is tanácsos minimálisra csökkenteni a káposztafélék fogyasztását, mert a zöldség megzavarhatja a jód felszívódását, ami a pajzsmirigyhormonok termeléséhez szükséges.
Bár a káposzta rostban gazdag táplálék, amely sokak számára rendkívül előnyös az emésztési folyamatokat illetően, de vannak, akiknek a rostban gazdag élelmiszerek puffadást és gázképződést okozhatnak.
Egy tíz évig tartó kutatás során a szakértők arra a megállapításra jutottak, hogy a természet antibiotikumaként is számontartott vízitorma a legegészségesebb zöldség a világon. Ha szeretnéd tudni, hogy a gyógynövény hogyan hat az egészségünkre, olvasd el az azt bemutató cikkünket is.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés