A magyarok kedvenc körete valódi C-vitamin-bomba

GettyImages-1226984087

A lila káposzta tápanyagban gazdag zöldség, amely számos egészségügyi előnnyel jár, hiszen csökkenti a gyulladást, segíti az egészséges szív- és bélműködést, valamint bizonyos rákbetegségek kockázatát is korlátozza.

Kevésbé közismert, hogy a lila káposztában több a C-vitamin, mint a narancsban. Ennek, illetve a zöldségben lévő antioxidánsoknak és az A-vitaminnak köszönhetően erősíti az immunrendszert, segít kiüríteni a szervezetből a méreganyagokat, ezáltal pedig javíthatja az anyagcserét. Sőt, az A-vitamin még a látásunkra is jó hatással van.

Nyersen valódi vitaminbomba ez a káposzta

A lila káposzta a káposztafélék csoportjába tartozik, ugyanúgy, ahogyan a kelbimbó és a kelkáposzta. Csípős íze igazán nyersen fogyasztva érvényesül, párolva vagy megfőzve édesebb, lágyabb íz jellemzi. Ennek ellenére érdemes nyersen fogyasztani a lila káposztát, mert a párolás vagy főzés során jelentősen veszít értékes vitamintartalmából. A legjobb, ha miután jó alaposan megmostuk, lereszeljük, és friss salátába keverjük, vagy leöntjük joghurttal, és húsok mellé körteként fogyasztjuk. Így biztos, hogy megőrizzük a lila káposzta egészségügyi előnyeit, melyek közül az alábbiak a legjelentősebbek.

A lila káposzta húsok mellé köretként vagy salátába keverve is kiváló
A lila káposzta húsok mellé köretként vagy salátába keverve is kiválóSimpleImages / Getty Images Hungary

Antioxidánsokban gazdag

A lila káposzta színe a benne lévő antocianinoknak köszönhető. Ezek a pigmentek antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, vagyis segítenek a szervezetünknek leküzdeni a sejtkárosodást. 

A lila káposzta színét adó pigmentek sejtvédő antioxidánsként hatnak a szervezetünkre
A lila káposzta színét adó pigmentek sejtvédő antioxidánsként hatnak a szervezetünkreAnjelika Gretskaia / Getty Images Hungary

Támogathatja a szív egészségét

A magasabb antociánbevitel összefüggésbe hozható az alacsonyabb vérnyomással és a szívbetegségek csekélyebb kockázatával. Minél több antocianinban gazdag ételt fogyasztunk, annál kisebb lesz az esélye a szívinfarktus és egyéb szívbetegségek kialakulásának.

Segít leküzdeni a gyulladást

A káposztaféléknek, így a lila káposztának is kulcsfontosságú összetevője egy kénben gazdag növényi vegyület, az úgynevezett szulforafán. Ezt a vegyületet akkor aktiváljuk, amikor káposztaféléket aprítunk vagy rágunk, illetve nyersen fogyasztjuk a zöldséget.

A lila káposztában lévő szulforafán jótékony hatása leginkább nyersen fogyasztva érvényesül
A lila káposztában lévő szulforafán jótékony hatása leginkább nyersen fogyasztva érvényesülhaoliang / Getty Images Hungary

Amellett, hogy a szulforafán jót tesz a szívünk és a bélrendszerünk egészségének, jelentős gyulladáscsökkentő hatása is van. A zöldség csökkentheti a krónikus betegségekhez társuló olyan tüneteket, mint a duzzanat, a merevség és a fájdalom.

Megvéd a rákos megbetegedéstől

Számos kutatás bebizonyította már, hogy az egészséges táplálkozás csökkentheti a rákos megbetegedések kockázatát. A lila káposztában lévő szulforafán és antociánok segíthetnek megvédeni a szervezetet bizonyos típusú rákos betegségektől. Kutatás igazolta, hogy a vastagbélrák kockázatát csaknem húsz százalékkal csökkentheti a zöldség rendszeres fogyasztása, továbbá a mellrák ellen is védelmet nyújthat.

Támogathatja a belek egészségét

Miután a lila káposzta jó rostforrás, elősegíti a rendszeres bélmozgást. A káposztában lévő rost olyan prebiotikumként működik, amely jótékonyan hat a bélrendszerben élő hasznos baktériumokra.

Van, amikor vigyázni kell a lila káposztával

A lila káposzta ritkán, de kiválthat allergiás tüneteket azoknál, akiknek a szervezete érzékenyen reagál még a padlizsánra, a céklára, a zellerre és a paprikára. Az enyhe reakció olyan tünetekkel járhat, mint a száj- vagy nyelvviszketés, tüsszögés vagy orrfolyás. 

A pajzsmirigyproblémával küzdőknek is tanácsos minimálisra csökkenteni a káposztafélék fogyasztását, mert a zöldség megzavarhatja a jód felszívódását, ami a pajzsmirigyhormonok termeléséhez szükséges.

Bár a káposzta rostban gazdag táplálék, amely sokak számára rendkívül előnyös az emésztési folyamatokat illetően, de vannak, akiknek a rostban gazdag élelmiszerek puffadást és gázképződést okozhatnak.

Egy tíz évig tartó kutatás során a szakértők arra a megállapításra jutottak, hogy a természet antibiotikumaként is számontartott vízitorma a legegészségesebb zöldség a világon. Ha szeretnéd tudni, hogy a gyógynövény hogyan hat az egészségünkre, olvasd el az azt bemutató cikkünket is.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek