Ez az, amit soha nem hagyhatsz ki: futás utáni nyújtógyakorlatok

futás utáni

Ha eddig elsumákoltad a futás után a nyújtást, megmondjuk, miért kellene rászánnod néhány percet. Videóban mutatjuk meg, mit csinálj, hogy a leginkább igénybe vett izomcsoportokat a terhelést követően elindítsd a regeneráció útján.

A mai Dívány-edzésben a futóknak szeretnénk figyelmébe ajánlani egy kis kompakt nyújtássorozatot. Nem győzzük hangsúlyozni, mennyire fontos szerepet játszik minden mozgásformánál – így a futásnál is – számos olyan dolog, amelyet sokan hajlamosak elfelejteni, esetleg csupán idő- vagy energiatakarékosságból megspórolni. Holott ahhoz, hogy kedvenc sportágunk valóban egészségmegőrző program legyen, nem elég csupán magát a mozgást végrehajtani, hanem a szervezet megfelelő működéséhez minden támogatást ajánlott megadni.

  • A megfelelő bemelegítésről futók számára itt írtunk 
  • Összeszedtük azokat a keresztedzéseket, amelyekből érdemes tallózni a futás mellé 

A megfelelő levezetés, majd nyújtás segíti szervezetünk visszaállását a terhelésről a normál mindennapi élethez alkalmas üzemmódra, izmaink feszes tónusát pedig normalizálja a folyamatos aktív izommunka után. Amennyiben a nyújtás a futás után azért marad el, mert hajlandóság ugyan lenne rá, de ötletünk a megfelelő kivitelezésre nincsen, most bemutatunk egy javaslatot, melyet csupán néhány percben el lehet végezni. Ez nem ér fel természetesen egy teljes stretchingórával, illetve nem helyettesíti a megfelelő keresztedzéseket, de elegendő ahhoz, hogy elősegítsük testünk regenerációs folyamatait.

Ülésben, kis helyen végezhető gyakorlatsort állítottunk össze, a benne szereplő nyújtásokat pedig lehetőleg minimum 15-20 másodpercig tartsuk ki – persze ha jólesik, lehet tovább is.

Ha csak álló helyzetre van lehetőségünk, ötleteket meríthetünk a túrázás utáni javasolt nyújtások gyűjteményéből is.

Ebben a néhány percben a futás során igénybe vett alsó végtag izomzatára, illetve a gerinc tartóizomzatára fókuszálunk.

Sorra kerül számos olyan izom, melyről bővebben is írtunk már a korábbiakban:

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

A futás utáni nyújtás pozitívumai:

  • A megrövidült, esetleg görcsös izmok tónusának optimalizálása, így sérülékenységük csökkentése
  • Ruganyosságunk fokozása
  • Ízületeink mozgásterjedelmének javítása
  • Vérkeringés fokozása, gyulladást okozó anyagok elszállítása
  • Megelőzi az izomlázat vagy legalábbis csökkenti a mértékét

A helyes kivitelezéshez tartsuk szem előtt az alábbiakat:

  • A nyújtás nem lehet extrém fájdalmas: olyan mértékben nyújtsuk az izmokat, hogy a kísérő fájdalom még tolerálható legyen
  • Az egyes mozdulatokhoz vegyük figyelembe ízületeink flexibilitását, ne erőltessük őket szükségtelenül
  • Ügyeljünk a folyamatos, egyenletes légzésre

Ha kétségeink vannak arról, hogy megfelelően végezzük-e a gyakorlatokat, vagy kérdés marad bennünk, hogy mit és hol kellene érezni a nyújtások során, forduljunk szakemberhez, aki segít testre szabottan összeállítani és megtanulni a számunkra alkalmas, pontosan kivitelezhető nyújtásokat. A futás mellett éljünk nyugodtan a masszázs vagy az SMR-hengerezés lehetőségével, sérülés vagy krónikus fájdalmak esetén pedig forduljunk gyógytornászhoz, mozgásterapeutához.

Oszd meg másokkal is!
Mustra