Ettől a nyújtógyakorlattól kisebbnek tűnik majd a hasad

És persze rengeteg egészségügyi haszna is van

Megmondjuk, melyik az az izmod, melyet mindennap nyújtva kisebbnek tűnik majd a hasad és ráadásként szebb lesz a tartásod is.

Gyakran fáj a derekad, sokat ülsz, nehezedre esik az előretolt hasú, kitolt fenekű „kacsapózt” elhagyni? Van egy izom, amelynek görcsös állapota gyakran okozhatja ezeket a tüneteket, és a legjobb lenne naponta lenyújtani!

A quadratus lumborum (QL) azaz négyszögletű ágyékizom a gerincünk alsó szakaszának egyik mélyen húzódó izma. Egyik feladata a 12-es borda rögzítése, hogy légzés közben a rekeszizom megfelelő helyen rögzüljön, ezenkívül felelős a törzsünk oldalra hajlításáért, valamint a közepes farizommal (gluteus medius) és a combpólyafeszítővel (tensor fascia latae) egy láncolatot (úgynevezett myofasciális egységet) alkotva a medencénk helyzetének tartásán dolgozik. Három rétegben helyezkednek el különböző lefutású izomrostjai. Feladata tehát igen komplex, és mivel törzsünk, medencénk, ágyéki gerincszakaszunk között „közvetít”, valószínűleg terheléselosztó funkciókat is ellát – tehát bárhogy is nézzük, kulcsszereplője a helyes tartásunknak, gerincünk, hátunk egészségének. 

Szerzőnkről

Dávid Enikő pilatesoktató, személyi edző, fő profilja a pilatesalapú funkcionális edzések gerinc- és ízületi problémák esetén; valamint a várandóstorna és a szülés utáni regeneráló edzések. Oktatóképzések vezető tanáraként osztja meg tudását a leendő edzőkkel. 

Így terheled túl

A négyszögletű ágyékizmot számos okból kifolyólag érheti az egészségesnél nagyobb terhelés. A huzamos ideig tartó ülés során az izom folyamatos összehúzódásban van, mely fáradáshoz és merevséghez vezet. Ráadásul az ülő pozícióban gyengül a terület vérkeringése, így még inkább romlik az állapota. 

A hanyag, rossz tartás esetén a QL más, elgyengült izmok helyett is dolgozik, így a hát vagy a medence tartása során túlkompenzál, feszessé válik. Ha esetleg lábhosszkülönbség miatt a csípők helyzete nem szimmetrikus, az szintén ezt az izmot fogja fokozottan igénybe venni. 

A görcsös, túlterhelt izomzat miatt rövidül a távolság a medencénk és gerincünk csigolyái között, vagyis fokozódik az ágyéki görbület, a lordózis íve, akaratlanul is homorítunk, és minél inkább igyekszünk felvenni a helyes testtartást, annál fájdalmasabbá válik a próbálkozás, hiszen a megrövidült izmok ellenében próbálunk hatni. Ráadásul az ágyéki terület fájdalmas gócai, görcsös csomói – az úgynevezett triggerpontok – a QL-en különösen fokozzák annak érzékenységet, rosszabb esetben komoly fájdalmakat okozva. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Mit tehetsz megelőzésképp az izom jó állapotáért?

  • Ügyeljünk a helyes testtartásra. Ha sokat ülünk, gondoskodjunk róla, hogy gerincünk ágyéki szakasza megfelelően legyen megtámasztva: az irodaszéknek, autó ülésének megfelelő beállítása elengedhetetlenül fontos. 
  • Igyekezzünk elkerülni az egy helyben ülést vagy állást huzamosabb ideig, a statikus helyzetből időnként mozgassuk ki magunkat.
  • Figyeljünk a helyes mozdulatokra a mindennapi tevékenységeink során is, különös tekintettel a hajlításra, törzscsavarásra, nehéz tárgyak megemelésére
  • Olyan esetekben, amikor váratlanul nagy terhelést vállalunk be, melyhez egyébként testünk nincs hozzászokva, gondosan melegítsünk be, és utána nyújtsunk le! Legyen az egy hirtelen ötlettől bevállalt teljesítménytúra, költöztetésben segítség, egész napos városnézés – csökkenthetjük a sérülés veszélyét és az izomfáradás káros hatásait, ha „edzésként” tekintünk rá, és eszerint is járunk el. 
  • Iktassuk be életünkbe a rendszeres mozgást gondosan kiválasztott, komplex, teljes testet megmozgató formában.
Az ágyékizom nyújtása legyen mindennapos rutin!
Az ágyékizom nyújtása legyen mindennapos rutin!Jordan Siemens / Getty Images Hungary

Nyújtás

A négyszögletű ágyékizom nyújtására számos gyakorlat alkalmas, melyek közös jellemzője, hogy a viccestől az elképesztőig kinéző skálán mozognak, és nem is olyan egyszerű ezeket helyesen kivitelezni. Ezért javasoljuk ezt a változatot, mellyel otthon is próbálkozhatunk:

  • Ülésben helyezkedjünk el, kinyújtva az egyik lábunkat. Könnyebbség, ha a másik lábunk behajlítva marad, persze ha megy a széles terpeszülés, nyugodtan végezzük azt.
  • Két kezünkkel nyújtózunk a lábszárunk irányába. Ha meg tudjuk fogni a bokát, lábfejet, szuper, de nem elvárás. A láb oldali kar marad a lábszáron, a másikkal nyújtózunk a fül mellé, miközben törzsünket elcsavarjuk. 20-30 másodpercig benne maradunk a nyújtásban, mély légzések közepette. Óvatosan, fokozatosan jöjjünk vissza a mozdulatból. Végezzük el a másik oldalra is. 
  • Ügyeljünk arra, hogy fenekünk végig lent marad, a két ülőgumónk stabilan a talajon legyen. A kinyújtott lábbal ellentétes oldalon hajlamosak vagyunk felemelkedni, de lényeges, hogy korrigáljuk ezt. 
  • A másik tipikus hiba, hogy a mellkas nyitásával egyidejűleg kiegyenesedünk a törzsünkkel: figyeljünk arra, hogy maradjunk hajlításban. 
  • Ha főleg a merev combhajlítót érezzük fájdalmasan nyúlni a kinyújtott lábunkon, inkább tegyük talpra, és a lábfejhez közelítsünk a kezekkel, onnan fordulva a nyújtásba. 

Ha gyakori az ágyéki gerincszakasz fájdalma, érdemes mindenképp szakemberhez vagy orvoshoz fordulnunk megfelelő diagnózisért. Ha pedig mozgásszervi problémával küzdünk, mozgásterápiás szakember segíthet a személyre szabott, megfelelő program összeállításában. 

Merev és görcsös combhajlítók? Így tedd rendbe őket! Merev és görcsös combhajlítók? Így tedd rendbe őket!

Ha nem tudod rendesen kinyújtani a lábad, akkor minden bizonnyal kezdenek megrövidülni a combhajlító izmaid – de tudsz rajta segíteni.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek