Ezeket eszi, és így edz a „Hegy”, a Trónok harca izlandi óriása

Hafþór Júlíus Björnssont a legtöbben a Trónok harca-sorozatból ismerik: az óriás termetű izlandi itt egy „Hegy” becenévre is hallgató, gigászi erővel és tekintélyt parancsoló fizikummal rendelkező gátlástalan és brutális csatlóst alakított. Björnsson azonban nem csak tévés epizodista: a valóban hegynyi embertömegben sportemberi szív is dobog – a mintegy százkilónyi izmot nem a legyek hordták össze.

Björnsson méretei nem mindig voltak ilyen impozánsak. Magas, sportos termete (206 centiméterre nőtt, jó felépítése ráadásul családi örökség) miatt először a kosárlabdával próbálkozott, de folyamatos térdsérülései miatt végül le kellett mondania erről a karrierről.

2008-ban, 20 évesen kezdett a testépítés felé fordulni, és ebben is annyira elszánt volt, mint korábbi sportjában: néhány év leforgása alatt megduplázta eredeti testtömegét. A tavalyi évre Björnsson mindent elért, amit akart: a GOT sikerei mellett  2018-ban az első olyan sportoló lett, aki egy naptári évben nyert az Arnold Strongman Classicon, a Europe’s Strongest Man és a World’s Stongest Man versenyeken. Björnsson fizikumának titka – bár egy interjúban elárulta, mindent alárendelt annak, hogy a legjobb legyen, és ehhez szteroidokat is használt – mindenekelőtt a nagyon kemény munka és elkötelezett táplálkozás.  

Björnsson először 2016-ban posztolta ki akkori menüjét, az elmúlt években pedig sok fórumon beszélt az épp aktuális diétájáról és edzéseiről is. Bár nem mindegy, épp erősember-versenyre vagy forgatásra készíti fel a testét, az elképesztő mennyiségű étel és a rengeteg izommunka minden időszakban alapvető. Idén nyáron a BarBend fitneszmagazinnak mutatta meg, mit eszik egy átlagos napon, edzésrutinjáról pedig többek közt a GQ magazinnak beszélt.

Étkezés

A táplálkozásnak kulcsszerepe van abban, hogy Clegane úgy néz ki, ahogy, ráadásul a mennyiség és a minőség ugyanolyan fontos minden étkezésénél. Míg nagyokat enni nemzeti erős emberünk, Fekete Laci is tudott, sőt tud is, ha úgy van (a bajnok állítólag még ma is 12 krémessel tolat le egy-egy kiadósabb étkezést, mégis makkegészséges), az izlandi menüje nem csak a mennyiségről szól: abszolút korszerűnek mondható.

Björnsson egészséges ételeket (sok fehérjét, szárnyast, húst, tojást), egészséges zsírokat (kókuszolajat, avokádót), leveles zöldségeket (például bébispenótot) fogyaszt, emellett pedig nagyon ügyel a folyadékbevitelre is.

Míg ezeket enni a legtöbbünknek – fitneszcéljainktól függetlenül – a javára válhatna, ennyit enni már kevesen lennénk képesek. Az óriás számára is ez a legnehezebb: százkilós kőtömböt emelgetni és kétszáz kilóval fekve nyomni sem piskóta, de minden eltörpül amellett, milyen nehéz kétóránként betolni egy-egy óriási adag ételt. Pedig e fizikum megőrzéséhez 6-8 étkezést kell napirendbe és gyomorba tuszkolni.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Icelands Strongest Man Challenge, events and schedule: 🚨🚨🚨 First three events are free to attend! First two events will be located at Selfoss and begin at 1:00pm. Event one: Truck pull Event two: Bag over Bar Next event will be located at Hotel Ork and begins at 4:00pm. Event three: Max Deadlift The remaining three events will be located at Reiðhöllin Víðidal, be sure to get your tickets online now or at the door while they last! Tickets: Link in my bio. Doors open at 6:00pm, events begin at 8:00pm. Food and drink available for purchase at venue! Event four: Natural Stones Event five: Overhead Press Medley Event six: Húsafell Stone Looking forward to seeing you all there!!! BIG THANKS TO THE SPONSORS @reignbodyfuel @sbdapparel @sodastream @roguefitness @legionath

Hafþór Júlíus Björnsson (@thorbjornsson) által megosztott bejegyzés,

Björnsson komolyan veszi a feladatát, de igyekszik egyszerűsíteni is. Ha már magának főz, hogy tudja, pontosan mit eszik, igyekszik csökkenteni az erre fordítandó időt: reggelijén és az esti pótvacsorán kívül öt, egymáshoz nagyon hasonló menüt tol be, amelyeket így akár egyben is el tud készíteni, hogy kétóránként már tényleg csak az evésre kelljen figyelni.

1. étkezés

A reggeli nagyon fontos erős emberünk számára. Mint mondja, sosem bliccelné el most éppen hat tojásos rántottából, hat szelet baconből, illetve csészényi zabpehelyből, egy adag savófehérjéből, ötféle mag keverékéből, fél banánból, némi mézből és nagy pohár narancsléből álló früstükjét. Az így bevitt mintegy 1400-1500 kalóriával vidáman és lendületesen indul a reggel.

2., 3., 4., 5., 6. étkezés

A következő öt étkezés alatt – jelenlegi diétája szerint – összesen egy kiló hús és sok adag rizs tűnik el Björnsson gyomrában. ( Igen, az óriásnak nemcsak teste, hanem ökológiai lábnyoma is hegynyi.) Alkalmanként 20 dekányi rib eye steaket és változó mennyiségű basmati rizst, és sok zöldséget: sárgarépát, pritamint, bébispenótot valamit némi vajat pusztít el (a rizst húsalaplében teszi oda), amit hol narancslével, hol kókuszvízzel, illetve szőlőcukorral kísér le.

A fehérje állandó mennyisége mellett ezeknél az étkezéseknél a szénhidrátbevitelt finomhangolja csak: van, amikor némi burgonya, paradicsom és banán is kiegészíti a menüt. Ezekkel az étkezésekkel alkalmanként 1050-1200 kalóriát nyer az edzésekhez és minden máshoz. Fontosnak tarja megjegyezni: azért eszik inkább fehér, mint barna rizst, mert előbbi gyorsabban emészthető, neki pedig nem hosszú jóllakottságra, hanem helyre van szüksége, ha a gyomráról van szó.

+1 étkezés

Egy fárasztó nap után a Hegy legurít még egy liter tejet jó adag vaníliás kazeinkészítménnyel és egy banánnal, hogy a további mintegy 1000 kalóriával már összesen 8000 környékén járjon. 

Björnsson egészséges menüjében (bár sokak szerint túl sok fehérjét és zsírt fogyaszt, rendszeresen variál is: van, hogy több tojás vagy szárnyas, máskor több zab szerepel az étlapon) tényleg inkább csak az adagok meghökkentők: nemcsak a napi egy kilogramm hús tűnik rengetegnek, de össztérfogatában is elképesztő mennyiségű ez az étel. Nem is lehet mindenkiből Hegy!

Edzés

Bár ez étkezés szerepe óriási, az edzésmunka is nagyon fontos ahhoz, hogy Björnsson jól nézzen ki, és helytálljon az erősember-versenyeken is. Azok, akik komolyan gondolják, hogy hegymenetbe kapcsolnak, Björnsson edzős oldalán nagyon gyakorlati tanácsokat és konkrét edzésprogramokat találhatnak, természetesen pénzért.

Arról, hogy egész pontosan hogyan edz Björnsson regisztráció nélkül már nem olyan könnyű képbe kerülni, főleg, mivel őt is a változatosság gyönyörködteti: hetente váltogatja, hogyan, mivel és mennyit eddzen. A változatosság nem csak unaloműzésből kell: ahhoz, hogy fejlődni tudjon vagy legalábbis megőrizze jelenlegi formáját, folyamatosan új kihívásokat kell keresnie az izmainak, mert ezzel biztosítható azok növekedése. Az Arnold 2018-ra például így készült. 

Bár a Hegy szereti keverni a különböző edzéstípusokat akár egy-egy workouton belül is, az alap mindig a súlyzós vagy nehéz súlyokkal, kis ismétlésszámmal végzett edzés, illetve azoknak a gyakorlatoknak az ismétlése, melyekkel az erősember-megmérettetéseken lehet találkozni. Annak érzékeltetésére, hogy melyik ligában is játszik ez a nagy ember, jó tudni, hogy 275 kilóval például simán guggol egy-kettőt, fekve kétszáz kilóval tud nyomni párat, és nem apró vasakkal dolgozik már a bemelegítés során sem: nagy kétkezes súlyok szakításával és lökésével emeli már az edzés elején a pulzust.

Emellett saját testsúlyos gyakorlatokat is rendszeresen végez, szeret húzódzkodni és fekvőtámaszozni is, igaz, utóbbi gyakorlatnál gyakran a hátára kap valaki mást is. Hosszú kardioedzéseket nem tart, mert tömege megtartása a célja, de annak érdekében, hogy rugalmas és gyors is maradhasson (méretéhez képest nagy gyorsaságát a GOT-ban is megsüvegelik), rendszeresen úszik, bicajozik, Asterix nevű kiskutyájával rendszeresen fut.

Mint mondja, táplálkozása és étkezése folyamatos harc azért, hogy megmaradjon akkorának, mint egy hegy. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek