Szabadulj meg gyorsan az izomláztól!

Ha elkezdünk edzeni, vagy új inger éri a szervezetünket edzés során, netán túlfeszítjük a húrt, akkor előfordulhat, hogy izomláz gyötör minket másnap vagy harmadnap.

Bár az izomláz nem feltétlenül jelenti azt, hogy valamit jól vagy rosszul csináltunk, mindenképp jelzi, hogy megerőltettük egy kissé izmainkat. Ha el akarod kerülni a furcsa tekinteteket egy erős lábnap után, vagy gyorsabban szeretnél regenerálódni, próbáld ki tippjeinket, melyek azonnal segítségedre lehetnek! 

Pattanj bringára

Te is biztosan hallottad már az edződtől, hogy ha izomláz gyötör, mozogj rá! Persze nem feltétlenül a nagyon megterhelő, vagy akár nehéz súlyokkal végzett edzésre gondolj, mert ez esetben pont hogy sérülés lehet a vége! Kardiózz inkább: tekerj, kocogj vagy menj el úszni, ez felpezsdíti a vérkeringésed a végtagjaidban. 

Igyál eleget! 

Bizony, a megfelelő folyadékpótlás izomláz esetén is fontos. Az izmaidnak ugyanis szükségük van folyadékra, hogy a tápanyagok megfelelően felszívódjanak. És természetesen ne cukros üdítőkre vagy kávéra gondolj. Víz, víz, víz! Lehetőleg szénsavmentes. 

Szénhidrát

Edzés előtt 20-30 perccel egyél egy kevés lassan felszívódó szénhidrátot, például zabpelyhet vagy banánt. Meglátod, a teljesítményed is jobb lesz, az izmaid is jobban bírják majd, és a regeneráció is gyorsabb. 

Masszázs

Ha edzés után a nyújtást el is lógod, akkor legalább egy masszázst engedélyezz magadnak. Ugyanis  javítja az izmok állapotát, enyhíti az izomgörcsöket, elősegíti a letapadt, merev izmok ellazítását. Ha masszőrhöz nem is mész mindennap, egy jó SMR hengert érdemes beszerezni. 

Pihenés és kikapcsolás

A szervezeted a fájdalommal azt is jelezheti, hogy állj, lassíts, pihenj le! Adj magadnak 1-2 pihenőnapot. Figyelj oda az étkezésre, csökkentsd a napi kalóriádat egy kicsit, és vegyél egy forró fürdőt! 

BCAA

Táplálékkiegészítők, vitaminok is jól jöhetnek, és nem csak akkor, ha már fáj. Mindenesetre izomláz esetén a BCAA aminosavak, az MSM és a gyömbér is a legjobb barátod lehet! 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek