Narancsbőr - mitől alakul ki, mitől tűnik el?

Hölgyeim, valljuk be, az egyik legnagyobb ellenségünk a narancsbőr, ami bárhol jelentkezhet, és sokan úgy gondolják, semmit nem lehet ellene tenni. Ismerjük meg közelebbről az ellenséget, hogy legyőzhessük!

A nők körében gyakori narancsbőr – mely elsősorban a fenéken és a combokon jelenik meg – kialakulása összetett folyamat, éppen ezért az eltüntetése is többtényezős. Vegyük hát szemügyre, hogy hatékonyan felvehessük ellene a harcot. Ádám Norbert személyi edzővel, okleveles vegyészmérnökkel jártuk körbe a témát! 

Amikor egy új hölgy klienssel elkezd dolgozni, tapasztalatai szerint mindig ugyanazok a problémák és célok merülnek fel. A „miért jöttél hozzám” kérdésre a válasz mindig az, hogy:

  • fogyni,
  • izmosodni, 
  • vagy: "a fenekemen, combomon feszesíteni, mert narancsbőrös".

"Ilyenkor én mindig megnyugtatok mindenkit, hogy ezeken tudunk segíteni megfelelő edzéssel és étrenddel. Ez az alapja" - magyarázza a szakértő.

A bőr

Nézzük meg akkor részletesen. Bőrünk három rétegből áll, „kívülről befelé” felsorolva: hám, irha és bőralja. 

A hámban található hámsejtek több rétegben helyezkednek el és így alakítanak ki egy védőréteget, mely egyben egy vízhatlan gátat is képez testünk és a környezet között. A legbelsőbb rétegekben újonnan osztódott, „fiatal” sejtek vannak, melyek, ahogy öregednek, egyre közelebb kerülnek a felszínhez, majd elhalnak és egy elszarusodott hámréteget képezek. 

Az irhában elsősorban verejtékmirigyek, kapilláris érhálózat és nyirokerek, érzőidegek, valamint a szőrszálak tövei találhatóak. Az irha nagy részét kollagén rostokból álló kötőszövet alkotja. 

A bőraljában található a bőr alatti, vagy más néven „szubkután” zsírszövet. A szubkután zsírszövetben kevés ér található, elsődleges feladata testünk szigetelése. 

A narancsbőr más néven cellulit 

Maga a folyamat, melynek során kialakul, igen összetett, számos tényező vesz benne részt: 

  • a bőr mikroerei és a nyirokérhálózat
  • a kötőszövet (a sejtek közötti fehérjehálózat)
  • a felhalmozódott bőralatti zsírszövet ami „betüremkedik” az irhába

Mit tehetünk tehát? 

  1. A narancsbőr egyik fő oka a felhalmozódott bőr alatti zsírszövet betüremkedése a bőr irhának nevezett rétegébe. Ennek eredményeként alakul ki a narancs héjára hasonlító jellegzetes szerkezet. Ha szeretnénk megszabadulni ettől, először is el kell tüntetnünk a fölösleges zsírszövetet. 
  2. Ha szép, formás combokat és kerek feneket szeretnénk, ahhoz nem csak a fölösleges zsírtól kell megszabadulni, de izmokat is kell építeni. Tudtad, hogy a dolgozó izmok közelében található zsírszövet több zsírt bont le, mint a távolabbi zsírszövetek? Ha megnöveljük az izmaink méretét, akkor a szebb forma mellett nagyobb mennyiségű zsír felszabadulását és elszállítását tudjuk elérni. Irány tehát az edzőterem és elő a súlyokkal! 
  3. A narancsbőr második leggyakoribb oka az adott terület nem megfelelő keringése. A keringés növelése fokozza a trigliceridek lebontása során felszabaduló termékek és melléktermékek elszállítását és az adott területről kivont zsír mennyiségét. Az edzéssel kombinálva bizonyos krémek és masszázsok képesek megnövelni az adott terület keringését, és ezzel segítenek megszabadulni a fölösleges zsírszövettől.
Dunavolgyi.com-8237
Dunavolgyi.com

Zsírégető üzemmód

Nem árt tudni, hogy pusztán krémek és kezelések nem tesznek csodát – ha az ember maga nincs zsírégető üzemmódban, tehát nem tart egy megfelelő étrendet és nem edz rendesen, akkor a krémek nem tudnak hatékonyan dolgozni. Nem fognak se edzeni, se diétázni helyettünk. Ahogy a fehérjepor sem épít izmot nekünk, ha a lelkes fogyasztása mellett csak otthon ülünk a fotelben és tévét nézünk. A megfelelő időben bevitt fehérje edzéssel kombinálva azonban beindítja az anabolikus folyamatokat és felerősíti azokat. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek