Ezzel az edzéssel égeted a legtöbb zsírt, és a szívedet is erősíti!

Sokkal hatékonyabb mozgásformáról van szó, mint az egyenletes tempójú futás vagy biciklizés.

A rövid, de annál intenzívebb, a pulzust drasztikusan megemelő gyakorlatokat nyúlfarknyi pihenőkkel kombináló edzésforma több szempontból is hatékonyabb fegyver, mint a sima futás vagy a súlyzózás. A magas intenzitású intervallum edzés (HIIT – high-intensity interval training) előnyeit összegyűjtő Women’s Health szerint nagyjából 25-30 százalékkal több kalóriát éget el ilyenkor valaki, mintha ugyanannyi ideig futna vagy biciklizne.

Több zsírtól szabadulsz meg

Ha hajlandó valaki olyan tempójú és intenzitású gyakorlatokat végezni, ami már a légzést is jelentősen megnehezíti, az anyagcsere folyamatait is képes lesz felgyorsítani – nyilatkozta egy sportorvos a Women’s Healthnek. Mivel ilyenkor egy hosszú, de egyenletes tempójú futásnál is több oxigénre van szükségünk, egy idő után az elraktározott zsírhoz is hozzá kell nyúlnunk.

Tűnj el, zsírpárna!
Tűnj el, zsírpárna!Shutterstock

A másik nagy előnye ennek az, hogy a felpörgő szervezetnek hosszabb időre van ilyenkor szüksége, hogy újra nyugalmi állapotba kerüljön, ami azt jelenti, hogy egy darabig az edzés után is eltart még a kalóriaégetés.

Megerősíti a szívet

Egy kutatás szerint az eredeti, 8 darab 20 másodperces gyakorlatból és 10 másodperc pihenőből álló gyakorlatsor akár kétszer olyan eredményes is lehet a legfontosabb izom, azaz a szív megerősítése terén, mint egy mérsékelt tempójú edzés.

A vérnyomásnak is jót tesz

A szervezet ugyanakkor nem csak az oxigént lesz képes sokkal hatékonyabban felhasználni a magas intenzitású intervallum edzéseknek köszönhetően. Egy kéthónapos kutatás szerint heti három 20 perces edzés ugyanolyan hatékony eszköz a vérnyomás csökkentésére, mint a hetente négy alkalommal megismételt, 30 perces, de folyamatos munkavégzésre építő edzések.

Inzulinrezisztencia

Egy 50 különböző kutatás eredményeit összefoglaló tanulmány szerint a vércukorszint alakulására is kedvezően hatnak a magas intenzitású edzések, méghozzá nagyobb mértékben, mint az egyenletes tempójú testmozgás.

Saját testsúlyos gyakorlatok
Saját testsúlyos gyakorlatokShutterstock

Egyet fizet, kettőt kap

Mivel ezek az edzések általában saját testsúllyal végezhető gyakorlatokból (fekvőtámasz, kitörések stb.) állnak, az állóképességet fejlesztő kardió edzések mellett az izomtömeg növelésre szolgáló súlyzózás előnyeit is élvezhetik az intevallum edzést választók. Ez egyben azt is jelenti, hogy tulajdonképpen bárhol edzhetünk, nem kell tehát feltétlenül edzőtermeket látogatnunk.

Lassabb kezdés

Kezdetben nem muszáj a teljesítőképességünk határát feszegető tempót diktálni egy személyi edző szerint: akár egy-másfél perces pihenőket is beiktathatunk, a gyakorlatokat pedig végezhetjük egy kicsit lassabban, nagyjából a max tempónk 70 százalékának megfelelő erőkifejtéssel is.

Oszd meg másokkal is!
Mustra