Gyerekkori cukorbetegség: a diéta nem a teljes lemondásról szól

A gyermekkori cukorbetegség nagyobb részben inzulinhiányon alapuló, ún. 1. típusú diabetes. Ilyenkor az elpusztult inzulintermelő sejtek nem képesek feladatuk ellátására. Ez súlyos anyagcsere összeomláshoz vezet, ha nem vesszük időben észre a tüneteket, és nem kezdjük meg a gyermek kezelését. Ennek három alappillére van, a diéta, az inzulinkezelés és a helyes életmód.

Fotó: Manny Hernandez
Fotó: Manny Hernandez

Az akut fázis lezajlása után a gyermekeket gondozásba veszik, és a gyermekdiabetológiai szakrendelőkben, szakemberek irányítják a kezelésüket. Itt együtt dolgozik a cukorbetegség kezelésében jártas orvos, a diabetológiai szakasszisztens, és a dietetikus (étkezési tanácsadó szakember).

Szerencsés, ha van pszichológus is, aki segít feldolgozni a betegséggel esetlegesen együtt járó negatív érzelmi reakciókat.

Milyen diéta javasolt a cukorbeteg gyerekeknek?

A gondozás során felmérik a gyermek napi kalóriaigényét, és ennek megfelelően alakítják ki a diétát. Ez akkor jó, ha figyelembe veszi az egyének eltérő igényeit, lehetőségeit is. Más egy kisiskolás és más egy gimnazista életvitele. A helyes étrend kialakításakor meghatározzák a gyermek kalória és szénhidrátigényét.

Általában a napi bevitt kalóriamennyiség 50%-át kell hogy adják a szénhidrátok, 30%-át a zsírok és 20%-át a fehérjék. Az étkezéseket 5-6 alkalomra kell elosztani. Ezen belül a napi összes szénhidrátmennyiség 20-25%-át reggelire, 10%-át tízóraira, 25-30 %-át ebédre, 10%-át uzsonnára, 20%-át vacsorára és 10%-át pótvacsorára javasolják elfogyasztani. Ez persze csak általánosságban adott irányelv, mert ha a gyermek életvitele más, pl. sportol, a gondozó orvossal, dietetikussal együtt, egyénre szabott étrendet kell összeállítani.

A gyermekeknek és a szülőknek meg kell tanulniuk a kalória és szénhidrátszámolást, ismerni kell azokat a konyhatechnikai fogásokat, amelyek segítségével ezt az étrendet jól be tudják tartani. A kezdeti félelmek és bizonytalankodások után ez menni is szokott.

___________________________

Diéta cukorbetegség esetén

Inzulinnal kezelt cukorbetegek esetén azért fontos a diéta, mert a szénhidrát elfogyasztása során 1 óra múlva alakul ki a vércukorcsúcs, és 3 óra múlva lecseng, viszont az adagolt inzulin hatásgörbéje más. Még az intenzív inzulinkezelés mellett sem olyan gyors az inzulin felszívódása, mint ahogy az egészséges szervezetben megvalósul.
Diéta cukorbetegség esetén >>

___________________________

Mit jelent az inzulinkezelés cukorbeteg gyermekeknél?

Agyermekkori inzulinhiányos cukorbetegség kezelése az inzulin pótlásával történik. Ma már mesterségesen előállított, az emberi inzulinnal azonos összetételű inzulinkészítmények állnak rendelkezésre.

A gyermek inzulinigénye a diabetes komplett fázisában 0,7-1 Egység/testsúlykilogramm. A betegség kezdeti fázisában átmenetileg, amikor még van némi saját inzulintermelés is, 0,3-0,5 E/kg-ra csökkenhet a szükséges inzulin mennyisége.

Ez a fázis hetekig tarthat, „mézeshetek”-nek is szokták hívni, de miután a betegséget okozó inzulintermelő sejtek pusztulásával járó folyamat nem áll meg, ez hamarosan megszűnik, és az inzulinigény nőni fog.

Az inzulinkészítmények eltérő hatástartammal rendelkeznek. Ezek kombinációjával, különböző kezelési sémákat alkalmaznak és így állítják be a gyermek egyénre szabott kezelési módját.

A hosszabb hatású, bázis inzulin készítményeket az étkezések kapcsán adott rövid hatású inzulinnal egészítik ki. Ma már léteznek ultragyors hatású inzulinok is, amelyekkel akár a rendszertelenebbül élő serdülők életvitelét is lehet követni.

Az inzulin beadása a bőr alá történik vékony tűvel, speciálisan erre kialakított tollszerű beadó eszközzel. A beadás helyét változtatni kell, mert különben a helyén tömött csomók alakulnak ki, amelyekből a gyógyszer felszívódása nem lesz megfelelő.

Ma már léteznek inzulinpumpák is, amelyek folyamatosan adagolják az inzulint, étkezésekkor, pedig plusz mennyiséget lehet bejuttatni. Ezzel az eszközzel stabil anyagcserehelyzet érhető el, és a szúrások száma is csökken.

Miért fontos a cukorbetegek önellenőrzése?

A betegek saját anyagcsere állapotukat nyomon kell, hogy kövessék. Ez vércukormérő készülékkel és vizelet ellenőrzéssel tehetik meg.

A vércukorméréskor az ujjbegy oldalsó részét megszúrva (itt a legkevésbé fájdalmas és innen nagy csepp vért lehet nyerni), a cseppet tesztcsíkra cseppentve méri meg a készülék pillanatok alatt a vércukorszintet. Ehhez a pillanatnyi eredményhez lehet igazítani az aktuálisan beadandó gyors hatású inzulin mennyiségét, esetleg plusz szénhidrát beviteléről dönteni. Időnként ún. vércukorprofil végzése is szükséges, hogy a teljes napi vércukor ingadozásról kapjuk képet.

Vizeletvizsgálattal is lehet információkat szerezni. A vese 10 mmol/l feletti vércukor érték esetén cukrot kezd üríteni, s ez mérhető. Meghatározható az aceton jelenléte is a vizeletben, ami problémát jelez.

Mivel a cél az, hogy a vércukrot az egészséges emberekéhez hasonló szinteken tartsuk (3,5-7,0 mmol/l között), önmagában a vizeletcukor meghatározás nem elégséges, mert hosszabb időszak cukorürítését mutatja. Nem tudjuk viszont azt, hogy pontosan mikor volt magas a vércukor, valamint ismétlődő hypoglycaemiák esetén is normális eredményt mutat, pedig a túl alacsony vércukorszint kialakulása sem kívánatos. Mindenesetre tájékozódó vizsgálatokra alkalmas lehet.

A gondozókban lehetőség van glikált haemoglobin szint mérésére. Ez az adat kb. 3 hónap átlagos vércukorszintjére enged következteni. Akkor jó az anyagcsere vezetés, ha ez az érték 6-7 % körül van, 8% alatti még elfogadható, de az ezt meghaladó szintek már rossz anyagcserehelyzetet jeleznek. Ez azért fontos mert a késői szövődmények megelőzése szempontjából a vércukorszint alapvető jelentőségű.

Szövődményszűrés

A nem megfelelő vércukorszint előbb-utóbb szövődményeket okoz. Szemészeti és ideggyógyászati vizsgálatok, vérnyomásmérések, vérzsír vizsgálatok, vizelet fehérjeürítési vizsgálatoknak történnek, hogy az esetleges problémákat mihamarabb észrevegyük. Tudni kell azt, hogy tanulmányok szerint a jól vezetett diabeteses betegben nem lesznek gyakoribbak ezek a betegségek, mint a többi emberben. A diabetes gondozása komplex feladat, sok szakember és a beteg aktív részvétele szükséges az optimális eredmény eléréséhez.

Cukorbeteg gyerekek - Oktatás és életmód

A cukorbeteg gyermekeknél a sportolás nagyon fontos. Ez csökkenti az inzulinigényt, javítja az anyagcsere helyzetet, sikerélményhez, barátokhoz juttatja a kis beteget.

Fontos, hogy legyenek olyan lehetőségek is, ahol ezek a betegek hasonló gondokkal küzdő emberekkel találkoznak. Erre kiválóak, pl. a diabeteses táborok, ahol felügyelet mellett szerezhetnek élményeket.

A cukorbeteg gyermeknek és a szülőnek rendkívül jól kell ismernie a betegségét, hogy a kezelésben aktívan részt tudjon venni.

Az oktatás már az első kórházi kezelés során meg kell, hogy kezdődjön és minden alkalommal, az aktuális események függvényében folytatódik is a gondozókban.

A gyermeket önállóságra kell nevelni, amint életkora lehetővé teszi, meg kell tanítani saját betegségének kezelésére.

Az inzulin önálló beadására már kis gyerekek is képesek, hasonlóan a vércukorszint önellenőrzéshez.

(WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika gyermekgyógyász, endokrinológus)

Oszd meg másokkal is!
Mustra