A depressziós tinédzser nem mindig szomorú

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a depressziós ember állandóan szomorú. A fejünkben élő kép alapján lehangoltan ül a kanapén, állandóan vagy épp egyáltalán nem eszik, rosszul alszik vagy alig bír kikelni az ágyából. Nehezen birkózik meg a kötelező napi tevékenységekkel, és nem sokat beszél.

Szeretnénk azt hinni, hogy a mentális betegségek jelei ennyire egyértelműek, az igazság azonban az, hogy a depresszió tünetei rendkívül változatosak. Fontos, hogy tisztában legyünk a tünetekkel, felismerjük a problémát, hiszen egyre több fiatal küzd valamilyen mentális problémával, a 12-17 éves korosztály 13 százaléka szenved depresszióban – hívják fel a figyelmet a Harvard kutatói. A kezeletlen depresszió a mentális problémákon kívül pedig fizikai egészségromláshoz, esetenként öngyilkossághoz vezet.

Lehetséges tünetek

Bár a tünetek a legtöbb esetben nem azonosak, mégis van pár fix pont, amire érdemes figyelni. A tünetek eltarthatnak hetekig, hónapokig, sőt akár évekig is anélkül, hogy a betegséget felismernénk és kezelnénk.

Teljesítménycsökkenés

Számos oka lehet annak, ha a gyerek rosszabb jegyeket hoz az iskolából, ideértve az otthoni problémákat, a tanulási nehézségeket, a sajátos nevelési igényeket, az ADHD-t, az iskolai zaklatást vagy akár a szerhasználatot. Amikor a gyerek iskolai teljesítménye csökken, fontos, hogy a lehetséges okok között a depresszióról se feledkezzünk el.

Ingerlékenység

A hangulatingadozásoknak kamaszkorban rengeteg oka lehet, a tizenévesek általában ingerlékenyek és dühösek az egész világra. Ha azonban ez az állapot tartósnak bizonyul, vagy a gyerek viselkedése megváltozik, érdemes depresszióra gyanakodni.

Mindig vedd komolyan a problémáit
Mindig vedd komolyan a problémáittomazl / Getty Images Hungary

Érdeklődés elvesztése

Természetes, hogy tinédzserkorban megváltozik az ember érdeklődése. Szuper dolgok tudnak abból kisülni, ha a korábbi, „gyerekes” tevékenységek után a tinédzser elkezdi megtalálni önmagát, a hozzá passzoló tevékenységeket. Érdemes azonban odafigyelni, ha a korábban számos dolog iránt érdeklődő gyerek hirtelen befordul, unatkozni kezd és nem nyit semmi felé.

Kapcsolati nehézségek

A tinédzserek rendszerint nem a családjukkal töltik a szabadidejüket, ezzel pedig nincs is semmi probléma. Akkor érdemes a dolog mélyére ásni, ha a barátaival való kapcsolata is megromlik, kevesebb időt tölt velük, mint korábban.

Veszélyes viselkedés

Bizonyos mértékű kockázatvállalás normális, főleg ebben az időszakban, amikor a fiatalok keresik a határaikat. Azt viszont semmiképp se hagyjuk figyelmen kívül, ha bármilyen önkárosító viselkedést, önsértést tapasztalunk a gyereknél.

Tartós fizikai panaszok

Például hasfájás, fejfájás vagy más problémák esetén nyilvánvaló, hogy ki kell vizsgálni a problémát. Ha testi elváltozásokat, gyulladást nem találunk, érdemes foglalkozni az elme testre gyakorolt hatásaival is, ugyanis rengeteg depressziós ember szenved fizikai fájdalomtól.

Fáradtság

Ez is azok közé a tünetek közé tartozik, amik alapos kivizsgálást igényelnek, hiszen számos egészségügyi probléma állhat a háttérben. Arról viszont semmiképp se feledkezzünk meg, hogy ezek közül a depresszió az egyik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Ha a gyerekünk viselkedésén a fenti tüneteket tapasztaljuk, mindenképp egyeztessünk szakemberrel, ne hagyjuk figyelmen kívül a problémát. Hajlamosak vagyunk magyarázatot keresni a tünetekre, pedig sokkal jobbat teszünk az érintettel, ha nem hagyjuk magára. Ráadásul minél hamarabb felismerjük a problémát, annál könnyebb kezelni a depressziót.

Oszd meg másokkal is!
Mustra