A depressziós tinédzser nem mindig szomorú

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a depressziós ember állandóan szomorú. A fejünkben élő kép alapján lehangoltan ül a kanapén, állandóan vagy épp egyáltalán nem eszik, rosszul alszik vagy alig bír kikelni az ágyából. Nehezen birkózik meg a kötelező napi tevékenységekkel, és nem sokat beszél.

Szeretnénk azt hinni, hogy a mentális betegségek jelei ennyire egyértelműek, az igazság azonban az, hogy a depresszió tünetei rendkívül változatosak. Fontos, hogy tisztában legyünk a tünetekkel, felismerjük a problémát, hiszen egyre több fiatal küzd valamilyen mentális problémával, a 12-17 éves korosztály 13 százaléka szenved depresszióban – hívják fel a figyelmet a Harvard kutatói. A kezeletlen depresszió a mentális problémákon kívül pedig fizikai egészségromláshoz, esetenként öngyilkossághoz vezet.

Lehetséges tünetek

Bár a tünetek a legtöbb esetben nem azonosak, mégis van pár fix pont, amire érdemes figyelni. A tünetek eltarthatnak hetekig, hónapokig, sőt akár évekig is anélkül, hogy a betegséget felismernénk és kezelnénk.

Teljesítménycsökkenés

Számos oka lehet annak, ha a gyerek rosszabb jegyeket hoz az iskolából, ideértve az otthoni problémákat, a tanulási nehézségeket, a sajátos nevelési igényeket, az ADHD-t, az iskolai zaklatást vagy akár a szerhasználatot. Amikor a gyerek iskolai teljesítménye csökken, fontos, hogy a lehetséges okok között a depresszióról se feledkezzünk el.

Ingerlékenység

A hangulatingadozásoknak kamaszkorban rengeteg oka lehet, a tizenévesek általában ingerlékenyek és dühösek az egész világra. Ha azonban ez az állapot tartósnak bizonyul, vagy a gyerek viselkedése megváltozik, érdemes depresszióra gyanakodni.

Mindig vedd komolyan a problémáit
Mindig vedd komolyan a problémáittomazl / Getty Images Hungary

Érdeklődés elvesztése

Természetes, hogy tinédzserkorban megváltozik az ember érdeklődése. Szuper dolgok tudnak abból kisülni, ha a korábbi, „gyerekes” tevékenységek után a tinédzser elkezdi megtalálni önmagát, a hozzá passzoló tevékenységeket. Érdemes azonban odafigyelni, ha a korábban számos dolog iránt érdeklődő gyerek hirtelen befordul, unatkozni kezd és nem nyit semmi felé.

Kapcsolati nehézségek

A tinédzserek rendszerint nem a családjukkal töltik a szabadidejüket, ezzel pedig nincs is semmi probléma. Akkor érdemes a dolog mélyére ásni, ha a barátaival való kapcsolata is megromlik, kevesebb időt tölt velük, mint korábban.

Veszélyes viselkedés

Bizonyos mértékű kockázatvállalás normális, főleg ebben az időszakban, amikor a fiatalok keresik a határaikat. Azt viszont semmiképp se hagyjuk figyelmen kívül, ha bármilyen önkárosító viselkedést, önsértést tapasztalunk a gyereknél.

Tartós fizikai panaszok

Például hasfájás, fejfájás vagy más problémák esetén nyilvánvaló, hogy ki kell vizsgálni a problémát. Ha testi elváltozásokat, gyulladást nem találunk, érdemes foglalkozni az elme testre gyakorolt hatásaival is, ugyanis rengeteg depressziós ember szenved fizikai fájdalomtól.

Fáradtság

Ez is azok közé a tünetek közé tartozik, amik alapos kivizsgálást igényelnek, hiszen számos egészségügyi probléma állhat a háttérben. Arról viszont semmiképp se feledkezzünk meg, hogy ezek közül a depresszió az egyik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Ha a gyerekünk viselkedésén a fenti tüneteket tapasztaljuk, mindenképp egyeztessünk szakemberrel, ne hagyjuk figyelmen kívül a problémát. Hajlamosak vagyunk magyarázatot keresni a tünetekre, pedig sokkal jobbat teszünk az érintettel, ha nem hagyjuk magára. Ráadásul minél hamarabb felismerjük a problémát, annál könnyebb kezelni a depressziót.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek