Mogyoróvajas banánkenyér, ami mindent tud: gluténmentes, tejmentes, tojásmentes is (vegán)

A számtalan banánkenyérrecept közül ez a legjobb. Fantasztikus íze és állaga lesz a mogyoróvajtól. Ráadásul csak keverjük, megsütjük, és egy órán belül kész van. Glutén-, tej-, tojásmentes (vegán) recept.

Önmagában és tetszés szerinti feltéttel (akár mogyoróvajjal megkenve is) isteni finom!
Önmagában és tetszés szerinti feltéttel (akár mogyoróvajjal megkenve is) isteni finom!los_angela

Hozzávalók

  • 3 darab közepes, érettebb banán
  • 60 gramm cukrozatlan, natúr mogyoróvaj
  • 4 evőkanál növényi szirup (pl. juharszirup vagy agávé)
  • 1 teáskanál almaecet vagy fehérborecet
  • 1 teáskanál étkezési szódabikarbóna
  • 2 teáskanál gluténmentes sütőpor
  • csipet só
  • 100 gramm mandulaliszt
  • 150 gramm univerzális gluténmentes lisztkeverék
  • 150 ml cukrozatlan növényi tejhelyettesítő ital (pl. mandula)
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

A banánokat törjük össze egy villával. A mogyoróvajat melegítsük fel egy tálban (mikróban kb. 20-30 másodperc). Ha felolvadt, adjuk hozzá a szirupot, az ecetet, a sót és a mandulalisztet, majd a sütőporral és szódabikarbónával elkevert gluténmentes lisztet, legvégül a pürésített banánt. Keverjük alaposan össze, a növényi italt részletekben adjuk hozzá. Tegyük előkészített kb. egykilós kenyérsütőformába és süssük meg világos aranyszínűre kb. 45 perc alatt (tűpróba!). Hagyjuk kihűlni.

A dietetikus tippje: „Gyümölcsöket, gyümölcspüréket más édességekbe, ételekbe is érdemes belecsempészni: tojást és édesítőanyagot is spórolhatunk velük. »Ragasztó« hatásuknál fogva a gyümölcspépek kiválóan helyettesíthetik a tojást, természetes édes ízük pedig segíthet leszokni a cukor iránti függőségről.”

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.

Karfiolnuggets: gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, vegán étel Karfiolnuggets: gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, vegán étel

Egy újabb húsmentes, sőt, vegán falatkák, feltét- vagy főételrecept gluténmentesen, tejmentesen, tojásmentesen.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Valentin-napi desszertet keresel? Készíts epres-mandulalikőrös tiramisut pohárban!

Amilyen egyszerű, olyan finom, ráadásul kora reggel, munka előtt 10 perc alatt is összedobhatod, így este már csak a hűtőből kell kivenned.

2022. február14., 06:24

A csilis bab vegán hangulatban is isteni, mutatjuk a receptet!

Ha éppen nem muszáj, és a fogás nem lesz húsmentesen rosszabb, miért ne dobnánk össze a könnyebb változatát. Ha hozzájutsz növényi darált húshoz, azzal is remek, ha pedig másnapra is marad belőle, csavard egy tortillalapba rengeteg zöldséggel és lime-mal meglocsolt avokádóval.

2021. szeptember17., 12:52

Mexikói vegán saláta

Ha ezt a gazdag salátát elkészíted, nem is kell sokat gondolkodnod azon, milyen húst tálalj mellette, mert egy natúr vagy fokhagymás csirkecomb is bőven elég lesz az ízkavalkád mellett.

2021. június12., 10:24

Mogyorós, joghurtos mártogatós – zellerszárral és tortillacsipsszel is remek

Ha a guacamole és a hummusz mellé egy újfajta mártogatóst keresel a családi szakácskönyvbe, ezt a mogyorósat készítsd el. Tökéletes zöldségek, csipszek és gyors házi kenyerek mellett is.

2021. április15., 10:44

Szereted a mogyoróvajat? Ezt a csokis cookie-t készítsd el belőle!

Akár egy hétköznap este is összedobható ez a gyors desszert, és mi úgy vagyunk vele: egy héten egy-két család még bőven belefér. Ha pedig három lesz belőle, akkor kompenzáljuk egy vegán nappal, rengeteg salátával és gyümölccsel, így már semmi nem állhat a mogyoróvajas finomság elkészítésének útjába.

2021. október1., 10:24

Így készítheted el a legfinomabb vegán pestót

A pesto tökéletes ízesítő, ami tészta tetején és szendvicsekben is finom, de akár egy rizses köretet is feldob. Ha vegán vagy, akkor sem kell lemondanod róla, mutatjuk, hogyan készítsd a sajtmentes verziót!

2021. február10., 06:04

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek