Gyanakodj, ha bűzöset pisil a gyerek!

A húgyúti fertőzéseket a csecsemőket és kisgyermekeket érintő második leggyakoribb bakteriális fertőzésekként tartják számon a nefrológusok. A vese világnapján a Czeizel Intézet szakorvosa elmondja, mire utal és mikor gyanús a gyerek vizelete.

Idén március 8-ra esik a vese világnapja, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a kiválasztószervünk egészségét fenyegető veszélyekre. A Czeizel Intézet közleménye szerint ma majdnem minden tizedik ember érintett valamilyen típusú megbetegedésben, a különböző elváltozások vagy fertőzések alól pedig a gyerekek sem jelentenek kivételt. A világnap alkalmából a Czeizel Intézet gyermek nefrológus szakértője gyűjtötte össze a legkisebbekre vonatkozó tudnivalókat.

Fotó: Red Lemon Media
Fotó: Red Lemon Media

A Nemzetközi Nephrológiai Társaság és a Vesealapítványok Nemzetközi Szövetsége kezdeményezésének köszönhetően minden év március második csütörtöke a vese világnapja. Világszerte ezen a napon hívja fel a szakma a figyelmet a salakanyagok kiszűrését és kiürítését végző létfontosságú szerveinkre.

A vesebetegségek bizonyos változatai a gyermekeket is sújthatják: a veleszületett rendellenességekre már a terhességi ultrahangvizsgálat során fény derül, így felkészülhetünk a picit érintő olyan problémákra, mint például a vizeletelvezető rendszerben szűkületet okozó, viszonylag gyakori üregrendszeri tágulat. Szerencsére gyerekeknél ritkábban diagnosztizált, de lehetséges elváltozások még a patkóvese, a vesekő vagy a különböző cisztás megbetegedések - olvasható a közleményben.

A húgyúti fertőzéseket viszont a csecsemőket és kisgyermekeket érintő második leggyakoribb bakteriális fertőzésekként tartjuk számon. „Ezeknek két fő típusát különböztetjük meg: az alsó és felső húgyúti fertőzéseket. Alsó húgyúti fertőzés vagy más néven hólyaghurut esetén a betegség csak a hólyagot érinti, általában alhasi fájdalommal, csípő, égő vizeletürítéssel, gyakori vizelési ingerrel, bűzös vizelettel jár, esetleg a korábban szoba- vagy ágytiszta gyermek ismételt bepisilése figyelmeztethet rá.

Fotó: Red Lemon Media
Fotó: Red Lemon Media

Leginkább a lányoknál jelentkezik, kiváltó okai között pedig több hajlamosító tényező is lehet: alkat, nem megfelelő vizelési technika, székrekedés, hólyagműködési zavarok” – mondja dr. Biró Kinga, a Czeizel Intézet gyermek nefrológus szakorvosa.

„A felső húgyúti fertőzés vagy vesemedence-gyulladás esetén a fenti kezdeti tüneteket követően (vagy akár anélkül) magas láz, hasi-és deréktáji fájdalom, hányás, étvágytalanság, sápadtság alakulhat ki. Ha a gyermeknél visszatérően jelentkezik, mindenképpen további vizsgálatok szükségesek az esetleges anatómiai rendellenességek kiderítésére” - tette hozzá a szakorvos.

A fertőzések megelőzésében fontos szerepe van a higiéniának. Dr. Bíró Kinga szerint fontos, hogy megtanítsuk a kicsiknek, hogy mosdóhasználat után a fenekét előlről hátrafelé törölje ki! "Figyeljünk a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztásra is” – figyelmeztet a nefrológus.

Mustra