Akkor is be kell menni dolgozni, ha jönnek az UFO-k

A Brit Védelmi Minisztérium egykori tisztviselője saját szemével még nem látott földönkívülit, viszont kevesen birtokolnak annyi titkos kormányzati információt, mint ő. Nick Pope szerint a rengeteg sci-fi alkotás miatt sok embert már meg sem lepne az idegenek váratlan felbukkanása.

Nick Pope-pal március 7-én, az élő internetes előadása előtt egy nappal beszélgettünk az Esoguru tárgyalójában. Előadásában az UFO-szakértő számos tény és tapasztalat birtokában beszélt az emberiséget ősidők óta izgalomban tartó kérdésekről. Internetes előadásában szemtanúk beszámolói alapján rekonstruált ismert és elfeledett eseteket. A mi fantáziánkat is megmozgatta, vajon milyen hatással lehet az emberiségre egy harmadik típusú találkozás.

Ön látott már UFO-t?

Még nem, de más, hiteles szemtanúk beszámolóit hallottam már.

Hogyan került a brit kormány UFO-programjába?

1985-ben csatlakoztam a Brit Védelmi Minisztériumhoz, ahol különböző területeken dolgoztam, és '91-ben neveztek ki erre a posztra. Nem én választottam: a felettesem, akivel már az Öböl-háború során is együtt dolgoztam, meg volt velem elégedve, és alkalmasnak látott a feladatra. Semmi különös történet nincs a kinevezésem hátterében. Ezt a posztot nem azért kaptam, mert érdekelt a dolog, vagy hittem benne, vagy bármiféle közöm lett volna hozzá, hanem teljesen véletlenül.

Katonák voltak a tanúk

Nick Pope nemzetközi hírű UFO-szakértő, a Brit Védelmi Minisztérium korábbi tisztviselője. Előadásai, könyvei, publikációi felderítetlen esetekről és a földönkívüli élet kutatásának legújabb eredményeiről szólnak. Nála senki sem tud többet a brit kormány UFO-jelenségeiről, melyek az 1950-es években váltak gyakorivá. Ebben az időben a Védelmi Minisztérium felállította néhány fős bizottságát, az úgynevezett Flying Saucer Working Party-t (Repülő Csészealj Munkabizottság) a jelenségek tanulmányozására. Több esetet megvizsgált, elsősorban a felderítetlen történeteket, illetve azokat az eseményeket, ahol katonák voltak a jelenségek tanúi. A brit kormány UFO ügyekért felelős egykori vezetője jelenleg író, újságíró, televíziós szakértő. Rengeteg témában publikál és nyilatkozik, többek közt a földönkívüliekről és a megmagyarázhatatlan összeesküvés-elméletekről, a tudományosság peremvidékéről, az űrről és a science-fiction műfajról. Tanácsadóként részt vett az X-akták – Hinni akarok, valamint az Amikor megállt a Föld című filmek promóciós kampányában.

Hogyan állnak a britek az UFO-kérdéshez?

A statisztikák szerint a britek döntő többsége úgy gondolja, hogy rajtunk kívül is van élet az univerzumban. Egy részük pedig biztos benne, hogy már jártak is a Földön idegenek. Ez nagyrészt annak a ténynek tudható be, hogy a Brit Védelmi Minisztérium nyilvánosságra hozta UFO-aktáit, így annak a figyelmét is megragadta a téma, akit addig nem érdekelt, vagy nem foglalkozott vele. Mi 2008-ban kezdtük el a gyűjtést, és sokezer oldalt szedtünk össze. A kormány félévente közzétesz egy újabb adag paksamétát a kutatási anyagból. Ez rengeteg információ és adat, idő kell az átolvasásához, és valószínűleg még idén sem fogunk végezni vele.

Ön szerint az emberiség fel van készülve az idegenek esetleges felbukkanására és fogadására?

Néhány éve még azt mondtam volna, hogy ha ez bekövetkezik, teljes káosz uralkodna el az utcákon, némely vallás meg is rendülne, de ez a nézetem mára megváltozott. Sokat köszönhetünk a sci-fi filmeknek, hiszen annyi földönkívüli témájú filmet láttunk már, egész generációk nőttek fel rajtuk. Nem csak a briteknél, de világszinten is azt mutatja a statisztika, hogy az emberek nagy része hisz a földönkívüli életben. Sokakat meg sem lepne egy váratlan találkozás. A világ nyilván megváltozna, ám az élet akkor is menne tovább: a következő nap még mindig be kéne menni dolgozni, vagy elmenni az iskolába.

Ön szerint az idegen civilizációk kutatása kire tartozik? A politikára vagy a katonaságra?

Elsősorban a katonaságra, mert ha egy UFO berepül egy ország légterébe, akkor nekik kell foglalkozni vele. Lehetséges, hogy az ENSZ-nek is lenne beleszólása, hiszen ez nem egyetlen ország megoldásra váró feladata, hanem egy globális kérdés.

Ha a földönkívüliek egyszer csak landolnának a Fehér Ház gyepén, kié lenne a megtiszteltetés, hogy először rázzon kezet egy másik civilizáció képviselőjével?

Mivel amerikai területre érkezett, az USA elnökének kéne kivonulnia, de emellett az ENSZ főtitkárának is oda kellene látogatnia, hiszen az egész világra hatással lenne egy ilyen esemény.

Milyen típusú bizonyítékokkal találkozott?

Olyan egyértelmű bizonyíték nincs, ami 100%-ig bizonyítaná egy idegen civilizáció létezését. Ha lenne, azonnal megszűnne az UFO-kat körüllengő misztikum. Nem lenne többé titok. Nincs egyértelmű és cáfolhatatlan bizonyíték, amiket fel tudunk mutatni, azok tanúvallomások rendőrtisztektől, katonáktól, pilótáktól, űrhajósoktól  - nem is beszélve a radarképernyős felvételekről.

Jelenleg min dolgozik?

Sokat dolgozom televíziós műsorokban, hogy az UFO-kutatással kapcsolatos kérdésekre válaszoljak. De nem csak az idegenekkel, hanem különböző konspirációs elméletekkel kapcsolatban is kikérik a tanácsomat. Emellett sci-fi filmek népszerűsítésében is részt veszek, az egyik ilyen aktuális a Battle: Los Angeles c. film, amit ezen a héten mutatnak be a mozikban.

Hogy tetszik Magyarország? Csak az előadással kapcsolatban jött, vagy valami titkos küldetéssel is?

Ez az első alkalom, hogy itt vagyok, sokat nem tudok még mondani, mert csak 2 órája szállt le a gépem, de a repülőtérről befelé haladva, útközben sok érdekes építészeti alkotást láttam. Azért vagyok itt, mert az Esoguru-n előadást tartok, és egyéb kereskedelmi csatornák meghívásának is eleget teszek. Az egyetlen titkos küldetésem mindössze annyi, hogy az előadások után felfedezzem a kiváló magyar borokat.

Fotó: Kováts Dániel
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek