Miért buknak a nők a pszichopata pasikra?

GettyImages-590280874
Olvasási idő kb. 3 perc

Még csak nem is kell különösképpen vonzó külső a hódításhoz, a vonzerőnek más a titka.

Amikor James Fallon bemegy egy bárba, a nők felfigyelnek rá.

„Fiatal nők vesznek körül” – mondja az idegtudós a Postnak. Miután felkeltette a figyelmüket, megoszt velük néhány érdekes történetet az életéből, és bár szűkmarkúan, egy-egy bókot is elszór. „A feleségem azt fogja mondani: »Tudod, hogy megint besétáltak a hálóba… Csak játszol ezzel a játékkal, amelyben mindannyian beléd szeretnek«” – magyarázza. 

James Fallon sármja nem a kinézetén múlik: a 72 éves akadémikus nem éppen Brad Pitt. Szóval, mi lehet a titok? Az, hogy valószínűleg pszichopata.

„Az emberek el vannak ragadtatva tőlem” – mondja Fallon, akinél azután diagnosztizálták a rendellenességet, hogy egy kutatási projektje alatt felismerte saját pszichopata vonásait. „Fiatal korom óta mindig tudtam [manipulálni az embereket], csak játszani velük.” A férfi boldog házasságban él, de szereti az izgalmakat is, és főleg: megnyerni a játékot. 

A pszichopátia egyébként nem egy mesébe illő történet. Az Amerikai Pszichológiai Társaság szerint az antiszociális személyiségzavart „mások kizsákmányolása, csalókaság, impulzivitás, agresszivitás jellemzi … [és] a bűntudat, a lelkiismeret-furdalás és az empátia hiánya kíséri.”

Ugyanakkor a nők szeretik a rosszfiúkat – és a kanadai Brock Egyetem új tudománya megerősíti, hogy a nők jobban vonzódnak azokhoz a férfiakhoz, akik pszichopata tulajdonságokat mutatnak.

„A pszichopata férfiak kitűnően megmutatják, mi vonzza a nőket” – mondja Kristopher Brazil, a tanulmányt vezető két kutató egyike, amely a múlt hónapban jelent meg az Evolutionary Psychological Science című orvosi folyóiratban. „Nagyon jók abban, hogy felveszik ezt a maszkot, és vonzóvá varázsolják magukat.”

Kelly Kreth, a Manhattanben élő publicista pontosan tudja, milyen, ha elsodor egy sármőr. 2010-ben randizott egy férfival, akit „szociopataként” ír le – ezt a kifejezést néha felcserélik a pszichopatával, de a lényeg, hogy mindkettőt az empátia hiánya jellemzi.

„Úgy éreztem magam, mintha én lennék a legkülönlegesebb ember a szobában. Ő pedig jó megjelenésű volt, és nagyon erősen érezted a jelenlétét” – részletezi, és elmeséli azt is, hogyan fordultak a dolgok 180 fokot az életében. 

„Elég hosszú hajam volt, és ő folyton mondogatta nekem, hogy vágassak egy bobot, mert ő szuperszexinek találja a bob frizurákat. Végül megcsináltam” – mondja, és a lófarkat szerelmének adta, aki elkérte tőle azzal az indoklással, hogy annyira szereti a nőt, hogy meg akarja tartani a levágott haját. 

GettyImages-949198624
AndreyPopov / Getty Images Hungary

Aztán Kelly egy nap éppen keresett valamit a férfi házában, és talált egy dobozt, amelyben három azonos színű, az övéhez hasonló levágott lófarkat talált. És hogy hány nőnek van a férfi miatt rövid bobja? Kelly ötről tud, és jelenleg egyedülálló, azt mondja, többé nem fogják becsapni. „Szupergyorsan be tudom azonosítani őket. Bármelyik fickó, aki a legbájosabb srácnak tűnik a világon, na, tőlük kell távol maradni!” – fejtette ki. És mi Kelly legjobb tanácsa? „Bízz a megérzésedben, és légy nagyon óvatos” – mondta. 

A szakértő szerint azoknak a nőknek, akik nem akarnak ilyen manipulatív férfiakkal foglalkozni, vigyázniuk kell az önérzetes pasikkal. Továbbá az extravagáns ajándékok, az impulzív viselkedés szintén figyelmeztető jelek, sőt, az is, ha valaki könnyen elkezd unatkozni. 

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek