Ezeket az alapanyagokat soha ne mosd meg főzés előtt

Szabó Eszter

Azt gondolod, hogy a biogyümölcs vagy a nyers hús lesz a helyes válasz, pedig nem egészen. Akad még valami, amit nem érdemes megmosni a szakemberek szerint, és a tippnek jobban belegondolva nagyon is van értelme.

Bármilyen étel friss hozzávalókkal való összeállítása általában egy nagy adag hámozást, aprítást, szeletelést és persze öblítést is igényel, különösen, ha zöldségekről van szó. Ki tudja, mivel kezelték, milyen fenevadak maradtak rajta zacskózás előtt – gondoljuk mi, és alaposan megmossuk. Sok esetben nem is tesszük rosszul, ám néha annyira szükségtelen megtenni, hogy csak ártanánk vele. 

Mielőtt az esti vacsora hozzávalóit a mosogatóhoz viszed, hogy a csap alá tedd, érdemes kétszer meggondolnod a dolgot. Az EatThis oldalán szakértők arra figyelmeztetnek, hogy vannak olyan zöldségek, amelyeket soha nem szabad megmosni evés előtt. 

Meglehetősen köztudott, hogy a zöldségeket le kell öblíteni, mielőtt az ember feldarabolná azokat, és hozzáadná az ételhez, még akkor is, ha épp tisztának tűnnek. De bármennyire is kifogástalannak tűnik a konyhai higiénia, a „mosott, tisztított” felirattal ellátott, előrecsomagolt leveles zöldségeket nem kell újra megmosni – vallják a szakértők.

Mégis, mi baj lehet belőle?

Nyilván hatalmas tragédia nem történik akkor sem, ha átöblíted a salátakeveréket, ami már meg van mosva, egyszerűen jobb ötlet nem megtenni. 

„Ha újra megmosod, megnövelheti annak kockázatát, hogy a leveles zöldek felszedjék a baktériumokat a mosogatóról, a munkalapokról, a vágódeszkákról, a késekről, a szűrőedényekről, a salátafonókról, a tálakról, illetve a konyhában lévő egyéb tárgyakról vagy felületekről, melyekkel érintkezésbe kerül a mosási folyamat során”

– osztotta meg az Eating Well-lel Neva Cochran, dietetikus, táplálkozási tanácsadó és a Leafy Greens Marketing Agreement tanácsadó testületének tagja.

Van, amit nem szükséges megmosni és kész
Van, amit nem szükséges megmosni és készromrodinka / Getty Images Hungary

Senki nem gondolja, hogy a konyhád piszkos lenne, egyszerűen a sokszoros mosás és tisztítás a csomagolóüzemekben a legtöbbször annyira profi, hogy a konyhában ide-oda pakolgatással az ember csak ronthatna a helyzeten.

„A »háromszor mosott«, »mosott« vagy »fogyasztásra kész« feliratú, zárt zacskóban lévő leveles zöldeket egy hatóság által ellenőrzött és a helyes gyártási gyakorlat szerint működtetett üzemben állítják elő”

– avat be Cochran, arra utalva, hogy nyugodtan megbízhatsz a „mosott” feliratban. 

Más szakértők rámutatnak, hogy a modern eljárások és technikák megkönnyítették a fogyasztásra kész, biztonságosan fogyasztható leveles termékek szállítását.

„Az előmosott zöldeket sokszor vízzel és élelmiszer minőségű fertőtlenítőszerrel kezelik” – nyilatkozta Randy Worobo PhD, a Cornell Egyetem élelmiszer-tudományi docense a Real Simple-nek. A keverék a szakemberek szerint ilyen alacsony mértékben nem jelent kockázatot, ugyanakkor csökkenti és megakadályozza a baktériumok elterjedését a termék felületén.

Annak ellenére, hogy a salátát, a tavaszi keveréket vagy a rukkolát nyugodtan lehet enni a csomagból, mégis van néhány jól bevált szabály, amelyet be kell tartanunk a használatuk során. Mint minden főzés előtt, ezek elkészítésekor is moss kezet legalább 20 másodpercig szappannal és forró vízzel, mielőtt hozzányúlnál a termékhez. Az a legjobb, ha minden felületet, például vágódeszkát vagy keverőedényt megtisztítasz vagy fertőtlenítesz, mielőtt a zöldeket rájuk tennéd. És ne feledd, hogy néha maga a konyhai mosogató lehet az a hely, ahol a legvalószínűbb az összetevők szennyeződése, ezért a főzés megkezdése előtt alaposan tisztítsd meg azt is.

Mi a helyzet a húsokkal?

Meglepő, de nem csak az előre mosott leveles zöldségeket nem ajánlott megmosni az étkezések előkészítése során. A Centers for Disease Control and Protection szerint a hús, a baromfi vagy a tojás leöblítése szintén rossz ötlet lehet, hasonló okok miatt.

„A nyers hús, csirke, pulyka vagy tojás mosása kórokozókat terjeszthet a mosogatóra, a munkalapokra és a konyha egyéb felületeire”

– figyelmeztet az ügynökség. „Ezek a kórokozók más ételekre, például salátákra vagy gyümölcsökre is rákerülhetnek, és megbetegedéseket okozhatnak végül” – teszik hozzá.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) szerint a modern élelmiszer-biztonsági rendszer nem követeli meg a mosást. A hivatal szerint a húst és a baromfit kellően alaposan megtisztítják a feldolgozás során, így nem kell megmosnod. Ha azonban a környezeted biztosan tiszta, és nyugodtabb vagy az előtisztítással, akkor tedd meg, csak ne felejtsd el utána a mosogatót is átöblíteni, mert ha később kerülnek bele a gyümölcsök vagy más alapanyagok, azokra szabad szemmel láthatatlan szennyeződések kerülhetnek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra