Ez még jól jöhet: így nem leszel másnapos a tudomány szerint

Mi is ismerjük a húslevest mint csodaszert, de hallottunk már citromléről, szaunáról, edzésről, gyógysörikéről és számos olyan trükkről, ami enyhítheti a tüneteket. Nem sokkal szilveszter után arra voltunk kíváncsiak, vajon a következő alkalommal sikerülhet-e jobban csinálni az ünnepek környékét másnaposság szempontjából. Mit kell enni és inni a macskajaj elkerülése érdekében? Meg is lett a csodarecept, készítsd a noteszed, mert erre még szükség lehet!

Ezúttal kizárólag arra voltunk kíváncsiak, hogy a szomszéd és a haverok után vajon mit állít a tudomány arról, hogyan lesz a másnaposság valamivel elviselhetőbb. Létezik-e a tudománynak doktora, aki nagy számú eset alapján tudott hasznos következtetéseket levonni? Voltak-e ezzel kapcsolatban kutatások, amik bizonyítottan kimutatták egy-egy módszer és alapanyag hasznosságát? 

Voltak, mutatjuk. 

A választ a Medical News Today oldalán találtuk meg, ahol azt írják: fontos először is tisztában lenni azzal, mikortól számítasz hivatalosan is másnaposnak. Macskajajról akkor beszélünk, ha az előző esti ivás után hányingerre, fejfájásra, fáradtságra, koncentrálási zavarokra és esetleg fényérzékenységre ébred az ember. 

Az alkohol, etanol méreganyag, így nem meglepő, hogy rosszul érezzük magunkat tőle. Az etanol az, ami kiváltja a másnaposság egyik legfontosabb jellemzőjét, nevezetesen a kiszáradást. Ennek az az oka, hogy az ivó több vizeletet termel általa. A kiszáradás pedig fejfájást okoz, így az első tünet enyhítésének módját könnyen ki is találhatod. 

Ám ilyenkor nem a kiszáradás az egyetlen probléma.

Az etanol irritálja a gyomrot is. Ez megakadályozhatja, hogy az emésztett élelmiszer áthaladjon a belekben. Ezenkívül az emésztőrendszer több gyomorsavat termel, ami hozzájárul a hányinger kialakulásához.

Ráadásul miközben a szervezet feldolgozza az etanolt, mellékterméket, acetaldehidet hoz létre, ami felhalmozódik a szervezetben. Ez egy másik toxin, amely káros hatásokat okozhat a szervezetben.

Másnap azért megbánja az ember
Másnap azért megbánja az emberepicurean / Getty Images Hungary

A gyógymód keresése

Prof. James C. Garbutt, az Észak-Karolinai Egyetem (Chapel Hill School of Medicine, NC) munkatársa szerint sok mítosz kering a másnaposság gyógymódjairól, de egyetlen mítosz sem bizonyított tudományosan.

Prof. Garbutt az alkoholizmus kezelésére és kutatására specializálódott, ezért néhány dolgot biztosan tud arról, miként enyhíthetők a tünetek. 

A Medical News Todaynek ezt mondta:

„A másnaposság a túlzott alkoholfogyasztás egyik negatív következménye, és sok tényezőtől lehet a helyzet még súlyosabb.

A legfontosabb üzenet, amit hangsúlyoznék, az az, hogy az emberek először is ne igyanak túl sokat” – javasolja a doktor az első számú trükköt azok közül, amikre még soha nem gondoltunk. 

Ha azonban időnként túl sokat bulizunk, mindenképpen tegyük bölcsen – javasolja a doktor, aki folytatásban jól működő tippeket osztott meg a tünetek enyhítése érdekében. A szakember azt mondja: a másnaposság ellen ivás közben és előtte tehetjük a legtöbbet. Íme a szakember tippjei:

Valamit enni ivás előtt – az ősrégi módszert a tudomány is alátámasztja

Prof. Garbutt azt tanácsolja az embereknek, hogy egyenek ivás előtt.

„Egy adag étel elfogyasztása hasznos lehet, mert attól az elfogyasztott ital mennyisége is csökken, és a mérgezés kockázata is” – mondja.

„Egyél, mielőtt meginnád az első korty alkoholt, és folytasd az evést, ahogy telik az éjszaka.”

Az élelmiszerek, és különösen a zsírok lassítják az alkohol felszívódását a szervezetben. De ahhoz, hogy valóban hatékony legyen, az ételnek kell először a gyomorban kell lennie. Ha az ember megvárja, amíg szédül vagy kábultnak érzi magát, akkor már túl késő enni valamit.

Igyál egy pohár vizet! Ne csak egyszer, hanem folyamatosan

Egy másik hasznos trükk, hogy igyunk sok vizet, ne csak ivás után, hanem közben is. Prof. Garbutt azt javasolja, hogy miután végeztél egy pohár alkohollal, igyál egy pohár vizet a következő kör előtt, így sokat tehetsz a másnaposság tünetei ellen. 

Ez hígítja az alkohol koncentrációját a vérben, és segít megelőzni a kiszáradást.

Ibuprofen

Ha mégis másnapos leszel, vannak hatóanyagok, amelyekkel elősegítheted a gyógyulást a doktor szerint. Két ibuprofen bevétele közvetlenül lefekvés előtt, majd ébredés után segít csökkenteni a fejfájást – mondja. Előtte természetesen konzultálj az orvosoddal is, és hagyja jóvá ő is a tablettát.

A doktor szerint az aszpirin alkalmazása nem javasolt, mert az alkohol súlyosbíthatja a gyomorhurutot, az aszpirin pedig növelheti a gyomorerózió és a vérzés kockázatát.

„Ha a kettőt összerakjuk, megnőhet a gyomor-bélrendszeri vérzés kockázata”

– mondja Garbutt professzor.

Kerülnie kell az acetaminofent, a Tylenol hatóanyagát is. Egyes embereknél ennek a gyógyszernek a bevétele, miközben az alkohol a szervezetükben van, súlyos májkárosodást okozhat – mondja a szakember. Bár ő biztos abban, amit állít, mi azt mondjuk: akármi is a gyógyszer, amit bevennél, azt hagyja jóvá a háziorvosod is. 

Rehidratálás, nem is akárhogyan

A rehidratáció nagyon fontos. Garbutt azt javasolja, hogy egy sportital, például a sportitalok fogyasztása elősegíti a folyadékpótlást, és pótolja a sót és más elektrolitokat, amelyek az alkoholfogyasztás következtében fellépő fokozott vizeletürítés következtében veszítenek el.

Másnaposság elleni mítoszok, amik biztosan nem működnek

Mi a helyzet azokkal a „gyógymódokkal”, amelyekről mindannyian hallottunk?

Prof. Garbutt ezekről is elmondta véleményét:

Kávéivás: Ez nem segít. A koffein segíthet az éberségben, de nem küzd a többi tünet ellen. 

A kutya szőre (egy újabb adag alkohol): Ha még egy kört iszol abból, ami a másnaposságot okozta, azzal csak késlelteted a gyógyulást. Noha másnap reggel még jobb hangulatban leszel, de előbb-utóbb meg kell fizetned a vámot.

Esti étkezés: Egy nagy, zsíros szalonnás és tojásos reggeli elfogyasztása, éjszakai gírosz vagy bármely más, legendás piálás utáni étkezés segíthetett volna egy kicsit, ha az ivás előtt etted volna. Utána már sajnos nem.

Oszd meg másokkal is!
Mustra