7 étel, amelynek jót tesz a mikró, és 4, amelynek nem

Van olyan fogás, amit előszeretettel mikrózunk, és jól is tesszük, mert rengeteg időt spórolunk magunknak úgy, hogy az ételek íze egyáltalán nem lesz rosszabb. De akadnak olyan ételalapanyagok is, amelyekkel biztos a kudarc, vagy minimum egy mikrótakarítás a rosszul kivitelezett újramelegítés után.

Ahogy egy korábbi cikkünkben megírtuk: ha mikróügyben jó döntést akarsz hozni, először azt kell végiggondolnod, hogy megfelel-e neked egy alapkészülék is, vagy szeretnél-e vele sütni és grillezni is. Ha ezzel megvagy, minden kategóriában akad szuper gép, már csak azt kell pontosan tudnod, mit érdemes, és mely ételeket tilos mikróznod. 

Az Insider három ismert szakácsot kért meg arra, hogy osszák meg, mit lehet, és mit nem érdemes mikrózni. Alább a profik legfontosabb tippjei! 

A tök finom lesz

Ahelyett, hogy több mint 30 percet töltenél a spagettitök megpuhításával, mikrohullámú sütőben is elkészítheted – vallja Dennis Prescott séf. 

A spagettitök belülről kifelé villámgyorsan megfő a mikrohullámú sütőben

– mondta Prescott az Insidernek. „Csak szúrj néhány lyukat a zöldségbe, és mikrohullámú sütőben  puhítsd meg körülbelül 5-10 perc alatt. Miután megpuhult, már ízesítheted is úgy, ahogy szeretnéd.” 

A rizs is szuper lesz, ha jól csináljuk

Prescott szerint a megfelelő folyadék-rizs arány a legfontosabb: minden 2 csésze rizshez 3 és fél csésze vizet vagy alaplevet kell használni. Hozzáadhatsz másfél teáskanál vajat vagy olajat és némi sót vagy őrölt borsot is.

A pörkölt és a leves is mehet a mikróba

„Ez nem új, de az talán igen, hogy a séf szerint még jobban is járhatunk, ha mikrózzuk ezeket az ételeket. A levesekkel és a pörköltekkel kapcsolatban még talán szerencsésebb is, ha a mikrohullámú sütőbe tesszük őket” – mondta Thomas Griffith szakács. Hozzáteszi: mivel a pörkölt hidegen gyakran sűrű és kocsonyás, szerinte bonyolult lehet az edényben, tűzhelyen felforrósítani anélkül, hogy megégne egy kis adag, így a mikróban érdemesebb melegíteni. 

A zabpehellyel sem lesz gond

Ha kevés az idő, és egy gyors reggelire van szükség, Prescott egy tál zabpelyhet készít mikrohullámú sütőben. Azt mondja: sokkal gyorsabban elkészül, és csak annyit kell tenni, hogy hozzáadjuk a kedvenc feltéteinket, fűszereinket és ízesítőinket. 

A pizza sem lesz az igazi, de egy pohár vízzel azért van remény.
A pizza sem lesz az igazi, de egy pohár vízzel azért van remény.Ivan Kovbasniuk / Getty Images Hungary

És a pattogatott kukoricának tudsz-e jobb helyet?

Lehet, hogy ennél magától értetődőbb mikrós kaja nincs is, de mit tegyünk, ha a szakemberek sem hagyták ki. 

A pattogatott kukorica és a mikrohullámú sütő nagyszerű páros

– mondta Prescott a lapnak. 

„Finom a klasszikus, vajas verzióban, de akár kreatívabbak is készülhetnek, amelyekhez jól illik a karamell, füstölt paprika vagy parmezán is” – emelte ki a szakember.

Jó hírek a mexikói konyha rajongóinak

A nachos a mikrohullámú sütőben is finom lesz – állítja Griffith. Mindössze annyit kell tennünk, hogy egy kevés reszelt sajtot hozzá kell adni egy tányér tortillacsipszhez, majd, ha szeretnénk, tegyünk hozzá néhány további feltétet is: salsát, guacamolét, tejfölt és jalapeño paprikát.

Ha elkészült, a sajt szaftos és finom lesz, és tökéletesen illik hozzá egy frissen készült salsa

– mondta Griffith. 

A sült burgonya esetében időt spórol nekünk a mikró

„Az egészben sült burgonya sütőben való elkészítése körülbelül egy órát vehet igénybe (mérettől függően), ám ugyanannak az eredménynek az elérése a mikrohullámú sütőben körülbelül 12 percig tarthat” – mondta Prescott a lapak. 

„Egy villával szúrjunk néhány lyukat a burgonyába, különben valószínűleg ki kell takarítani a mikró belsejét” – fűzte hozzá.

Ezt egy lábasban jobb lett volna...
Ezt egy lábasban jobb lett volna...Caymia / Getty Images Hungary

És hogy mi van a tiltólistán?

Minden, ami nagyon fröcsköl, és így koszos mikrót vagy száraz, esetleg gumiszerű végeredményt hagy maga után.

„A kenyérfélék és a péksütemények jó eséllyel nem működnek majd a mikróban” – vallja Ryan Dodge séf. Idetartoznak a hamburgerek, szendvicsek és más szénhidráttartalmú maradékok is, amelyek a szakember szerint csak úgy bemikrózva kifejezetten szárazak és kemények lesznek. (Egy kis vízzel melegítve már sokat javíthatunk a helyzeten.) 

A hús sem az igazi: azzal, hogy megpróbáljuk csökkenteni a leolvasztási időt, valójában elkezdjük a főzési időt, amitől romlik a hússzeletek állaga – magyarázta a séf, aki szerint éjjel, a hűtőben olvasztva lesz a legtökéletesebb a korábban fagyott hús.

Prescott szerint kerülni kell a tenger gyümölcseinek mikrohullámú sütőbe helyezését is. Mivel a tenger gyümölcseivel óvatosan kell bánni, érdemes megkísérelni az elkészítését kíméletesebb főzési módszerrel, például párolással vagy grillezéssel. Ha el akarod kerülni a rendetlenséget, melegítsd a szószokat is inkább a főzőlapon, mert utánuk könnyen maradhat összefröcskölve a mikró.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek