Vaníliás orgonadzsemmel minden reggeli különlegesebb lesz egy kicsit

Öt különleges tavaszi és nyári dzsemet is hoztunk erre a hétre olyan ízkombinációkkal, amik nem feltétlenül megszokottak a kamrákban. Pedig érdemes egy kicsit fűszerezned a dzsemeket és lekvárokat – tökéletesek lesznek egy-egy puha kalácsszelet tetején, amerikai palacsintán sós vajjal, de akár salátaöntetekben is elférnek egy-egy kanállal a citrom és az olívaolaj mellett.

Sajtok és kenyérfalatok mellé tökéletes egy jó kis borozgatós estén, és nagyjából bármelyik olyan reggelen bevethető, amikor nincs kedved felkelni. Olyankor segít egy szelet puha vajas kenyér sós vajjal és orgonalekvárral és egy nagy bögre fekete tea egy kevés tejjel.

Ha nem szűrőd le, így néz ki.
Ha nem szűrőd le, így néz ki.Fotó: Nikolay_Donetsk

Hozzávalók:

  • 2 bögre orgonavirág-szirom
  • 1 csapott evőkanál vaníliakivonat
  • ízlés szerint cukor (nálunk 2 kisebb bögre)
  • 1 nagyobb darab citrom leve
  • 10 gramm pektin (dzsemfixszel is helyettesítheted)
  • 3 bögre víz
Recept idők

Elkészítés:

Szedegesd le a virágokat óvatosan úgy, hogy zöld rész ne kerüljön a lekvárba. Öntsd le meleg vízzel, majd hagyd állni egy napot a hűtőben. Ezek után szűrd le, forrald fel, és keverd el alaposan a többi hozzávalóval. Adj még neki a pektinnel is 5 percet, majd töltsd a dzsemeket üvegekbe. 

Nagy befőzőlexikon: Lekvár és dzsem
Nagy befőzőlexikon: Lekvár és dzsem

Lépésről-lépésre bevezetünk titeket a lekvárkészítés rituáléjába: a bevásárlástól kezdve, a fertőtlenítésen és tartósításon keresztül, egészen a különleges, édes és sós, fűszeres, pikáns lekvár- és dzsem-költeményekig.

Tovább »

Még több recept

Az ajándékok dzsókere: karácsonyi, vörösáfonyás eperdzsem szegfűszeggel és vaníliával

Azért imádjuk, mert tényleg tévedhetetlen ajándék, ami szuper egy piskótatekercsben, vajas kalácson, pohárkémekben és bárhol, ahol egy kis téli hangulatú édességre vágyik a család.

2019. december13., 12:04

Pulyka-vadrizs leves – egészséges és laktató fogás, ami nem nehezít el

A gazdag leveseket azért szeretjük, mert jó kis munkahelyi fogás lehet belőlük úgy, hogy nem nehéz egészségessé varázsolni őket. Ebbe nálunk mindig olyan zöldség kerül, amiből éppen van a hűtőben – a borsótól a karalábéig mindennel működik.

február20., 06:00

Csirkét is süthetsz a forrólevegős sütőben, mutatjuk, hogyan lesz a legfinomabb!

Egy nagy adag görögsaláta mellett, egy kevés reszelt sajttal és citromlével szeretjük legjobban ezeket a klassz, fűszeres csirkefalatokat, amik segítenek egy kicsit megidézni a nyarat. Ha a görög salátát megunod, fokhagymás, görög joghurtos padlizsánsalátát dobj össze mellé.

február24., 06:04

Olasz garnélarizottó – friss zöldfűszerekkel és egy kevés lime-mal a legtökéletesebb

A rizottó akkor is finom, ha csak fehérbor, vaj és egy adag olasz sajt van a tetején, hát még egy adag frissen sült garnélával. Ha van otthon friss petrezselyem, abból is szórj egy keveset a tetejére.

február26., 06:04

Ezekkel a különleges tavaszi tekercsekkel kezdőként sem lesz gondod

Egy jó kis vietnámi hangulatú fogás, amihez már itthon is könnyű beszerezned az alapanyagokat. Készíts mellé apró csíkokra vágott zöldségeket wokban egy kevés gyömbérrel, mézzel, csilivel és szójaszósszal.

február25., 06:00

Desszert a forrólevegős sütőben? Süsd meg ezt a pekándiós-almás finomságot!

Nyáron ne hagyd ki a tetejéről a vaníliafagyit, télen pedig vaníliás vagy mandulalikőrrel ízesített házi tejszínnel érdemes feldobnod.

február24., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.