A csilis paradicsomlekvárt grillezett padlizsán és szárnyasok mellett szeretjük a legjobban

Öt különleges tavaszi és nyári dzsemet is hoztunk erre a hétre olyan ízkombinációkkal, amik nem feltétlenül megszokottak a kamrákban. Pedig érdemes egy kicsit fűszerezned a dzsemeket és lekvárokat – tökéletesek lesznek egy-egy puha kalácsszelet tetején, amerikai palacsintán sós vajjal, de akár salátaöntetekben is elférnek egy-egy kanállal a citrom és az olívaolaj mellett.

Ha szereted a különlegességeket, dobj össze ebből egy adagot, grillezz mellé padlizsánt, szórd meg fahéjjal, és kínáld egy kevés mazsolás bulgur mellé.

Langyos grillzöldségek és a húsok mellett a legfinomabb.
Langyos grillzöldségek és a húsok mellett a legfinomabb.Fotó: Mediterranean

Hozzávalók:

  • 1 kiló meghámozott és felkockázott paradicsom
  • 25 deka cukor
  • 1 nagy evőkanál balzsamecet
  • 1 csapott teáskanál csilipor (Cayenne-bors)
  • 1 teáskanál
  • 1 darab vaníliarúd kikapart magja (elhagyható)
  • 1 zacskó 3:1-ben zselésítő
Recept idők

Elkészítés:

Löttyints egy kis vizet a paradicsomok alá, főzd őket puhára, majd botmixerrel keverd simára. Ekkor add hozzá a fűszereket, az ízesítőket és a zselésítőt, majd legalább 5 percig hagyd főni még a keveréket.  Ezek után töltsd az előkészített üvegekbe, amiket hagyj fejjel lefelé állni 10 percen át. 

Nagy befőzőlexikon: Lekvár és dzsem
Nagy befőzőlexikon: Lekvár és dzsem

Lépésről-lépésre bevezetünk titeket a lekvárkészítés rituáléjába: a bevásárlástól kezdve, a fertőtlenítésen és tartósításon keresztül, egészen a különleges, édes és sós, fűszeres, pikáns lekvár- és dzsem-költeményekig.

Tovább »

Még több recept

Whiskyvel készül az egyik legfinomabb narancslekvár, mutatjuk, hogyan!

Még tart a déligyümölcsök szezonja, dobj össze egy kis adag narancslekvárt, ami még izgalmasabb, ha egy adag whisky is kerül bele. Ebben a változatban akár egy különleges sajttálon is megállja a helyét.

január28., 06:04

Görög joghurtos chiapuding – grillezett mangóval és szőlőszemekkel is kóstold meg!

Az egyik legjobban variálható reggeli alapfogás a chiapuding. Ha túl sűrűnek látod, még egy kevés tejet adhatsz a keverékhez, amíg el nem éred a kívánt állagot. Dobj bele olyan gyümölcsöt, amilyet épp találsz, és akár egy kis adag levendulavirágos mézet is készíthetsz mellé.

február26., 06:04

Töltsd meg a paradicsomokat fűszeres kuszkusszal – köretként és vega fogásként is szeretni fogod

Gyors, mediterrán hangulatú, ami vegaként klasszul laktat, ha pedig húsevőknek tálalod, izgalmas köret lesz belőle. Egy adag oregánóval, olívával és friss kecskesajttal a legfinomabb.

február26., 06:04

Skót tojás – Készítsd a tojásos ebéded forrólevegős sütőben!!

A tojással töltött, darált húsos falatok egy kicsit új ruhában mutatják meg a megszokott alapanyagaidat. Készíts mellé tejfölös uborkasalátát, és ha be tudsz szerezni füstös csilipasztát, azt se hagyd le a tetejéről.

február25., 06:00

Görög sült cukkini burgonyával – az egyik legfinomabb mediterrán köret

A briam egy hagyományos görög sült zöldségétel burgonyával, cukkinivel, paradicsommal és lila hagymával, sok olívaolajjal. A remek görög konyha tipikus fogása, ahol néhány egyszerű alapanyagból mindig finom étel készül, kevés erőfeszítéssel.

február26., 06:04

Leves cheddar sajttal és sonkával – ezt próbáld ki vacsorára!

Egy kevés barna sör is feldobhatja ezt a gyors levest, ami egy nagy adag cheddarral és érett, napon szárított sonkaszeletekkel lesz még izgalmasabb. Ha friss zöldséggel tálalnád, szárzellert apríts bele!

február20., 06:00

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.