A csilis paradicsomlekvárt grillezett padlizsán és szárnyasok mellett szeretjük a legjobban

Öt különleges tavaszi és nyári dzsemet is hoztunk erre a hétre olyan ízkombinációkkal, amik nem feltétlenül megszokottak a kamrákban. Pedig érdemes egy kicsit fűszerezned a dzsemeket és lekvárokat – tökéletesek lesznek egy-egy puha kalácsszelet tetején, amerikai palacsintán sós vajjal, de akár salátaöntetekben is elférnek egy-egy kanállal a citrom és az olívaolaj mellett.

Ha szereted a különlegességeket, dobj össze ebből egy adagot, grillezz mellé padlizsánt, szórd meg fahéjjal, és kínáld egy kevés mazsolás bulgur mellé.

Langyos grillzöldségek és a húsok mellett a legfinomabb.
Langyos grillzöldségek és a húsok mellett a legfinomabb.Fotó: Mediterranean

Hozzávalók:

  • 1 kiló meghámozott és felkockázott paradicsom
  • 25 deka cukor
  • 1 nagy evőkanál balzsamecet
  • 1 csapott teáskanál csilipor (Cayenne-bors)
  • 1 teáskanál
  • 1 darab vaníliarúd kikapart magja (elhagyható)
  • 1 zacskó 3:1-ben zselésítő
Recept idők

Elkészítés:

Löttyints egy kis vizet a paradicsomok alá, főzd őket puhára, majd botmixerrel keverd simára. Ekkor add hozzá a fűszereket, az ízesítőket és a zselésítőt, majd legalább 5 percig hagyd főni még a keveréket.  Ezek után töltsd az előkészített üvegekbe, amiket hagyj fejjel lefelé állni 10 percen át. 

Nagy befőzőlexikon: Lekvár és dzsem
Nagy befőzőlexikon: Lekvár és dzsem

Lépésről-lépésre bevezetünk titeket a lekvárkészítés rituáléjába: a bevásárlástól kezdve, a fertőtlenítésen és tartósításon keresztül, egészen a különleges, édes és sós, fűszeres, pikáns lekvár- és dzsem-költeményekig.

Tovább »

Még több recept

Fűszeres csirke mentás mártogatóssal – ismerős, mégis nagyon izgalmas és könnyű fogás

Ezt a mentás öntetet egyszerű zöldségek mellett is bevetheted, de akár juhtúróval töltött palacsinta mellé kínálva is remek.

június28., 06:27

Ehhez a klassz minimáltésztához szinte csak néhány szelet sonka és sajtkrém kell

Ha te is szereted az olyan minimálfogásokat, mint a rózsaborsos-fügés tészta, a tejszínes-zöld borsos tagliatelle, akkor imádni fogod ezt is.

július3., 06:04

A körte és a mascarpone a legjobb barátok lesznek egy rövid grillezés után

Már csak egy kevés pirított dió kell a tetejére, és megvan az egyik legfinomabb nyári desszert.

július3., 06:04

A legjobb húsmentes csili édesburgonyával és kinoával (glutén-, tej-, tojásmentes, vegán recept)

Eszméletlen finom csili, amiből nem hiányzik a hús, de telis-tele van fehérjével, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Ráadásul egy mindent a serpenyőbe és főzzük készre receptről van szó, ami gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, vegán.

június29., 06:04

A kapros rakott burgonya nálunk jó sok tejföllel és mozzarellával készült

Ha még különlegesebbé tennéd, hideg füstöltlazac-szeletekkel tálald.

július2., 06:04

Még egy recept, hogy a szezont tökéletesen kihasználd: meggyes kocka vaníliás túróval

A túrós édességek között talán nincs is olyan, amiért ne rajongnánk, ez a meggyes változat is megér egy óra munkát. Ha még izgalmasabb végeredményt szeretnél, egy kevés mandulalikőrrel ízesített csokiganache kerüljön a tetejére.

június28., 06:28

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.