Ekkora mennyiség valójában a receptekben megadott cup

Vajon miért bosszantanak az amerikai receptek még mindig ezekkel a mértékegységekkel, ha a világ nagy része már metrikus rendszerben mér?

A hazai és úgy általában az európai receptek többsége metrikus mértékegységeket használ, ám több amerikai és angol gasztroblogban, szakácskönyvben használják a bögre vagy csésze, azaz cup mértékegységet. Ha nem ismerjük az átváltási arányokat, szinte lehetetlen összerakni ezeket a recepteket. Ám nem csak akkor: a térfogat ugyanis nem váltható át tisztán súlyra, hiszen egy bögre, vagyis cup gríz dekára nem annyi lesz, mint ugyanannyi liszt, toll, vas, tojássárgája vagy ólom. Jobb ötlet híján mégis át kell váltanunk súlyra, vagy másra, amit értelmezni tudunk.

Mekkora adag tehát egy „cup”?

Azt még nem is mondtuk, hogy az egész attól is függ, melyik országban hallod és mikor. 

  • 1 amerikai szokásos cup  = 236,588 ml
  • 1 egyesült királysági, ausztrál, új-zélandi vagy kanadai cup = 250 ml
  • 1 egyesült királysági bögre 1970 előtt = 284,131 ml

Vagyis a legegyszerűbben: 1 cup = 240 ml, vagyis körülbelül egy átlagos, 2,5 decis bögre. És ha már itt tartunk, 1 tablespoon, azaz evőkanál = 15 gramm, 1 teaspoon, azaz teáskanál pedig 5 grammnak felel meg. Persze attól függ, miből – szóval lehet, hogy jobban jársz, ha tényleg előveszel egy bögrét, és nem kezdesz el számolgatni.

De ha még jobban elmerülnél a kérdésben, segítségedre lehet ez a kalkulátor, ami egy cupnyi adagot grammra számol át neked alapanyagtól függően. Választhatsz kristálycukrot, lisztet, olajat, mandulát vagy mást – így sokkal egyszerűbben és pontosabban készítheted majd az angol és amerikai recepteket. Ezen a recepten ki is próbálhatod.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra