Te tudod, hogyan kell tökéletesen tárolni a mákot?

Gubában, bejgliben, enyhén sós, frissen kifőtt házi tészta tetején, péksüteményekre szórva is imádjuk, feltéve, hogy nem lesz vállalhatatlanul avas, mire odajutunk, hogy süssünk belőle valamit. Annak érdekében, hogy ezt elkerülhessük, utánajártunk, mi a mák legjobb tárolási módja.

A mákban viszonylag sok a kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, nátrium is. Emellett tartalmaz  C-vitamint is, de ez mind sokkal kevésbé érdekes, mint az, hogy már megint miért romlott meg. 

A rossz tárolás miatt – de ennél többet is mondhatunk. 

Az olajos magvak és a mák is hajlamos az avasodásra. Az egészet általában a nem megfelelő tárolás, vagyis a viszonylag magas hőmérséklet és páratartalom okozza, de a levegővel érintkezés sem tesz jót neki. Az avas mák nem ehető, egyrészt mert az avasodási folyamatban toxinok gyűlhetnek fel, amik károsak az egészségre, de szerencsére az íze is borzalmas, így az elfogyasztás veszélye keveseket fenyeget. 

Hogyan tároljuk a mákot?

Kalandvágyók szobahőmérsékleten, fürdőszobában, közepesen perfekcionisták a hűtőben, a tökéletes megoldás keresői pedig a fagyasztóba tegyék. A mákot légmentesen lezárva kell fagyasztani, így hivatalosan legalább 6 hónapig tartható el, de általában tovább is bírja avasodás nélkül. 

A boltokban, zacskóban kapható mák felbontás nélkül többnyire enélkül is tökéletes állapotban marad meg a lejárati dátumig.

Ha ezek után kedvet kaptál a mákos sütihez, alább találsz néhány jó receptet:

Oszd meg másokkal is!
Mustra