Libanoni csirkewrapok – könnyű ebéd, amit a munkahelyedre is magaddal vihetsz

Egy-egy jó kis mexikói ihletésű wrap otthon is egyszerűen összedobható, nem igényel nagy konyhai szakértelmet. Nem kell hozzá más, csak jó sok a kedvenc töltelékeidből és egy tortillalap, ami nálunk teljes kiőrlésű lisztből és keleti hangulatú fűszerekkel feltuningolt csirkével készült.

A libanoni konyha fogásaiban legtöbbször a zöldségekre, a fűszerekre és a friss hozzávalókra koncentrál, legnépszerűbb hozzávalóik közé tartozik az olívaolaj, a citrom és a fokhagyma is. Mindennapi étkezéseik fontos elemei a friss halak, a tenger gyümölcsei, a friss gyümölcsök és a zöldségek, húsok közül pedig leginkább baromfi, bárány vagy kecske kerül az asztalokra. Desszertként kedvelt a baklava, ahogy a croissant-t is, amit a több évtizedes francia megszállásnak köszönhetnek a helyiek.

A jó kis joghurtos csirke meg nem látszik. :(
A jó kis joghurtos csirke meg nem látszik. :(Fotó: Hybrid Images

Hozzávalók 2 személyre:

  • 2 nagyobb darab tortillalap
  • 2 kisebb szelet csirkemell
  • 1 kisebb pohár görög joghurt
  • 0.5 biocitrom leve és héja
  • 1 darab összetört fokhagymafej
  • ízlés szerint fekete bors, fehér bors, szegfűbors, fahéj, szerecsendió, koriander, szegfűszeg
  • 0.5 csokor apróra vágott petrezselyem
  • 1 nagyobb darab felkockázott (hámozott) paradicsom
  • 1 kisebb marék pirított fenyőmag
  • 2 marék salátalevél
  • 1 teáskanál fehérborecet
  • 1 evőkanál méz
  • 1 teáskanál majonéz
Recept idők

Elkészítés:

A joghurthoz add a citromlevet, a citrom héját, fokhagymát, a mézet és a fűszerekből egy-egy késhegynyit, sózd és borsozd. Ezek után a keverék háromnegyedében pihentesd a húsokat – akár egész éjszakán át. 

Keverd el a paradicsomkockákat a fehérborecettel, sózd és bosozd, majd mehet hozzá a petrezselyem is. Amikor az előkészületekkel megvagy, süsd ki kevés olajon a húst és szeleteld fel, majd kezdd el megtölteni a száraz serpenyőben kissé felmelegített tortillalapokat. 

A megmaradt, fűszeres joghurthoz adj egy kanál majonézt, majd ezzel kend meg először az alapot. Erre jöhetnek a zöldségek, a fenyőmag és a hús. Hajtsd be a wrapok két szélét, tekerd fel, és alufóliába csomagolva akár magaddal is viheted őket – néhány órát simán kibírnak a csomagolásban.

Baba Ganoush - a libanoni padlizsánkrém
Baba Ganoush - a libanoni padlizsánkrém

A Baba Ganoush egy égetett padlizsánnal és sok-sok olívaolajjal készülő egytálétel, aminek a tálalása is szertartásos. Steiner Kristóf receptje.

Tovább »

Még több recept

Valami új, valami régi, valami kék: medvehagyma-saláta camembert-rel és szilvás öntettel

A medvehagyma friss, pikáns aromája mellett nincs is jobb, mint néhány falat camembert sajt, körte és egy kis szilvás öntet. Ha hedonista módban vagy, sült baconkockákkal hintsd meg a tetejét, a kiolvadt szalonnazsírt pedig az öntethez használd fel!

április7., 06:00

Ez a medvehagymás burgonyasaláta igazi tavaszi ízekkel dobja fel az ebédet

A majonézes burgonyasalátánál nincs is jobb alap a konyhai kreativitás kibontakoztatásához: ahogy egy nagy adag gránátalma, úgy egy csokor friss, apróra vágott medvehagyma is jól áll neki.

április6., 06:00

Egy tartalmas leves után főételként is bevetheted az aranygaluskát

Az aranygaluskának nem kell cégér, egy jó kis sűrű, házi vaníliasodóval abbahagyhatatlan édesség lesz belőle. A sodót egy kevés húsvétra mentett tojáslikőrrel is feldobhatod, a tésztának pedig jól áll a darált mák, ha a hagyományos változatot esetleg megunjátok.

április2., 06:00

Készítsd a pogácsát túróval és sült hagymával, úgy még finomabb lesz!

A pogácsa örök dzsóker – nem kell ahhoz alkalom, hogy összedobjunk egy adagot, elég, ha van időnk rá. Egy kis májpástétommal, puha vajjal és zöldségekkel vacsorára is tökéletes, már ha marad belőle.

április3., 06:04

Érdekel a legegyszerűbb pizzatészta receptje? Mutatjuk a bögrés változatot!

Imádjuk a kényelmesen összedobható recepteket, és ha te is, csinálj gyorsan egy képernyőfotót, mert ezzel a pizzatésztaalappal két közepes vagy egy hatalmas pizzát is megsüthetsz, a lehető legegyszerűbben. Ha szereted a kenyérlángost, akkor annak az ízét is felidézheted, ha paradicsomos alap helyett tejföllel, baconkockákkal és lila hagymával készíted.

április2., 06:00

Rapid vacsi: olívás-háromsajtos tészta csirkemellel

A bezártságban jó barátaink a száraztészták, amikkel néhány perc alatt dobhatunk össze vacsorát és ebédet, nagyjából végtelen variációban. Ezen héten olyan tésztaételeket hoztunk, amik nem unalmasak, miközben alapanyagaikból mindig van otthon legalább egy kis adag.

április3., 06:04

Mustra