Libanoni csirkewrapok – könnyű ebéd, amit a munkahelyedre is magaddal vihetsz

Egy-egy jó kis mexikói ihletésű wrap otthon is egyszerűen összedobható, nem igényel nagy konyhai szakértelmet. Nem kell hozzá más, csak jó sok a kedvenc töltelékeidből és egy tortillalap, ami nálunk teljes kiőrlésű lisztből és keleti hangulatú fűszerekkel feltuningolt csirkével készült.

A libanoni konyha fogásaiban legtöbbször a zöldségekre, a fűszerekre és a friss hozzávalókra koncentrál, legnépszerűbb hozzávalóik közé tartozik az olívaolaj, a citrom és a fokhagyma is. Mindennapi étkezéseik fontos elemei a friss halak, a tenger gyümölcsei, a friss gyümölcsök és a zöldségek, húsok közül pedig leginkább baromfi, bárány vagy kecske kerül az asztalokra. Desszertként kedvelt a baklava, ahogy a croissant-t is, amit a több évtizedes francia megszállásnak köszönhetnek a helyiek.

A jó kis joghurtos csirke meg nem látszik. :(
A jó kis joghurtos csirke meg nem látszik. :(Fotó: Hybrid Images

Hozzávalók 2 személyre:

  • 2 nagyobb darab tortillalap
  • 2 kisebb szelet csirkemell
  • 1 kisebb pohár görög joghurt
  • 0.5 biocitrom leve és héja
  • 1 darab összetört fokhagymafej
  • ízlés szerint fekete bors, fehér bors, szegfűbors, fahéj, szerecsendió, koriander, szegfűszeg
  • 0.5 csokor apróra vágott petrezselyem
  • 1 nagyobb darab felkockázott (hámozott) paradicsom
  • 1 kisebb marék pirított fenyőmag
  • 2 marék salátalevél
  • 1 teáskanál fehérborecet
  • 1 evőkanál méz
  • 1 teáskanál majonéz
Recept idők

Elkészítés:

A joghurthoz add a citromlevet, a citrom héját, fokhagymát, a mézet és a fűszerekből egy-egy késhegynyit, sózd és borsozd. Ezek után a keverék háromnegyedében pihentesd a húsokat – akár egész éjszakán át. 

Keverd el a paradicsomkockákat a fehérborecettel, sózd és bosozd, majd mehet hozzá a petrezselyem is. Amikor az előkészületekkel megvagy, süsd ki kevés olajon a húst és szeleteld fel, majd kezdd el megtölteni a száraz serpenyőben kissé felmelegített tortillalapokat. 

A megmaradt, fűszeres joghurthoz adj egy kanál majonézt, majd ezzel kend meg először az alapot. Erre jöhetnek a zöldségek, a fenyőmag és a hús. Hajtsd be a wrapok két szélét, tekerd fel, és alufóliába csomagolva akár magaddal is viheted őket – néhány órát simán kibírnak a csomagolásban.

Baba Ganoush - a libanoni padlizsánkrém
Baba Ganoush - a libanoni padlizsánkrém

A Baba Ganoush egy égetett padlizsánnal és sok-sok olívaolajjal készülő egytálétel, aminek a tálalása is szertartásos. Steiner Kristóf receptje.

Tovább »

Még több recept

Így készül a nagymama almás lepénye

Ha van otthon egy adag alma, semmi akadálya annak, hogy elkészüljön ez a jó puha, fahéjas-almás lepény, amit egy-egy gazdagabb leves után főételként is bevethetsz.

február20., 12:04

Készíts Twixet otthon 10 perc alatt, egészségesebb változatban!

Egy kekszes réteg, egy karamelles és egy kevés csoki – így készül egyik kedvenc édességünk, amit azért a boltinál egészségesebb változatban is összedobhatunk úgy, hogy az ízvilága a régi marad.

február20., 10:44

Két hozzávalós egészséges kréker glutén- és tejmentesen

A glutén- és tejmentes kréker receptje olyan könnyű és gyors, mint amilyen rövid.

február24., 09:24

Egyszerűen összedobható, mégis különleges: lazacccal és savanyú uborkás sajtkrémmel töltött burgonya

Egy nagy adag újhagymás tejföllel lesz igazán olyan ez a fogás, amit biztosan nem egyszer készítesz majd el. Egyszerű, ismerős és mégis különleges, ráadásul nem kell mellette szobroznod a konyhában. Amíg sül a krumpli, összekevered a tölteléket, és jó hidegen kanalazod a langyos burgonyák közepébe.

február23., 09:20

Csokimousse glutén-, tojás- és cukormentes verzióban

A tökéletes csokikrém diétásan, percek alatt.

február24., 10:40

Pimp my krumplis tészta: grenadírmars kolbászkarikákkal, füstölt paprikával és snidlinggel

Ugye milyen régen ettél utoljára krumplis tésztát? Pedig hatalmas retróság, amihez nagy konyhai szakértelem sem kell.

február20., 11:24

Mustra