Libanoni csirkewrapok – könnyű ebéd, amit a munkahelyedre is magaddal vihetsz

Egy-egy jó kis mexikói ihletésű wrap otthon is egyszerűen összedobható, nem igényel nagy konyhai szakértelmet. Nem kell hozzá más, csak jó sok a kedvenc töltelékeidből és egy tortillalap, ami nálunk teljes kiőrlésű lisztből és keleti hangulatú fűszerekkel feltuningolt csirkével készült.

A libanoni konyha fogásaiban legtöbbször a zöldségekre, a fűszerekre és a friss hozzávalókra koncentrál, legnépszerűbb hozzávalóik közé tartozik az olívaolaj, a citrom és a fokhagyma is. Mindennapi étkezéseik fontos elemei a friss halak, a tenger gyümölcsei, a friss gyümölcsök és a zöldségek, húsok közül pedig leginkább baromfi, bárány vagy kecske kerül az asztalokra. Desszertként kedvelt a baklava, ahogy a croissant-t is, amit a több évtizedes francia megszállásnak köszönhetnek a helyiek.

A jó kis joghurtos csirke meg nem látszik. :(
A jó kis joghurtos csirke meg nem látszik. :(Fotó: Hybrid Images

Hozzávalók 2 személyre:

  • 2 nagyobb darab tortillalap
  • 2 kisebb szelet csirkemell
  • 1 kisebb pohár görög joghurt
  • 0.5 biocitrom leve és héja
  • 1 darab összetört fokhagymafej
  • ízlés szerint fekete bors, fehér bors, szegfűbors, fahéj, szerecsendió, koriander, szegfűszeg
  • 0.5 csokor apróra vágott petrezselyem
  • 1 nagyobb darab felkockázott (hámozott) paradicsom
  • 1 kisebb marék pirított fenyőmag
  • 2 marék salátalevél
  • 1 teáskanál fehérborecet
  • 1 evőkanál méz
  • 1 teáskanál majonéz
Recept idők

Elkészítés:

A joghurthoz add a citromlevet, a citrom héját, fokhagymát, a mézet és a fűszerekből egy-egy késhegynyit, sózd és borsozd. Ezek után a keverék háromnegyedében pihentesd a húsokat – akár egész éjszakán át. 

Keverd el a paradicsomkockákat a fehérborecettel, sózd és bosozd, majd mehet hozzá a petrezselyem is. Amikor az előkészületekkel megvagy, süsd ki kevés olajon a húst és szeleteld fel, majd kezdd el megtölteni a száraz serpenyőben kissé felmelegített tortillalapokat. 

A megmaradt, fűszeres joghurthoz adj egy kanál majonézt, majd ezzel kend meg először az alapot. Erre jöhetnek a zöldségek, a fenyőmag és a hús. Hajtsd be a wrapok két szélét, tekerd fel, és alufóliába csomagolva akár magaddal is viheted őket – néhány órát simán kibírnak a csomagolásban.

Baba Ganoush - a libanoni padlizsánkrém
Baba Ganoush - a libanoni padlizsánkrém

A Baba Ganoush egy égetett padlizsánnal és sok-sok olívaolajjal készülő egytálétel, aminek a tálalása is szertartásos. Steiner Kristóf receptje.

Tovább »

Még több recept

Cukkini-édeskömény leves – még egy recept kedvenc zöldségünkkel

Ha te is szereted a leveseket, van egy tippünk, amit mi legjobban egy szelet olvadt mozzarellával tálalt pirítós tetején szeretünk a legjobban. Hidegen és melegen is finom, csak győzd elkészíteni.

május12., 12:52

Húsok mellett és egy wrap közepén is finom ez a fűszeres fehérbabragu

Avokádó, fehérbab és egy adag jó fűszeres rizs teszi tökéletessé ezt a fogást, amit mi jó köményesen, fokhagymásan és csípős változatban szeretünk a legjobban. Akár néhány hámozott, balzsamecettel meglocsolt paradicsomszelet is remekül illik hozzá.

január7., 06:04

San Francisco-karaj – jó sok mázzal és friss zöldhagymával a tetején szeretjük a legjobban

Egy kis adag sült hagymás krumplipüré mellett lesz igazán tökéletes ez a sült, ha pedig valamivel egészségesebb változatban készítenéd, egy nagy adag coleslaw mellett tálald.

május11., 12:52

Nyári wrap napon szárított sonkával – gyors ebéd sütés és főzés nélkül

Ezzel az uborkás sajtkrémmel klassz nyári hangulata lesz, ráadásul a rengeteg kaportól és zöldségektől még kifejezetten egészséges is.

2020. augusztus1., 06:04

Pulykás wrap guacamoléval és retekkel – egészséges és jól csomagolható finomság

Kiránduláshoz, irodába és persze hogy otthon is remek fogás ez a wrap, amibe nálunk egy nagy kanál csípős guacamole mellé néhány szelet esti grillezésről maradt pulykahús is került.

április23., 10:24

Cukkini a brownie-ban? Így rejtsd el benne a zöldséget az isteni végeredményért

Jóval egészségesebb, sűrű és gazdag textúrája lesz a sütiknek a cukkinitől, ami kevésbé szárad ki egy adag zöldséggel. Mivel a cukkininek nincs íze, nem lesz fura a sütemény, csak arra kell figyelned, hogy a csokoládéból a lehető legjobb minőségűt válaszd hozzá.

május12., 10:44

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.