Hal ünneplőben: fokhagymás halgombócok vargányás gombamártással

Szuper főétel mindenkinek, aki idén egy különleges halétellel készülne az ünnepekre.

A finom gombócos főtételt bármilyen halfiléből, akár füstölt halból is elkészítheted. Ha szereted az olasz fűszereket vagy a tárkonyt, azokkal egy kicsit a saját ízlésedre alakíthatod ezt a fogást, amiből mindjárt két lehetséges verziót mutatunk. Ha kész a hal, nem is kell hozzá más, csak a szaftos mártás, egy kis friss, házi tagliatelle vagy egy adag krumplipüré. Ha levesbetétként tálalnád egy krémes gombaleveshez, azt sem lesz nehezebb elkészíteni. 

Egy kis vajas krumplipürével is finom.
Egy kis vajas krumplipürével is finom.Fotó: gbh007

Hozzávalók 2 személyre:

A halhoz

  • 30 deka tőkehalfilé (bármilyen halfilét használhatsz)
  • 5 deka burgonyaliszt
  • 2 tojás
  • ízlés szerint fokhagymapor, petrezselyem, só és bors

A mártáshoz

  • 2 nagy bögre gomba összevágva (csiperke és vargánya vegyesen)
  • 2 deci tejszín
  • 1 deci alaplé
  • egy nagy evőkanál vaj
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • ízlés szerint só és bors
Recept idők

Elkészítés:

A halfilét és a fűszereket tedd az aprítógépbe, majd keverd 1-2 percig a tojással, utána forgasd össze az egészet a liszttel. Az állaga akkor jó, ha egyszerűen formázható gombócokat kaptál. Ha sűríteni szeretnéd, apró szemű zabpelyhet is adhatsz hozzá, de a halgombócokat az internetes receptek tanúsága szerint sűrítik száraz zsömlével, keményítővel, zsemlemorzsával és hagyományos liszttel is, úgyhogy nyugodtan válaszd ki a kedvenced közülük. Tedd félre egy fél órára a hűtőbe, addig készüljön el a gomba. 

Forgasd meg a szeleteket a vajon, és néhány perc után add hozzá az alaplét és a tejszín felét. Fűszerezd a keveréket, és úgy 10 perc után mehet hozzá a tejszín másik fele, amibe előzőleg belekeverted a keményítőt. Keverd néhány percig és ha ezen a ponton, még két deci alaplével és 1-2 deci tejjel felöntöd, szuper vargányalevest készítettél a gombócok mellé. Ha ezt nem teszed meg, akkor van egy jó gombamártásod, amit egyébként tésztákhoz és húsok mellé is tálalhatsz. A gombócokat lobogó vízbe (vagy alaplébe) tedd, majd egy kis morzsába forgatva egy kevés vajon is süsd át – utóbbi nem kötelező elem, de ha mártásos változatban, tésztával eszed, sokkal szebbek lesznek így.  

 

Kiválasztás, sütés, tálalás és lájfhekkek – mindent a halról
Kiválasztás, sütés, tálalás és lájfhekkek – mindent a halról

Jön a karácsony és a halászlé, úgyhogy összegyűjtöttünk minden infót, de tényleg mindent, amit a halakról tudni érdemes.

Tovább »

Még több recept

Lehet még finomabb a kedvenced: somlói karácsonyi változatban, gesztenyével és rummal

A somlói mondjuk jöhet akár reggeli előtt is, még a hagyományos változatban is. Tuningolni nem kell rajta semmit, ám ha mégis megtennéd, egy kis rumos gesztenyemasszával teheted ünnepivé.

2019. december19., 11:30

Egy szuper süti az ünnepekre: narancsos mézeskalácstorta gyömbéres-konyakos töltelékkel

Ha lenne a karácsonynak hivatalos desszertje, az egészen biztosan valami ehhez hasonló, mézeskalácsfűszeres, narancsos, habos édesség lenne, pedig még igazi mézeskalács sincs benne.

2019. december20., 12:04

Vacsorára nem is kell finomabb: húsos raguval töltött batyuk egyszerűen

Nálunk egy kevés sajtkrém és snidling is került a húsos ragu mellé, így lett belőle töltelék a leveles tésztából készült batyuk közepén és ezzel együtt egy klassz, többszemélyes vacsora a miniadag maradék pörkölt helyett.

április1., 06:04

Kevés munkával szeretnél isteni desszertet? Ez a gesztenyetorta meggyel biztos siker lehet!

Ha karácsony, akkor gesztenye, ha gesztenye, akkor süti, ha süti, akkor nem akarunk vele sokat vesződni, de legyen látványos és finom. Tádám!

2019. december18., 12:31

Így készíthetsz egyszerűen egy jó kis retró lekváros buktát

Ha betáraztál néhány csomag élesztőből és valahogy pár kiló liszt is van otthon, nincs más hátra, csak összedobni a legegyszerűbb kenyereket és kelt tésztákat – ehhez adunk segítséget ezen a héten.

április2., 06:00

Pimp my Fanta-szelet: narancslikőrös túrótorta kandírozott narancshéjjal és dupla narancsos réteggel

Tortaformában készítve nagyon klassz karácsonyi süti lesz a nagymama klasszikusából. Főleg így, hogy az alapját egy nagy adag vajas Oreo-keksszel készítettük.

2019. december19., 10:52

Mustra