Hal ünneplőben: fokhagymás halgombócok vargányás gombamártással

Szuper főétel mindenkinek, aki idén egy különleges halétellel készülne az ünnepekre.

A finom gombócos főtételt bármilyen halfiléből, akár füstölt halból is elkészítheted. Ha szereted az olasz fűszereket vagy a tárkonyt, azokkal egy kicsit a saját ízlésedre alakíthatod ezt a fogást, amiből mindjárt két lehetséges verziót mutatunk. Ha kész a hal, nem is kell hozzá más, csak a szaftos mártás, egy kis friss, házi tagliatelle vagy egy adag krumplipüré. Ha levesbetétként tálalnád egy krémes gombaleveshez, azt sem lesz nehezebb elkészíteni. 

Egy kis vajas krumplipürével is finom.
Egy kis vajas krumplipürével is finom.gbh007

Hozzávalók 2 személyre:

A halhoz

  • 30 deka tőkehalfilé (bármilyen halfilét használhatsz)
  • 5 deka burgonyaliszt
  • 2 tojás
  • ízlés szerint fokhagymapor, petrezselyem, só és bors

A mártáshoz

  • 2 nagy bögre gomba összevágva (csiperke és vargánya vegyesen)
  • 2 deci tejszín
  • 1 deci alaplé
  • egy nagy evőkanál vaj
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • ízlés szerint só és bors
Recept idők

Elkészítés:

A halfilét és a fűszereket tedd az aprítógépbe, majd keverd 1-2 percig a tojással, utána forgasd össze az egészet a liszttel. Az állaga akkor jó, ha egyszerűen formázható gombócokat kaptál. Ha sűríteni szeretnéd, apró szemű zabpelyhet is adhatsz hozzá, de a halgombócokat az internetes receptek tanúsága szerint sűrítik száraz zsömlével, keményítővel, zsemlemorzsával és hagyományos liszttel is, úgyhogy nyugodtan válaszd ki a kedvenced közülük. Tedd félre egy fél órára a hűtőbe, addig készüljön el a gomba. 

Forgasd meg a szeleteket a vajon, és néhány perc után add hozzá az alaplét és a tejszín felét. Fűszerezd a keveréket, és úgy 10 perc után mehet hozzá a tejszín másik fele, amibe előzőleg belekeverted a keményítőt. Keverd néhány percig és ha ezen a ponton, még két deci alaplével és 1-2 deci tejjel felöntöd, szuper vargányalevest készítettél a gombócok mellé. Ha ezt nem teszed meg, akkor van egy jó gombamártásod, amit egyébként tésztákhoz és húsok mellé is tálalhatsz. A gombócokat lobogó vízbe (vagy alaplébe) tedd, majd egy kis morzsába forgatva egy kevés vajon is süsd át – utóbbi nem kötelező elem, de ha mártásos változatban, tésztával eszed, sokkal szebbek lesznek így.  

 

kapcsolódó Kiválasztás, sütés, tálalás és lájfhekkek – mindent a halról
Kiválasztás, sütés, tálalás és lájfhekkek – mindent a halról

Jön a karácsony és a halászlé, úgyhogy összegyűjtöttünk minden infót, de tényleg mindent, amit a halakról tudni érdemes.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Ramentészta különleges változatban, spenóttal és tojással

Ha az ember hozzájut egy nagy csomag, pillanatok alatt összedobható ramentésztához, már csak az a kérdés, hogy mivel érdemes feldobni, hogy valóban élvezhető fogás legyen belőle. Íme első tippünk!

szeptember18., 10:24

Lazacos raguleves borsóval és fokhagymával – egészséges és isteni fogás

Ha csak egy kevés lazac van otthon, de összedobnál belőle egy remek kétszemélyes vacsorát, készítsd el ezt a sűrű levest, amit mi fokhagymával és friss kaporral dobtunk fel.

május23., 12:52

Mediterrán halragu – petrezselymes, snidlinges rizzsel a legfinomabb

Ha csak néhány perced van egy isteni, nyári különlegességre, akkor ezt a gyors ragut dobd össze! Lime-mal és csilivel még izgalmasabb. Egy-két szelet fokhagymás pirítós éppen elég mellé.

augusztus1., 11:24

Szicíliai halfilé: vajas édesburgonyával tálalva a legfinomabb

Annyira gyors, hogy szinte hihetetlen, hogy ilyen finom lesz a végeredmény. Az már csak hab a tortán, hogy kalóriaszegény, egészséges fogás, amit az olasz konyha rajongói biztosan szeretni fognak.

augusztus13., 12:52

Görög kapros babragu – zöldségekkel, salátaként és egy nagy adag rizs tetején is megállja a helyét

Egy remekül variálható étel, ami egy kis mediterrán hangulatot a hoz a rettenetes, esős őszi estékre. Készítsd zöldségekkel, akkor talán egy nagy szelet baklava is belefér mellé.

szeptember18., 12:52

Grillezett hal és tenger gyümölcsei

A mártogatósba egy kevés lime is kerüljön, és még frissebb, nyáribb hangulatú lesz ez a klassz ízesítő.

június23., 12:52

Mustra