Hal ünneplőben: fokhagymás halgombócok vargányás gombamártással

Szuper főétel mindenkinek, aki idén egy különleges halétellel készülne az ünnepekre.

A finom gombócos főtételt bármilyen halfiléből, akár füstölt halból is elkészítheted. Ha szereted az olasz fűszereket vagy a tárkonyt, azokkal egy kicsit a saját ízlésedre alakíthatod ezt a fogást, amiből mindjárt két lehetséges verziót mutatunk. Ha kész a hal, nem is kell hozzá más, csak a szaftos mártás, egy kis friss, házi tagliatelle vagy egy adag krumplipüré. Ha levesbetétként tálalnád egy krémes gombaleveshez, azt sem lesz nehezebb elkészíteni. 

Egy kis vajas krumplipürével is finom.
Egy kis vajas krumplipürével is finom.Fotó: gbh007

Hozzávalók 2 személyre:

A halhoz

  • 30 deka tőkehalfilé (bármilyen halfilét használhatsz)
  • 5 deka burgonyaliszt
  • 2 tojás
  • ízlés szerint fokhagymapor, petrezselyem, só és bors

A mártáshoz

  • 2 nagy bögre gomba összevágva (csiperke és vargánya vegyesen)
  • 2 deci tejszín
  • 1 deci alaplé
  • egy nagy evőkanál vaj
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • ízlés szerint só és bors
Recept idők

Elkészítés:

A halfilét és a fűszereket tedd az aprítógépbe, majd keverd 1-2 percig a tojással, utána forgasd össze az egészet a liszttel. Az állaga akkor jó, ha egyszerűen formázható gombócokat kaptál. Ha sűríteni szeretnéd, apró szemű zabpelyhet is adhatsz hozzá, de a halgombócokat az internetes receptek tanúsága szerint sűrítik száraz zsömlével, keményítővel, zsemlemorzsával és hagyományos liszttel is, úgyhogy nyugodtan válaszd ki a kedvenced közülük. Tedd félre egy fél órára a hűtőbe, addig készüljön el a gomba. 

Forgasd meg a szeleteket a vajon, és néhány perc után add hozzá az alaplét és a tejszín felét. Fűszerezd a keveréket, és úgy 10 perc után mehet hozzá a tejszín másik fele, amibe előzőleg belekeverted a keményítőt. Keverd néhány percig és ha ezen a ponton, még két deci alaplével és 1-2 deci tejjel felöntöd, szuper vargányalevest készítettél a gombócok mellé. Ha ezt nem teszed meg, akkor van egy jó gombamártásod, amit egyébként tésztákhoz és húsok mellé is tálalhatsz. A gombócokat lobogó vízbe (vagy alaplébe) tedd, majd egy kis morzsába forgatva egy kevés vajon is süsd át – utóbbi nem kötelező elem, de ha mártásos változatban, tésztával eszed, sokkal szebbek lesznek így.  

 

Kiválasztás, sütés, tálalás és lájfhekkek – mindent a halról
Kiválasztás, sütés, tálalás és lájfhekkek – mindent a halról

Jön a karácsony és a halászlé, úgyhogy összegyűjtöttünk minden infót, de tényleg mindent, amit a halakról tudni érdemes.

Tovább »

Még több recept

Lehet még finomabb a kedvenced: somlói karácsonyi változatban, gesztenyével és rummal

A somlói mondjuk jöhet akár reggeli előtt is, még a hagyományos változatban is. Tuningolni nem kell rajta semmit, ám ha mégis megtennéd, egy kis rumos gesztenyemasszával teheted ünnepivé.

2019. december19., 11:30

A lazac bármikor jöhet, kókuszos-lime-os szósszal pedig még izgalmas is lesz

A lazac olyasmi, ami egy kis fokhagymás olajban kisütve is tökéletes, hát még ha egy kis vaj és citromlé is kerül mellé. Ha ennél a hagyományos változatnál is különlegesebbet szeretnél, készítsd egzotikus, kókuszos szósszal.

március13., 06:00

Mediterrán sült hal cukkinivel és szárított paradicsommal

Nincs is jobb azoknál a fogásoknál, amik amellett, hogy finomak, még egészségesek is, és készítésük kimerül azzal, hogy egy tepsibe dobáljuk a hozzávalókat. Ezek a tepsis-halas ételek pontosan ilyenek, hoztunk is belőlük mindjárt ötöt ezen a héten!

május14., 11:14

Reggeli csokis avokádósmoothie – kávéval még finomabb!

Ha a reggeli kávédat összekötnéd egy egészséges turmixszal, dobj a smoothie-makerbe egy érett avokádót, egy adag kávét és jó sok jó minőségű kakaóport. Nálunk mindig kerül ebbe az italba egy adag kurkuma és fahéj is – állítólag mindkettő nagyon egészséges.

október18., 06:08

Az avokádó és a lazac remek páros, ebben a salátában próbáld ki!

Bár az avokádó kalóriatartalma viszonylag magas, a benne lévő zsírok kifejezetten egészségesek, és segítenek abban, hogy hosszabb ideig érezzük jóllakottnak magunkat. A lazac is hasonlóan jó tulajdonságokkal rendelkezik, így a belőlük készült saláta eléggé főnyereménygyanús fogás.

október17., 06:08

Vegán, paradicsomos csicseriborsó-leves, tésztával és friss bazsalikommal

Nem tudunk ellenállni annak, hogy ha egy fogás durván paradicsomos, ahhoz ne adjunk friss bazsalikomot, oregánót és jó sok borsot. Így lesz nálunk minden ilyen étel kicsit olaszos, de ez alkalommal sem bántuk meg a fűszerezést.

október21., 06:16

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.