Ünnepi menü fél óra alatt: fokhagymával sült lazac lime-mal és füstölt sajtos spárgával

Hat-hét perc az egyik oldalán és három-négy a másikon, persze vastagságtól függően, ennyi kell a lazacnak, és nem kell sokkal több idő a spárgának sem. Ezzel tényleg megvagy maximum fél óra alatt, miközben egészséges, elegáns és nem mindennapi fogás került az asztalra.

Vannak, akik abban hisznek, hogy az igazi finomságok csak hosszú idő alatt, aprólékos munkával készülhetnek a konyhában. Mi viszont igyekszünk minél több extra gyors főételt összedobni, amik isteniek, de elkészítésük mellett jut idő másra is. Friss lazac egy kis lime-lével, aromás héjakkal a tetején, és egy adag spárga a langyos, olvadós sajtszósszal – nem is kell ennél több.

Azért ez elég pöpec tálalás.
Azért ez elég pöpec tálalás.Fotó: kcline

Hozzávalók 2 személyre:

  • 2 lazacszeletek
  • a hal előkészítéséhez lime, só és bors
  • 4 marék spárga
  • 1 csésze füstölt sajt lereszelve
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál liszt
  • 3 deci tej
  • a besamel ízesítésére só, bors, szerecsendió
  • olaj a hal sütéséhez
  • 1 evőkanál vaj a spárga átsütéséhez
  • 2 gerezd fokhagyma felszeletelve
Recept idők

Elkészítés:

A friss spárgákról fás szárvégeket távolítsd el, majd alaposan mosd meg, aztán csepegtesd le őket. A legegyszerűbb, ha öt-tíz percre belerakod forrásban lévő vízbe, utána kevés vajon átsütöd. A vízbe tehetsz sót, citromot és egy kevés cukrot is. 10-15 perc alatt elkészül.

A halat ízesítsd sóval, borssal és a lime levével, majd mehet a forró olajba a fokhagymaszeletekkel együtt. 6-7 percet adj neki az egyik oldalon, 2-4-et a másikon, végül tedd félre és reszeld rá a lime héját. 

A krémes, füstölt sajtos szószhoz készíts egy egyszerű besamelt. Hevíts fel egy evőkanál vajat, mehet hozzá ugyanennyi liszt. Keverj rajta néhányat és a tejet is add hozzá. Ízesítsd sóval, borssal és szerecsendióval, majd olvaszd fel benne a reszelt sajtot, így kanalazd a spárgára. 

Hal elegánsan: narancsszószos sült lazac, kapros hercegnőburgonyával
Hal elegánsan: narancsszószos sült lazac, kapros hercegnőburgonyával

A narancsos lazac ismert fogás, ám nálunk krémes, fűszeres narancsszósszal készül majd, és a hercegnőburgonyát is feldobtuk egy kis kaporral, hogy még különlegesebb legyen.

Tovább »

Még több recept

A lazac bármikor jöhet, kókuszos-lime-os szósszal pedig még izgalmas is lesz

A lazac olyasmi, ami egy kis fokhagymás olajban kisütve is tökéletes, hát még ha egy kis vaj és citromlé is kerül mellé. Ha ennél a hagyományos változatnál is különlegesebbet szeretnél, készítsd egzotikus, kókuszos szósszal.

március13., 06:00

A vaníliás-levendulás blondie igazi nyári desszert

Ha egy egyszerű vajas-vaníliás sütit dobnál fel úgy, hogy egy kissé fine dining hangulata legyen, dobd össze ezt a levendulás sütit valamikor a hétvégén. Nem lesz nagyon nehéz, egy-két keverés és egy rövid sütés után már el is készült. Ha tortát készítenél belőle, csináld dupla adagban egy tortaformában, és citromos sajtkrémmel töltsd meg a rétegeket.

július11., 06:04

Mediterrán sült hal cukkinivel és szárított paradicsommal

Nincs is jobb azoknál a fogásoknál, amik amellett, hogy finomak, még egészségesek is, és készítésük kimerül azzal, hogy egy tepsibe dobáljuk a hozzávalókat. Ezek a tepsis-halas ételek pontosan ilyenek, hoztunk is belőlük mindjárt ötöt ezen a héten!

május14., 11:14

Új karácsonyi desszertet próbálnál ki? Íme az angol christmas pudding!

Persze, hogy nem puding, hanem egy nagyon finom, sűrű és fűszeres desszert.

2019. december20., 09:20

Kapros lazac dip – használd ki a friss fűszernövények szezonját!

Reggelire, könnyű vacsorához vagy vendégváró előételként is tálalhatod ezt az érdekes fogást, amit most a szezonban igazán friss kaporral tudsz elkészíteni.

június28., 06:27

Ez a gyors matchafagylalt egy adag forró cseresznyeöntettel a legfinomabb

Ennek a matchás változatnak inkább japán hangulata van, és nagyon jól illik hozzá egy kis borsos, sherryvel és vajjal készült cseresznyeöntet.

július12., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.