Ünnepi menü fél óra alatt: fokhagymával sült lazac lime-mal és füstölt sajtos spárgával

Hat-hét perc az egyik oldalán és három-négy a másikon, persze vastagságtól függően, ennyi kell a lazacnak, és nem kell sokkal több idő a spárgának sem. Ezzel tényleg megvagy maximum fél óra alatt, miközben egészséges, elegáns és nem mindennapi fogás került az asztalra.

Vannak, akik abban hisznek, hogy az igazi finomságok csak hosszú idő alatt, aprólékos munkával készülhetnek a konyhában. Mi viszont igyekszünk minél több extra gyors főételt összedobni, amik isteniek, de elkészítésük mellett jut idő másra is. Friss lazac egy kis lime-lével, aromás héjakkal a tetején, és egy adag spárga a langyos, olvadós sajtszósszal – nem is kell ennél több.

Azért ez elég pöpec tálalás.
Azért ez elég pöpec tálalás.Fotó: kcline

Hozzávalók 2 személyre:

  • 2 lazacszeletek
  • a hal előkészítéséhez lime, só és bors
  • 4 marék spárga
  • 1 csésze füstölt sajt lereszelve
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál liszt
  • 3 deci tej
  • a besamel ízesítésére só, bors, szerecsendió
  • olaj a hal sütéséhez
  • 1 evőkanál vaj a spárga átsütéséhez
  • 2 gerezd fokhagyma felszeletelve
Recept idők

Elkészítés:

A friss spárgákról fás szárvégeket távolítsd el, majd alaposan mosd meg, aztán csepegtesd le őket. A legegyszerűbb, ha öt-tíz percre belerakod forrásban lévő vízbe, utána kevés vajon átsütöd. A vízbe tehetsz sót, citromot és egy kevés cukrot is. 10-15 perc alatt elkészül.

A halat ízesítsd sóval, borssal és a lime levével, majd mehet a forró olajba a fokhagymaszeletekkel együtt. 6-7 percet adj neki az egyik oldalon, 2-4-et a másikon, végül tedd félre és reszeld rá a lime héját. 

A krémes, füstölt sajtos szószhoz készíts egy egyszerű besamelt. Hevíts fel egy evőkanál vajat, mehet hozzá ugyanennyi liszt. Keverj rajta néhányat és a tejet is add hozzá. Ízesítsd sóval, borssal és szerecsendióval, majd olvaszd fel benne a reszelt sajtot, így kanalazd a spárgára. 

Hal elegánsan: narancsszószos sült lazac, kapros hercegnőburgonyával
Hal elegánsan: narancsszószos sült lazac, kapros hercegnőburgonyával

A narancsos lazac ismert fogás, ám nálunk krémes, fűszeres narancsszósszal készül majd, és a hercegnőburgonyát is feldobtuk egy kis kaporral, hogy még különlegesebb legyen.

Tovább »

Még több recept

Imádjuk a vörösáfonya-szószt, és most megmutatjuk, milyen egyszerűen elkészítheted

A tengerentúlon hálaadás és karácsony környékén is feltálalnak belőle egy adagot, és nem is teszik rosszul, mert a legegyszerűbb húsok, fasírtok, húskenyér mellett remek. Inkább az a furcsa, ha nem válik a hétköznapi fogások részévé ez a klassz, pikáns gyümölcsragu, ami akár egy adag krumplipürét és sertésszeletet különlegessé varázsol. Ha találsz friss mentát, tálaláskor abból szórj a tetejére.

november27., 06:04

A csokis pohárkrém még izgalmasabb lesz naranccsal és karamellás pop-cornnal

Ha te is imádsz egy-egy izgalmas lapot előhúzni akár ünnepekkor is, próbáld ki ezt a pop-cornos pohárkrémet. Nem lesz nehéz összedobni, egyedül arra érdemes figyelned, hogy a pattogatott kukorica frissen és melegen kerüljön a hideg, csokis krém tetejére.

november29., 06:04

Mangós avokádó-pohárkrém – ha ünnepekkor is valami egészségeset ennél

Ha igyekszel növényi alapú, egészséges fogásokat készíteni, akkor azt javasoljuk: az ünnepekkor se mondj le erről a hasznos vállalásról. Helyette készítsd a desszertet vaníliás avokádóalappal és tálald friss avokádóraguval ezt a különlegességet.

december2., 06:24

Ne csak a fára jusson a habcsókból – készíts belőle ünnepi pohárdesszertet!

A ropogós habcsók mellett a puha, savanykás gyümölcsök és a tejszín tökéletes végeredményt szül. Nálunk a bogyós gyümölcsök mellé mindig kerül egy kevés rózsabors és fekete bors is, most sem történt másként.

november28., 06:04

A mézes-füstös lazac mellé már csak egy friss salátát kell összedobnod

Akár egy csilis-parmezános házi, gyúrt tészta is klasszul illik hozzá, de egy narancsos salátával sem tévedhetsz.

november29., 06:04

Ez a görög karácsonyi sütemény klasszul feldobja az ünnepi menüsort

Amikor a vendégek bejglire számítanak, lepd meg őket egy adag kourabiedesszel, vagy csak készítsd el egy téli hétvégén a családnak a görög hógolyókat.

november26., 06:16

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.