Ünnepi menü fél óra alatt: fokhagymával sült lazac lime-mal és füstölt sajtos spárgával

Hat-hét perc az egyik oldalán és három-négy a másikon, persze vastagságtól függően, ennyi kell a lazacnak, és nem kell sokkal több idő a spárgának sem. Ezzel tényleg megvagy maximum fél óra alatt, miközben egészséges, elegáns és nem mindennapi fogás került az asztalra.

Vannak, akik abban hisznek, hogy az igazi finomságok csak hosszú idő alatt, aprólékos munkával készülhetnek a konyhában. Mi viszont igyekszünk minél több extra gyors főételt összedobni, amik isteniek, de elkészítésük mellett jut idő másra is. Friss lazac egy kis lime-lével, aromás héjakkal a tetején, és egy adag spárga a langyos, olvadós sajtszósszal – nem is kell ennél több.

Azért ez elég pöpec tálalás.
Azért ez elég pöpec tálalás.Fotó: kcline

Hozzávalók 2 személyre:

  • 2 lazacszeletek
  • a hal előkészítéséhez lime, só és bors
  • 4 marék spárga
  • 1 csésze füstölt sajt lereszelve
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál liszt
  • 3 deci tej
  • a besamel ízesítésére só, bors, szerecsendió
  • olaj a hal sütéséhez
  • 1 evőkanál vaj a spárga átsütéséhez
  • 2 gerezd fokhagyma felszeletelve
Recept idők

Elkészítés:

A friss spárgákról fás szárvégeket távolítsd el, majd alaposan mosd meg, aztán csepegtesd le őket. A legegyszerűbb, ha öt-tíz percre belerakod forrásban lévő vízbe, utána kevés vajon átsütöd. A vízbe tehetsz sót, citromot és egy kevés cukrot is. 10-15 perc alatt elkészül.

A halat ízesítsd sóval, borssal és a lime levével, majd mehet a forró olajba a fokhagymaszeletekkel együtt. 6-7 percet adj neki az egyik oldalon, 2-4-et a másikon, végül tedd félre és reszeld rá a lime héját. 

A krémes, füstölt sajtos szószhoz készíts egy egyszerű besamelt. Hevíts fel egy evőkanál vajat, mehet hozzá ugyanennyi liszt. Keverj rajta néhányat és a tejet is add hozzá. Ízesítsd sóval, borssal és szerecsendióval, majd olvaszd fel benne a reszelt sajtot, így kanalazd a spárgára. 

Hal elegánsan: narancsszószos sült lazac, kapros hercegnőburgonyával
Hal elegánsan: narancsszószos sült lazac, kapros hercegnőburgonyával

A narancsos lazac ismert fogás, ám nálunk krémes, fűszeres narancsszósszal készül majd, és a hercegnőburgonyát is feldobtuk egy kis kaporral, hogy még különlegesebb legyen.

Tovább »

Még több recept

Szuper gyors édesség süti helyett – 3 összetevős mini mogyorókrémfalatok

Gyors és menő desszert a sok karácsonyi süti után, helyett vagy mellett, aminek a készítését a legtapasztalatlanabb segítőkre is rábízhatod.

2019. december18., 10:40

Ha már csak egy kevés húsos ragu maradt otthon, készüljön belőle rakott káposzta jó sok tejföllel

A tejföl rengeteg magyar ételt képes új szintre emelni a túrógombóctól a csőben sült, rétegezett ételekig, miért lenne kivétel ez a maradék húsos raguval és rizzsel készült rakott káposzta?

április1., 06:04

A lazac bármikor jöhet, kókuszos-lime-os szósszal pedig még izgalmas is lesz

A lazac olyasmi, ami egy kis fokhagymás olajban kisütve is tökéletes, hát még ha egy kis vaj és citromlé is kerül mellé. Ha ennél a hagyományos változatnál is különlegesebbet szeretnél, készítsd egzotikus, kókuszos szósszal.

március13., 06:00

Dobj össze egy egyszerű angol desszertet az ünnepekre: málnás-mandulás trifle

Csak a Jóbarátok óta gondoljuk, hogy a trifle egy elrontható édesség, valójában nagyon kell koncentrálni, hogy az ember ne rétegezze jól egymásra a hozzávalókat.

2019. december18., 11:30

A németek tudják, mi a jó: marcipános stollen

Egy szuper téli desszert, ami nagyon sokáig eláll.

2019. december20., 10:44

Maradt egy kis pulyka az ünnepekről? Az orosz hússaláta pulykasültből is finom!

Az egészből egy izgalmas, zöldséges vacsora lesz, amit egy-agy adag jó kis fűszeres majonéz fog össze.

2019. december24., 10:44

Mustra