Valami régi, valami új, valami kölcsön: fish and chips barna sörös mustárszósszal

Vegyük kölcsön az angolok egyik legismertebb fogását, majd tuningoljuk fel úgy, hogy az egész még élvezhetőbb legyen. A fish and chips pont attól jó, hogy a világ egyik legegyszerűbb étele, ám ha már hal, akkor az ünnepek közeledtével összedobtuk a felpimpelt változatát egy jó sűrű, fűszeres, barna sörös szósszal.

Válaszd ki a kedvenc haladat, forgad meg egy kis panko morzsában, kínálj mellé barna sörrel készült mustárszószt, mindjárt egy izgalmas változatát készítetted el a rántott hal-krumpli párosnak. Miért ne tálalhatnád idén ebben a formában a karácsonyi rántott halat?

Sokféle halból finom.
Sokféle halból finom.Nadore

Hozzávalók 2 személyre

A halhoz

  • 4 halszeletek
  • a panírozáshoz zsemlemorzsa, tojás és liszt
  • a hal előkészítéséhez só, bors és citromlé
  • 4 nagyobb darab burgonya
  • a sütéshez olaj

A szószhoz

  • 1 nagy evőkanál vaj
  • egy fél vöröshagyma
  • 1 csapott evőkanál liszt
  • 1 deci tejszín
  • 1 deci zöldségalaplé
  • 1 nagy evőkanál mustár
  • fél deci barna sör
  • ízlés szerint só és frissen őrölt bors
  • 1 teáskanál barna cukor
Recept idők

Vágd hasábokra a burgonyát, süsd meg forró olajban. Ránts ki a halat: a nagyjából 2 centi vastag, előre becitromozott és sózótt szeleteket először lisztben, tojásban, majd panko morzsában forgasd meg. (Tengeri halnál tejes-fokhagymás előkészítést is használhatsz a citromos helyett.) Közepes lángot használj, és lapáttal fordítsd meg, hogy ne törjön el. Néhány perc alatt aranybarna lesz a panír, ekkor már ki is lapátolhatod egy tányérra. 

A szószhoz a vajon megpirítjuk a nagyon apróra vágott hagymát, majd a lisztet is hozzáadjuk. Ezek után felöntjük az alaplével és a barna sörrel, majd a tejszínnel. Néhány keverés után besűrűsödik, ekkor vedd le a tűzről, keverd el benne a mustárt. Ha szükséges, dolgozd el botmixerrel, majd tálald a friss hal mellé egy-egy szelet citrommal. 

kapcsolódó Mennyire ártalmas a halakban található higany?
Mennyire ártalmas a halakban található higany?

Higany, műanyag és társai: szegény halaknak sok jut belőlük. És ha mi megesszük a halakat, velünk mi lesz?

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Te hogy készíted a palóclevest? Mi ilyenkor is bográcsban, nagymamánk receptje szerint

Ha egy jó adag magyaros fogást ennél, ez a remek leves szinte magától elkészül a bográcsban. Nem is kell mellé semmi más, csak néhány túrós palacsinta, és esetleg még egypár lekváros.

2022. február19., 12:56

Mai kedvencünk: magyaros kenyérpizza jó sok, olvadós sajttal

Ha zero waste-ben gondolkodsz, akkor maradékmentő fogásként is bevetheted, mert az összes sajtfélével, sonkával és szalámival is finom.

2022. február23., 10:08

Ez a klassz, grillezett hal egy wrap közepén lesz igazán finom csemegeuborkával és sajtkrémmel

Ne gondold túl a nyári ebédeket és vacsorákat: egyetlen szelet halból is készülhet menő fogás két személyre. Süsd meg a halat, vágd össze és készíts mellé uborkás szószt egy nagy adag kaporral.

2021. július22., 10:24

Tészta hallal és cukkinivel

Egy nagy adag parmezánt nem érdemes kihagynod a tetejéről, és ha még krémesebbé tennéd, mascarpone és tejföl keverékével lesz rajta legfinomabb a szósz.

2021. június9., 12:52

Mediterrán halragu – petrezselymes, snidlinges rizzsel a legfinomabb

Ha csak néhány perced van egy isteni, nyári különlegességre, akkor ezt a gyors ragut dobd össze! Lime-mal és csilivel még izgalmasabb. Egy-két szelet fokhagymás pirítós éppen elég mellé.

2021. augusztus1., 11:24

Sült hal fetával és aszalt paradicsommal – remek nyári ebéd, ami gyorsan elkészül

Kicsit mediterrán és nagyon gyorsan összedobható finomság, ami akár egy gyors pirítóssal és néhány szem koktélparadicsom mellett is remek lesz.

2021. július24., 10:24

Mustra