Valami régi, valami új, valami kölcsön: fish and chips barna sörös mustárszósszal

Vegyük kölcsön az angolok egyik legismertebb fogását, majd tuningoljuk fel úgy, hogy az egész még élvezhetőbb legyen. A fish and chips pont attól jó, hogy a világ egyik legegyszerűbb étele, ám ha már hal, akkor az ünnepek közeledtével összedobtuk a felpimpelt változatát egy jó sűrű, fűszeres, barna sörös szósszal.

Válaszd ki a kedvenc haladat, forgad meg egy kis panko morzsában, kínálj mellé barna sörrel készült mustárszószt, mindjárt egy izgalmas változatát készítetted el a rántott hal-krumpli párosnak. Miért ne tálalhatnád idén ebben a formában a karácsonyi rántott halat?

Sokféle halból finom.
Sokféle halból finom.Fotó: Nadore

Hozzávalók 2 személyre:

A halhoz

  • 4 halszeletek
  • a panírozáshoz zsemlemorzsa, tojás és liszt
  • a hal előkészítéséhez só, bors és citromlé
  • 4 nagyobb darab burgonya
  • a sütéshez olaj

A szószhoz

  • 1 nagy evőkanál vaj
  • egy fél vöröshagyma
  • 1 csapott evőkanál liszt
  • 1 deci tejszín
  • 1 deci zöldségalaplé
  • 1 nagy evőkanál mustár
  • fél deci barna sör
  • ízlés szerint só és frissen őrölt bors
  • 1 teáskanál barna cukor
Recept idők

Vágd hasábokra a burgonyát, süsd meg forró olajban. Ránts ki a halat: a nagyjából 2 centi vastag, előre becitromozott és sózótt szeleteket először lisztben, tojásban, majd panko morzsában forgasd meg. (Tengeri halnál tejes-fokhagymás előkészítést is használhatsz a citromos helyett.) Közepes lángot használj, és lapáttal fordítsd meg, hogy ne törjön el. Néhány perc alatt aranybarna lesz a panír, ekkor már ki is lapátolhatod egy tányérra. 

A szószhoz a vajon megpirítjuk a nagyon apróra vágott hagymát, majd a lisztet is hozzáadjuk. Ezek után felöntjük az alaplével és a barna sörrel, majd a tejszínnel. Néhány keverés után besűrűsödik, ekkor vedd le a tűzről, keverd el benne a mustárt. Ha szükséges, dolgozd el botmixerrel, majd tálald a friss hal mellé egy-egy szelet citrommal. 

Mennyire ártalmas a halakban található higany?
Mennyire ártalmas a halakban található higany?

Higany, műanyag és társai: szegény halaknak sok jut belőlük. És ha mi megesszük a halakat, velünk mi lesz?

Tovább »

Még több recept

Hétköznapi #thuglife a konyhában: barna sörös sajtkrémleves

Eheted almaszeletekkel, pirítóssal vagy friss zöldségcsipsszel, az olvadt sajt mellé majdnem mindegy, mit kínálsz, nem fogja elrontani.

január9., 10:40

Mediterrán sült hal cukkinivel és szárított paradicsommal

Nincs is jobb azoknál a fogásoknál, amik amellett, hogy finomak, még egészségesek is, és készítésük kimerül azzal, hogy egy tepsibe dobáljuk a hozzávalókat. Ezek a tepsis-halas ételek pontosan ilyenek, hoztunk is belőlük mindjárt ötöt ezen a héten!

május14., 11:14

Egy szuper süti az ünnepekre: narancsos mézeskalácstorta gyömbéres-konyakos töltelékkel

Ha lenne a karácsonynak hivatalos desszertje, az egészen biztosan valami ehhez hasonló, mézeskalácsfűszeres, narancsos, habos édesség lenne, pedig még igazi mézeskalács sincs benne.

2019. december20., 12:04

Ebben van a maradék mézeskalácsok tökéletes helye: mézeskalács-sajttorta levendulamézzel

Egy jó kis mézes alap, egy savanykás-joghurtos sajtkrém, és nagyon különleges mézes öntet lesz az egésznek a végeredménye.

2019. december24., 09:24

Grillezett ananásszal és lime-mal tálaltuk ezt a fahéjas rizsfagyit

A hírek szerint egyszer már megszületett a hot dog ízesítésű fagyi, amit Amerikában készítettek először, de ma már a zöldséges, alkoholos és fűszeres változatok sem ritkák. Ennél valamivel kevésbé szokatlan ez a tejberizsből készült változat.

július11., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.