Izgalmas és vega: rizsleves mentával

Ez a rizsleves rengeteg fűszerrel, krémes tejszínnel és friss mentával készül. Kicsit krémes, kicsit savanykás és nagyon friss, keleti hangulatú fogás, ami tökéletesen kiegészíti az akár nehezebb húsételeket is. Egy jó kis fűszeres báránysült vagy házi kebab előtt például tökéletes.

Ki tudja, honnan indult pontosan, a törököknek és a japánoknak is van rizslevese, ahogy nekünk, magyaroknak is. Ebben a mentás változatban sokkal egzotikusabb, mint a mi magyar zöldséges-paprikás (és néha burgonyás vagy csirkehúsos) verziónk. Próbáld ki mind a kettőt, az egyik hagyományos, a másik frissítő, mi tényleg nem tudunk választani. 

Egy jó kis báránysült elé, például.
Egy jó kis báránysült elé, például.Fotó: elikatseva

Hozzávalók 2 személyre:

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 fej hagyma
  • 2 szál póréhagyma
  • 1 kisebb csésze rizs
  • 0.5 liter zöldségalaplé
  • 1 késhegynyi szerencsendió
  • 1 deci tejszín
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 deci natúr joghurt
  • 1 csokor friss menta
  • ízlés szerint só és bors
Recept idők

Elkészítés:

Vágd a hagymát kis kockákra, az olajban pirítsd meg, majd karikázd fel a póréhagymát, és azt is add a vöröshagymakockákhoz. Párold nagyjából 5 percig őket, utána add hozzá a rizst és a zöldséglevest is. Jöhetnek a fűszerek, majd kis lángon hagyd főni legalább 25 percig. Közben keverd össze a tejszínt, a joghurtot, a keményítőt, majd ha elkészült, add a leveshez, sűrítsd be vele 1-2 perc alatt. Tálalás előtt keverd hozzá az apróra vágott mentaleveleket.

Hűsítő mentás desszert: zöldcitromos panna cotta
Hűsítő mentás desszert: zöldcitromos panna cotta

Ha már unja a fagyit, próbálja ki ezt az üdítő pohárdesszertet, ami még jobb lesz, ha málnát szór a tetejére.

Tovább »

Még több recept

Olasz étel, ami az ünnepi asztalon is finom: házi tészta csípős garnélával, friss fűszerekkel

A garnélával és a frissen főtt, házi tagliatellével egy olyan isteni fogást készíthetsz, amivel akár az ünnepi menüben is sikert arathatsz, de egy szimpla hétköznapot is fél óra alatt feldobhatsz vele.

november18., 11:24

Olaszul minestrone, magyarul „mindent bele”!

Egy egyszerű változatot mutatunk fehér babbal, olasz fűszerekkel és jó sok sajttal.

november12., 09:24

Karácsonyra is elkészítheted: rozmaringos pulyka borban, gesztenyés-vajas pasztinákpürével

Mi lehetne ünnepibb egy gesztenyés-vörösboros fogásnál? Talán egy olyan étel, ami hagy is ünnepelni, vagyis nem akarja, hogy a konyhában töltsd a karácsonyi szabadság értékes óráit.

november20., 09:20

Egyszerű ünnepi fogás: narancsos-gyömbéres sütőtökkrémleves fűszeres tökmaggal

Az édeskés levesnek jól áll a borsban és paprikában megforgatott  fűszeres tökmag, ez ráadásul egy olyan étel, aminek a nagy része már el is készül azzal, hogy a tököt előző nap megsütöd.

november19., 10:40

Az olaszok tudnak valamit: spenótos ravioli házilag, füstöltsajt-szószos édesburgonyával

Ők a spenótos raviolit karácsonykor eszik egy jó adag tengeri herkentyű és egy szelet puha panettone társaságában. Mi pedig nagyon szívesen követjük őket.

november21., 09:20

Még tart a szezon, főzz egy adag fokhagymás cukkinilevest!

Levesbetétnek tökéletes az aszalt paradicsom és a sült fokhagymagerezdek is.

október8., 12:00

Mustra