Izgalmas és vega: rizsleves mentával

Ez a rizsleves rengeteg fűszerrel, krémes tejszínnel és friss mentával készül. Kicsit krémes, kicsit savanykás és nagyon friss, keleti hangulatú fogás, ami tökéletesen kiegészíti az akár nehezebb húsételeket is. Egy jó kis fűszeres báránysült vagy házi kebab előtt például tökéletes.

Ki tudja, honnan indult pontosan, a törököknek és a japánoknak is van rizslevese, ahogy nekünk, magyaroknak is. Ebben a mentás változatban sokkal egzotikusabb, mint a mi magyar zöldséges-paprikás (és néha burgonyás vagy csirkehúsos) verziónk. Próbáld ki mind a kettőt, az egyik hagyományos, a másik frissítő, mi tényleg nem tudunk választani. 

Egy jó kis báránysült elé, például.
Egy jó kis báránysült elé, például.Fotó: elikatseva

Hozzávalók 2 személyre:

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 fej hagyma
  • 2 szál póréhagyma
  • 1 kisebb csésze rizs
  • 0.5 liter zöldségalaplé
  • 1 késhegynyi szerencsendió
  • 1 deci tejszín
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 deci natúr joghurt
  • 1 csokor friss menta
  • ízlés szerint só és bors
Recept idők

Elkészítés:

Vágd a hagymát kis kockákra, az olajban pirítsd meg, majd karikázd fel a póréhagymát, és azt is add a vöröshagymakockákhoz. Párold nagyjából 5 percig őket, utána add hozzá a rizst és a zöldséglevest is. Jöhetnek a fűszerek, majd kis lángon hagyd főni legalább 25 percig. Közben keverd össze a tejszínt, a joghurtot, a keményítőt, majd ha elkészült, add a leveshez, sűrítsd be vele 1-2 perc alatt. Tálalás előtt keverd hozzá az apróra vágott mentaleveleket.

Hűsítő mentás desszert: zöldcitromos panna cotta
Hűsítő mentás desszert: zöldcitromos panna cotta

Ha már unja a fagyit, próbálja ki ezt az üdítő pohárdesszertet, ami még jobb lesz, ha málnát szór a tetejére.

Tovább »

Még több recept

Mai fura, de finom: mézes-pasztinákos kókuszssüti

Nem lesz pasztinákízű, nem lesz mézeskalácsízű, csak egy klassz, kókuszos finomság lesz, amit reggelire, de akár tea és kávé mellé is falatozhatsz.

március8., 12:52

Vacsoraötlet hétköznapokra: citromos-articsókás csirkepiccata

A piccata egyszerű, olasz fogás, ami hazájában leggyakrabban borjúhússal készül, de csirkével és hallal is remek lesz. Már mutatjuk is, mennyire megúszósan!

március6., 11:20

Ez a gombás-tonhalas quiche tökéletes hétvégi reggeli lesz

Végre egy olyan fogás, amiben nemcsak az olajos tonhal finom, hanem kalóriaszegény változata is. Kapros szósszal lelocsolt, friss zöldségek mellett tálald.

március7., 12:52

A tonhalas szendvics ezzel a titkos hozzávalóval lesz tökéletes

Naná, hogy a hummusz az, amivel feldobjuk a halas melegszendvicseket, és ha akad otthon fekete olíva, kapribogyó és rukkola, már meg is vannak a szükséges alapanyagok ehhez a finomsághoz.

március7., 11:24

Sültparadicsom-leves olasz hangulatban

Az olasz ételekkel nehéz tévedni, ez a leves is olyasmi, amit mindenki szeret. Tálalhatod olvasztott sajtos bagettel, olasz, napon szárított sonkával, de akár olívakrémes pirítóssal is.

február20., 06:00

Ropogós tonhalfasírt citrommal és parmezánnal

Szeretjük saláták mellett, munkahelyi szendvicsek közepén, de akár egy klassz, tejszínes-rozmaringos répafőzelék mellett is finomak ezek a gyors fasírtok.

március7., 10:20

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.