Ki tudja, honnan indult pontosan, a törököknek és a japánoknak is van rizslevese, ahogy nekünk, magyaroknak is. Ebben a mentás változatban sokkal egzotikusabb, mint a mi magyar zöldséges-paprikás (és néha burgonyás vagy csirkehúsos) verziónk. Próbáld ki mind a kettőt, az egyik hagyományos, a másik frissítő, mi tényleg nem tudunk választani.
Hozzávalók 2 személyre
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 fej hagyma
- 2 szál póréhagyma
- 1 kisebb csésze rizs
- 0.5 liter zöldségalaplé
- 1 késhegynyi szerencsendió
- 1 deci tejszín
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- 1 deci natúr joghurt
- 1 csokor friss menta
- ízlés szerint só és bors
Elkészítés:
Vágd a hagymát kis kockákra, az olajban pirítsd meg, majd karikázd fel a póréhagymát, és azt is add a vöröshagymakockákhoz. Párold nagyjából 5 percig őket, utána add hozzá a rizst és a zöldséglevest is. Jöhetnek a fűszerek, majd kis lángon hagyd főni legalább 25 percig. Közben keverd össze a tejszínt, a joghurtot, a keményítőt, majd ha elkészült, add a leveshez, sűrítsd be vele 1-2 perc alatt. Tálalás előtt keverd hozzá az apróra vágott mentaleveleket.