Izgalmas és vega: rizsleves mentával

Ez a rizsleves rengeteg fűszerrel, krémes tejszínnel és friss mentával készül. Kicsit krémes, kicsit savanykás és nagyon friss, keleti hangulatú fogás, ami tökéletesen kiegészíti az akár nehezebb húsételeket is. Egy jó kis fűszeres báránysült vagy házi kebab előtt például tökéletes.

Ki tudja, honnan indult pontosan, a törököknek és a japánoknak is van rizslevese, ahogy nekünk, magyaroknak is. Ebben a mentás változatban sokkal egzotikusabb, mint a mi magyar zöldséges-paprikás (és néha burgonyás vagy csirkehúsos) verziónk. Próbáld ki mind a kettőt, az egyik hagyományos, a másik frissítő, mi tényleg nem tudunk választani. 

Egy jó kis báránysült elé, például.
Egy jó kis báránysült elé, például.elikatseva

Hozzávalók 2 személyre:

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 fej hagyma
  • 2 szál póréhagyma
  • 1 kisebb csésze rizs
  • 0.5 liter zöldségalaplé
  • 1 késhegynyi szerencsendió
  • 1 deci tejszín
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 deci natúr joghurt
  • 1 csokor friss menta
  • ízlés szerint só és bors
Recept idők

Elkészítés:

Vágd a hagymát kis kockákra, az olajban pirítsd meg, majd karikázd fel a póréhagymát, és azt is add a vöröshagymakockákhoz. Párold nagyjából 5 percig őket, utána add hozzá a rizst és a zöldséglevest is. Jöhetnek a fűszerek, majd kis lángon hagyd főni legalább 25 percig. Közben keverd össze a tejszínt, a joghurtot, a keményítőt, majd ha elkészült, add a leveshez, sűrítsd be vele 1-2 perc alatt. Tálalás előtt keverd hozzá az apróra vágott mentaleveleket.

kapcsolódó Hűsítő mentás desszert: zöldcitromos panna cotta
Hűsítő mentás desszert: zöldcitromos panna cotta

Ha már unja a fagyit, próbálja ki ezt az üdítő pohárdesszertet, ami még jobb lesz, ha málnát szór a tetejére.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Füstös salmorejo - az andalúz paradicsomleves ihlette ezt a remek fogást

Nyáron bőven elég egy-egy hideg leves, és ha az uborkásat és a gazpachót már ismered, ezt a remek zöldségeset is próbáld ki.

június29., 10:24

Lazac vörös pestóval – ennél nem kell gyorsabb és elegánsabb fogás

A jó minőségű húsok ízét nem érdemes erős aromákkal elnyomni, néhány kivétel mégis akad: a pesto, a szarvasgomba és a parmezán azért elfér bármelyik mellett. Ha citromosan, fokhagymásan már ettél belőle eleget, próbáld ki ezt a paradicsomos változatot is.

szeptember21., 12:52

Gyors, hideg avokádóleves – nyári ebédként, fenyőmaggal lesz a legfinomabb

Nagyjából 30 másodperc alatt elkészül, ha már az előkészületek is megvannak, és a végeredmény egy egészséges és nagyon finom leves, ami téli és nyári fogások mellé is remekül illik.

június30., 10:24

Ez a red velvet gofri citromos-vaníliás sajtkrémmel lesz igazán finom

A „redvelvetség” nagyjából annyit tesz, hogy ételszínezékkel vagy akár céklalével vörösre fested a gofrikat, amik ettől sokkal izgalmasabbá válnak. A krém csak natúr sajtkrém, porcukor és citrom keveréke, de a citromnak a héja is kelleni fog, így legjobb, ha kezeletlent választasz belőle.

szeptember23., 10:24

Édeskömény-grépfrút leves – hidegen, egy kevés citromos olívaolajjal a legfinomabb

Ha így megunod, szarvasgombás olajjal is készítheted, az is remekül illik ebbe az izgalmas levesbe.

július1., 10:44

Brokkolileves parmezáncsipsszel

Parmezáncsipsszel, sült fokhagymával, de akár napon szárított sonkával a tetején is készülhet ez a gyors fogás, ami a diétádba is remekül beilleszthető.

június16., 10:44

Mustra