Izgalmas és vega: rizsleves mentával

Ez a rizsleves rengeteg fűszerrel, krémes tejszínnel és friss mentával készül. Kicsit krémes, kicsit savanykás és nagyon friss, keleti hangulatú fogás, ami tökéletesen kiegészíti az akár nehezebb húsételeket is. Egy jó kis fűszeres báránysült vagy házi kebab előtt például tökéletes.

Ki tudja, honnan indult pontosan, a törököknek és a japánoknak is van rizslevese, ahogy nekünk, magyaroknak is. Ebben a mentás változatban sokkal egzotikusabb, mint a mi magyar zöldséges-paprikás (és néha burgonyás vagy csirkehúsos) verziónk. Próbáld ki mind a kettőt, az egyik hagyományos, a másik frissítő, mi tényleg nem tudunk választani. 

Egy jó kis báránysült elé, például.
Egy jó kis báránysült elé, például.Fotó: elikatseva

Hozzávalók 2 személyre:

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 fej hagyma
  • 2 szál póréhagyma
  • 1 kisebb csésze rizs
  • 0.5 liter zöldségalaplé
  • 1 késhegynyi szerencsendió
  • 1 deci tejszín
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 deci natúr joghurt
  • 1 csokor friss menta
  • ízlés szerint só és bors
Recept idők

Elkészítés:

Vágd a hagymát kis kockákra, az olajban pirítsd meg, majd karikázd fel a póréhagymát, és azt is add a vöröshagymakockákhoz. Párold nagyjából 5 percig őket, utána add hozzá a rizst és a zöldséglevest is. Jöhetnek a fűszerek, majd kis lángon hagyd főni legalább 25 percig. Közben keverd össze a tejszínt, a joghurtot, a keményítőt, majd ha elkészült, add a leveshez, sűrítsd be vele 1-2 perc alatt. Tálalás előtt keverd hozzá az apróra vágott mentaleveleket.

Hűsítő mentás desszert: zöldcitromos panna cotta
Hűsítő mentás desszert: zöldcitromos panna cotta

Ha már unja a fagyit, próbálja ki ezt az üdítő pohárdesszertet, ami még jobb lesz, ha málnát szór a tetejére.

Tovább »

Még több recept

Ez a toszkán virslis-kolbászos leves nyaralás nélkül is nyári hangulatba hoz

Csak dobj bele minden maradék zöldséget, amit otthon találsz, adj hozzá olasz fűszereket, és tálald néhány sajttal összeolvasztott bagettszelettel. Tökéletesen kivált egy vacsorát.

január1., 06:04

Görög hangulat akár a tél közepén is: citromos mediterrán csirke

Fehérbabbal, kaporral és olívával készíts mellé egy gyors salátát, amihez csak só és néhány csepp lime kell, na és persze fél óra a hűtőben.

február27., 06:00

Újévi életmódváltás? Ezt a gyors vegán levest próbáld ki!

A kukoricától édes, a Cayenne-csilitől kissé csípős lesz ez a finomság, ami szuper lesz minden mexikói hangulatú főétel előtt, de egy fáradtabb napon akár helyette is. Tortillacsipszekkel és jalapeñokarikákkal érdemes tálalnod.

január6., 06:04

Hagymaleves ciderrel és sajttal – egészen különleges aromát ad neki a két extra hozzávaló

A hagymalevest bármelyik formájában szeretjük, naná, hogy ebben a ciderrel pimpelt változatban is kipróbáltuk. Pénztárcabarát sajtmentő fogás, amihez bármelyik, hűtőben árválkodó sajtcsücsök klasszul illik.

február3., 06:04

Készíts gazdag levest cukkinivel és kecskesajttal!

Sűrű levest készítettünk egészséges cukkinivel, fokhagymával és egy kis adag kecskesajttal. Ha kezdő vagy a konyhában, akkor is könnyen el tudod majd készíteni.

február3., 06:04

Sültparadicsom-leves olasz hangulatban

Az olasz ételekkel nehéz tévedni, ez a leves is olyasmi, amit mindenki szeret. Tálalhatod olvasztott sajtos bagettel, olasz, napon szárított sonkával, de akár olívakrémes pirítóssal is.

február20., 06:00

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.